Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

time.mk меша македонски и српски извори...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.852
4.090
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Незнам што е проблемот со тиме.мк и другиве ама кога кликнеш линк од некоја вест те носи дирекно на сајтот. Па таму гледај си реклами ако сакаш

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Кога го прочитав текстот што го имаше објавено слобден печат и јас истот го помислив, они губат, а од друга страна се обидувам и да им го разберам потегот, тиме.мк без вложување во ништо има попуиларност и плус накитен со банери... Заработува на содржина што други ја креираат.... Како и да е нам ни беше полесно да дојдеме до информации преку тиме.мк нормално, ама тоа е што е....
Реално кој од пак порталиве вложува во некоја оригинална содржина? Time.mk како агрегатор има друга намена, сега тука можеме да споделуваме што мислиме дека е фер, ама има 1-2 реални извори за локални новости (макфакс и кои други се новински агенции), другите сите ги преземаат, лошо парафразирани и преведени текстови на обични ворпдрес сајтови, посебно странските новости. Time.mk треба треба да ги отпука и тотално да се изгубат во нерелевантност. Мислам дека длабоко си се преценуваат. Повеќе time.mk ќе опстои без нив отколку тие без вакви агрегатори.

25 ноември 2014
1.551
1.988
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Да бидеме реални, да не беше time.mk немаше никој да чита сител/телма/шоидае, теорија нема.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.575
1.063
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
И не е така глуп, затоа што сајтот заработува пари од реклами базирано на вестите кои ги споделува. Без вестите сајтот нема да има од што да прави пари.
сајтот не заработува од Вести туку од наслови на вести

исто така clickbait е на Google нормална работа како по сите портали кај Нас во Македонија

доколку не би постоел clickbait всушност никој не би имал внимание ни до четвртина од сегашното

евентуално ако плаќа Time.mk треба да го плаќа само креативниот наслов

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Глуп муабет. Кој сака кај сака ќе линкува ствари, како може тоа “не сакам да ме линкуваш кај тебе на сајт“ твој проблем? Нема кражба на информации??? Што е следно, за RSS feeds мора да плаќаат надоместок?
Прочитај ги измените за законот за авторски и сродни права па после коментирај.

Инаку, тајм за да докаже сега дека и он креира содржина а не презема само, под сите кластери има АИ генерирана статија како анализа.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.370
2.792
сега значи е време да се отвори портал и да ти експлодира трафикот, со оглед дека се самоисклучиле толку сајтови.

25 ноември 2014
1.551
1.988
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Прочитај ги измените за законот за авторски и сродни права па после коментирај.

Инаку, тајм за да докаже сега дека и он креира содржина а не презема само, под сите кластери има АИ генерирана статија како анализа.
Никој не збори шо вика законот т.е. дали го има, зборам дека е глуп. И никој не збори за превземање а уште помалце за креирање.
Ова со “анализа“ на тиме.мк го немав видено и е веќе комплицирана тема за што е ок да се прави со АИ.
Али дека линкање туѓи сајтови треба да е заштитено под авторски права е смешно за мене.
Пошо ако е така на форумов ниеден линк не смее нигде да има зашо пари прави од реклами, така?
Што може да има трансформативно во линк?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Иако има логика, потегот на Слободен Печат е дик мув.
Јес дека агрегаторов не мрднува со прст а генерира профит од реклами исти и полоши те чекаат на линкот така што ова според мене е вин вин.

Друга прича е по кој критериум го става редоследот на линкови од една конкретна вест затоа што луѓето кликаат на првиот линк

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Али дека линкање туѓи сајтови треба да е заштитено под авторски права е смешно за мене.
Пошо ако е така на форумов ниеден линк не смее нигде да има зашо пари прави од реклами, така?
Што може да има трансформативно во линк?
Time.mk се води како интернет портал, а според тоа спаѓа според законот кој е прилично ригиден. Ако ги прочиташ деловите За нас на time.mk, ќе видиш дека е инспириран од Google News, а отвори во моментов news.google.com и ќе забележиш дека не е портал, туку е персонализиран hub за информации.

Time.mk како интернет портал мора да генерира авторски вести за да продава медиумски простор, така што технички другите портали му ја работат работата и според мене треба да се компензирани.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Има портали и портали. Има ботовски што работат на копи пејст и има сериозни што имаат големи редакции 10-20 луѓе, каде што пример за некоја вест треба ресурси, време, превоз, труд, кирија, плата…. ју нејм ит. И сеа доаѓа тајм ти ја зима веста и на твојот труд и авторско дело право прави чист профит.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Незнам дали сте со кратка меморија, ама истово се случи пред некоја година…. Незнам што е менето од тогаш и незнам зошто би очекувале различен епилог.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.671
3.276
1. агрегатор
Ако тајм беше коректен ќе имаше праведно агрегирање на вести. Му удри слава/пари у глава ко на велија и реши да им кажува на порталите што и како да објавуваат по нивните сајтови. Тоа е малку забегано. особено што лебот го јаде од сите портали што создаваат некаква содржина (која 90% е бљувотина слабо преведена од хрватски и српски портали), но сепак тие создаваат содржина а тој користејќи туѓи ресурси продава памет. Е тоа веќе нема да биде можно. Мора да добие дозвола за да агрегира. Порано имаше агрегатори и за хрватска и за бугарија, ама ги снема затоа што не му е дозволено да постојат. Е сега ги влече тука на наш сајт дур не му тропне некој адвокат и да го зачеша добро.
2. политика
Да беше фер, па да си излегуваа сториите според некој критериум а не според плаќање и политички преференци, може ќе беше ок да постои, вака не заслужува (исто ко и грид што се копита на темава).
3.чаре
Кој мисли дека може да направи агрегатор и да ги седне порталите на маса и да се договори, еве му златна прилика. Нека направи транспарентен агрегатор, да биде јавно како се подредуваат објавите, да биде јавно колку пари прави од која објава и да им враќа дел според тоа колку учествувале во трафикот.
Мислењето е автоматски споено:

Незнам дали сте со кратка меморија, ама истово се случи пред некоја година…. Незнам што е менето од тогаш и незнам зошто би очекувале различен епилог.
се смени законот. сега не смее да агрегира без дозвола.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Сценарио 1: отварам тајм.мк, гледам наслов од некој сајт, кликам на линкот и сајтот има посетеност од мене.
Сценарио 2: отварам тајм.мк, сајтот решил да не се појавува на тајм.мк, јас не ни знам дека тој сајт воопшто постои, а не па да го посетам.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Тоа е само така во Македонија, тајм имаше обид и во другите соседски држави но не успеа, има и зошто секако… во секоја нормална дежава си отвораш сајт и си читаш тоа што сакаш, а тајм како што пишаа и погоре во последните години беше бајаги под влијание на политиката.
Мислењето е автоматски споено:

Од друга страна има портали,со над 100, 200, 300к следачи на социјалните мрежи, така да сигурно дневно имаат солиден рич и без тајм.

Последна промена:

goceiva

hello world
25 октомври 2009
117
90
Порталите за да им се појавуваат објавите на ФБ на поголема група луѓе мора да платат. Од друга страна сега бараат агрегаторите нив да им плаќаат за да објавуваат нивни линкови... :unsure:

kirev

senior
31 мај 2010
9.134
7.816
Дали е океј? Мене не ми е. И пријавив ама дознав дека е feature а не е баг... И на time.rs нема ниеден македонски (или друг странски) извор...

Погледнете го атачментот 151360
Да се вратиме на темата што ми ја киднапиравте. Дали ви е во ред да се мешаат српски линкови на time.mk?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Да се вратиме на темата што ми ја киднапиравте. Дали ви е во ред да се мешаат српски линкови на time.mk?
Не, и јас мислев дека е баг. Никаква намера немам да читам српски и хрватски медиуми.

17 август 2014
1.867
1.380
Скопје
Не е баг, feature e.

И не, не е во ред.

Тоа го прават за да го збогатат сајтот, беа паднати на 3-4 бош мк портали.

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.871
Skopje
wemaxa.com
Новиот закон за прдење уз ветер го донесоа каде експлицитно е забрането испуштање гасови во правец на дување на ветерот ако во истиот правец има една или повеќе личности кои немаат дадена експлицитна изјава заверена на нотар дека се согласни со вдишување на гасови од наведената личност по чл. 134 ст. 2 од Законот за Конзумпција на Храна, Дигестија и Екскретирање на истата?

Имплодиран свет кој почна да се дави во сопствената летаргија и да се јаде самиот себе.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.671
3.276
Сценарио 1: отварам тајм.мк, гледам наслов од некој сајт, кликам на линкот и сајтот има посетеност од мене.
Сценарио 2: отварам тајм.мк, сајтот решил да не се појавува на тајм.мк, јас не ни знам дека тој сајт воопшто постои, а не па да го посетам.
сценарио 3
отвораш шлајм мк и гледаш дека освен шлајм нема друго. затвораш
отвораш утре пак, пак шлајм
задутре не отвораш. знаеш што те чека.

маркетинг агенции што го товеа со пари за кампањи, откажуваат кампањи. не е исто да кажеш дека имаш 100к дневно и да кажеш дека имаш 10к дневно и тоа 60+ годишни што не ти се таргет.

на темата:
користи српски извори оти уште не му е забрането. политика на србија е да се прича српски. рајата тука сака српски шунд па секогаш главна ѕвезда на сите „манифестации“ е некој пропаднат српски глас...
нека направи опција со и без околни медиуми, па да видиш дека ќе снема информации, ќе има по пола вест и ќе си бараш друг агрегатор или извор на вести.
затоа има ставено гугл аналитикс од 2020, а не од последниот месец на пример.
време е за нешто ново и подобро.

Последна промена:

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
717
1.033
Курир рс има повеќе посети од Македонија во споредба со било кој друг информативен македонски медиум.
Сетек има повеќе посети од било која информативна агенција.
Се е кажано.
Гаси интернет.
п.с. Поголемо гом*о од политичар е само новинар...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Да бидеме реални, да не беше time.mk немаше никој да чита сител/телма/шоидае, теорија нема.
..... which is exactly the point.
Формираш агрегатор, го рекламираш и 80% од популацијата оди таму да чита вести така?

Во режим на парламентарна диктатура каква што владее во Македонија ако сакаш да креираш одреден bias, само му кажуваш на агрегаторот цензурирај ги овие вести, а мултиплицирај ги следниве вести и добиваш инструмент за формирање на јавно мнение базирано на преференци на режимот или странски агентури што бутаат кеш во џебовите на домашните предавници ;) Истата шема како во Америка, Германија, Англија, Израел

25 ноември 2014
1.551
1.988
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
..... which is exactly the point.
Формираш агрегатор, го рекламираш и 80% од популацијата оди таму да чита вести така?

Во режим на парламентарна диктатура каква што владее во Македонија ако сакаш да креираш одреден bias, само му кажуваш на агрегаторот цензурирај ги овие вести, а мултиплицирај ги следниве вести и добиваш инструмент за формирање на јавно мнение базирано на преференци на режимот или странски агентури што бутаат кеш во џебовите на домашните предавници ;) Истата шема како во Америка, Германија, Англија, Израел
Океј така е ама шо има врска ова со заштита на авторски права и плаќање надоместоци за линковите?

Едно е биас-ирани вести и монопол и манипулации, тоа е више друга политика и тема, ја зборам дека не може да се едначи линкување/агрегирање линкови (не ги превземаат вестите) со “крадење на туѓ контент и мора да се платат авторски права“.

kirev

senior
31 мај 2010
9.134
7.816
И пак бегате од МОЈАТА тема, барем кажете за тоа збор два?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно