Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

IT факултети во МК - преглед

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
@HHH
Како што и сам кажа библиотеката е полна со книги потребни за учење. Но кој да влезе и да побара книга, а ниту професорите не препорачуваат некоја книга од библиотеката бидејќи не знаат што има. Во овогодинешната програма која ја имаат ставено на официјалната страна пишува дека оние кој ќе се запишат на тој факултет (компјутерски науки) ќе се здобијат со поголемо знаење на англискиот јазик. Во врска со оние часови кој се губат и слични работи, едноставно со неколку потписи или па неколку континуирани e-mail пораки се може да се среди. А за Албанците кој поминуваат со скриптите верувај ми ија немам коментар, но има и такви кој учат познавам барем 3-4 души кој ги бива од сегашната генерација 2007 година.

Ket Bejb

hello world
17 јуни 2008
96
1
И според мене на приватни одат татини/мамини мазе кои имаат доволно пари а сакаат да имад диплома.

Не ми е јасно како ли не ти е срам да правиш вакви глупави и неосновани споредби?!?! Треба едноставно да сфатиш, како што веќе спомена, дека ако некој сака да научи нешто, тогаш ќе се стреми да го оствари тоа. Јас лично сум на Штул, но иако плаќам 2000 евра годишно, знам како ги заработуваме тие пари дома, бидејќи никој од моите не е на некоја висока позиција, и затоа не сакам ни да слушам некој како тебе да ме става на исто ниво со некои "татини и мамини мази". Впрочем, можеби и ти си еден од нив?!?
Покрај тоа, "татини и мамини мази" има многу и на државните факултети, па зошто тогаш не си го споменал тоа??

Искрено се извинувам до администраторите за постов што малку избега off topic, но морав да ги разјаснам овие работи.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
командер никој не се кара или ви е празен боречки клуб па да го наполните :))

кет јас не реков дека нема на државни ги има секаде таквите
таквите и после факултети така живеат но тоа си е нивна работа

но гледано во % (нема да наведувам колку % :) ) да бидеме реални ги има повеќе на приватни и не се глупави и неосновани едноставно таква ни е нашата реалност

и јас не сум крив што си ти на штулов и мило ми е што си заработуваш
но не знам што сакаш да кажам колегите од таа и таа генерација се татини мази колегите и колешките од таа генерација си работат и сами си плаќаат

не делам тука колеги реков глобално

и да извините модератори/админи
нема потреба од преместување на одговори во боречки клуб :)
ке бидеме добри и послушни :rolleyes:

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
По критериум во кој факултет се запишан.

ne e toa kriterium na ocenuvanje. kriterium bi bilo (na pr.) kvalitet na tehnichka oprema, dostapnost na profersi von casovi, programa (so predmeti nabrojani) itd...

go prasuvam prasanjevo poradi toa sto ne gledam vo nieden od postovite konstruktivni oceni podeleni po kriteriumi.

ima postovi sto tvrdat deka fon (pak na pr.) e tehnicki opremen i ima postovi od tipot "abe so ako e tehnicki opremen, jas ke zrtvuvam tehnika i LCD monitori posto Бојо ('neznam koj e ova') e dekan..."

sakam da razgranicime po koj kriteriumi ke gi ocenuvame fakultetite i da se specificiraat tocno koja programa koj predmeti gi izucuva.

btw....za site sto gi interesira, NE studiram vo makedonija, taka da ne sum pristrasen ni za privatni ni za drzavni fakulteti!

HHH

read-only
20 февруари 2008
35
0
Navedete mi barem eden oglas vo koj se bara aplikantot da znae matamatika (sekako deka matematikata e informatikata se vo bliska vrska, no usovrsuvanjeto na srednata matematika bi bila dovolna, a vo malku slucai ke vi posluzi ona sto ste go ucele na fakultet).

Ako gi sporedite tie oglasi so onie vo koi se bara poznavanje na c/c++,java, vb.net, c# razmerot ke bide 1 :1000000

p.s: Tuka gubat drzavnite bidejki se fokusiraat na ne tolku bitni temi.

vasildb

hello world
17 април 2007
209
6
Математиката ја учиш за да развиеш подобра логика која ти е многу потребна при програмирањето. Лично, познавам многу програмери кои до пред некое време не знаеа што е компајлер, а денес растураат во кој и да им дадеш јазик да програмираат, ама математика им одела отсекогаш.
Затоа, ако се бара програмер што знае да програмира во некој јазик (ете тие што ги наведе) се подразбира дека во пакет доаѓа и неговото познавање на математиката.
Така да, програмер без математика не го бива.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Off topic:

Damn ppl.. Дај решете се и пишувајте на една тема.. Пишувајте или овде и на оваа тема. Наизменично се пишува и таму и овде на иста тематика..

elite hacker

hello world
20 јуни 2008
71
0
Не го оспорувам тоа дека работењето во помали групи е попродуктивно, но се додека Бојо, Фијат и компанија си прават бизнис со студентите нема да ги бива тие универзитети. Се додека си проаѓаат студенти на испити онака... ради лепота, нема да ги бивас. Јасна ни е на сите причината поради која си заминаа професори од Европски Универзитет.
Имам другари, комшии, пријатели кои студираат на тие два универзитети и гледам колку они учат и знаат. Искрено, јас сум многу против тие универзитети. Не се сомневам дека во иднина работите ќе се променат т.е. ќе МОРА да се променат, ако сакаат нивната диплома да почне да вреди како и од државните. Општо познато е дека на тие факултети се поминува мижејќи и искрено јас не би вработил некој со таква диплома. Токму тоа е и причината зошто најголемиот дел од дипломираните работат кај мама и тато во фирма. И еве сега реклама - 50 стипендисти, вработувања. Факултетот мора да потпише договор со фирмите за да им ги примаат студентите. На ПМФ и ФЕИТ не им треба таков договор...

Од друга страна, мило ми е што се отворија повеќе универзитети. Повеќе конкуренција ќе значи и повеќе квалитет. Но, професоре, не е до кадарот, не е до опременоста, не е до малите групи, туку до политиката на универзитетот е. Тука е проблемот. Многу подобро би било на Европски кога декан би бил некој како Вас, кој си ја знае работата и кој си ја заслужил со макотрпна работа титулата доктор на науки.

Бидејќи завршувам на ЕТФ (јас сеуште си го викам така пошто на таков се запишав и таа програма ја учев) знам што значи Електро инженер. Имам уште еден дома, еден ми е кум и уште неколку другари. It's about the way of thinking, the way of approaching and solving the problems. Тоа е она што го дава тој факултет, а приватните не. Не е се во другарскиот однос, малите групи и LCD мониторите.

Пред неколку години победник на републичкиот натпревар во англиски јазик беше девојче од гимназијата во Пробиштип, а не од НОВА (иако они учат на англиски).
Se soglasuvam..

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
vaka sega:
1. matematika: imate pogreshna pretstava za koristenje na matematika vo kompjuterskite nauki. na primer: treba da napravite inventaren sistem vo programski jazik X. toa od vas bara znaenje za programskiot jazik X i za databazen jazik (mn verojatno SQL). e sega za da go koristite X i SQL ne vi treba matematika, fakt! no za da znaete kako raboti SQL vo pozadina vi treba matematika (potochno relaciona algebra) ama ete ne e tolku strasno ako ne ja znaete posto ke mozete da go koristite SQL.

Vtor slucaj: programirate applikacija za mobilna naprava, go znaete jazikot, pisuvate programata, na emulator super si raboti, ja stavate na napravata i op..NEMA MEMORIJA...e tuka vleguva matematikata i algorithmic thinking. So nekolku mali 'trikovi' i dobro osmisleni funkcii i ravenki kako uslovi ke go namalite memory consumption-ot na applikacijata! znaci...matematika (osnovna) mora!

tret slucaj: od nekoja nepoznata pricina ste resile da se fokusirate na oblast od IT sto ne se zanimava tolku so programiranje nego so formalno testiranje i verifikacija na expertni sistemi (jas ova go rabotam). e sega, kako li ke najdeme jazik sto ima konkretno znacenje (znaci unambiguous) so koj sto ke gi izrazam svojstvata na eden program i ke gi testiram nasproti user requirements-ot za validnost...hm...MATEMATIKA!

zaklucok: matematika treba AMA ne tolku intenzivno ucenje matematika. kalkulus i uset pobitno diskretna matematika i logika (propositional, temporal, fuzzy) se esencijalni delovi bez koi programer moze da gura ama nema da stigne daleku. ako se posveti po eden semestar na kalkulus i eden na diskretna nema da imate gajle!

2. @revan: ne tvrdam deka mojot fakultet e najdobar, bas naprotiv ZNAM deka ima podobri i momentalno se bi dal da bidam na Trinity (USA) , na primer ;)

3. kolku sto mozam da sfatam od site postovi e deka postignavte generalen zaklucok deka vi e vazno technicka opremenost na fakultetot! (aleluja, eden zaklucok)

4. @rehan, pak...ne si ja sfatil birokratijata na privaten fakultet. akreditiran privaten fakultet mora da odgovara na nekoja povisoka institucija (taa sto mu ja dala akreditacijata). sto znaci toa?
toa znaci deka na nekoj si vremenski interval, fakultetot isprakja dokumenti za site nastani sto se slucile i soodvetno obrazlozenie za istite. na primer, ti vikas deka profesor posto saka povekje pari i da gi privlece studentite ke go namali kriteriumot. NEMOZE toa da go napravi bez da se opravda soodvetno na institucijata sto ja dodeluva akreditacijata. ako toa se slucilo siguren sum deka ima dobra pricina za toa!

5. nikoj ne ja prezentiral programata sto se izucuva na fakultetite...eejj!!! kako sporeduvate fakulteti ako ne spored programata???
jas znam i na feit i na stuhl koi predmeti gi izucuvaat, ama za da ne bidam napadnat posto ne ucam tamu, neka povelat studenti od dvata fakulteti neka napisat (SEGASNI studenti, ne nekoi sto zavrshile pred 3-4 godini)

sega za sega rezultat spored eden kriterium prezentiran e 1 za privatni 0 za drzavni. (kriterium: tehnicka opremenost)

i kako disclaimer: ova go pravam kolku samo da ja moderiram diskusijata posto iskoci mn od temata. treba site zaedno da napravime eden summary za site makedonski fakulteti za da mozat idni IT studenti da profitiraat od temava so vistinski znaenja a ne da citaat za ravoltot na StenmarC sprema Бојо 8)

pozz

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
Според мене, не е многу важно каде студираш. Дипломата ти е само еден услов за да работиш како програмер (или нешто друго поврзано со ИТ технологијата). Останатото ти е знаење. Нема таа диплома да седне за тебе да програмира. Кога ќе те прими некој на работа, и за еден месец коа ќе те види дека не те бива и ќе те избрка. Усвари, денеска никој не вработува почетници за пари. Прво треба да бидеш стажант за да бараш работа, па ако таму добиеш добри резултати, дури тогаш се вработуваш, така да таа работа околу тоа која диплома колку вреди не ви држи многу многу. Од приватните универзитети сметам дека може многу да се научи, само доколку студентот пројави интерес кај професорот.

Navedete mi barem eden oglas vo koj se bara aplikantot da znae matamatika

Јас студирам во Бугарија, и мене за приемните не ми бараа информатика или програмирање, а ми бараа математика. Не знам зошто сите толку ја потценувате математиката, таа и те како е битна за еден програмер. Можеби никогаш во животот нема да употребам двојни, тројни и криволиниски интеграли, ама многу помагаат за да ја развиеш логиката. Бугарските тимови по програмирање се едни од најдобрите во светот, а една од причините е што во секој тим има МИНИМУМ еден математичар. Исто така, за приемните за пост-дипломски во Америка, бараат предикатна логика, која е доста тешка гранка во математиката. Ако знаеш математика, немаш проблем со ништо. Штом тоа си го научил, тогаш можеш се да научиш.

А за тоа дека факултетот имал LCD монитори и е поопремен, мислам дека за такви работи не треба да се оддаваат плусови. Плусови треба да се оддаваат таму кај што има добар професорски кадар, зашто за програмирање и не треба баш многу голема техничка поддршка.

На крај да сумирам, најмногу зависи од самата индивидуа колку сака да научи. Ако сака да научи, јас мислам дека со овој интернет и со овој достап на информации, не ти ни треба факултет, и така ќе го научиш. Јас факултетот и дипломата ги сваќам како една обична формалност, НАЈВАЖНО Е ЗНАЕЊЕТО.

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
dobra poenta od maximilian vo vrska za vrabotuvanje:
site oglasi sto mozete da gi najdete (kako primer zemete gi od forumov) baraat X godini rabotno iskustvo pokraj diplomata(koga sme vekje kaj diplomata, isto kako sto bese staple pred 10 godini diploma od BSc, sega e staple diploma od Masters).
Kako vie ke go zdobiete toa iskustvo dodeka ucite? 2 nacina:
1. volonterstvo vo slobodno vreme
2. angaziranost od fakultet-ot za povrzuvanje na studentite so industrijata (kaj mene sigurno 40% od proektite mi se vakvi - real life)

moze nekoj od drzavnite ili privatnite fakulteti da prokomentira na ovoj kriterum...kako e kaj VAS?

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
Викаш дека не ја разбирам бирократијата, но пак на крај го кажа истото што и јас, се разбира дека професорите можат да го манипулираат тоа што го наведе на крај.

nema shansi profesorot da izmanipulira. ne si svesen kolku rigorozno e toa kontrolirano! sekoja ocenka sto profesorot ja dava mora da pomine pred vtor examiner na potvrda i toj moze da ja namali, zgolemi i da go kazni profesorot ako ne e korektno oformena. nemoze profesor da stavi 6ka na student ako nema fakti da ja opravda 6kata pred akreditacionata institucija (so ova se sprecuva sekako mito). "verojatno" na stul go namalile kriteriumot poradi poteshkotiite sto gi imale albanskite studenti so angliskiot jazik. "verojatno" istoto pominalo kako predlog pred akreditacionata institucija i bilo opravdano i ovozmozeno.

a "mozebi" i stuhl ne e tolku rigorozno kontroliran, nemozeme toa da go znaeme jas i ti, samo studenti od samiot fakultet. kaj mene na primer sekoi 6 meseci doagjaat profesori od Sheffiled UK, i nosat random batch od studenti na rucek, si pravat muabet i ja dobivaat relnata slika za fakultetot bez nikakva manipulacija od strana na profesorite.[/QUOTE]

Кај нас има пореметен систем односно, приватните се помалку ценети од државните, на запад за да идеш на приватен ти требаат ептен пари, ако ги немаш тие пари треба да ги заработиш преку стипендии.

tocno. privaten na zapad e mn skapo ama poradi toa sto ne sme vo EU. bas nesto razgleduvav programi za master vo anglija i za EU citizen bese 1500 EUR a za non-EU 12000... :((( ali zatoa cenat znaenje i davaat stipendii :))))

btw...mojot fakultet tuka isto ne e priznat vo Makedonija, ne se vodam kako student, iako e eden od top 15 vo Evropa...nikomu nisto...ne se zamaram so toa, go znaev uste koga se zapisav.

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
ете членовите погоре ви објаснија убаво зошто треба математика
јас сум на компјутерски архихектури и мрежи математика да имам но само во 1ра и малку во 2ра
а тоа на каков компјутер се работи не е важно
земи си еден лаптоп и носи си го :)
бтњ сега скоро сите лаборатории ни ги обновија остана уште една но ке биде

а и според мене подобро е професорот да биде построг барем така повеќе ке научиш него да ти прогледува кроз прсти и подоцна на интервју за работа :plachko2:

pudge

hello world
28 ноември 2007
128
1
ahh taa matematika :)

nema nikakva vrska ima matematika so programiranje. Niv treba da gi spois vo odnos na problemot sto go resavas....
Znaci dokolku prais programcinja za prodavnica , neznam sto ke ti e matematika u toa...

a sto se odnesuva do kriteriumot za ocenuvanje na fakultetot, normalno na prvo mesto se profesorite.....

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
@pudge

Програмирањето сметам дека е повеќе од правење на програмчиња за продавници

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
reven баш напротив треба математика во почетните години

она ти служи само да се научиш како да размислуваш и како да го решиш проблемот

сите програме се прво решаваат на математично ниво наоѓање на најоптимално речение итн. а што изучи ги сите програмски јазици па потоа математика

доколку знаеш математика и знаеш како да размислуваш
тогаш ги знаеш сите програмски јазици

само да седнеш и синтаксата да ја научиш
така да математика си е ок да си е во почетокот

ahh taa matematika :)
nema nikakva vrska ima matematika so programiranje. Niv treba da gi spois vo odnos na problemot sto go resavas....
Znaci dokolku prais programcinja za prodavnica , neznam sto ke ti e matematika u toa...
e kako тука нема математика дури и за таа банална програма ти треба ако мислиш дека само нареди копчиња и опа имаш програма тоа не е програмирање

прво за оптимизирање ти е портебна математика како што гледам дека поголем дел од компјутерите по продавници се P2 ili P3 серии и доколку за ислистување на фактури ова она им е потребно многу време одма газда ке ти дојде наврата да ти тражи паре :rolleyes:

Commie

poweruser
27 октомври 2007
4.722
221
www.foxmediahouse.com
а и според мене подобро е професорот да биде построг барем така повеќе ке научиш него да ти прогледува кроз прсти и подоцна на интервју за работа :plachko2:

Да но професорот да не се изживува со студентите, па да стави термин да речеме за консултации или за потписи и во 3 по полноќ да му текне да им прати mail на студентите дека утредента има "важна" работа (ова ми го има кажано другар на ПМФ).

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk
мислиш да објави термин за консултации во 3 АМ а да е истиот ден да тоа се дешава многу

затоа моја практика е кога станам да проверам ii edu mk i courses ii edu mk така да одма бус ку-ск :))
дури неколку пати ми се има десено дата на објавени консултации 5АМ а консултации во 9 или 10 но тоа е ок

но да биде терминот за нонсултации во 3 пополнок мислам дека не е имало и нема да има барем еве мене 3 години тоа но за тоа не сум ни чул нити ми се има десено

а тоа баш проф да им праќа маил на сите студенти хммм
да не е било случајно асистент. или доколку е во рамките на редовните консултации секогаш се тука или пак да не е биле вонредни консултации тогаш ок е и баш добро што му пратил маил

еве баш денес да земам потпис од проф не го наведувам кој е беше објавено во 12 се земаат јас бев таму 5-10 до 12 а проф тука ај викам ке ми даде а он колега пишува убаво потписи од 12 ја ок си практивука точност
кога он 2 до 12 си излезе вика соберете ги индексите и дојде после едно 20тина минути :)
но ок е со оглед што кај него се чека повеќе за потпис

finger.k4

hello world
9 април 2007
228
3
www.myspace.com
@MetalGear kako e toa ok ziti se?
tipot se izzivuva so tebe bukvalno... NE treba da se ceka za potpis, NE treba da se zakazuva konsultacija vo 5am, 3 am ili kako i da e, treba da se ima OPEN DOOR POLICY!
sepak, studentite se lugje a ne samo brojche!

Banzai

lurker
3 март 2008
637
8
tipot se izzivuva so tebe bukvalno... NE treba da se ceka za potpis, NE treba da se zakazuva konsultacija vo 5am, 3 am ili kako i da e, treba da se ima OPEN DOOR POLICY!
:bravo:

Не е ОК кај некого да се чека подолго за потпис, зашто би се чекало, што е тој посебен??? Секогаш професорите кај нас(на повеќето државни факултети) имаат попаметна работа, други обврски, тезги и слично(со чест на исклучоци)... Посветеноста на предавањата и кон студентите им е на многу ниско ниво...

MetalGear

poweruser
14 април 2007
3.033
550
devforge.mk

тоа за потпис се дешава многу ретко само кога ке е во исто време и консултации и давање на потпис тоа е ок сепак да видите колкава гужва има за консултации

објавуваат соопштение понекогаш и рано наутро во 5 4... но консултации секогаш се во нормален термин погрешно го ставивте терминот закажување

во летни периоди од 9 АМ па до некаде 2ПМ потоа ептен е вруќо:)
додека во долната зграда летоске е супер знаат оние кои се од пмф

и понекогаш има консултации од 5 па до некаде 7 пм

но никогаш во некои смешни термини

тоа мислам дека е дезинформација рекола кажал

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи