А Марс до кога ќе се гледа на небото?
Kokino, Kozjak, Galicica, Zovikj, PrespaОфтопик.
Се сеќавам како мал го гледав млечниот пат речиси како на фотките. Јасно отцртан и видлив преку цело небо. Ова беше во струмичко, касно навечер, пред добри 30 години. Има ли некаде останато да не е толку загадено, или треба да се качам високо на планина за да немам атмосферско и светлосно загадување?
Ако да, каде во мк е наједноставно пристигањето на таква локација?
а зошто па баш Кокино го викаат опсерваторија, знам дека нешто со Сонцето беше, нешто посебно се гледа таму на небото или?Kokino, Kozjak, Galicica, Zovikj, Prespa
Ти се појавил метеор а не метеоритЕве нешто од мене
![]()
![]()
![]()
Најголемиот бед го јадев на оваа слика, кога се мислев на колку да го ставам Exposure Time и ISO-то. Решив да пробам 13s со високо ISO6400, и само што се затвои блендата - се појавува метеорит. Ама буквално после 0.5s одкако затвори блендата.
![]()
Сликано е од видиковецот кај Козјак (или Рудине, за кого како).
На фликр имам уште неколку закачено.
Се гледа само дел од еден крак од млечниот пата се гледа ли со голо око млечниот пат?
а зошто па баш Кокино го викаат опсерваторија, знам дека нешто со Сонцето беше, нешто посебно се гледа таму на небото или?
Од денес ќе се наплаќа карта за влез на Кокино.
Дали тоа значи дека ќе работат 24/7?? или ноќни фотки таму веќе нема да има??
Од денес ќе се наплаќа карта за влез на Кокино.
Дали тоа значи дека ќе работат 24/7?? или ноќни фотки таму веќе нема да има??
Отиде ова за Wallpaper бачо и не ти ја враќам.Lofoten Aurora Borealis by D_oktaR, on Flickr
Гаси интернет.Lofoten Aurora Borealis by D_oktaR, on Flickr
Да ги чепнеше малку флеројте долу десно и “месечините“ на средина или не сакаше да ја манипулираш?
Да да, баш тоа и мислев, манипулирање во смисла додавање/одземање. Во секој случај прекрасна фотографија.Веќе е манипулирана, тешко се прави долга експозиција а да фатиш идеално и небо и звезди и аурора и куќички и улично осветлување. Кога ке се приберам ке пробам нешто плус, имам некои идеи, али генерално е тоа.
Месечина никако додавање, едитирање само на бои и светлина, без монтажи.
MOUSE WIRELESS CORSAIR SABRE V2 PRO RGB, Ultralight Gaming Mouse, 36g, MARKSMAN S 33000 DPI, 2.4Ghz/Bluetooth, Black, CH-931G000-WW
6.750,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, BLACK, CP-9020295-EU
8.100,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750x MODULAR 80 PLUS GOLD, ATX 3.1& PCIe5.1, BLACK, CP-9020285-EU
9.120,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO GAME CAPTURE NEO 4K60 HDR USB 3.0 (TYPE-C), 10GBV9901
8.630,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 4x male, White, ZUAD-1633
380,00 ден
COMBO KEYBOARD MOUSE MOUSEPAD HEADPHONES WIRED GEMBIRD, Black, KBS-UO4-01
900,00 ден