Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Најубава дистрибуција на Линукс?

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
254
Скопје
Освен што Линукс е безбеден, и стабилен, има многу дистрибуции кој што навистина се преубави. Па вие што сте користеле вакви дистрибуции, која ајвеќе ви се допадна за убавина? За мене дефенитивно Deepin OS и Elementary OS. Добиваш елегантен ос, брз, а супер се прилагодени за лаптопи. Во една реченица, подобар MacOS за 0$. :D

W

Whisky Vishera

Гостин
Deepin и Elementary се дефинитвно моментално двете најубави дистрибуции на линукс

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Deepin е чудо од дистрибуција, треба да биде за пример за тоа како треба се прави модерна дистрибуција.

- Најдобар installer, убав, модерен онака... тип топ уште на прв поглед.
- Најдобар store, имаат спакувано еден куп популарни програми што на другиве дистрибуции не се достапни out of the box и достапни со еден клик.
- Старт мени преку кое можеш да избришеш и програми со десен клик и remove, брзо и лесно... Никој до сеа немал такво старт мени, или има ама не сум приметил.
- Според мене најдобра имплементација на виртуелни десктопи (и Elementary е супер, Gnome не е лош, ама дуроготo е old school)

Штета што нативните апликации (File Manger, Music Player...) не се feature rich како некои алтернативи нативни за други работни околини. Ама и тоа се средува со тек на време.

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
После долго време се вратив на кде.
no-regrets-tattoo-i-regert-nothing.jpg

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
254
Скопје
Не ме заебавај Deepin да го симињам 2.5Gb со 25kb/s?
Види торент или некој Европски мирор (Германија, Франција). Официјалниот линк мислам дека е од Кина.

Иначе едек скриншот од Депин:
https://i.imgur.com/9w4NR1l.jpg
Ако имате екран/ лаптоп што е FullHD ќе изгледа уште поубаво од сликата. (Crisp and clear)

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Јас не би ја користел како примарен оперативен систем, освен онака за проба (од љубопитност) бидејки ги имам сретнато следниве проблеми:

- Има(ше) лаг кога менуваш поддршка со алт-шифт
- Автоматски инсталира(ше) бета верзии
- Неможеше да менуваш шорткати
- Спори апдејти

Океј, не сум ја користел подолго време, можеби се средени овие работи ама сепак би трошел време на неа дур некој не ми потврди дека се работи цакум-пакум. Ама мора да се признае дека се на добар пат.

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
Инсталирав дипин за примарен ОС на стариот лаптоп, добро е вака како за послаба машина со 2гб рам, искрено не можам да кажам нешто повеќе пошто тој се користи само за фб и јутуб

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Види торент или некој Европски мирор (Германија, Франција). Официјалниот линк мислам дека е од Кина.

Иначе едек скриншот од Депин:
https://i.imgur.com/9w4NR1l.jpg
Ако имате екран/ лаптоп што е FullHD ќе изгледа уште поубаво од сликата. (Crisp and clear)
Тапа.

Mint KDE е сеуште не надминат

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
254
Скопје
Значи да мигрираме на Deepin!? :)

Најдобро би било да пробаш, како ти се свиѓа. Некој работи што ги спомна @bokiscout за Депин јас лично не сум ги приметил на мојот лаптоп (Alt shift, shortcuts) ама затоа едно нешто што е вистинито е дека стварно упдејтите се многу спори. А споро е да симнуваш и апликации од нивниот „маркет“ те Deepin Software Center/Deepin Store. Проблемот е во мирорите кој ги употребува системот, мислам дека користи мирори од Кина па затоа е многу споро. Јас го надминав овој проблем при тоа што го сменив главниот мирор/ линк што се користи за нивното репозиторија, и ставив линк од Германија па сега тера многу подобро (Ама за разлика од другите Дистрибуции пак поспоро но се живее тбфх). Ама сега за ова требаше да чачкам по системот, што не е препорачливо за сите. Го гледам Депин како сериозен конкурент во наредните години, не верувам дека кинеските девелопери ќе се откажат

Е сега во последно време видов дека некој луѓе имаат направено посебна Manjaro верзија која работи со Deepin Desktop. Значи, како што гледам од слики, за убавина исти се. Но разлика е што наместо Deebian ова го користи Manjaro Linux како база само со сменет десктоп и ако не грешам, самото Manjaro е базирано на Arch? НЕ знам многу за ова, која разлика ја имаат Arch и Deebian, а кога викам разлика мислам дали обичен корсник би приметил поголема разлика? (Брзина, стабилност, подршка и др).

Тапа.

Mint KDE е сеуште не надминат

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Да бидам реален, Mint си е Mint, без обзир на кој десктоп флејвор користиш, дали КДЕ или Цинамон. Ама пак, Депин и Елементари се поубави. :p

И

Избришан член 18474

Гостин
Имам леново од 2011, сакам да мигрирам на линукс за работа.
Сум работел со убунту, федора и сл но не сум во тек од 2009 кој би ми го препорачале зашто виндоусот ми лагира со 4гб :)

Primology

read-only
Primology's setup  
Processor & Cooler
А10 - 6800K - Igloo 125W
Motherboard
Gigabyte F2a78m-ds2
Storage
1ТБ
PSU
700W
RAM
8GB
Video card
Radeon 8670D
Mouse
X7
Keyboard
Gigabyte Aivia 6800K v2
Audio
Realtek
Monitor
Samsung SyncMaster 931bW
OS
Windows 8.1 Pro
Ми се допаѓа темава иако не се согласувам премногу со неа. Лично сум бил фан на Ubuntu и Linux Mint најмногу, иако се далеку од најубави, али штознам.. Накратко јас би рекол дека моментално има премногу опции и веќе е во прашање главно ствар на вкус..

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Никогаш не сум користел Линукс, а сум сакал да пробам.

Работам веб дизајн/дев и по 3-4 партии дота неделно. Дали е за мене или да не се воопшто трудам?

Зборот ми е општо за Линукс, иако темата не е баш за тоа.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533
Во поглед на функционалност и изглед, јас прв би го ставил elementaryOS, па следно Deepin.
Elementary ми е поедноставен, посреден, полесен за око и дефинитивно побрз во споредба со Deepin.
За најдобра Linux дистрибуција кој добро изгледа, но не толку добро како горенаведените е дефинитивно Mint.

Како примарен, не би препорачувал никој друг освем Mint.

alderson

hello world
18 јануари 2018
94
59
Ај некој од овие што сте фо фалеле Дипин да ми објасни зошто кога отворам фолдер обичен ми го отвора директно преку Visual Studio наместо со file explorer или како и да се вика?? Знае некој како да го средам ова?

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Избриши го Visual Studio :eek:h:.

Наједноставно:
Отвори File Manager, десен клик на некој фолдер и open with. Потоа одбреи си го Deepin File Manger од лситата на прогарми и види дали имаш некаде да штиклираш always use this program to open files of this type.

Ако ова не ти работи ондак се имаат измешано xdg-mime конфигурацијата од непознати причини. Погледни тука. Треба мануелно да наместиш Deepin File Manager да се користи за inode/directory.

Буквално само смени го Thunar во соодветното име под кое е инсталиран Deepin File Manager од следанва команда:
Код:
xdg-mime default Thunar.desktop inode/directory

Немам Deepin при рака за да пробам ама тоа е тоа.

25 ноември 2014
1.551
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
d7usc6ia5tg01.png

КДЕ 5.13 со блур е супер секси

25 ноември 2014
1.551
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Ај некој од овие што сте фо фалеле Дипин да ми објасни зошто кога отворам фолдер обичен ми го отвора директно преку Visual Studio наместо со file explorer или како и да се вика?? Знае некој како да го средам ова?
Нез кој го фалел али ја не би користел дипин ако сакаш приватност на системот. Не и верувам на кинеска proprietary дистрибуција.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно