Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
ако е mvmt пиши им порака ќе ти покријат трошок. 2 пати иам нарачано mvmt саат со платено "dhl duties paid" шипинг шо треба да е со сите давачки платен дхл. ама кај нас се цигани дхл и пак те дерат. им пишувам на мвмт им праќам копија од фактура и они ми враќаат пари за тие трошоци шо крадциве дхл ги наметнуваат.

Испратено од [device_name] преку IT.mk форум апликација

Да, mvmt е и да, платив "duties paid" шипинг. Значи би ме рефундирале комплет све што ќе треба да платам тука? Баш фино од нивна страна.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Да, mvmt е и да, платив "duties paid" шипинг. Значи би ме рефундирале комплет све што ќе треба да платам тука? Баш фино од нивна страна.

Да, пиши им имам duties paid шипинг а ДХЛ ми бараат трошоци. Мене 2 пати ми имаат покриено целосно ДХЛ фактурите. Не сакам сеа да излезе дека тоа им е дел од услугата, може да кажат не сигурно - ама пробај со фино прво, ако ти кажат не, пробај биди упорен. Макар мислам ќе немаш проблем. Јас дури вториот пат пред да нарачам им пишав - вака е ситуацијата, прошли пут ми покривте трошоци, ако ги има пак дали ќе ги покриете - ми кажаа да секако. И затоа нарачав пак.

caki

hello world
1 август 2010
481
152
Дали некој знае до колкава сума може да се внесат производи од Србија, без да бидат царинети? Знам дека од Грција можеше да се внесат продукти со цена до 300-350е.

Sent from my P11 using Tapatalk

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid
Дали некој знае до колкава сума може да се внесат производи од Србија, без да бидат царинети? Знам дека од Грција можеше да се внесат продукти со цена до 300-350е.

Мислам дека е исто за преку границата.

Sent from my OnePlus 5T using Tapatalk Pro

• ми се допаѓа
Реакции: caki

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
Кој беше телефонот во царина-пошта (1006) за да се јавам да прашам дали треба да има доставам фактура/доказ за уплата?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521

Истата сума е при влез во Македонија од било која држава (без разлика на начинот на пристигнунвање - копно/воздух), доколку лично ги внесуваш продуктите, смееш до 350 евра вредност да имаш.

• ми се допаѓа

D3N1EL

poweruser
10 август 2010
2.922
1.535

Доколку не зафаќа многу простор, можеш да не замараш и да пријавуваш. Или уште како варијанта, пакувањето да го фрлиш пред граница.

• ми се допаѓа

SYM_J

hello world
3 декември 2012
61
60
Доколку вратам такс фри, запишуваат нешто во пасошот на (да речеме) грчка граница, па тоа да може да го видат нашите цариници?

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Доколку вратам такс фри, запишуваат нешто во пасошот на (да речеме) грчка граница, па тоа да може да го видат нашите цариници?
Според досегашното искуство, не запишуваат ништо (посебно во Грција), пасошот се користи единствено како потврда за странски државјанин при пополнување на формуларот во продавницата и потоа за докажување на идентитетот кај службеникот на граница.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
[EDIT] Знам дека и претходно имаше разговори и иницијативи за подигање на вредноста на границата за царинење/оданочување при интернет нарачки. Истото почнува да се имплементира во голем број земји во околината. Според текстов границата до која може да се купи производ од странство без давачки во Босна ќе биде зголемена на 300 конвертибилни марки (приближно 150 евра). Колку за потсетување, правилата кои важат во Македонија се :
1) Производот е ослободен од давачки за царина и данок доколку вредноста е 22 ‎€, а во таа сума влегуваат транспортните трошоци
2) Производот е ослободен од давачки за царина доколку вредноста е до 45 ‎€, но се наплаќа данок, а во таа сума влегуваат транспортните трошоци
3) Доколку цената на производот и транспортните трошоци ја надминуваат сумата од 45 ‎€, се наплаќа царина и данок (кој е променлив во зависност од типот на производот)

Извадок од одговорите на страната на нашата царина : "Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 45 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 45 ЕУР се плаќа само ДДВ."

Иако со зголемување на тој праг ќе бидат погодени препродавачите, сепак во денешно време сметам дека секој треба да има право да одлучи на кој начин ќе ги потроши заработените пари, посебно поради разликата во цена која ја наметнуваат препродавачите.

Можеби би било добро да направиме засебна тема (која би претставувале еден вид на петиција) со цел да го изнесеме овој проблем повторно на виделина. [@ping некој од модераторите/администраторите].

Би ве замолил доколку имам направено грешка во праговите на сумите, валутата во која се изразени и слично; да ме искорегирате со цел оваа дискусија да продолжи во конструктивна насока потоа (можеби и во нова тема).

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.617
1.785
Знам дека и претходно имаше разговори и иницијативи за подигање на вредноста на границата за царинење/оданочување при интернет нарачки. Истото почнува да се имплементира во голем број земји во околината. Според текстов границата до која може да се купи производ од странство без давачки во Босна ќе биде зголемена на 300 конвертибилни марки (приближно 150 евра). Колку за потсетување, правилата кои важат во Македонија се :
1) Производот е ослободен од давачки за царина и данок доколку вредноста е 22$, а во таа сума влегуваат транспортните трошоци
2) Производот е ослободен од давачки за царина доколку вредноста е до 50$, но се наплаќа данок, а во таа сума влегуваат транспортните трошоци
3) Доколку цената на производот и транспортните трошоци ја надминуваат сумата од 50$, се наплаќа царина и данок (кој е променлив во зависност од типот на производот)

Иако со зголемување на тој праг ќе бидат погодени препродавачите, сепак во денешно време сметам дека секој треба да има право да одлучи на кој начин ќе ги потроши заработените пари, посебно поради разликата во цена која ја наметнуваат препродавачите.

Можеби би било добро да направиме засебна тема (која би претставувале еден вид на петиција) со цел да го изнесеме овој проблем повторно на виделина. [@ping некој од модераторите/администраторите].

Би ве замолил доколку имам направено грешка во праговите на сумите, валутата во која се изразени и слично; да ме искорегирате со цел оваа дискусија да продолжи во конструктивна насока потоа (можеби и во нова тема).
Mислам дека валутата е Еура €.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Mислам дека валутата е Еура €.
Во право си и имам мала корекција на вредноста во претходниот пост.

Извадок од одговорите на страната на нашата царина : "Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 45 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 45 ЕУР се плаќа само ДДВ."

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Според тракинг број пратката ми е у Пошта 1006 - CARINA. Последниот пат добив писмо со референца за да пратам документи за царинење.

Дали некој тука има праќано документи на нивниот имејл пред да му стигне писмото? И ако да дали ја убрзува постапката? Пошо у писмото бараат да се наведе тој референтен број во мејлот, а у моментов го немам.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Според тракинг број пратката ми е у Пошта 1006 - CARINA. Последниот пат добив писмо со референца за да пратам документи за царинење.

Дали некој тука има праќано документи на нивниот имејл пред да му стигне писмото? И ако да дали ја убрзува постапката? Пошо у писмото бараат да се наведе тој референтен број во мејлот, а у моментов го немам.

Ништо не губиш ако пробаш, секако не дека враќаат на мејл некоаш.
Само не значи дека ако е на царина дека и ќе биде царинета. Ако имаш среќа, може само да биде препакувана и пуштена во пошта, па можда нема ни да треба да им праќаш документација.

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.819
youtu.be
Само не значи дека ако е на царина дека и ќе биде царинета. Ако имаш среќа, може само да биде препакувана и пуштена во пошта, па можда нема ни да треба да им праќаш документација.
Во неколку наврати поминав без данок и царина иако беше отидено на царински преглед.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Мал апдејт:

Screenshot_1.png

Што значи ова, пошо не сум добил писмо уште да бараат тоа принтскрин, инфојс од ибеј и пејпал, за да им покажам колку е евтино купено и се тоа; а се смени статусот од 1006 на 1005

ЕДИТ: Прошлиот пат коа ми бараа документи пошо беше у прашање нова конзола, која беше над прагот за ослободени уреди писмото ми стигна уше утредента и после царинење имаше статус 1004 или 1003 мислам откоа помина.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.797
33.932
roka.mk
ДАли некој има информација дали и колку се плаќа царина/данок на вакви прозводи Inflatable Waterpark
Се извинувам за офтопик....

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
ДАли некој има информација дали и колку се плаќа царина/данок на вакви прозводи Inflatable Waterpark
Се извинувам за офтопик....
Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката. Царинење на поштенски пратки

П.С. јас не би порачувал од тој сајт, премногу сомнителен ми е.
- нема https;
- цените не се реални, премногу ниски се - или се со сомнителен квалитет или воопшто не праќаат.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.797
33.932
roka.mk
Поштенско царинска декларација: ако вредноста на стоката во пратката е помала од 800 ЕУР во денарска противвредност. Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката. Царинење на поштенски пратки

П.С. јас не би порачувал од тој сајт, премногу сомнителен ми е.
- нема https;
- цените не се реални, премногу ниски се - или се со сомнителен квалитет или воопшто не праќаат.

Ne mislev da poracam od tamu sigurno. Samo go spodeliv za da znaete za sto prasuvam

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Дечки, да зеам рецимо телевизор од бугарија до кај 300 еур, колку би платил царина ? Сестра ми еднаш зема околу 200 еур ТВ и го донесе у мк, не и земале рече ништо.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Дечки, да зеам рецимо телевизор од бугарија до кај 300 еур, колку би платил царина ? Сестра ми еднаш зема околу 200 еур ТВ и го донесе у мк, не и земале рече ништо.
Ако го носиш ти лично, роба до 350 евра е ослободена од царина мислам.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

red dragon

read-only
28 јуни 2013
47
9
Можеш до 350евра да внесеш се што сакаш само акцизна стока или автомобилски гуми не .Некогаш може и над 350е работи да се внесат зависи како ке ти се погодат царинарите. Врати си го и данокот околу 13% од вредноста мислим дека беше.

ZaXXX

read-only
24 ноември 2017
4
1
просто прашање... сакам да нарачам Xiaomi Redmi S2 преку геарбест(точка)ком, кошта 120 евриќи... ќе платам царина/ддв или?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно