Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
+1 за Мобиком
Читав на форумов размислувајќи се измеѓу iButik и Мобеликс. Бев заинтересирана за iPhone 8+ и најверојатно ќе го земев од iButik да не беше толку неуслужлив вработениот. Ми рече дека го немаат телефонот и пишував 3 недели константно за кога ќе го добијат. Мобеликс го имаа. Она што ме натера да отворам по форумиве е што ниеден од нив не ми одговори на прашањето од каде е увезен телефонот, бидејќи разликата во цените од iStyle/T-mobile/Vip е 10К, а нивниве цени се смешни и нереални. Прочитав овде за битолските Мобиком, сеслушнав со газдата, крајно услужлив, ми го одговори секое прашање и ми кажа како што пишаа на форумов дека телефоните се од Атина наменети за ЕУ пазар. Она што ме убеди е вториот пат кога се слушнавме кога побарав IMEI и serial number (ми ги кажа секако) и ми рече да не се секирам, дека со гаранцијата можам да отидам и во iStyle, како и во секој овластен Apple Store во Европа. Телефонот до Скопје пристигна преку карго, целосно нов и неотпакован, валидни IMEI и serial number секако, а гаранцијата е на грчки. Го користам веќе една недела без никаков проблем. Првпат купував телефон од мобилара и мислам дека го напраив вистинскиот избор.

За сервис на iPhone, ги препорачувам Duna. Ми беше продадена чкарт батерија која се набабри и почна да ми го одлепува стаклото (кога користев 4s) од другар чиј брат има мобилара, штета не знам за која станува збор. Телефонот го однесов во Дуна, средија и стакло и батерија перфектно. Единствено што се малку скапи, но барем знам дека нема да ми го демолираат телефонот вадејќи оргинални делови.
Јас сум од Битола и можам да потврдам дека носат одлична роба. Меѓутоа, телефонот што јас сакам да го купам--OnePlus 5T--само мобеликс го носат. Малку сум на резерва во врска со тоа дали да го земам од нив, бидејќи не знам робата од каде ја земаат и дали е за европски пазар. Знам од каде доаѓа робата во мобиком ама не сум сигурен за мобеликс. Дали некој има информации во врска со тоа?

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Лани земав Нексус 5X од Мобеликс, по декларација беше европски модел, од Холандија донесен.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Јас сум од Битола и можам да потврдам дека носат одлична роба. Меѓутоа, телефонот што јас сакам да го купам--OnePlus 5T--само мобеликс го носат. Малку сум на резерва во врска со тоа дали да го земам од нив, бидејќи не знам робата од каде ја земаат и дали е за европски пазар. Знам од каде доаѓа робата во мобиком ама не сум сигурен за мобеликс. Дали некој има информации во врска со тоа?
Во врска со OnePlus 5t еден модел е за глобален пазар така да слободно можеш да го купиш од кај нив.

Sent from my OnePlus 5T using Tapatalk Pro

Rukio

read-only
4 февруари 2018
2
0
Сакам да земам Iphone X од мобиком Битола, па да ми кажете мислење за мобиларата ?

Krk198

hello world
14 септември 2016
339
308
Krk198's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 - Wraith Stealth Cooler
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE AM4
Storage
Gigabyte SSD 256GB / WD HDD 2TB
PSU
550W Deepcool DN550 80Plus Black
RAM
8GB DDR4 3200Mhz Kingston CL16 HyperX Fury Black x 2
Video card
XFX GTS XXX Edition RX 580 4GB OC+

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Сакам да земам Iphone X од мобиком Битола, па да ми кажете мислење за мобиларата ?
Гледај нагоре низ постот и ќе видиш пофалби од повеќе членови, вклучувајќи ме и мене.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Конечно земен OnePlus од Мобеликс. Добра услуга иако морав да чекам да им стигнат. Прекрасен телефон. Скоро сток андроид и 18:9 фул оптик амолед. Боите отскокнуваат од 6.01 инчниот екран.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Hristinamihail

read-only
4 март 2018
3
9
Zdravo, gledam razmisluvate za Mobikom od Bitola, iskreno jas sum prezadovolno od uslugata koristam iPhone X zemen od kaj niv, si naracav boja koja sto sakav mi stigna navreme kako sto rekoja, mi dadoja IMEI se bese vo red eve go telefonot e PERFEKTEN. Mozam da kazam deka se najdobra mobilara momentalno i vo odnosot so klienti i so uslugata.
i da dodadam telefono bese zapecaten jas si go otvoriv samata i za Evropski pazar e

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
Денес требаше да поминат да нарачаат/купат 2 телефони со тоа јаболкото од Мобиком од Битола, ама после толку фалење од ново регистрирани членови, се откажав, ќе барам од друго место.

killerrche

read-only
30 октомври 2012
25
18
Сега и мене ме пишманите со муабетиве, а планирав да земам с8. Ако битолчаниве ги продаваат телефоните со таа налепницата да не го примаш телефонот ако е скината, нели е тоа безбедно? Или и како целофаните и тоа се лажира?
Еве на пример јас не сум нов член, ама никогаш не коментирам, само читам.
И ќе ми се важи ли мислењето ако критикувам или фалам? :D

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Од 2012 година си ќутел и денес си решил да го прекиниш заветот со ќутење, да проговориш после муабетот за фамозната мобилара во Битола... ќе да е некоја лекоита мобилара :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

killerrche

read-only
30 октомври 2012
25
18
Која е разликата од европски и друг пазар, ако не ти е тешко да ни ја посочиш, фала ти.
Претпоставувам само фирмверот.
Јас од ледиком имам земено с6 еџ, и беше за некој афрички пазар (според фирмверот), фатив му ставив XEU британски и си фураше без проблем. Еднаш решив преку SmartSwtch да го форматирам барајки ми апликацијата сериски број. Го форматирав без проблем али ми го врати на basic фирмверот што си бил наменет за тој некој си афрички регион. Разликата со XEU освен тоа што ги добивав сите апдерјти најбрзо, друго не приметив.

Од 2012 година си ќутел и денес си решил да го прекиниш заветот со ќутење, да проговориш после муабетот за фамозната мобилара во Битола... ќе да е некоја лекоита мобилара :D
Епа еве одговори ми. Сакам да земам с8. Зошто да не идам во таа мобилара?
Тоа што даваат 2г гаранција (не дај боже да не се погоди телефонот), и што ја кинеш заштитната налепница на лице место ме трга повеќе накај нив за разлика во ледиком што е све дива лига. До душа со с6 еџ-от од кај нив сум немал никаков проблем.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
700
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Да споделам искуство со Mobelix.
На почеток на Декември земав iPhone 6s plus и со него ми дадоа нивна 3 месечна гаранција.
Крајот на Февруари појави некој чуден проблем, каде соговорниците на моменти не ме слушаа. Ми се повтори истото неколку пати. Тестирав микрофон, менував картички, не можев да го дефинирам проблемот.
Почеток на Март, буквално последната недела пред истекот на гаранцијата одам таму и им го оставам телефонот, да го проверат. Ми рекоа дека не можат да го реплицираат проблемот, и ако сакам да дојдам да си го земам, или да го заменам за друг тел.
Можев да го заменам за друг ист таков, но јас одлучив да доплатам за iPhone 7 plus (предходниот ми го оценија по иста цена како кога го купив пред 3 месеци, а во тој момент имаа многу зачуван 7 plus).
7 plus-от го земав на доверба, сега за сега исгледа добар.

Едит. заборавив да напоменам дека додека телефонот ми стоеше кај нив, ми дадоа некое iPhone-че од тие 5с на користење.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
OS
Win 8.1
@killerrche Значи ова е форум, јас сум активен член од 2007... форумот функционира со споделување искуства, прашања, одговори.....
Не можам да сметам релевантно мислење на член кој се зачленил за да даде баш едно единствено мислење за некоја фирма, а после тоа се губи. Не е нормално таквото однесување на форум... ок може еден да се случи да се зачленил и да даде мислење, ама неколку???.... тоа за мене не е нормално.
А во конкретнава тема тоа се случува веќе од неколку членови.
Значи не викам дали е добра или лоша фирмата, дали е фер или преварантска..... едноставно мислењата од членовите ми направија антипатија кон таа фирма.

deni.mitev

user
7 октомври 2014
1.024
1.027
Ова со 2 години гаранција го има секој Самсунг телефон наменет за европски пазар, од секогаш е така, само што кај нас не се признава туку во Грција.

И од шупа да го купиш, гаранцијата е таа.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage