Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Најдобар бесплатен антивирус?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Kaspersky е одличен, но не е free.

KalEl

Баниран/a
20 август 2011
485
80
USA
SecreLocal.com
Кога би морал да ставам некој бесплатен антивирус изборот би паднал помеѓу следниве антивируси:

Bitdefender 2011 Free Edition

Microsoft Security Essentials,

Ad-Aware FREE Internet Security 9.0

Comodo Anti-Virus Software Plus Firewall 2011 Version,

Бидејќи не сум користел бесплатни антивируси освен едно време малце го користев Microsoft Security Essentials прво би ги тестирал и би видел кој колку меморија ми зима па од нив би одбрал два кои најдобро ќе се покажат и би ги инсталирал за да бидам посигурен, и секако би користел некој антвирус/антиспајвер кои работат на demand скенирање како што се Malwarebytes Anti Malware и Hitman Pro и сигурно барем еднаш неделно би ги пуштил да провртат.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
па од нив би одбрал два кои најдобро ќе се покажат и би ги инсталирал за да бидам посигурен

После ова единствено што ќе бидеш сигурен е дека сигурно ќе добиваш BSOD.

Не правете ја оваа грешка. 2 анти вирусни програми се контра продуктивни.

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Зависи и од корисникот како се однесува при сурфање, доколку некој знае како да сурфа и од што да се пази тогаш и со АВГ може да тера долги години.
Јас АВГ користев скоро 2 години, и немав проблеми, мислам дека беше верзијата 7, без задоволен.

После тоа ми падна системот поради вирус, некој конфилкер или како и да беше па прејдов на АВАСТ, истотака бесплатен, и го користев некое време, правеше апдејти, наваѓаше шат-пат вируси по некои цд-а и тоа, али еднаш ми падна системот и од него, ако било до него.

Моментално користам АнтиВир од Авира, Персонал секако, и сеуште е во тест фаза, сега за сега е во ред, ќе видиме понатака како ќе се понаша.

Отсекогаш сум користел бесплатни антивируси, не сакам кракови или што ти знам кога користам Анти-Вирусна програма, едноставно ми нема логика, а и често во краковите и фиксовите има мал милион worms и вируси.

И прочитав некаде на темава дека АнтиВир немала онлајн заштита, како тоа?
Неможам да го сварам ова, како прима апдејти, и која му е тогаш функцијата на АнтиВир Персонал ако нема онлајн заштита?

И како е вашето искуство со АнтиВир и Аваст, кој би го користеле?
Кој е подобар, кој нуди подобра заштита, и како и двата би работеле во комбинација со Comodo Firewall, и дали воопшто се препорачува таква комбинација?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ако користиш Comodo firewall, подобра комбинација е со Avira, Avast во последните 2 верзии има Sandbox, како и Behavior Blocker така да ќе дојде до over-lapping на исти модули кои ги имаат овие производи т.е. и Comodo...не е препорачливо да имаш 2 Behavior Blocker-a & HIPS на систем, него само еден така што Avast отпаѓа. А ако прашуваш за stand alone варијанта Avira vs Avast тогаш дефинитивно Avast.

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Претпоставував дека не е добра комбинација и со тој и со тој, бидејќи сигурно ќе дојде до некој мал конфликт, како и да е.
Иначе, не ми објасни, како тоа Авира немала онлајн заштита?
Аваст има?
И во што е подобар Аваст од Авира од твоја гледна точка.
Јас сега почнав да користам Авира и не е лош, исто и Аваст, и двата ми земаат многу малце ресурси.
Иначе Псај, зборуваме за бесплатните верзии и на двата антивируса.

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
AV-Test3.gif

AV-Test1.gif

[извор]

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Не ми се верува дека АВГ е волку добро рангиран на графиконот.
Можеби и го оправиле што знам, значи на 7ца Аваст е во предност спрема МСЕ и Авира, интересно.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Момци 1 графикон не е доволен, збирот на сите тестови, како и успорувањето при користење на еден антивирус,и најмногу од све личното искуство даваат поинкаква слика, како и да е нема да се обидувам да ви наметнувам мислење, вие одлучете си што ќе користите.

БТЊ незнам на што мислиш кога викаш дека Авира нема онлајн заштита? дали мислиш на web filter, знам дека нема download intelegence.

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
аваст и те како! можам да го сменам само со NIS 2012 ама кога ќе си купам лиценца. за вака само аваст без разлика како AVG котира на графиците.

внимавајте на графиците, едната слика е за XP, додека другата е за „седумката“. за XP-то AVG беше доминантен, но на Win7 позициите се сменија. :)

ConfusioN

hello world
10 април 2009
81
6
Момци 1 графикон не е доволен, збирот на сите тестови, како и успорувањето при користење на еден антивирус,и најмногу од све личното искуство даваат поинкаква слика, како и да е нема да се обидувам да ви наметнувам мислење, вие одлучете си што ќе користите.

БТЊ незнам на што мислиш кога викаш дека Авира нема онлајн заштита? дали мислиш на web filter, знам дека нема download intelegence.

Значи вака, Avira Personal Edition ги има истите функции како и другите едиции на Авира ,со таа разлика што бесплатната верзија заштитува додека компјутерот не е поврзан на интернет,бидејќи бесплатната верзија нема Online заштита,нешто што Premium и Premium Security Suite ги имаат со по некоја мала разлика измеѓу нив. Јас за лаптопот користам лиценцирана Avira Premium Security Suite (не од торент спуштена лиценца,туку купена), и до сега се покажала многу добро како сериозен конкурент за ТОП 5 најдобри антивирусни решенија.:bravo:
Еве на што мислев, го прочитав постов и баш ме заинтересира.
Секако дека еден графикон дека не е доволен, и не знам зошто, но воопшто не наметнуваш мислење туку убаво дискутираме и споделуваме искуства за да процениме кој е подобар, иако ти верувам знам дека имаш огромно искуство во овој сектор од ИТ.

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
антивирусите се споредуваат, на пример оние што се бесплатни меѓусебе и оние што се плаќаат и тоа до одредена граница на нивната цена.

антивирус не може да се одреди дали е добар или лош ако се гледа од нивна гледна точка. во таа ситуација тој е најдобриот, но тоа ќе го каже секој што работи за таа компанија.

тука правиш споредба помеѓу нешто што се плаќа и нешто што е бесплатно. тоа не оди така па дури ако станува збор за една иста компанија.

За споредба на едициите на авира можете да погледнете овде:
http://alekscompbezvirusinet.files.wordpress.com/2012/01/pi_for_home_en.pdf

exeit

read-only
14 мај 2009
32
2
Споредбата е што содржи едниот што нема другиот,не се прави споредба кој е подобар

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
темава е најдобар бесплатен антивирус. прикажи споредба на бесплатни антивируси па таму објасни што има едниот, a што нема другиот. ;)

Споредбата е што содржи едниот што нема другиот,не се прави споредба кој е подобар

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Далеку од никакви :)

pocttopus

hello world
21 мај 2010
458
99
Skopje, Naboo
сите се никакви бидејќи истите прават вируси и после тоа ќе кажат „еј ние имаме за заштита за тој вирус“. абе сето ова е една трка на профит, ништо повеќе...

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
сите се никакви бидејќи истите прават вируси и после тоа ќе кажат „еј ние имаме за заштита за тој вирус“. абе сето ова е една трка на профит, ништо повеќе...

Тоа дали ќе фатиш вирус или не првенствено зависи од тоа што правиш по нет. Јас 4 години сум на Avira, AVG и Avast (од прв кон сегашен) и никогаш не сум имал проблеми со вируси. Секако ако кликаш глупости и срања кај што ќе стигнеш нема да ти помогнат бесплатни антивируси и ќе треба да одвоиш од џеб за Norton/Kaspersky.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно