Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mozilla Firefox 4

HijackHacker

poweruser
21 февруари 2008
5.112
305
www.gorjan.rocks
@lynx
Баш затоа Mozilla им дозволува на своите корисници да бираат, и само со 2 клика може да се врати старата позиција на табовите :)

NERD.

user
19 април 2010
1.379
342
Браво за Мозила овој пат.. браво.. Веќе многу работи се подобрени. Почнувајќи од стартување, дизајн, отворање на страници и да се надеваме поголема безбедност. Ајде ќе чекам уште некоја бета верзија или final верзијата и да дознам дали ќе го шутнам хром и ќе го заменам со огнената лисица. :bravo:

delix

lurker
7 април 2007
702
23
Ne znam zasto tolku mnogu spomnaa deka poslednata verzija na firefox trosela mnogu memorija, kolku sto se sekavam na poslednite 10tina testa za sporedba na browseri na lifehacker.com, firefox sekogas ubedlivo vodese vo delot za minimalna potrosuvacka na memorija

Новица

hello world
7 јануари 2009
226
20
а што е оваа опседнатост со меморија? некој има испод 2 гига? не е дека сме на 128 мега па кнап е.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Ne znam zasto tolku mnogu spomnaa deka poslednata verzija na firefox trosela mnogu memorija, kolku sto se sekavam na poslednite 10tina testa za sporedba na browseri na lifehacker.com, firefox sekogas ubedlivo vodese vo delot za minimalna potrosuvacka na memorija

Мерењето на меморија е деликатна наука, а луѓето обично си прават заклучоци без многу да ја испитаат ситуацијата и според _некои_ бројки кои им ги поттурила _некоја_ Windows апликација.

Кај мене Firefox 3.6 со 3 прозори сите пуни со Tab-ови скоро секогаш е околу 200 до 250 мегабајти.

Flash plugin-от од друга страна.... must die! (среќа што имам FlashBlock).

goce ilievi

lurker
2 март 2010
633
45

еми тоа е!Времето се менува.Инаку не сум ја пробал четврава верзија.Се уште сум си на старата 3.6(така ли беше или грешам)

S

Sukhoi

Гостин
Овој нов фајрефокс за ништо не го бива. Одма кога го инсталирам, и баш отворив 4 таба и ететија пораката "Mozzila Firefox has stopped work".... А претходната верзија работи многу подобро. Инаку it_guy јас таков случај сум имал со Chrome. Додека да се отвори домашна страница, 15минути се вртка, а кај мозила такви проблеми нема.

sdarko

user
28 септември 2008
1.051
64
@Sukhoi незнам дали го пропушти моментот кога пола од луѓето што пишаа на темата кажаа у еден или друг контекст дека ова е БЕТА 1 и најверојатно уште 3-4 бети ке има пред RC(ако има) или финалната верзија. А и на сајтот на FF убаво си пишува....:ua:

Јован

hello world
20 април 2010
253
10
А тоа дека кај хром се ослободува меморија откако ке се исклучи некој таб се чисти глупости. Види ја сликава подолу, имам отворено само 4 таба, а во таск менаџерот има 16 chrome процеси од предходните табови што сум ги затворил.

2010070919.jpg

Да ама кај хром ги става и плагините негови така да ако има негде флеш и тој е во посебен процес сакам да кажам не се сите процеси од табови туку и мод други работи, и џабе го критикувате Хром е најбрз само што има некој багови при отварање на некои веб страни.

инаку јас сега во моментов имам отворено 7 табови а во таск менаџер има 6 процеси .

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
Не го критикувам Хром, напротив, мислам дека е одличен прелистувач.
И да, дефинитивно треба да ги поправат тие глупи багови со страните. На пример твитер не можеш да отвориш со Хром, или се појавува некаков код, или почнува да се симнува нешто.

MusicFreak

lurker
18 јуни 2009
990
115
@Vlatce

То бе брат вирус го викаја, кај мене твитер си отвара најнормално.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.608
@Vlatce

То бе брат вирус го викаја, кај мене твитер си отвара најнормално.

Нема врска, не е вирус. Видов на интернет дека и кај многу други го има тој проблем, па го решиле со пишување https пред адресата.

minimoog

hello world
14 јули 2007
317
16
Идејата за редење на табовите во title bar-от ич не ми се допаѓа. Сеедно што Mozilla правела испитување колку потези/движења со глушецот требало, ова она. За UI не е битен само глушецот...

Мислам дека се работи за технолошко помодарство (снобизам?), но досега не видов некој со аргументи зошто е подобро табовите да се во title bar-от. Единствената предност ја гледам во добивање на повеќе хоризантален простор, но хоризантелен простор може да се добие и на други начини...

Рака на срце, Mozilla 4 има можност да ги врати „старите“ табови, :)

vordan

hello world
7 јуни 2008
87
14
Читам и не можам да поверувам -- на информатички форум, дискусијата за FF4 воглавно е за тоа каде се табовите!

Клучните моменти во новата верзија се многу посуштествени и далекусежни:

1. JaegerMonkey, новиот JavaScript Engine кој веќе е побрз од претходните, а се предвидува дека во конечната верзија ќе биде побрз од сите останати прелистувачи.
2. Сѐ поголема компатибилност со HTML5: видео, канвас, CSS3 ...
3. Out-of-process плагини, особено Flash (ова веќе го имаме и во 3.6.4)

4. Значително побрз одзив, но не само заради намалување на I/O операциите, туку и заради примена на истите „финти“ кои ги применува Chrome за да се има перцепција на брзина.

Јас, како developer, сметам дека Firefox е сеуште најдобрата платформа за развивање на апликации, со нејзините можности за дебагирање и безбројните додатоци кои го подобруваат процесот.
Кога треба да проверам како работи она што сум го направил на Chrome, многу потешко се снаоѓам и дебагирам.

NERD.

user
19 април 2010
1.379
342
Нема врска, не е вирус. Видов на интернет дека и кај многу други го има тој проблем, па го решиле со пишување https пред адресата.

Јас користам Chrome, и кога отворам twitter со https ми дава само заеба*а текст содржина. А пак на firefox ако го отворам со https или http го отвора баш најнотмално. :)

one

read-only
26 мај 2010
6
0
Искрајно убаво е што табовите се на некој начин земени од CHROME (тоа ни е убаво), но имам една најголема замерка, кога пишуваш некоја адреса не прави AUTO COMPLETE на наjкористената адреса од тие букви, него мора со стрелката надоле да се отиде. За таа работа CHROME е дзвер.

Втора работа, на CHROME кога отвараш повеќе тагови, во процеси го гледаш секој посебен таг, НОООО, во TASKBAR от гледаш како еден таг/програм, а тука сега FIREFOX за секој таг на некој начин ти отвара како нов програм, и многу често изгледа многу глупо, зборам за W7.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
Искрајно убаво е што табовите се на некој начин земени од CHROME (тоа ни е убаво), но имам една најголема замерка, кога пишуваш некоја адреса не прави AUTO COMPLETE на наjкористената адреса од тие букви, него мора со стрелката надоле да се отиде. За таа работа CHROME е дзвер.
Enter Selects by Mardak.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7423/
Press enter in the AwesomeBar to select the first result (without pressing down)

G

goxymaxy

Гостин
абе дали ќе ја биде Фајрфкс 4 бета на Убунту 10.04? :rolleyes:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
абе дали ќе ја биде Фајрфкс 4 бета на Убунту 10.04? :rolleyes:

не сфаќам баш што е прашањето?

Firefox 4 нема да го добиеш како стандарден update за Ubuntu 10.04 ... но не е никаков проблем да го инсталираш додатно од tgz-то што го има на mozilla.com

Исто така, има неколку Ubuntu PPA (Personal Package Archives for Ubuntu https://launchpad.net/ubuntu/+ppas) - дополнителни repository-ја во кои има разни верзии на Firefox (стабилни, бети, nightly итн).

G

goxymaxy

Гостин
Имав мали проблеми со Фајрфокс Бета на 10.04. Ја симнав од нивната официјална страна и нешто како ерор ми покажува :ermm: али
Проблемот е во тоа што (не знам ни јас што е:zbunet3:).. ја симнав, се' ок, ја инсталирав и кога ја стартувам, ништо. Не ми се ни отвара.
Пробам на 9.10, не го инсталирам, само кликам try ubuntu 9.10 without installing, ја симнувам бетата и нема никакви проблеми. Што му е, не знам.
Поубаво стварно не знам како да ви објанснам али ќе почекам до наредната бета или пак официјалната Лисица 4.0 ;)

позз

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.121
3.610
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
ја симнав, се' ок, ја инсталирав и кога ја стартувам, ништо. Не ми се ни отвара.
Прво изгаси го другиот Firefox кој го имаш стартано

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно