Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

WTF со бришењето на коментари и постови?

Статус
Затворена за нови мислења.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.873
Skopje
wemaxa.com
- Че го бришем со каљашњиков

> Полека со балканската неизживеаност сериозно. Тука има 30-40-50+ годишни луѓе, некои со деца на возраст на модераторите (од кои некои сеуште живеат со мама и тато). Моќта на контролата не е во чинот на практикување на контролата туку на задржување на истата. Што почесто се вежба практикување, по принципот на акција и реакција, се создава адверзивен ефект - губење на моќта заради бунт кај субјектите. Ова прашање е посебно деликатно во системи со “демократско“ уредување - затоа и методите на контрола се толку рафинирано суптилни да никогаш незнаеш колку/кој и од каде те работи.

Форумов, како и мирц каналите на времето, е базиран на принципот добра волја кај сите учесници. Нит ние плаќаме на сајтот/админите, нит они нас. Ама едни без други неможат, базиран е на кохабитација. Авторатативниот организационен елемент треба и мора да се задржи за да функционира, но истовремено за да се задржи контролата, апликативниот метод на истиот треба да се ревидира. Луѓето задолжени да ги спроведуваат правилата малку треба да пролистаат како се прави тоа веќе 20 години назад, од време на групни телефонски чет соби, ББС бордови, мирц чет соби до модерни форуми со над 10тици илјади активни корисници. Лечење адолесцентни фрустрации врз некоја јадна душа што ете стварно е неупатена, без да му се објасни е гарантиран пат до пропаст, како многу работи во земјава.

Исто така запазување граматички правила, правопис, синтаксичка организација на структурата на постот при обраќања од административниот елемент е круцијално да истите бидат сфатени сериозно.

И на крај на денот, членовите кои ја прават структурата на форумов можат најмногу без него.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.508
31.965
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Момци опуштено само, барем јас не гледам ни еден трол/пубртетлија како што имаше на времето, во дискусијава учествуваат генерално коректни и возразни членови, и мислам дека нема да ви биде проблем да заборавите на ова.

Колку што знам баш е супер во последно време на форумов дај да не ја расипуваме работата, пазете што пишувате, да не претерувате, а предлозите кои ги давате можам да се согласам дека се на место, да се изменуваат мислењата со порака: "променето од модератор" за тоа се согласувам не е ништо страшно нити комплицирано за да не почне да се употребува.

Во меѓувреме еве ви нешто од мене за опуштање :)

Troller

read-only
5 јули 2012
2
1
Стандард македонски форум со македонски админи :) размислете колку македонски форуми имаше и зошто повеќе ги нема.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.875
34.166
roka.mk
Стандард македонски форум со македонски админи :) размислете колку македонски форуми имаше и зошто повеќе ги нема.

Класичен пример за пост кој треба да се избрише без никаков пардон.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Исто така запазување граматички правила, правопис, синтаксичка организација на структурата на постот при обраќања од административниот елемент е круцијално да истите бидат сфатени сериозно.

А кога веќе ги спомнуваш граматичките правила, сакаш да ти најдам 50+ поста напишани на дијалект ?
Реченици без смисла ?
Сите тие не треба да ги сфаќаме сериозно ?

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Коментарот на Троллер не е на место, но не и пречи на дискусијата. Ке поминевме и без него и ке се заборави. Ако продолжи да гњави тогаш викаме Алфи.
Да не забегаме од поентата. Активни учесници во дискусиите 99% се луѓе и членови кои си ги знаат бројките во глава. Секогаш може да улета аутсајдер со боксови, и тоа нормално се сакнционира.

Никој од нас, ова го тврдам одговорно, не работи на тоа да му наштети на форумов или на целава заеднива. Имајте го ова сите на ум, и јузери и армини и газди и модери. Работата е во финесите. Нормално, малку повеке работа има од DELETE копче, но тоа всушност ја прави заедницата успешна. На крај на краиштата, заедница без членови не постои.

И точно, форумов гаи прекрасна енергија и комуникација. Случајно се поклопи со моето реактивирање на него. И во неколку наврати кажав и на собирот, секоја чест на сите кои работат на тоа, но и вие сте луѓе и вие правите грешки кои фала му на Бога, може да се поправат.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.873
Skopje
wemaxa.com
А кога веќе ги спомнуваш граматичките правила, сакаш да ти најдам 50+ поста напишани на дијалект ?
Реченици без смисла ?
Сите тие не треба да ги сфаќаме сериозно ?

Се убаво тоа ама ако ја препрочиташ мојата изјава ќе видиш јас се изземав од одговорност. Кога веќе ја превземаш дискусионата рамка поставена од мене како база на твоето обраќање треба детално да ја анализираш пред да тргнеш во офанзива - што е уште една конфирмација на поентите покренати во мојот пост, административниот елемент треба да задржи надменост, композиција и да одолее на предизвикот на директна конфронтација (или банално рационализирање како во случајов погоре). Ти тука директно ме напаѓаш со алузорни аргументи, нонсенс.

Последен мој пост на темава, доволно бев јасен.

koki

hello world
3 март 2010
277
155
Се убаво тоа ама ако ја препрочиташ мојата изјава ќе видиш јас се изземав од одговорност. Кога веќе ја превземаш дискусионата рамка поставена од мене како база на твоето обраќање треба детално да ја анализираш пред да тргнеш во офанзива - што е уште една конфирмација на поентите покренати во мојот пост, административниот елемент треба да задржи надменост, композиција и да одолее на предизвикот на директна конфронтација (или банално рационализирање како во случајов погоре). Ти тука директно ме напаѓаш со алузорни аргументи, нонсенс.

БРАВО со ова се издигна три скалила над сите нас и докажа дека факултетот што си го завршил имаш каде да го примениш...
Дајте олабавете бе, каква граматика ова не е испит по Македонски јазик и литература, парламентарци користат србизми и не-литературен јазик вие тука се правите као нешто.... ц. ц. ц

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.256

Еве го спорниот пост што беше избришан на скалманки во темата за аудио во автомобил.

Избришан е заедно со претходни постови во кои стои „лол“ и „пу, пу да не се урочиш“ без ништо друго напишано. Значи никој не мисли дека е лошо тоа што е напишано ама веќе се наредиле постови кои ја одвлекуваат дискусијата.

Инаку се сеќавам на времето кога се конектирав на BBS најмногу по апсурдните сметки кои ги плаќав на тогашниот телеком за дајл ап. А несреќата беше што сеуште имаше двојници броеви на една парица, па кога јас користев телефонска врска мојот сосед неможеше да се јавува. А тој пак имаше стриптиз клуб кој навечер работеше турбо.

Многу негодувања и бркање на врски во телекомот за да ми дадат засебен број а и караници со соседот кој се разбира беше мафијаш со скорни па не беше лесно моето просветлување и аплоуд - симнување на фајлови.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Еве го спорниот пост што беше избришан на скалманки во темата за аудио во автомобил.

Избришан е заедно со претходни постови во кои стои „лол“ и „пу, пу да не се урочиш“ без ништо друго напишано. Значи никој не мисли дека е лошо тоа што е напишано ама веќе се наредиле постови кои ја одвлекуваат дискусијата.

Инаку се сеќавам на времето кога се конектирав на BBS најмногу по апсурдните сметки кои ги плаќав на тогашниот телеком за дајл ап. А несреќата беше што сеуште имаше двојници броеви на една парица, па кога јас користев телефонска врска мојот сосед неможеше да се јавува. А тој пак имаше стриптиз клуб кој навечер работеше турбо.

Многу негодувања и бркање на врски во телекомот за да ми дадат засебен број а и караници со соседот кој се разбира беше мафијаш со скорни па не беше лесно моето просветлување и аплоуд - симнување на фајлови.

i ova sega ne e off topic ? :eek:... ili celta bese da bides sarkasticen ? :S

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.256
i ova sega ne e off topic ? :eek:... ili celta bese da bides sarkasticen ? :S

Не е офтопик зашто за ова е отворена темата ако не се лажам.

Во вториот дел од постот целта ми беше да одговорам на прашањето колку години имам а поврзано со постот за старосната структура и искуството на членовите од администрацијата.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Не е офтопик зашто за ова е отворена темата ако не се лажам.

Во вториот дел од постот целта ми беше да одговорам на прашањето колку години имам а поврзано со постот за старосната структура и искуството на членовите од администрацијата.

znaes za koj del od postot se odnesuvase ova, kako i sto si odgovori potoa, i ako veke ne treba da se zabeguva ednostavno xx godini imam ke zavrsese rabota. poso jas imam samo 24 godini pa se sum se zamaral so dial up i dupla linia so komsijata, znaci toa ne e bas merilo, i so postot ne si kazal nisto drugo osven deka imas 20 ili poveke godini

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Мислам дека нема потреба веке да се дискутира на ова. Јасно им е на админите и модераторите, а јасно е и на нас. Се надевам ке влијае ова позитивно на текот на работите...

А тоа другото, печатни грешки, дијалекти, курци палци, оф топик, тоа е неважно доколку работата на крај се заврши, односно ако проблемот се реши, односно ако се даде добар совет, односно ако постерот е задоволен на крајот на денот.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710

Не те напаѓам туку само сакам да ти покажам дека НЕ се модераторите/админите единствените кои "грешат" во пишувањето.

Ако сакате ние да пишуваме правилно, тогаш нека се потрудат и останатите членови да го испочитуваат тоа.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.120
14.256
znaes za koj del od postot se odnesuvase ova, kako i sto si odgovori potoa, i ako veke ne treba da se zabeguva ednostavno xx godini imam ke zavrsese rabota. poso jas imam samo 24 godini pa se sum se zamaral so dial up i dupla linia so komsijata, znaci toa ne e bas merilo, i so postot ne si kazal nisto drugo osven deka imas 20 ili poveke godini

Еми еве уште попластично мојот прв компјутер беше комодоре 16 од 1984 година. :D

ОК. Ај да замолам да не продолжуваме во насока која само ни го расипува празничното расположение денес.

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Ајде малку да се возбуди администрацијата. Може? Еве еден предлог, во согласност со демократскиот систем и слухот за желбата на народот ( во случајов членовите без кои не би постоел форумот ) од страна на пратениците ( во случајов - администратори, модератори и слично ).

Предлогот е следен - имунитетот за неотповикливост да се отстрани. Да може секој модератор избран од страна на членовите да биде отповикан и на негово место да се избере друг. Во нашата ситуација, модератор да подразбира член којшто има можност и задача да брише постови, да прекине дискусија која заминала во грешна насока, но претходно да ги извести инволвираните субјекти која е причината, т.е. каде погрешиле, јавно. Овој последниот ептитет, јавно, ќе им даде можност на сите останати членови да видат за што точно се работи и да донесат заклучок дали модераторот, којшто во случајот ќе се себеименува во делот во којшто е дадена причината за избришаниот пост, е способен и подобен за таа фукнција. Но, за да се избегне хаосот, сепак ќе треба да има еден разумен администратор, којшто нели треба да ја исполни волјата на членовите и пред на модераторот му биде јавно јавно одземен статусот, ги наведе аргументите, ако воопшто постојат, зошто не би му го одзеле тој статус на конкретниот модератор.

Да напоменам, во оваа шема, администраторот нема ПРАВО ниту обврска да регулира работи поврзани со постовите на форумов. Со други зборови, тој би бил судија. Значи, претставник на правниот систем и извршител на нашата волја. Тој ќе иззема од фукнција и по желбата на мнозинството на членови, и исклучиво само на таа база - поставува нови модератори, т.е. извршители / контролори.

Фаталити, ти во случајов би бил судијата. Не смееш да застапуваш ничија страна во дискусии, ќе бидеш 100% неутрален и нема да си ставате меѓусебно "Ми се допаѓа" на постовите кога ќе бидете прозвани. Ти никогаш нема да бидеш прозван btw, ти си The Judge, ама не заборавај - не смееш да бришеш постови. :)

Ова е само еден демократски предлог. Во случај работата да заглави кај судијата, резулатот е единствен - членовите коишто не се задоволни ќе бидат уште понезадоволни. Ќе почнат да го напуштаат форумов. Јас сум убеден, при постоење на толку многу програмери на форумов, дека ќе се најде некој којшто заедно со најактивниот дел од членовите којшто се во секцијата хардвер, ќе креираат ново гнездо и вашето ќе остане празно. Оваа самоиницијативност кај нас во државава е на најниско можно ниво, ама ако навистина не се самоорганизираат членовите и направат самостоен чекор, тхе хелл со ова општество.:zipit:

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Мене сеуште не ми е јасно зошто кревате толкава галама кога gokica ви ги напиша кои беа постовите што се избришани.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
I mene mi se desilo pred 2-3 nedeli mi gi izbrisale 2-3 posta no sekako sum znael kakvi postovi sum napisal i sum go prifatil toa bidejki bile off-topic...

Postarite clenovi mozebi znaat kako bese pred godina ,dve se brisese post i predupreduvanje...ako vtor pat postiras nesto off-topic namerno ili nenamerno sleduvase ban na 2-3 dena.

Znaci sega opustete se...samo vi gi brisat postovite a ne ve banirat na 2-3 dena... ;)

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
ако не чинат правилата кого и да ставите да ги спроведува...пак нема да чини...
во тој случај се сменуваат правилата а не луѓето....
за лошо спроведување на правилата се менува човекот... за добро, се наградува.

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
Мене сеуште не ми е јасно зошто кревате толкава галама кога gokica ви ги напиша кои беа постовите што се избришани.

a onie od pred nedela dena ? od pred mesec ?

jas neznam koj e tolku problemot od taka nareceno off topic razgovor... pa forum e ova namenet e za razgovor, fala bogu deka ponekogas nekoj ke kaze nesto subjektivno.
jas imam i druga zabeleska... ako veke se brisat postovi... zasto ne se pravi toa sekogas koga pravilata se prekrseni... koga nekoj se zaebava i odgovara ironicno ili sarkasticno... protiv sto ima jasno istaknati pravila... mene licno mi se desilo da me zezaat na 2-3 pati za greska vo post... i toa vo edniot slucaj moderator me zezase... kade e obiektivnosta na moderatorot vo slucajov ???
od togas iskreno izgubiv volja za serioznosto kon forumov, i onaka samo si citkam

B^nDIT

user
6 февруари 2010
1.124
315
Малце е нејасен поводот/причината на корисниците. Мислам дека има две работи поради кои настануваат овие караници: луѓе кои сакаат да го подобрат македонскиот интернет (кој потапа не може да биде) и тролови (кои често имаат причина,но немаат надеж и мислат дека кога нешто не се оправа барем да се зафркне или потсмее).

Според постовиве не е ни едното ниту другото... :)

Spamalot

lurker
13 јуни 2011
943
308
druga rabota... koga nekoj otvori tema dali da mu se prosti na stefan... glasovite bea nesto kako 15 za i samo 1 protiv... site znaeme koj toj 1 bese... administracijata ostana gluva za zelbata na clenovite... i ednostavno rece nemoze, na koj mu e gajle sto misliste vie (clenovite na forumot) ... a jas pak ete naiven si mislev deka eden forum postoi za clenovite.. ama greska sum bil, postoel za moderatorite da si lecat kompleksi

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.875
34.166
roka.mk
druga rabota... koga nekoj otvori tema dali da mu se prosti na stefan... glasovite bea nesto kako 15 za i samo 1 protiv... site znaeme koj toj 1 bese... administracijata ostana gluva za zelbata na clenovite... i ednostavno rece nemoze, na koj mu e gajle sto misliste vie (clenovite na forumot) ... a jas pak ete naiven si mislev deka eden forum postoi za clenovite.. ama greska sum bil, postoel za moderatorite da si lecat kompleksi
WooW!
Па кога барате глупи и смешни работи нормално дека ќе останеме глуви.

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно