Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

CBB_6

BBC
9 декември 2016
369
1.147
Дали се дешава и у сејф моуд?
Да ти кажам право, не ни пробав во сејв мод, претпоставував дека е нешто со јазичните поставки на десетката.. Шо врска сејв мод со то.

Провери кој јазик ти е поставен за input. Приметив дека CTRL+Z не работи во Word 2013 кога input ми е МК, штом сменам во EN, се си е во ред.
Точно така, тоа било. Кога ми е јазикот на МК шорткатот CTRL+Z не работи во ниту една програма, туку истата функција ја има CTRL+Y. Кога менвам на ENG тогаш нормално си работи CTRL+Z.

Ако со CTRL+Y ви работи во фотошоп, сменете input language на English American, или пробаjте други варианти. Не е до тастатурата, до input jазикот е.
Интересно е шо ова се случува во Win 10 иако input language на English (United States), односно кај мене инпутот на кибордот беше US Touch keyboard layout, па го сменив на United States-International Touch keyboard layout. Исти к**ац, кога е на MK тогаш CTRL+Y ја има функцијата на CTRL+Z во сите програми (шо многу ме нервира).
Input.jpg

Шо е најзаебано ако тастатурата ја заборавам на МКД и пуштам игра, тогаш дугмето Z во играта не работи. Ако е наместено на ENG во игрите нормално све си работи. Овие заебанции со инпут методот (јазикот) ги немаше седумката. Ќе мора да се навикнам, то е.

Фала дечки на сите за помошта и вашите одговори!

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Што ќе ти е, online only го направиле. :geek:

Во тој пост не се спомнува која верзија е (може не е таа), и може да се избегне, но сепак јасно укажува на намерата на Миркософт во иднина.

Може да се избегне ако не си поврзан на интернет при инсталација, ставиш лажен e-mail неколку пати (некои викаат дека ова не им работело) или...

tA9fo1R.png

...одбереш Domain join instead. Наспроти неговото име, таму се крие креирањето локален акаунт (корисник) на компјутерот. :rolleyes:

Потоа треба да издржиш уште малку „пријателско убедување“...

eBLi5cv.png

...па ќе те пушти да го користиш компјутерот. :hay:

И досега го криеја креирањето локален корисник, ама ова е апла бутање во подрум. Особено затоа што е покрај другите два „досадни“ линка кои не прават ништо корисно. Замислете само колку обични корисници ќе го најдат ова... Или нема да се исплашат од зборот Domain кој најверојатно не ни знаат што значи, или од „пријателското убедување„ потоа...

Исто така, при креирањето local user е подобро да не ставиш password за да не те гњави да одбираш три security questions (не те пушта да продолжиш без нив), туку оставаш празен пасворд и подоцна го доделуваш. Ова можеби било вака и во претходните верзии.

Последна промена:

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Се одлепив конечно од 7-ката, нецел месец кај шо користам 10-ка и заебанција со дугмето Z. Во типкање текст си работи, а во апликации не. На пример, во фотошоп Z не функционира во шорткати, исто и во игри му доделувам функција и не фаќа. Абе на нерви ми оди.
Некој идеја околу ова?
Да си се залепеш поново на 7ца и на раат да си останеш ;)

Kazaam

hello world
20 септември 2013
136
83
Скопје
Да ти кажам право, не ни пробав во сејв мод, претпоставував дека е нешто со јазичните поставки на десетката.. Шо врска сејв мод со то.

Точно така, тоа било. Кога ми е јазикот на МК шорткатот CTRL+Z не работи во ниту една програма, туку истата функција ја има CTRL+Y. Кога менвам на ENG тогаш нормално си работи CTRL+Z.

Интересно е шо ова се случува во Win 10 иако input language на English (United States), односно кај мене инпутот на кибордот беше US Touch keyboard layout, па го сменив на United States-International Touch keyboard layout. Исти к**ац, кога е на MK тогаш CTRL+Y ја има функцијата на CTRL+Z во сите програми (шо многу ме нервира).
Погледнете го атачментот 79040

Шо е најзаебано ако тастатурата ја заборавам на МКД и пуштам игра, тогаш дугмето Z во играта не работи. Ако е наместено на ENG во игрите нормално све си работи. Овие заебанции со инпут методот (јазикот) ги немаше седумката. Ќе мора да се навикнам, то е.

Фала дечки на сите за помошта и вашите одговори!

@CBB_6 имаш опција за секоја програма да подесуваш посебно јазик. Кога си во windows language табот, најдоле имаш линк "Choose an input link to always use as default" и во наредниот екран ја штиклираш првата опција "Let me use different imput...".
По ова ако ти е на пр. English примарна, за секоја програма што ќе сакаш да користиш мк поддршка ќе мора рачно да смениш. Сепак, ова е подобра опција, зш сигурно во игри нема да користиш мк поддршка па да мора пак да менуваш.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Windows 10 version 1909 is the next major release of the OS, which is expected to release sometime in September 2019.

Aло MicroPenis ... ова Microsoft, октомври е!

не искача за сите у исто време, за постари процесори покасно ги пуштаат

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
PSU
HCG-520M
RAM
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Keyboard
Redragon K558
Monitor
OS
Windows 10

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.967
6.063
Skopje
Ако може линк од проверен продавач. Купував по 1000че 1200 еден сериски.
Јас го купив од првиот што ми излезе. Тие час ги има, час ги нема, гледам листингот од кај што го купив веќе не е валиден.

Sapphire

user
11 ноември 2015
1.207
810
Јас имам веќе две лиценци за 10ка и ги користам може година дена и ми се ставени на акаундот на Мајкрософт и немам никаков проблем. Пред една недела си купив за офис про 2019 и сега за сега е се во ред. Инаку и кај мене ги нема веќе продавачите само што проверив.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
PSU
HCG-520M
RAM
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Keyboard
Redragon K558
Monitor
OS
Windows 10

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.340
1.357
Што ќе ти е, online only го направиле. :geek:

Во тој пост не се спомнува која верзија е (може не е таа), и може да се избегне, но сепак јасно укажува на намерата на Миркософт во иднина.

Може да се избегне ако не си поврзан на интернет при инсталација, ставиш лажен e-mail неколку пати (некои викаат дека ова не им работело) или...

tA9fo1R.png

...одбереш Domain join instead. Наспроти неговото име, таму се крие креирањето локален акаунт (корисник) на компјутерот. :rolleyes:

Потоа треба да издржиш уште малку „пријателско убедување“...

eBLi5cv.png

...па ќе те пушти да го користиш компјутерот. :hay:

И досега го криеја креирањето локален корисник, ама ова е апла бутање во подрум. Особено затоа што е покрај другите два „досадни“ линка кои не прават ништо корисно. Замислете само колку обични корисници ќе го најдат ова... Или нема да се исплашат од зборот Domain кој најверојатно не ни знаат што значи, или од „пријателското убедување„ потоа...

Исто така, при креирањето local user е подобро да не ставиш password за да не те гњави да одбираш три security questions (не те пушта да продолжиш без нив), туку оставаш празен пасворд и подоцна го доделуваш. Ова можеби било вака и во претходните верзии.
Можам да замислам сега со Edge Chromium што ќе биде откако ќе го пуштат. :)

Julian

lurker
20 август 2016
521
352
Од кога се мислам да го пробам 10-ката. Мојот десктоп е многу слаба конфигурација, би сакал да го инсталирам на мојот лаптоп.

Capture.PNG

Немам ссд. Дали на овај лаптоп може да се инсталира 10-ка, која верзија и колку битен?

Avid

senior
21 јануари 2009
6.463
11.536
Скопје
Од кога се мислам да го пробам 10-ката. Мојот десктоп е многу слаба конфигурација, би сакал да го инсталирам на мојот лаптоп.

Погледнете го атачментот 79590

Немам ссд. Дали на овај лаптоп може да се инсталира 10-ка, која верзија и колку битен?
Можеш ама не ти треба.

krema

OG
24 јуни 2009
15.758
15.847
youtu.be
Инсталација е иста, а верзија ќе си најдеш од официјалната страна на миркософт, не ти треба верзија од торенти.

stormce

hello world
8 февруари 2018
104
56
Дали инсталацијата е иста како кај 7-цата?
Добра е оваа верзија? Само нејзе ја најдов на ипторрентс.

* Windows 10 Enterprise X64 2016 LTSB MULTi-20 May 2017
* Version 1607 Build 14393.1198
Windows 10 home x64 или Windows 10 Pro x64. Од на мајкрософт страната ќе си симнеш официјална верзија. Или пак побарај на гугл windows media creation tool и симни го од линк што е на microsoft. Преку него ќе си симнеш после windows.

Sent from my SM-J530F using Tapatalk

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.370
12.007
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard