Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

откривање на локација преку ИП

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.109
296
www.gorjan.info
Може многу лесно да се одреди локацијата и интернет провајдерот, и секој може да го направи тоа. Полицијата со налог може да ти ја открие и адресата.

plisner

read-only
14 ноември 2009
29
2
Кој и како може да ја дознае мојата локација и податоци ако ја знае мојата статичка ИП адреса?Многумина ја знааат мојата ИП адреса, но ме интересира дали секој може да ја дознае мојата локација?Дали може некои хакери, полиција?Ме интересираат само мислењата на оние кои знаат нешто околу тоа...позз

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
што се дешава со форумов?!??? веќе по 100-ти пат искачаат постовите неподредени .. сега го гледам постот на HijackHacker над прашањето на plisner

feit

lurker
12 февруари 2009
684
44
Неможе никој да ти ја дознае локацијата. Може само територијата од каде доаѓа провајдерот.

Xenor

lurker
12 март 2009
812
41
Кој и како може да ја дознае мојата локација и податоци ако ја знае мојата статичка ИП адреса?Многумина ја знааат мојата ИП адреса, но ме интересира дали секој може да ја дознае мојата локација?Дали може некои хакери, полиција?Ме интересираат само мислењата на оние кои знаат нешто околу тоа...позз

Ако копаш на полиња кај што не ти е местото треба да се пазиш,а ако не копаш на опасни полиња немаш гајле.

п.с треба ептен да имаш некои информации за да некој сака да ти пробие во компјутер, иначе не се исплаќа. А за полицијата интерпол ти е секогаш тука кога ќе направиш нешто што не треба.

И за крај. Да не правиш нешто што не треба?:muahaha:

spiderman

lurker
16 април 2007
783
44
Policijata so nalog nikogas nema da ti ja otkrie adresata. Toa ako stanuva zbor za nasa teritorija Balkan.. Veke nadvor od tuka toa e mozno..

sojic

hello world
29 април 2007
435
24
Како прво, провајдерот ја има твојата точна локација. Кога си потпишувал договор си оставил адреса, телефон и сл.

За секое конектирање има запис во колку час која ИП адреса ти ја има доделено.

Другите може да дојдат до локацијата на провајдерот.

Полиција со налог ќе го контактира твојот провајдер и те ти ги на врата.

Ако користиш GPRS или 3G интернет, со може да те лоцираат и каде се наоѓаш во моментот (и да се движиш, имаат точна локација со триангулација http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_tracking).

spiderman

lurker
16 април 2007
783
44
Како прво, провајдерот ја има твојата точна локација. Кога си потпишувал договор си оставил адреса, телефон и сл.

За секое конектирање има запис во колку час која ИП адреса ти ја има доделено.

Другите може да дојдат до локацијата на провајдерот.

Полиција со налог ќе го контактира твојот провајдер и те ти ги на врата.

Ако користиш GPRS или 3G интернет, со може да те лоцираат и каде се наоѓаш во моментот (и да се движиш, имаат точна локација со триангулација http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_tracking).
НЕМА ЗАПИШАНО КОЈА ИП НА КОЈА ЛОКАЦИЈА МИ ЈА ИМА ДАДЕНО. Прво и основно ип то е динамично конкретно кај адсл. А друга битна работа конкретно нашиот телеком додека даде испис за некои леле мајко треба 3000 дозволи. Е сега сеуште T-mobile нема можност да дава адреса..Провери и сам оди на www.whatismyip и види. Таа локација што ја дава таа е и толку нема ни адреса ни бутур. А веќе САД тоа е друго таму обавезно се дава ип по адреса

reng

lurker
13 август 2007
683
19
Ако влезеш само во некоја мрежа на некоја банка за 5 минути имаш полиција на врата, така да не се секирај брзо ќе те фатат. Се следат и какви не информации постојат за секој некаде во некој сервер. Само не кажуваат какви се информации имаат, зошто одма некој ќе се буни за тоа.

Колку само бугари уапсија за крадење од банкомати.:)

386ka

poweruser
22 декември 2007
2.369
214
НЕМА ЗАПИШАНО КОЈА ИП НА КОЈА ЛОКАЦИЈА МИ ЈА ИМА ДАДЕНО. Прво и основно ип то е динамично конкретно кај адсл. А друга битна работа конкретно нашиот телеком додека даде испис за некои леле мајко треба 3000 дозволи. Е сега сеуште T-mobile нема можност да дава адреса..Провери и сам оди на www.whatismyip и види. Таа локација што ја дава таа е и толку нема ни адреса ни бутур. А веќе САД тоа е друго таму обавезно се дава ип по адреса

АДСЛ. Кога се конектираш, се конектираш преку уникатен јузер. Базата запишува на кој јузер му е доделена која ИП адреса во кое време. Локацијата е позната по тоа што ја даваш кога потпишуваш договор т.е. тој јузер е фиксен само за на тој телефонски број и неможе да работи од друга локација. Е сеа ако „му крадеш на комшијата нет“, е друга работа. Кај статични ИП адреси е дури и полесно.

kimi makedonski

hello world
19 август 2009
440
14
Кој тоа вели дека полицијата неможе да ти најдеип адреса . Може дури и прокси ако користеш а камоли пак од провајдерот. Секој прокси сајт ја бележи и правата ип адреса а провајдерот дури и директно одговара. Добро е што треба налог за тоа. Сепак голема е веројатноста секој интернет криминал да биде откриен и соодветно казнет.

Boge

hello world
11 февруари 2008
76
0
HAHAHAHHAHAHAHA

Upotrebni kradena cc i da vidime dali nemaat nishto i ne znaat koja dinamichna IP e dodelena vo koe vreme :)) Abre dechinja, mislite se shto leta se jade. :skuter:

plisner

read-only
14 ноември 2009
29
2
значи колку што разбрав обични луѓе и хакери немозат да влезат, а полицијата може али со специален налог и милион други процедури?

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.647
196
plisner напиша:
значи колку што разбрав обични луѓе и хакери немозат да влезат, а полицијата може али со специален налог и милион други процедури?

Така е. Но постои друг момент во целава приказна.
Доколку хакер т.е. добро компјутерски поткован тип ти ја знае ИП адресата можно е да пристапи до компјутерот и да ти ги собере сите приватни информации, како лозинки од друштвени сајтови, текст документи и ќе дознае каде живееш и многу поинтимни работи за тебе.
Внимавајте на приватноста :zbunet3:.

kimi makedonski

hello world
19 август 2009
440
14
Да се надоврзам на темава. Може да се открие дури ако го земете лаптопот и одете пред првиот ресторант што ќе го најдете а има слободен wi fi. Како?
Секоја мрежна картичка си има свој сериски број кој рутерот на кој сте се поврзале ќе го запамти. Ако лаптопот сте го платиле со кредитна картичка веднаш ќе ве најдат по тој сериски број. Секако тој број може да го изменеш преку regedit и тогаш може да ти се фатат.:D

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
Jas sum laik za temava samo sakam nesto da prenesam sto sum go cital pred nekolku godini.
Vo Amerika imase sudski spor pomegu nekoe si zdruzenie za zastita na licni podatoci i Intel ,poradi toa sto vo procesorite odkrile nekoj kod, preku koj vo sekoe vreme moze da se vleze vo bilo koj kompjuter . Bez razlika dali e uklucen ili ne , treba samo da e vklucen na kabelot za net i da mu raboti baterijata.NO sporot zdruzenieto ne go dobi, iako e nezakonski , so obrazlozenie deka toa e od drzaven interes i deka dokolku go nema toj kod , tajnite sluzbi ne bi mozele da gi kontroliraat teroristickite organizacii i nivnite ""tajni"" transakcii .pa SAMI zaklucete dali ke ve fatat ili ne , dokolku nesto im smeta, pa duri i kaj nas. :detektiv:

linksys

Баниран/a
14 март 2009
507
22

Абе другар ти да не Хакираше нешто што се плашиш од Полиција? :D :D абе не се секирај нема шанса да ти дојдат на врата :D xexe

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
А зашто би немало шанса баш ме интересира ??? Ке ти дојдат ко 1 2 3 ако си направил нешто сериозно.

kimi makedonski

hello world
19 август 2009
440
14
И да не направиш нешто сериозно ако компанијата така одлучи...готов си. Како во prison break. Иако ова е шала сепак да во право е ax1d. Ова е Македонија но нема да поминеш лесно ако направиш криминал. Само незнам каква е работата со спамот? Знае ли некој што се подразбира под спам кај нас и има ли казни за тоа?

radoviski

read-only
26 јуни 2010
22
0
"So denesnava tehnologija nema beganje i krienje, na samo cekor se zad tebe pitannje e za kolku vreme ke mozat da te fatat, ako im se isplaka"

Sherminator

read-only
3 јули 2018
45
18
Дали знаете Magenta 1 T-Mobile, дали има статичка ИП адреса или треба да се доплати таа услуга?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Дали знаете Magenta 1 T-Mobile, дали има статичка ИП адреса или треба да се доплати таа услуга?

динамичка на 12 саати, имаш опции за доплата за статичка (можда само за бакар, за оптика неможе, освен ако не сум смешал нешто).

Последна промена:

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
На оптика не може да добие статичка (ова инфо го добив пред 2 недели).

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв