Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

time.mk меша македонски и српски извори...

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
613
867
Без разлика какви се новинарите и какви се медиумите, тајм.мк треба да им плати за тоа што прави пари врз нивниот труд, макар да е гугл транслејт или копи пејст. За сега не им плаќа и губи.
Дали медиумите плаќаат на МИА или на било кој друг информатор ???

Zippo

On your way to fame
22 октомври 2014
1.000
890
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.324
18.717
1. Ај објаснете ми вие прогледаните еве како без time.mk (и слични), без гугл (и слични), без медиуми и со исклучен интернет доаѓате до информациите/вестите/новостите за да може да донесувате потоа сопствен став со вклучен мозок?
Не сум јас од прогледаните но што правиме со RSS?

Нема комфор како агрегатор ама брка работа. Под услов да има имплементирано.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.658
5.373
Не сум јас од прогледаните но што правиме со RSS?

Нема комфор како агрегатор ама брка работа. Под услов да има имплементирано.
Поголемиот број имаат. Да може и РСС, и тоа користам, само да си направиш треба листа, и нели таа да е демек не субјективна. Не знам, за мене агрегатор е топ работа како е замислена.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.131
2.449
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Мислев рикнал порталот.
1.jpg

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.324
18.717
Поголемиот број имаат. Да може и РСС, и тоа користам, само да си направиш треба листа, и нели таа да е демек не субјективна. Не знам, за мене агрегатор е топ работа како е замислена.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Сите имаме разум. Субјективноста или објективноста со која гледаме на работите, конкретно во политиката, во длабока мера зависат од годините на конзументот + неговото образование или начитаност.

Тито умре во 1980 и од тогаш наваму чекам да тргне на арно.
И се полошо е..

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

mviktors

Practice makes perfect
25 октомври 2012
1.125
1.671
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Се мешаат многу работи во темава кои не се споредливи. МИА е државна медиумска информативна агенција која создава новинарски продукти од земјава и во државите каде што има свои дописници. Субјектите кои им плаќаат одреден надомест го прават тоа за да не трошат сопствени ресурси за новинари и сниматели на терен, а да имаат можност на својот медиум да ја објават веста.

Агрегаторите се сосема друго прашање. На одредена група онлајн медиуми, организирани во нивна асоцијација им пречи со години профитот кој што го остварува Time.mk и бараат начин како можат и они да чепнат нешто од тие пари. Првиот обид за прекинување на соработка со агрегаторите им заврши катастрофално, па како попчиња си се вратија кога видоа дека трафикот им се намали десеткратно. Топ 10-те најпосетени онлајн медиуми објавуваат во просек 50-100 статии дневно. Колку од овие мислите дека се авторска новинарска содржина кога ќе се земе предвид дека во нив работат најмногу 10 лица од кои најголем дел не се ни новинари?

На крајот на денот, ниту во Законот за авторско право и сродни права ниту во Законот за медиуми нема обврска дека било кој агрегатор мора да склучи договор за лиценцирање/отстапување на содржина. Ќе пројде одредено време и двете страни ќе го направат есапот дали им одговара да соработуваат во иднина или ќе си тераат сами по патот.

Измените во Законот за медиуми со кои што порталите се третираат и правно како медиуми, нешто за кое што беа гласно против во 2017 година, нема допирна точка со темата за агрегаторите. На доброволна основа по претходно утврдени ниски критериуми за број на вработени и упис во централен регистар по одредена шифра ќе бидат запишани во АВМУ. Лобирањето за ваков регистар на онлајн медиуми беше со главна цел да имаат поголема релевантност пред маркетинг агенциите и второ уште поважно, да имаат ексклузивно право парите од буџетот за време на избори за платено политичко рекламирање да одат само кај регистрираните портали. Надзорот врз нив останува само административен (број на вработени, регистрирана дејност во ЦРМ, импресум итн.). Надзор над содржините и регулација како кај телевизиите и радијата не е предвиден со овие измени.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.492
Мислења
1.012.503
Членови
36.680
Најнов член
KMT Solutions