Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Ноќна фотографија (long exposure, Light trails)

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Успеа да најдеш?

Друг муабет, никој нејќе да си го открие "местото" за да не му се направи гужва, ама дајте hint за некоја локација во околина на Скопје што не е Козјак? Help a brother in need.
Не за жал не најдов. Проверив и во Camouflage, Outdoor, Jumbo, нема таква светилка.

Иначе за местото најубаво да си провериш на гугл light pollution map и одбери каде е најтемно. Не е баш во околина на Скопје, али друго место освен Рудине ти е Кокино. Не е многу далеку. Стење и Коњско се исто така добри кај Преспа. Јас таму ќе бидам викендов. Местото секогаш бирај го според light pollution и да не е пристапно со кола т.е. да паркираш кола и да имаш минимум 20-30 минути пешки. Баш ради тоа што го кажа Октар, да не ти ебе некој раат со голф 4.

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Не за жал не најдов. Проверив и во Camouflage, Outdoor, Jumbo, нема таква светилка.

Иначе за местото најубаво да си провериш на гугл light pollution map и одбери каде е најтемно. Не е баш во околина на Скопје, али друго место освен Рудине ти е Кокино. Не е многу далеку. Стење и Коњско се исто така добри кај Преспа. Јас таму ќе бидам викендов. Местото секогаш бирај го според light pollution и да не е пристапно со кола т.е. да паркираш кола и да имаш минимум 20-30 минути пешки. Баш ради тоа што го кажа Октар, да не ти ебе некој раат со голф 4.

Нешто вакво не ти врши работа? Според сликиве и описов, свети и црвено. Јас ќе побарам после, ќе видам во живо како е.

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Нешто вакво не ти врши работа? Според сликиве и описов, свети и црвено. Јас ќе побарам после, ќе видам во живо како е.
Не ми врши, имам ваква челна со црвена диода. Порано имав поголема светилка се закачуваше на привезок, ја околу врат ја носев таман беше. Сакам нешто слично да најдам. Не знам колку би било практично на челнава да додадам црвен гел.

AsterKekov

read-only
23 јануари 2018
26
97
oO0TVF3.jpg

K6Cmt6y.jpg

Двете 18mm, f/8, ISO 100. Првата беше 30 секунди а втората на Bulb, отприлика минута. Претерав со едитот на втората, ум за другпат.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Momaci, sorry za latinica.
Vecerite Sabota prema Nedela i Nedela prema Ponedelnik e najgustiot del od meteorskiot dozd Perseidi.
Planiram da nosam poveke ili pomalku golemka grupa zainteresirani lugje na Rudine. Rudine se vika visoramninata zad Vodno pred Kozjak ezeroto.

Ovaa godina e odlicna poradi faktot sto mesecinata ke bide mlada, a i ke zajde rano, pa neboto ke bide temno i ako bide i vedro i suvo ke ima odlicna sansa ako go pogodime vremeto na maksimumot da vidime vo prosek po eden meteor vo minuta. Ako sme mnogu srekni kako nekoi lani, mozeme da vidime vo teorija i nakaj 5 meteori vo minuta vo prosek.

Na vakvi nastani se slika ubavo so dolgi ekspozicii. Ke probam da obezbedam motorizirano postolje koe ke kompenzira za rotacijata na zemjata pa pri dolgi ekspozicii zvezdite nema da ostavaat linii kako tragi.

Ima li nekoj zainteresiran da se pridruzi?

M

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Momaci, sorry za latinica.
Vecerite Sabota prema Nedela i Nedela prema Ponedelnik e najgustiot del od meteorskiot dozd Perseidi.
Planiram da nosam poveke ili pomalku golemka grupa zainteresirani lugje na Rudine. Rudine se vika visoramninata zad Vodno pred Kozjak ezeroto.

Ovaa godina e odlicna poradi faktot sto mesecinata ke bide mlada, a i ke zajde rano, pa neboto ke bide temno i ako bide i vedro i suvo ke ima odlicna sansa ako go pogodime vremeto na maksimumot da vidime vo prosek po eden meteor vo minuta. Ako sme mnogu srekni kako nekoi lani, mozeme da vidime vo teorija i nakaj 5 meteori vo minuta vo prosek.

Na vakvi nastani se slika ubavo so dolgi ekspozicii. Ke probam da obezbedam motorizirano postolje koe ke kompenzira za rotacijata na zemjata pa pri dolgi ekspozicii zvezdite nema da ostavaat linii kako tragi.

Ima li nekoj zainteresiran da se pridruzi?

M
+1

bobson

lurker
29 јануари 2009
816
444
Orgrimmar
bobson's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X | BeQuiet! DRP4
Motherboard
ASUS Prime X470 Pro
Storage
970 Evo+ 500Gb, 870 QVO 1TB, WD5000AAVS, WD10EZEX
PSU
Antec HCG850M
RAM
G.Skill Ripjaws V 4x8Gb @ 3600 Mhz
Video card
Red Devil Radeon RX 6800XT 16GB
Case
Deepcool Tesseract White
Mouse
Logitech G502 Lightspeed | QCK+
Keyboard
Ripjaws KM570 RGB MX Brown
Audio
Realtek® S1220A | Sennheiser GSP300
Monitor
ASUS VG32VQ
OS
Windows 10 Pro

Ако си заинтересиран за батериска лампа со црвена диода имам Lumintop Tool AA за продавање на која можам да и ставам црвена диода.

Пиши ми порака ако те интересира нешто повеќе.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Мислам дека не е лошо, со оглед на апарат и објектив кој не е за ваква намена :)

DSCF7491

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Дечки како поминавте вчера? Рудине како времето, се погоди?

Јас сум максимално разочаран од вчера. У 7 сабајле тргнавме, 12 бевме Коњско. Секогаш проверувам временска прогноза на минимум 2-3 различни сајта/апликации. Се беше перфектно, облаче немаше до 6 попладнето. Ко за беља цело небо се наоблачи па првите знаци на млечен пат ги видовме околу 11 вечерта. Сликите допрва ќе ги поминам, сликавме до изгрејсонце, ама не ми делува ветувачко. Ќе пуштам покасно и видео/тајмлапс. Во продолжение една слика од кампот:

v2

Споделете импресии.

@Astro
Спомна во претходниот пост стар тракер. Го разгледувам некое време iOptron моделот. Кажи ми има ли можност на некоја дружба кога ќе правите да се пробаат/тестираат како функционираат овие модели? Освен страшно добри слики што вади врска си немам за технологијава.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224

Дечки, овие фотки се од мобилен??? Ако да, кој мобил е тоа што има мануелна опција за експозиција? Иначе и ја сум заинересиран за собиранки од типот Кокино, Козјак, итн..ноќни фотографирања..

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Дечки, овие фотки се од мобилен??? Ако да, кој мобил е тоа што има мануелна опција за експозиција? Иначе и ја сум заинересиран за собиранки од типот Кокино, Козјак, итн..ноќни фотографирања..
Не се од мобилен, од DSLR апарат се. Експериментирав и со мобилен дали ќе добијам нешто на S7 Edge, ама ништо не се гледаше.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235

Јас сум максимално разочаран од вчера. У 7 сабајле тргнавме, 12 бевме Коњско. Секогаш проверувам временска прогноза на минимум 2-3 различни сајта/апликации. Се беше перфектно, облаче немаше до 6 попладнето. Ко за беља цело небо се наоблачи па првите знаци на млечен пат ги видовме околу 11 вечерта. Сликите допрва ќе ги поминам, сликавме до изгрејсонце, ама не ми делува ветувачко. Ќе пуштам покасно и видео/тајмлапс. Во продолжение една слика од кампот:

v2

Споделете импресии.

@Astro
Спомна во претходниот пост стар тракер. Го разгледувам некое време iOptron моделот. Кажи ми има ли можност на некоја дружба кога ќе правите да се пробаат/тестираат како функционираат овие модели? Освен страшно добри слики што вади врска си немам за технологијава.
И јас сум разочаран од вчера. Се наоблачи и ја откажав организацијата за одење на Рудине. После тоа па се разведри, пробав да реорганизирам ама ме одјебаа повеќето па и не отидов. Денес се мислев дали да одам ама утре рано се оди на работа, па баталив скроз.

Иначе на следно одење на Рудине со фотографска опрема може да те викнам па ќе поразговараш таму со постручни од мене.

Следете ја темава, па кога ќе се оди јас ќе јавам.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
M.Pix, што сетинзи имаш за сликата од кампот?

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk

Joan.J331

hello world
3 април 2018
50
30

v2

Споделете импресии.

@Astro
а каде се наоѓа Рудине, некои пишаа дека некаде на Водно?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Иначе на следно одење на Рудине со фотографска опрема може да те викнам па ќе поразговараш таму со постручни од мене.
Одлично, фала ти!
M.Pix, што сетинзи имаш за сликата од кампот?

Sent from my Huawei P20 Lite using Tapatalk
f/4, 25" со ISO 5000 за млечниот пат, а нешто подолга експозиција со 3200 ISO е за шаторот.

Иначе денес извадив добри слики од Рудине. Запрепастен бев што се видов таму. На истото место пред 3-4 години бевме јас и друштво од 5-6 луѓе. Денес едно добри 30 коли, 10 шатори, гласна музика и светилки на сите страни.

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Еве нешто од мене

Најголемиот бед го јадев на оваа слика, кога се мислев на колку да го ставам Exposure Time и ISO-то. Решив да пробам 13s со високо ISO6400, и само што се затвои блендата - се појавува метеорит. Ама буквално после 0.5s одкако затвори блендата.

Сликано е од видиковецот кај Козјак (или Рудине, за кого како).
На фликр имам уште неколку закачено.

Joan.J331

hello world
3 април 2018
50
30
Еве нешто од мене

Најголемиот бед го јадев на оваа слика, кога се мислев на колку да го ставам Exposure Time и ISO-то. Решив да пробам 13s со високо ISO6400, и само што се затвои блендата - се појавува метеорит. Ама буквално после 0.5s одкако затвори блендата.

Сликано е од видиковецот кај Козјак (или Рудине, за кого како).
На фликр имам уште неколку закачено.
а се гледа ли со голо око млечниот пат?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Се гледам, ама не е ни приближно спектакуларно како кога соодветно ке ја обработиш сликата. Инаку викендов беше скроз тапа, јас имав обид од Маврово и ништо не се деси, дремев два саати и си отидов љут.

Joan.J331

hello world
3 април 2018
50
30
Kinda? Многу малку, ама се познава ако си на многу темна локација. Ништо како на сликата.
порано брат ми одеше на Караџица и од таму се гледал млечниот пат, само што не можел да го слика, оти на апаратот не го прикажувал, одеше со мало апаратче, и + не одеше за сликање туку за друштво, ама па за таму треба теренско возило

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535
Се познава дека е тоа, но не како што е на сликите, тие веќе се малце чепнати во Lightroom. Ако некој сака, можам да ги прикачам сликите во RAW формат.

Имаше многу луѓе на Козјак вчера, и многу без осет со тоа што светеа насекаде. Имав едно 10 слики што ми ги уништија (од 50 направени), бев на доста добра позиција, понастрана од сите - скоро кај патот.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв