Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mozilla Firefox 4

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
Толкава бука се крена околу пуштањето во етерот на овој browser и пред некој ден го инстлирави и не гледам ама буквално ништо ново. :(
А едвај чекав да излезе и да престанам да се замарам со останатите browser-и и на крај ништо :S

Дали ова е некоја гама верзија или па допрва треба да се прават промени, што не веруам.
Коментар некој ???

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Не знам како ништо ново не си видел.
И јас ја инсталирав веднаш штом излезе, а новините веднаш ги забележав. Има далеку почист аеро ориентиран кориснички интерфејс, но тоа и не е толку битно. Битното е што се стартува веднаш моментално откако ке кликнеш на иконата, за разлика од постарите верзии кај кои се чекаше пет, па дури и десет секунди, а исто така забележав и голема разлика во брзината на отворање на страните.
А и убаво си пишува дека е првата бета верзија.

А ти што ново очекуваше па се разочара?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Ја инсталирав сега новава бета верзија, и гледам како да ја копираат опера во изгледот и хром во едноставноста.
Да, побрзо се стартува, горе менито и табовите се исти како на операта, да додадеш букмарк е исто како кај хром со ѕвездата, засега тоа ми падна во очи, ај ќе ја истестирам деновиве, гледам и некако побрзо ми отвара страните (можда е само пласибо ефект :)) али ќе видиме ако ја средат тип-топ ќе се вратам на стариот добар фајрфокс :bravo:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Не копираат никаква Опера во изгледот, сега сите прелистувачи се такви, еве ги подолу на сликата Chrome vs Firefox, се гледа дека се скоро исти по изгледот. Ако гледаме така, тогаш Google Chrome први го воведоа тој изглед и сите вклучувајки ги и Опера копираат од него, а не од Опера.

2010070913.jpg

А што се однесува до едноставноста, секој развивач на софтвер сака неговиот софтвер да е поедноставен.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Па добро, најпрвин хром излезе со оригинален изглед за да после опера го примени и кај нив со тоа што горе го тргнаа менито за да се добие на простор и ги распоредија табовите па еве сега и фајрфокс ја прифаќа таа идеја.
а и лисицата им стана толку гломазна и тешка и мораа да ја поедностават да се стартува побрзо и да не јаде рам меморија.

neW1

lurker
10 мај 2007
679
126
Мене ова ми се случи :) Иначе побрзо делува да, браво. Утка е што табовите не се најгоре ама верувам ќе има решение за тоа.
IDf3H.png

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Не е утка тоа што табовите се најгоре, ке се привикне тој што му изгледа глупо тоа. :)
Инаку и кај мене пишува дека не е компатибилна оригиналната тема :D

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
Еми вака сега.
Beta1 има доста багови кај интерфејсот, но сето тоа подоцна ќе се среди. Табовите можат да се стават и најгоре, за тие што сакаат еве како:
http://lifehacker.com/5582315/consolidate-firefox-4s-toolbars-even-further

Инаку табовите може да се бира дали да се горе или ако не ви се допаѓа, да си ги вратите доле.

Тоа со менито горе е интересна ствар, бидејќи опера е таа што ископира од нас, а не обратно. Доколку погледате предлози за дизајн, таа опција беше далеку предложена пред воопшто опера да ја интегрираат кај нив.

Во врска со додатоците, очекувајте чудни ствари во тој дел бидејќи е нов менаџер и се треба да се приспособи да работи како што треба.

И на крај, тестирајте, испробувајте, и ако налетате на багови, слободно пријавувајте ги или на Bugzilla или до MozillaMK тимот :)

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Ништо импресивно освен интегрирање на нови стандарди за web како што се HTML5 итн.Инаку дизајнот е ископиран и од Опера и од Гугл Хром.Нема тука никаква филозофија,земете отворете ги трите пребарувачи и ќе ги воочите кои елементи од каде се.Се гледа дека се потрудиле малку да ја забрзаат во перформанси и стандарди ама треба да бидат оргинални и во дизајн а не да копираат:ua:

G

goxymaxy

Гостин
мене лично ми се сфиѓа бетава. иаку сум кром корисник од многу оддамна.. мислам дека ќе се предомислам кога ќе излезе фајнал верж'н. :muahaha:

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
А да, заборавив да ви покажам како се интегрираат сите нови веб стандарди во една презентација, се на една страна, во Firefox:
http://www.youtube.com/watch?v=VogPUTdAkyU

(ќе се обидам да го најдам демово зш го пуштија од localhost, па да направиме асална снимка)

Ова е WebGL + HTML Audio + JS + 100 други ствари :)

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
Слушнав коментари од типот дека фајрфокс многу рам и јадела. најголем дел од тие проблеми беа предизвикани од различни плагини како што е флеш плагинот. од 4.0 плагините се оделени во нови процеси па така да со Таск Менаџер погледнете ги процесите и споредете.. Јас забележав дека кога гледам видео на јутуб флеш плагинот троши огромно колочини на рам(во споредба со она што го троши останатиот дел на фајрфокс) вчера ми се случи флеш да трши скоро исто како останатиот дел од ФФ али имав доста табови отворено со видеа и мољон реклами по разни сајтови.

AlexM

lurker
14 јануари 2009
994
587
City of Consuls
AlexM's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4570 Processor
Motherboard
Gigabyte H81M-DS2
Storage
Samsung 850 EVO 250GB
PSU
Elite 600W - V3 | Cooler Master
RAM
Kingston HyperX FURY 8GB Kit (2x4GB) 1600MHz
Video card
XFX AMD Radeon™ RX 580 GTS Black Edition 8GB
Case
DEEPCOOL TESSERACT SW
Mouse
Logitech М510
Keyboard
Everest Rampage KB-R88 Black
Audio
Logitech - 5.1 Surround Sound Speakers Z506
Monitor
LG LED IPS 22EA53 + Samsung S22F350 LED
OS
Windows 10 TP
И јас денес ја инсталирав бета верзијата,навистина е многу подобра и побрза од претходната верзија јас речиси и целсоно се префрлив на Chrome.
4,0 е далеку побрз и поедноставен посреден пребарувач од претходниот ФФ,без разлика што наликува на Chrome,овај изглед како концепт беше највавен пред долго време.

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
Нешто што може немавте забележано е plugin-container
Тоа е посебен процес кој ги префрла од меморија флеш и други плагини. Тогаш може да се види дека всушност флеш е тоа што користи многу меморија, а не FF. Така нема прелистувачот да се успорува ако флеш јаде меморија, и ако се урне, прелистувачот си седи мирно :)

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
До пред малку се обидував да најдам линк од статијата што ја читав кога се слушнаа гласини за оваа нова верзија но не успеав.
Ке ја пратам ви друга прилика сигурно. Се сеќавам дека пишуваше нешто околу некое ново манипулирање со табови, како што е случајот со Опера, не не гледам ништо од тоа.
Во секој случај само после 2 дена најдов некои новости, како на пример plugIn делот за менаџирањ е е подобрен. А исто го тестирав она што HIJACK го спомена, тоа дека се креира посебен процес за plugin-от и може да се крашува без да падне мозилата (многу добро).

Исто гледам подобрености во однос на користењето на РАМ меморијата, зашто претходната јадеше баајги, и во овој контекст би прашал дали мозила има план да направи како хром, секој таб да биде посебен процес, со што тоа ќе придонесе за ослободување на меморија при исклучуање некој таб, а не цел пребарувач.
Сепак мислам дека Опера засега нуди дефинитивно најмногу можности, но меморија јаде ненормално, и никако да се врати при исклучување табови. :(

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
А тоа дека кај хром се ослободува меморија откако ке се исклучи некој таб се чисти глупости. Види ја сликава подолу, имам отворено само 4 таба, а во таск менаџерот има 16 chrome процеси од предходните табови што сум ги затворил.

2010070919.jpg

the.w

hello world
28 мај 2010
52
28
Скопје
the.w's setup  
OS
Win10
ехееееееееее.... причекај малку да се синхронизира...
амаа понекогаш се случува и да остане некој плус, сепак си е посебен процес и посебно делче од меморија...болје него се во едно. :p

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.123
3.611
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
За тие што мислат дека „Табовите горе“ т.е. над локациската лента и навигациските копчиња е некоја новина во Opera и Chrome а од скоро и украдена од Firefox - не сте во право.

Дали tab-овите треба да се горе или доле е дискусија стара колку GUI-ата.

А во Mozilla се дискутира на таа тема уште од првите верзии на Firefox (тогаш наречен Phoenix па Firebird) кога се појавија tab-овите за првпат.

Постојат концептуални причини зашто би требало tab-овите да бидат од горе, но мене искрено не ми се допаѓа подолгото патување со mouse-от до нив. Можеби само навика, но мојот избор ќе остане tab-ови под копчињата.

Што се однесува до новините... најголемиот број новини се под-хаубата. Подобар javascript и html engine и сл.

Друга особено важна работа која е најавена за 4.0, но во beta1 колку гледам сеуште не е имплементирана е поголемата контрола врз автентификацијата и споделувањето податоци со сајтовите/web апликациите. Овие промени се со цел корисниците да имаат поголема контрола врз своите податоци кога пристапуваат на разно-разни страни.

MusicFreak

lurker
18 јуни 2009
990
115
Инспириран од темава и јас го инсталирав Фајфокс. Интересен е и се мислам дали да се префрлам, кога ќе излези целосната верзија. Инаку одма напрво забележав нешто: горе во адрес-барот кога ќе напишиш firefox extensions, одма те носи на страната каде што се адд-оните, а не на гугл. Супер е!

pilch@rd

user
22 август 2009
1.338
132
Инспириран од темава и јас го инсталирав Фајфокс. Интересен е и се мислам дали да се префрлам, кога ќе излези целосната верзија. Инаку одма напрво забележав нешто: горе во адрес-барот кога ќе напишиш firefox extensions, одма те носи на страната каде што се адд-оните, а не на гугл. Супер е!

А за колку време отприлика треба да се појави целосната верзија?

NERD.

user
19 април 2010
1.379
342
Новиот дизајн е нешто како микс на Safari и Chrome... :)) Ќе ја инсталирам да видам шојма, како има.. Иначе нема да ја користам како main browser заради што јади многу рам, бавно се отвора и бавно ги прикажува страниците (искуство со предходните верзии) :)

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Постојат концептуални причини зашто би требало tab-овите да бидат од горе, но мене искрено не ми се допаѓа подолгото патување со mouse-от до нив. Можеби само навика, но мојот избор ќе остане tab-ови под копчињата.

Толку логично, ако функционалноста ја остават како до сега би било идеално. Лично за мене секоја таква измена каде што ми ги менуваат позициите на копчињата или должината колку треба да го влечам маусот, претставува pain in the ass.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно