Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ете и Мобико ги бранам. Скапџии се, ама до сега испаднале фер кон мене. Кога немаше никаде дел за мојата Експерија, само они ми го направија. Оргинал дел ми ставија.

Но на тебе цел живот ќе ти бидам сумњив, џабе да се натегам со тебе.

Уште откако ти го видов никот бев ваков:
e02e5ffb5f980cd8262cf7f0ae00a4a9_press-x-to-doubt-memes-memesuper-la-noire-doubt-meme_419-238.jpg

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Јас лани кога излезе Galaxy S8 зимав од iButik и го користам ден денес. Едина мака има телефонот што во лето кога го полнам загрева, незнам зошто но другото е во ред.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Здраво другари,

Дали некој има искуство со купување од Мобеликс? Знам дека има доста поплаки од Ледиком и не планирам од таму да купувам, меѓутоа Мобеликс конечно ги донесија OnePlus 5T, а некој ми рече дека истиот газда бил и на мобеликс и на ледиком. Не знам колку вистина има во ова. И би сакал да прашам дали е ова точно и во случај да не е, кои се вашиот генерални искуства со купување од Мобеликс. Им пишав јас ним на facebook и тие ми рекоја дека носат неотпакувани телефони со сите додатоци како што се излезени од фабрика, ама не ми кажаа дали тие телефони се за европски главен пазар или за нас посиромашните. Поздрав.

filipkir

user
17 јуни 2009
1.190
1.907
Скопје
Јас лани кога излезе Galaxy S8 зимав од iButik и го користам ден денес. Едина мака има телефонот што во лето кога го полнам загрева, незнам зошто но другото е во ред.
Види да не ти уклучен quick charge. Можеби затоа ти грее телефонот :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Здраво другари,

Дали некој има искуство со купување од Мобеликс? Знам дека има доста поплаки од Ледиком и не планирам од таму да купувам, меѓутоа Мобеликс конечно ги донесија OnePlus 5T, а некој ми рече дека истиот газда бил и на мобеликс и на ледиком. Не знам колку вистина има во ова. И би сакал да прашам дали е ова точно и во случај да не е, кои се вашиот генерални искуства со купување од Мобеликс. Им пишав јас ним на facebook и тие ми рекоја дека носат неотпакувани телефони со сите додатоци како што се излезени од фабрика, ама не ми кажаа дали тие телефони се за европски главен пазар или за нас посиромашните. Поздрав.

Јас сум купувал од Мобеликс. Не е истиот газда со Ледиком, првпат слушам некој да спомне вакво нешто.

Ептен биле коректни и услужливи спрема мене, за разлика од Ледиком каде мораш да молиш за да ги прашаш нешто. Сум земал телефон, па сум го вратил по недела дена пошто "не ми направил ќеиф". Доплатив и земав друг телефон, без никаков проблем и натегање.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Јас сум купувал од Мобеликс. Не е истиот газда со Ледиком, првпат слушам некој да спомне вакво нешто.

Ептен биле коректни и услужливи спрема мене, за разлика од Ледиком каде мораш да молиш за да ги прашаш нешто. Сум земал телефон, па сум го вратил по недела дена пошто "не ми направил ќеиф". Доплатив и земав друг телефон, без никаков проблем и натегање.
Moжеш да коментираш за ова дека ги продаваат фабрички неотворени со сите додатоци и дека се наменети за европски пазар?

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Moжеш да коментираш за ова дека ги продаваат фабрички неотворени со сите додатоци и дека се наменети за европски пазар?

Првиот телефон беше за азиски пазар, што беше најголемата причина што сакав да го вратам. Всушност телефонот немаше никаков проблем, туку за тој модел немаше кастом ромчиња за да си играм, за разлика од европскиот.

И двата телефона беа нови, со сите најлончиња, налепници и додатоци.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Првиот телефон беше за азиски пазар, што беше најголемата причина што сакав да го вратам. Всушност телефонот немаше никаков проблем, туку за тој модел немаше кастом ромчиња за да си играм, за разлика од европскиот.

И двата телефона беа нови, со сите најлончиња, налепници и додатоци.

А со тој што си го вратил, што мислиш што се случило ?
Ќе го продадат како половен и ќе изгубат 50-60 евра колку да му направат услуга на некого ?
Ќе се продаде како нов.
Исто како и другиот што си го земал, може е нов, а може и на никој друг му направиле услуга како на тебе, па ти дале користен уред, фабрички запакуван како нов.
Нема логика да прифатат користен телефон да го заменат за никој друг, сем ако не го продадат како нов, па да им е сеедно.

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
А со тој што си го вратил, што мислиш што се случило ?
Ќе го продадат како половен и ќе изгубат 50-60 евра колку да му направат услуга на некого ?
Ќе се продаде како нов.
Исто како и другиот што си го земал, може е нов, а може и на никој друг му направиле услуга како на тебе, па ти дале користен уред, фабрички запакуван како нов.
Нема логика да прифатат користен телефон да го заменат за никој друг, сем ако не го продадат како нов, па да им е сеедно.

Истото го помислив и јас, па баш барав знаци на користен телефон кога го земав вториот.

Како што спомнав, сите најлончиња си ги имаше и на двата телефона (напред, позади, камера, рамки, копчиња).
За ова зборувам:
View: https://youtu.be/rT-dNMXery8?t=3m46s

Оригиналното пакување со сите додатоци, исто така запакувани во најлончиња, како во unbox видеата.

Последна промена:

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Истото го помислив и јас, па баш барав знаци на користен телефон кога го земав вториот.

Како што спомнав, сите најлончиња си ги имаше и на двата телефона (напред, позади, камера, рамки, копчиња).
За ова зборувам:
View: https://youtu.be/rT-dNMXery8?t=3m46s

Оригиналното пакување со сите додатоци, исто така запакувани во најлончиња, како во unbox видеата.

Јас имав 10 месеци користен телефон, кој можеше комотно да се запакува и да се продава како нов телефон, ни грепка немаше на него.
Таман работа една недела стар телефон да има знаци на користење, сем во рацете на некој антиталент.
Кажуваа тука некои членови демек имало некои машини за пакување, и практично како од фабрика изгледа дека е запакуван уредот.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096

Тоа што си го вратил зашто не ти правел ќеиф е некоректно од твоја страна, а исто е некоректно од нивна страна што го земале и го оцениле како нов. Не е баш приказна за фалење на мобилара, како што пиша @Војвода знаеме што се случило со телефонот потоа.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Тоа што си го вратил зашто не ти правел ќеиф е некоректно од твоја страна, а исто е некоректно од нивна страна што го земале и го оцениле како нов. Не е баш приказна за фалење на мобилара, како што пиша @Војвода знаеме што се случило со телефонот потоа.
Зашто мислите дека би им било проблем да го продадат како користен, со пола гаранција и -15% од цената?

Само пример давам, муабетот ми е дека има начини да се задоволи секој купувач.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Зашто мислите дека би им било проблем да го продадат како користен, со пола гаранција и -15% од цената?

Само пример давам, муабетот ми е дека има начини да се задоволи секој купувач.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Тебе ти пресметаа -15% од цената?

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Чекај, сакате да ми кажете дека користени телефони ги препакуваат и ги шиткаат како нови? :confused:

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Да не се разбереме погрешно, не бранам ниедна мобилара, ниту имам нешто/некаков профит, само се водам по моја логика - среќен муштерија е поголем профит од 50€.

За пофалба е тоа што мене ми излегле во пресрет, но доколку телефонот што го оставив го продале како нов, тоа веќе не е.

Искрено мислам и се надевам дека не сте во право за тоа дека препакуваат користени телефони.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Јас имав 10 месеци користен телефон, кој можеше комотно да се запакува и да се продава како нов телефон, ни грепка немаше на него.
Таман работа една недела стар телефон да има знаци на користење, сем во рацете на некој антиталент.
Кажуваа тука некои членови демек имало некои машини за пакување, и практично како од фабрика изгледа дека е запакуван уредот.

Дали постои начин да се препознае дали телефонот бил препакуван и продаден како нов? Овој телефон што сакам да го купам само во Мобеликс го има. Се разбира не сакам да ме излажат користен да ми продадат.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Дали постои начин да се препознае дали телефонот бил препакуван и продаден како нов? Овој телефон што сакам да го купам само во Мобеликс го има. Се разбира не сакам да ме излажат користен да ми продадат.
Со добро око, друго ништо. А и тоа некогаш тешко.

Инаку, за целофан е смешен муабетот искрено. Најголемата патка на grey/refurbished маркет е тоа. Јас имам машина, го целофанира одлично, а за 500 еур имаш профи, ко во фабрика. Проста техника е тоа.

Еве во Хај, све се отвара, проверува, декларира и се става safety label. Ако ја скинеш, толку е, се познава. И е 30 пати поскапо од целофан, и посигурно :)

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Како и да е не ти мења скоро ништо, џабе ќе се замараш сепак телефон е.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Како и да е не ти мења скоро ништо, џабе ќе се замараш сепак телефон е.
Не е дека не ми менува ништо. Можеби телефон е како што велиш, АМА, ако некој веќе вратил таков телефон, значи тој телефон е со маани - неквалитетни материјали, изработка за third world пазар итн итн. Ми менува бидејќи сигурноста дека нема да се појави проблем во таков случај ми е разнишана. И знам дека не добивам квалитетна роба. Секогаш сме страдале како земја кога доаѓа пристапот до технологија и до најнови телефони, компјутери итн итн.

Evelynn

read-only
3 февруари 2018
2
4
+1 за Мобиком
Читав на форумов размислувајќи се измеѓу iButik и Мобеликс. Бев заинтересирана за iPhone 8+ и најверојатно ќе го земев од iButik да не беше толку неуслужлив вработениот. Ми рече дека го немаат телефонот и пишував 3 недели константно за кога ќе го добијат. Мобеликс го имаа. Она што ме натера да отворам по форумиве е што ниеден од нив не ми одговори на прашањето од каде е увезен телефонот, бидејќи разликата во цените од iStyle/T-mobile/Vip е 10К, а нивниве цени се смешни и нереални. Прочитав овде за битолските Мобиком, сеслушнав со газдата, крајно услужлив, ми го одговори секое прашање и ми кажа како што пишаа на форумов дека телефоните се од Атина наменети за ЕУ пазар. Она што ме убеди е вториот пат кога се слушнавме кога побарав IMEI и serial number (ми ги кажа секако) и ми рече да не се секирам, дека со гаранцијата можам да отидам и во iStyle, како и во секој овластен Apple Store во Европа. Телефонот до Скопје пристигна преку карго, целосно нов и неотпакован, валидни IMEI и serial number секако, а гаранцијата е на грчки. Го користам веќе една недела без никаков проблем. Првпат купував телефон од мобилара и мислам дека го напраив вистинскиот избор.

За сервис на iPhone, ги препорачувам Duna. Ми беше продадена чкарт батерија која се набабри и почна да ми го одлепува стаклото (кога користев 4s) од другар чиј брат има мобилара, штета не знам за која станува збор. Телефонот го однесов во Дуна, средија и стакло и батерија перфектно. Единствено што се малку скапи, но барем знам дека нема да ми го демолираат телефонот вадејќи оргинални делови.

Последни теми

Последни огласи

На врв