Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Кој телефон? Многу има лажњаци кај телефоните, отвори четири очи. Инаку избегавај ДХЛ зашто наплаќаат големи трошоци ако се царини преку нив.
Moto X 2014, другарче ќе ми го прати, така да тој дел е сигурен, него ме интересира како би било најдобро да ми го прати од УСА, и колку одприлика би биле трошоците,( дали е експрес пратка, брза , итд, ако знае некој )

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Moto X 2014, другарче ќе ми го прати, така да тој дел е сигурен, него ме интересира како би било најдобро да ми го прати од УСА, и колку одприлика би биле трошоците,( дали е експрес пратка, брза , итд, ако знае некој )
Што знам, ама Registered post ми изгледа најфино. Само рачунај дека од приватно лице ако е, законот вика 15% царина и 18% ДДВ плус шпедитерски трошоци.

petkopetkov5

read-only
1 декември 2014
2
0
Ме интересира дали можам да порачам роба од Кина преку Али баба, на пример 500pcs x 3$= 1500$ + DHL 350$= 1850 да си платам царина и данок како што е редот , а порачката да ми стигне на физичко лице, да платам фактура преку лична трансакциска сметка

petkopetkov5

read-only
1 декември 2014
2
0
Ме интересира дали можам да порачам роба од Кина преку Али баба, на пример 500pcs x 3$= 1500$ + DHL 350$= 1850 да си платам царина и данок како што е редот , а порачката да ми стигне на физичко лице, да платам фактура преку лична трансакциска сметка

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Би требало да може, само што ќе им биде сумњиво дека е за препродажба па после да не те гонат...

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
Значи од тоа што прочитав за телефони нема царина, само ддв, а преку што би било најдобро да ми се прати телефонот и колку би коштало одприлика
Пред да го порачам телефонот, контактирав неколку луге кои имаат порачувано и неколку продавници на алиекспрес и сите ми рекоа дека преку ДХЛ ќе ми излезе поскапо (што е нормално) и сигурно ќе ми наплатат ддв/царина. За разлика од ДХЛ, China Post или Singapore Post имаш шанси да ги избегнеш тие ствари.

Mirche Nikolovski

hello world
21 мај 2012
228
63
Мислам дека попаметно ти е, ако ти одговара да си порачаш пример 25 пати по 20 парчина х $3 = $60
Ако пакетот е до $60 не ти го царинат така да ќе немаш дополнителни давачки.
А ако не ти одговара во многу пакети тоа е друг проблем.. :/

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Што знам, ама Registered post ми изгледа најфино. Само рачунај дека од приватно лице ако е, законот вика 15% царина и 18% ДДВ плус шпедитерски трошоци.
Пред да го порачам телефонот, контактирав неколку луге кои имаат порачувано и неколку продавници на алиекспрес и сите ми рекоа дека преку ДХЛ ќе ми излезе поскапо (што е нормално) и сигурно ќе ми наплатат ддв/царина. За разлика од ДХЛ, China Post или Singapore Post имаш шанси да ги избегнеш тие ствари.
Значи телефонот ќе биде пратен по пошта (сеуште не знам која), другар од Америка ќе ми го прати, така да за него јас треба да платам 15% данок и 18 % ддв, така? Има шанси некако да не се плати данок, или да биде пратен како подарок или слично :)
Сеуште ги разгледувам опциите , преку ДХЛ 5000 денари ми рекоа дека ќе ме чини, значи на оваа сума треба да платам плус данок и ддв. така да...

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Значи телефонот ќе биде пратен по пошта (сеуште не знам која), другар од Америка ќе ми го прати, така да за него јас треба да платам 15% данок и 18 % ддв, така? Има шанси некако да не се плати данок, или да биде пратен како подарок или слично :)
Сеуште ги разгледувам опциите , преку ДХЛ 5000 денари ми рекоа дека ќе ме чини, значи на оваа сума треба да платам плус данок и ддв. така да...
Нека разгледа со обична пошта ама нека ја осигура пратката. Инаку секогаш може да се деси да не платиш царина и данок, арно ама нема правила...

31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64
ако е USA мислам дека најпожелно е USPS Priority Mail со се тракинг не би требало над 50$ да е тука ќе платиш или не не се знае... но мислам дека поверојатно е само ДДВ да платиш
ете ме претрка @kirev

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Ајде вака во делот водац за царинење 2014 година под делот Телефонски апарати, нема ништо ни ддв ни царина, а на веб сајтот на царина е 15% царина и 18 % ддв, а на првата страница од оваа тема пишува Мобилни телефони: Царина 0%, данок 18%

Така дали може некој да ми одговори , дали царина е 0 или 15%,
Дали има врска дали испраќачот е физичко или правно лице.

http://customs.gov.mk/images/Image/Vodic za carinenje izmena na odluka za DDV 06.08.2014.xls

kirev

senior
31 мај 2010
9.073
7.761
Ајде вака во делот водац за царинење 2014 година под делот Телефонски апарати, нема ништо ни ддв ни царина, а на веб сајтот на царина е 15% царина и 18 % ддв, а на првата страница од оваа тема пишува Мобилни телефони: Царина 0%, данок 18%

Така дали може некој да ми одговори , дали царина е 0 или 15%,
Дали има врска дали испраќачот е физичко или правно лице.

http://customs.gov.mk/images/Image/Vodic za carinenje izmena na odluka za DDV 06.08.2014.xls
Има. Овие тарифи важат ако праќа правно лице. Од физичко е 15% царина, 18% ДДВ. А дали ќе пројдеш боље, и тоа може со малце среќа

gligor

hello world
5 март 2008
225
152
Како што кажа @kirev има разлика.
Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката.

1. До 45 евра не се плаќа ништо
2. Од 45 до 800 евра царина и ДДВ
3. Над 800 евра треба царинска декларација.

Кога испраќачот е правно лице, односно се работи за пратка порачана преку интернет, при пресметката на царинските давачки се применуваат стапките согласно Законот за царинска тарифа

1. До 22 евра не се плаќа ништо.
2. Од 22 до 45 евра се плаќа само ДДВ
3. Од 45 до 800 евра се плаќа Царина и ДДВ
4. Над 800 евра царинска декларација.

Царина

ImWiked

hello world
14 ноември 2014
400
317
Сакам да нарачам некој Најк тренерки од алиекспрес, ама мислам дека се фалш ќе имам ли проблем на царина и дали воопшто прават проблем за такви работи, пример телефони,облека итд?

Фала однапред.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Луд кинез ми имаше пратено телефон без тракинг бројче. Внесол цена од 18 долари, го означил како гифт и напишал consumer electronics. Не платив ништо.

Сега чекам уште еден телефон да видам дали и тој ќе помине вака :D

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
226
146
Непозната
Кога испраќачот е физичко лице се применува единствена царинска стапка од 15 % и стапка на ДДВ од 18% или 5% во зависност од видот на стоката.

Кога испраќачот е правно лице, односно се работи за пратка порачана преку интернет, при пресметката на царинските давачки се применуваат стапките согласно Законот за царинска тарифа

Царина
Има. Овие тарифи важат ако праќа правно лице. Од физичко е 15% царина, 18% ДДВ. А дали ќе пројдеш боље, и тоа може со малце среќа

Царина

Ајде уште едно прашање, царина и ддв се пресметува на вреднста на телефонот, или се пресметува на вредноста на телефонот плус шипинг?

DrMTR

senior
27 март 2014
7.950
8.448
Луд кинез ми имаше пратено телефон без тракинг бројче. Внесол цена од 18 долари, го означил како гифт и напишал consumer electronics. Не платив ништо.

Сега чекам уште еден телефон да видам дали и тој ќе помине вака :D
Не е секој ден Велигден. Не спиј на тоа уво дека ако еднаш ти поминала пратката без давачки пак е поминеа како првата. Има шанси да помине пак, но има и шанси да ја отворат пратката и да видат дека не е електроника и да си платиш давачки.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.040
1.010
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Не е секој ден Велигден. Не спиј на тоа уво дека ако еднаш ти поминала пратката без давачки пак е поминеа како првата. Има шанси да помине пак, но има и шанси да ја отворат пратката и да видат дека не е електроника и да си платиш давачки.
Да не се заречам тоа ми беше четврта нарачка која е мобилен/таблет да помине без да биде прегледана на царина. Или имам многу среќа или некој незнаен роднина работи на царина. Друго објаснување немам.

krema

OG
24 јуни 2009
15.736
15.830
youtu.be
Имаш к'смет,
се додека не те заколат со царини, лежарини во шпедиции, и остали ДДВ и давачки за преглед ке си правиш вакви нарачки! После тоа ке подразмислиш :)
Поздрав

DarkoDDS

read-only
12 декември 2014
2
0
Здраво, сакам да нарачам алармен систем за стан/куќа од 95 еура со се шипинг. Гледам во exel табелата погоре дека не стои ништо за ова, и царина о ддв е празно.
Ќе ми наплатат ли царина и ддв? Колку?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

ИТ маркет

На врв Дно