Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Кај мене има 122682 во пријавата, а во подетално испаѓа 159119 - сите од спортлајф, а јас немам играно спортска па може едно 4 години уназад. Кој знае за овие години до сеа колку имаат пријавувано данок на наши матични, а ние немаме појма за тоа. Незнам дали да напраам корекција и да запишам 0 - пошто неам ништо добиено ( исплатено ), или да вртам до ујп. Е сега проблемот е во тоа како да докажеш дека не си играл?
Ова е веќе украден идентитет ако не се лажам, најдобро би било да се консултираш и во полиција и во ујп.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ова е веќе украден идентитет ако не се лажам, најдобро би било да се консултираш и во полиција и во ујп.
Не е украден иднентитет, меѓутоа е злоупотреба на лични податоци, пријави во дирекција за заштита лични податоци, има казни предвидено за вакви случаи.
Со тоа што тешко ќе оди докажувањето.

bobipp

hello world
13 ноември 2009
452
298
bobipp's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
Motherboard
Asrock B450 Pro 4
Storage
SSD Samsung 860 EVO 250 GB
PSU
Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
RAM
2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
Video card
MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
Case
Riotoro CR400 2x120 mm fans
Mouse
A4Tech X-710BK
Monitor
AOC i2269vwm 21.5" IPS
OS
Windows 10 Pro
Кај мене има 122682 во пријавата, а во подетално испаѓа 159119 - сите од спортлајф, а јас немам играно спортска па може едно 4 години уназад. Кој знае за овие години до сеа колку имаат пријавувано данок на наши матични, а ние немаме појма за тоа. Незнам дали да напраам корекција и да запишам 0 - пошто неам ништо добиено ( исплатено ), или да вртам до ујп. Е сега проблемот е во тоа како да докажеш дека не си играл?
Кај мене ја сторнираја првата пресметка и направиле нова. Инаку немав никаква реакција, сами веројатно проверувале и увиделе дека лошо пресметале првиот пат или пак не им им биле прокнижени сите уплати од кладилничарскиот данок. Како и да е, сега во “Сумарни податоци“ стои разлика 0, значи се е во ред и можам да ја потврдам. Им пишав јас на кладилнициве онака на фб информативно. Веројатно ова е општа пракса кај сите и не можеш да докажеш дека не си играл или не си ти тој на кој му биле исплатени добивки. Не е добро во секој случај некој да ти товари туѓи суми за данок, иако е платен од самата кладилница и не би требало да постои проблеми и грешки во тој процес пошто е прилично затегнато и кладилниците мора да го почитуваат.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.607
8.253
Мелмак
А кладилнициве не бараат лична карта при исплата? Треба да им се наложи да бараат или при исплата или при уплата, за потврда на тоа кој треба да се даночи на крај.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.311
1.551
Skopje
Има некој што нема никаква информација? Што и да пребарам празно ми стои..

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
И како се пријавува данок сега од freelance до 10 наредниот месец? Преку ова електронско ? Има некои пенали ако се заборави до 10 да се пријави ? Хаос направија....

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
И како се пријавува данок сега од freelance до 10 наредниот месец? Преку ова електронско ? Има некои пенали ако се заборави до 10 да се пријави ? Хаос направија....
Законот е донесен од претходно, така да нема што да се заборава, кога ќе ги земаш парите дирек пријави и тоа е тоа. Не верувам дека би направиле проблем првите месеци (додека луѓето го земат системот на ред). Пријавувањето е лесно, потешкиот дел е да платиш до 15ти секој нареден месец..:eek::D:D

Uber-

hello world
23 август 2017
200
211
Скопје
Не е украден иднентитет, меѓутоа е злоупотреба на лични податоци, пријави во дирекција за заштита лични податоци, има казни предвидено за вакви случаи.
Со тоа што тешко ќе оди докажувањето.
Да, тоа е проблемот. Единствено би докажал лесно доколку имало исплата а да не сум бил во државата, иначе тешко.

Испратено од SM-G950F преку IT.mk форум апликација

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Законот е донесен од претходно, така да нема што да се заборава, кога ќе ги земаш парите дирек пријави и тоа е тоа. Не верувам дека би направиле проблем првите месеци (додека луѓето го земат системот на ред). Пријавувањето е лесно, потешкиот дел е да платиш до 15ти секој нареден месец..:eek::D:D

А како се пријавува? Само онлајн или мора да се носат документи ка нив?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.800
6.495
SK
Да, тоа е проблемот. Единствено би докажал лесно доколку имало исплата а да не сум бил во државата, иначе тешко.
Идеја: Да им испратиш препорачано писмо на Спортлајф дека не уплаќаш кај нив и дека никогаш повеќе немаш намера да уплаќаш, и дека сите натамошни злоупотреби на твоите податоци ќе резултираат со тужба.

Всушност решениото на ваквите злоупотреби е едноставно, да им се забрани на кладилниците примање на уплати во кеш (да е до мене, јас би ги забранил и самите кладилници).

jovica.paunoski

read-only
24 декември 2016
6
1
Имам приходи од интернет, Adsense, Facebook итн. Досега ги пријавува во годишната даночна пријава. Оваа година во даночната пријава која ми ја изработи електонски УЈП ги нема тие приходи внесено. Дали да ги пријавам? И како оди тоа со пријавување на месечно ниво?

D

Deleted member 37389

Гостин
Имам приходи од интернет, Adsense, Facebook итн. Досега ги пријавува во годишната даночна пријава. Оваа година во даночната пријава која ми ја изработи електонски УЈП ги нема тие приходи внесено. Дали да ги пријавам? И како оди тоа со пријавување на месечно ниво?

Штом ти стигнале на сметка во МК, требало месецот кога ти се стигнати, истите да ги пријавиш електронски и да го платиш данокот до нз кој датум беше следниот месец. Штом ги немаш во годишната, претпоставувам не ги имаш пријавено, па затоа не се ставени.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Најдобро е да платите 1000 денари сметководител и да ви ги збрка работите. Ако не знаете може дупло да ве кошта во време и пари ако згрешите нешто.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Зборев со неколку луѓе од УЈП. Прво се јавив на телефон, е-меил-ови, итн, ама горе - доле мислам дека најдов.
Периодот е месечен.
Секој приход од AdSense/Facebook е различен и треба посебно да се внесува како една пресметка.
Пример за AdSense:
Сте земале X сума на пари на 22 Јануари 2018, периодот е од 01.01.2018 до 31.01.2018
Земја: Ирска
Валута: EUR
Вид доход: Други приходи

Ќе ви треба нешто како PDF(јас со ова преку NLB Klik ) или ScreenShot од примените пари(може и онлајн)
Кога ќе треба ја потврдите ќе ви стигне код на е-mail.

Ќе ви ја прифатат или одбијат за ден - два

Ако има грешка при внесување(јас имав така, документот ок ама сум згрешил една бројка во бруто), ќе ја сторнираат таа пресметка (може ќе траба да им се јавите) и готова работа во однос на тоа.

Кога ќе биде готово тоа ќе треба да се печати рекапитулација. Ќе биде генериран фолио број и можете да платите со него онлајн ако имате опција, или печатите, ставате потпис и вашата трансакциска сметка од каде ќе бидат уплатени средствата и готово.
Нема плаќање во кеш, ако немате пари на трансакциската, мора да ставите. И плаќање до 14 часот во банка зошто после трансакциите се изгор.

И битно: за 2018 има ослободување на приходи од AdSense/Facebook/Marketing, односно одбитоци од 3%(значи данокот е 7% за овие приходи во 2018), оваа 2019 година тоа го нема. Данокот за истиот во 2019 е 15% без разлика на сумата и нема одбитоци.

За работење (како работа) мислам дека е друг основ и друг данок, така да има и место за забелешка, ако има Freelancing пишете го тоа(не е се од интернет на исто купче).

И ако имате проблем со логирање, или пополнување јавете се на 02/3253 200 и ќе ве упатат каде треба или пишете на [email protected]

Имаат право да ги проверат сметките за 2018 и 2019, ќе споредувале податоци од Јуни

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Во ујп треба да се пријави се што пристигнува на мк сметка на која има увид ујп. Се што не е во мк сметка нема потреба да се пријавува.

Sent from my iPhone XS Max using Tapatalk

D

Deleted member 37389

Гостин
Дали може да се пријават приходи од работење преку интернет кои не се програмирање, ниту адсенс, и не постои договор за работа ниту certificate of earning како што има на АпВорк, под ставка друг доход со 15% персонален данок?

Исто така дали се станува ДДВ обврзник ако надминеш еден милион денари приход заедно од индивидуална работа/фриленсинг и плата, или само од индивидуална работа/фриленсинг?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно