Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Последниве 2 дена откако паднаа температуриве "проработе" климата :) . Скоро цело време работи со 150-160 вати, во еден час работа не сум ја видел да стои исклучена подолго од 2 мин (ваљда и тоа ќе се смени кога ќе залади уште повеќе). Денеска на повисокиве температури исклучува почесто.

Вчера рекордна потрошувачка 3,3KW, преку ден сетирана на 21С фан 3, навечер 19С фан 2, температурата во просторијата според Xiaomi мерач се движи 21,3С (наутро пред да се попушти на 21С) до 22,7С (навечер пред да се намали на 19С).

Инаку денес точно 16-ти ден како е вклучена климата, не е исклучена воопшто, потрошено 45KW.

Еве како изгледа филтерот, соба во која не се пуши и готви (сликава може малку да лаже, нема ни малку прашинка).

AGC_20221123_140015504.jpg

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Проверено сега на Фуџи и на Аукс, вртат на минимално, дури перките им ги гледам што се вика, ама не застанува. Изгледа не може @petkotrajko да ги чуеш или осетиш па мислиш не вртат. Стај една салфетка пред издувот да видиш дали мрда.

Да не претеруваме сега со 2 пати месечно. Во чиста непушачка просторија па дефинитивно не гледам потреба. Еве моментално на еднава до мене не се перени (дувани) месец дена, и баш ги гледам минимално зафатено прашинка, значи минимално.

Од кај сега ова „најдобро“. За ладење можеби, ама бар моиве најдобро се понашаат на 2-3 од 4. На ауто некако логиката и не ми се допаѓа баш некако. А и зависи од просторијата, поставеноста, итн...
Не вртат. Потврдено.
Утврдено и аудабилно, и визуелно
(Зборам за тошиба сузуми плус).

Испратено од телефоно.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011
Супер, кажи кој модел е тоа. Баш убаво ако го смислиле така да мери.
Ова е моделот:
(Сликнав од лепенката на внатрешната)
IMG_20221123_163644_edit_56865945311113.jpeg

Испратено од телефоно.
П.С.
Купен е пред 5 години и неколку месеци.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
18 август 2019
1.236
1.219
На 6° надворешна температура си прави дефрост. Подесена на 22° си тера до 25° (по мојот термометар, 24° по нејзиниот), потоа прави пауза до 21° пак се вклучува... Супер модулација.
U CROWN 3,5

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
380
549
Што бидна со анализата за климите?

Мене ме прашуваш?

Инаку, не сакав да пишам било што дур не се заврши се', малце сум суеверен :rolleyes:. Би требало неделава да се заврши работа, па ќе пишам апдејти секако :)

Ме заинтригира што си порачал :)
Тоа е штом е свршен чин ќе се пофалиш кога ќе стигне...

@NikolovskiM што направи во мисла не остави :)
Уште не е биднато или ти помина кеифот да пишиш на форумов што избор направи и искуство да споделиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.605
19.326
На 6° надворешна температура си прави дефрост. Подесена на 22° си тера до 25° (по мојот термометар, 24° по нејзиниот), потоа прави пауза до 21° пак се вклучува... Супер модулација.
U CROWN 3,5
Имаше направено мраз на надворешна?

18 август 2019
1.236
1.219
Имаше направено мраз на надворешна?
Денес проверив, нема мраз на надворешната.
Вчера од 16° ја префрлив на 22°, денес ја префрлив само на 19° и повторно за краток период отиде на дефрост.

Ако некој знае нека ми опише како се пристапува до сензорот за температура. Многу ли отшрафувања има? Морам да го извлечам, внатрешната е двојно загушена. Прво „монтерот“ ја залепи во десниот агол, сега го спуштивме плафонот, па и одозгора е мало растојанието.

28 јануари 2017
2.086
4.800
Ресен
Изборот ќе биде најверојатно помеѓу овие две, треба да преферирам некоја повеќе од другата освен цената?

Сакам да биде исклучиво јапонска и ќе се користи 99% за греење ако има со подобра цена/перформанси.

2022-11-26_17h10_49.png

Последна промена:

8357boki

read-only
18 декември 2021
40
82
Изборот ќе биде најверојатно помеѓу овие две, треба да преферирам некоја повеќе од другата освен цената?

Сакам да биде исклучиво јапонска и ќе се користи 99% за греење ако има со подобра цена/перформанси.

Погледнете го атачментот 119556
За тошибата не ми е познато и нека споделат искуства останатите, а за Mits.heavy standard srk45zsp веќе 9 години ја имаме на работа во канцеларија, во зимо се користи како основно грејно тело, а летно време за ладење. До сега освен миење филтер друга интервенција немало, да се расипе и слично. Намонтирана е на северна страна и до сега колку и да било студено во минус нема одбиено послушност. За потрошувачката не знам, немаме уред за мерење за да дадам информација. Искуството со ваа клима беше и причина поради која лани за дома зедов Mitsh. heavy SRK50ZS само не стандард туку премиум верзија. До сега задоволен и со перформанси и со потрошувачка.
Колку за споредба на цените, лани мојата ја зедов 70 000 денари, сега гледам дека оваа (SRK45) е толку, а како мојата последно што се сеќавам е 85 000 ден :(

armonia

read-only
22 јули 2022
1
3

За слична цена (67к) имаш и Toshiba Shorai Edge 16-ka, која е повисока класа од Seiya (Shorai Edge клима уред- Најдоброто од Toshiba во).

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.555
3.011

Погледнете го атачментот 119556
Одбери тошиба, ама шораи еџ.
Таа е наследник на сузуми плус, а тие беа најдоброто шо мојш да го купиш од тошиба во смисла цена/перформанси.
(Има и уште повисока класа од сузуми, Даисекаи, но - таму цената е многу повисока, па не добиваш до толку добар сооднос цена/перф.).
П.С. за сузумито гарантирам од лично 5ипол годишно искуство

Испратено од телефоно.

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
@NikolovskiM што направи во мисла не остави :)
Уште не е биднато или ти помина кеифот да пишиш на форумов што избор направи и искуство да споделиш.
Направен е изборот уште кратко после тие постови. Прво се одолговлечи монтажата, после чекав да пројде некое време за да соберам поише податоци за пост, а сеа бев кнап со време и така :)

Ќе има апдејт наредниве денови обавезно :)

fis1976

lurker
15 март 2016
674
1.299
Скопје
Направен е изборот уште кратко после тие постови. Прво се одолговлечи монтажата, после чекав да пројде некое време за да соберам поише податоци за пост, а сеа бев кнап со време и така :)

Ќе има апдејт наредниве денови обавезно :)
Брат ова твоево испадна како серија на HBO, со нетрпение ја чекаме следната сезона цела година :)

ПС
само ако не е добра

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Не рече јапонец, туку бест бај, како што и купуваат 90% од луѓето во МК. Затоа е клучно таа категорија да е јасна и прецизна од тие што се разбираат.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.379
Не рече јапонец, туку бест бај, како што и купуваат 90% од луѓето во МК. Затоа е клучно таа категорија да е јасна и прецизна од тие што се разбираат.
Таа категорија не може да биде јасна. Нема јапанци во таа катергорија а со кинези е мање више мачка во вреќа.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
647
362
Кој модел од 3,5 сега е bestbuy во ранг од 30-40 илјади денари?
Vivax AERI+

Haier Tundra

LG S12EQ

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.405
5.559
Јапанецот си го издува своето и сега треба да се замени. Со оглед дека тој простор нема многу големи топлотни загуби (околу 2,2 kW на -10°C/22°C) не треба да е проблем за 3,5-ка од кое било потекло.
Не сум ич во тек со модели од тековна понуда, затоа прашувам за тој опсег што е најисплатливо. За таа позиција не гледам економска оправданост во многу скап уред.
Предност што повисок SCOP и што потивка внатрешна.

Гледам Vivax AERI+ најмногу гласови. Се знае на која Мидеа одговара или си е изворен Вивакс модел само е таму произведен?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.605
19.326
Јапанецот си го издува своето и сега треба да се замени. Со оглед дека тој простор нема многу големи топлотни загуби (околу 2,2 kW на -10°C/22°C) не треба да е проблем за 3,5-ка од кое било потекло.
Не сум ич во тек со модели од тековна понуда, затоа прашувам за тој опсег што е најисплатливо. За таа позиција не гледам економска оправданост во многу скап уред.
Предност што повисок SCOP и што потивка внатрешна.

Гледам Vivax AERI+ најмногу гласови. Се знае на која Мидеа одговара или си е изворен Вивакс модел само е таму произведен?

Screenshot 2022-11-29 002933.png

2,6 kW на -25

35.000 ден

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно