Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Ама дечки, зашто се фаќате за данокот и придонесите во држава кај шо системот тотално потфрлил? Еве јас од мој аспект, имам фирма преку која се пријавувам на некојси минималец, колку да "течи" стаж и сто пати сум пишман оти го прам то. Па имаме цел еден дел од државата кај шо данок собирањето на данок е сведен на минимум, фискална сметка е мисловна именка, а наплатата на основни добра и услуги (читај струја вода) е скоро никаква, и ете по некоја случајност етникумот е поприлично јасен во сите тие региони. И ако во мојата фирма доаѓа екипа за исклучување на струја после втора сметка, ако општината ми испраќа извршител за наплата на 620 денари данок и 1000 денари фирмарина годишна (харикирам со цифриве ама you get the point). Па побогу, има уште некој што мисли дека треба да се одржи во живот ваков ништовен створ од администрација на превработени партиски војничиња? Имав потреба од државно здравство, ништо не успеав да завршам во последниве 5 години. Имам потреба од градинка, наредното слободно место е некаде 2025та најрано ... И да не редам еден тон други примери. Ајде ви се молам извадете ги тие розевите наочарчиња срцести.
Ќе да е единствена држава каде што имаме припејд даноци. Заработувал или не заработувал државата ти бара пари. Хелоу? Слуша некој?

Dragan123

read-only
5 ноември 2023
3
5
Zdravo na site. Bi sakal da ve zamolam za informacija sto mislite za Seavus sega Qinshift se rebrendirani. Imam ponuda za rabota i mi ponudija dobra plata za makedonski uslovi. Kakvi se vasite iskustva i od vasi prijateli. Dali redovno im raste platata i otprilika za kolku bidejki nemaat bonusi pa iskreno se mislam sto da pravam. Vi blagodaram na sekoja informacija.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
712
1.022
Zdravo na site. Bi sakal da ve zamolam za informacija sto mislite za Seavus sega Qinshift se rebrendirani. Imam ponuda za rabota i mi ponudija dobra plata za makedonski uslovi. Kakvi se vasite iskustva i od vasi prijateli. Dali redovno im raste platata i otprilika za kolku bidejki nemaat bonusi pa iskreno se mislam sto da pravam. Vi blagodaram na sekoja informacija.
Најнај искрено, ако сакаш да ти пука газецо и да лупаш прекувремени слободно терај. Препорачливо за почеток на кариера. Сите со 5+ години искуство нека го заобиколат.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.837
4.977
Писти Охту
Шо според тебе е добра плата за Македонија? Оквирно, не мора точно, од до.

CHukio

hello world
7 март 2013
203
142
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Не знам воопшто шо се замарате со трансапрентонста на плати. Едоставно ние сами си даваме проценка за нашата вредност и нашето знаење. Зато, ако ја сум задоволен од она што го добивам (ги исполниле моите очекувања, ја почитуваат мојата вредност што сам си ја давам) не би требало да ме интересира колку јуниорот во истата фирма зема плата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Голема фирма е. За да ти расте платата ќе треба да се грајндаш со одредени ликови таму. Ако ти држи газето шибај.

Dragan123

read-only
5 ноември 2023
3
5
Голема фирма е. За да ти расте платата ќе треба да се грајндаш со одредени ликови таму. Ако ти држи газето шибај.
Mnogu hejtanje,covek da ne prasa nesto... DevOps rabotam ako ve interesira. A sto mislite vie deka po privatnive mali firmi cvetaat ruzi rabotis kako konj a te eksplatiraat. Ovdeka barem poise plakaat.Aj spodelete vie kakvi IT strucnjaci ste,kolku ste plateni otprilika pa da vidime koj kako se pazaril.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Ја сум пчелар, не сум ИТ стручњак...
Mnogu hejtanje,covek da ne prasa nesto... DevOps rabotam ako ve interesira. A sto mislite vie deka po privatnive mali firmi cvetaat ruzi rabotis kako konj a te eksplatiraat. Ovdeka barem poise plakaat.Aj spodelete vie kakvi IT strucnjaci ste,kolku ste plateni otprilika pa da vidime koj kako se pazaril.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ја сум пчелар, не сум ИТ стручњак...

Вие па сте најлоши, друг, пчелите ви ја бркаат цела работа, им го крадете медот, бутате шеќер и секој година тегла мед е за 100 денари поскапа од претходната! Мојот пчелар од кој зимав мед почна пред 3 годни со 600, наредната 700, лани по 800 го купував. Годинава не го ни прашав пошто гарант ќе беше 900.

П.С. Колку ти е медот и дали имаш ливадски?
Мислењето е автоматски споено:

Ти па на форум најде да се оправаш за плата. Тука гледаш дека критериум е, ако си 10 години, 2000 треба да ти е платата, а врска нема дали стварно те бива или 10 години само постоиш во фирмата. Многу интересно е тоа, сите кога зборат за себе, зборат колку другите се неспособни и како тоа се отепуваат од работа додека колегите дремат и се влечкаат на неговиот труд, а кога рандом лик ке пише на форум, можеби некој од баш тие колеги, одма се расфрлаат бројки без никаква основа.
Многу социјалистично гледање на работите, демек ако е девопс и работи 10 години, треба да зима 100к плата, без разлика што не се сите подеднакво добри и вредни и трудољубиви и посветени и се останато. Ама битно сите ке зимаат иста плата... тогаш не знам што ги мотивира луѓето да работат и да бидат подобри, ако знаат дека секако ке си зимаат иста плата, работел или не.

Мој совет, ако сумата ти одговара и е 20-25% повисока од сегашната, go nuts, take the offer. Само во 1% од фирмите можеш да добиеш толкаво покачување на база на перформанс. Не се секирај многу за дали платата ке ти порасне за 2 години од сега, ти ке си бараш соодветно и аргументирано и ќе видиш како ке се одвиваат работите, после година, барај 10%, секако потруди се да биде тоа аргументирано и гледач што ќе се случи. За два години може и да смениш или за 3 или за 4, нормално, се тоа зависи од пазарот, од тебе и пар други параметри. Може и ке ти се бендиса а и они тебе ќе те бендисаат и ќе си тераш долго и без болки во задникот.

@steelseries sorry дружи, стегна лајк на првиот пост за медот, а после изнапишав и други ствари, па те молам препрочитај и провери си дали сеуште сакаш твојот лајк да стои на мојот пост. #transparency #hone(st)y #JeSuisBee #МеденаЗемја

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Па ти праша и ти беше одговорено. Што се буниш сега?
Јас сум бизнис аналитичар и консултант за Dynamics 365 и Oracle Finance, во Јуни ќе имам 20 години стаж. Сум сменил 7 компании за тие 20 години, платен сум просечно во гранката и зависно од пазарите во рангот од 120к - 180к

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
626
1.519
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Вие па сте најлоши, друг, пчелите ви ја бркаат цела работа, им го крадете медот, бутате шеќер и секој година тегла мед е за 100 денари поскапа од претходната! Мојот пчелар од кој зимав мед почна пред 3 годни со 600, наредната 700, лани по 800 го купував. Годинава не го ни прашав пошто гарант ќе беше 900.

Ти па на форум најде да се оправаш за плата. Тука гледаш дека критериум е, ако си 10 години, 2000 треба да ти е платата, а врска нема дали стварно те бива или 10 години само постоиш во фирмата. Многу интересно е тоа, сите кога зборат за себе, зборат колку другите се неспособни и како тоа се отепуваат од работа додека колегите дремат и се влечкаат на неговиот труд, а кога рандом лик ке пише на форум, можеби некој од баш тие колеги, одма се расфрлаат бројки без никаква основа.
Многу социјалистично гледање на работите, демек ако е девопс и работи 10 години, треба да зима 100к плата, без разлика што не се сите подеднакво добри и вредни и трудољубиви и посветени и се останато. Ама битно сите ке зимаат иста плата... тогаш не знам што ги мотивира луѓето да работат и да бидат подобри, ако знаат дека секако ке си зимаат иста плата, работел или не.

Мој совет, ако сумата ти одговара и е 20-25% повисока од сегашната, go nuts, take the offer. Само во 1% од фирмите можеш да добиеш толкаво покачување на база на перформанс. Не се секирај многу за дали платата ке ти порасне за 2 години од сега, ти ке си бараш соодветно и аргументирано и ќе видиш како ке се одвиваат работите, после година, барај 10%, секако потруди се да биде тоа аргументирано и гледач што ќе се случи. За два години може и да смениш или за 3 или за 4, нормално, се тоа зависи од пазарот, од тебе и пар други параметри. Може и ке ти се бендиса а и они тебе ќе те бендисаат и ќе си тераш долго и без болки во задникот.

@steelseries sorry дружи, стегна лајк на првиот пост за медот, а после изнапишав и други ствари, па те молам препрочитај и провери си дали сеуште сакаш твојот лајк да стои на мојот пост. #transparency #hone(st)y #JeSuisBee #МеденаЗемја

Лајк за првата половина од постот.
За втората половина дислајк, ми мирисааа на но-во-пе-чен Ма-ке-до-нс-ки газдаааааа, спремен да "екслопатира" IT радници.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Лајк за првата половина од постот.
За втората половина дислајк, ми мирисааа на но-во-пе-чен Ма-ке-до-нс-ки газдаааааа, спремен да "екслопатира" IT радници.

За жал, мојот статус е само обичен рудар во ИТ општеството :( Ајде, има и полошо, бар платичка легнува на први и ни даваат кафенце и сокчиња. За цигари и за леб има доволно.

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit
Па ти праша и ти беше одговорено. Што се буниш сега?
Јас сум бизнис аналитичар и консултант за Dynamics 365 и Oracle Finance, во Јуни ќе имам 20 години стаж. Сум сменил 7 компании за тие 20 години, платен сум просечно во гранката и зависно од пазарите во рангот од 120к - 180к
ova e mesecno mkd ili godisno usd?

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Јас не продавам мед, го давам на пријатели. Сега ЕУ ќе го прогласи медот за траен производ, нема да имаш шеќер во медот. За нормален мед пробај во Грција или Бугарија, батали вукојебинава ...

Popay

hello world
21 декември 2008
194
89

Сите помлади шо се замишљаат дека со пар напишани скрипти "посисале" се на светот, нека го препрочитаат болдот, едно 100 пати.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Сега ЕУ ќе го прогласи медот за траен производ, нема да имаш шеќер во медот.
Не само медот, и солта! Конечно химајлската сол од пред миљон години ке може да ја користам повеќе од две! Да живее ЕВРОПА!

Јас не продавам мед, го давам на пријатели.
Кога ке имаш отворена позција за пријател, барај ме :)

батали цигари па ќе има тро појќе...
Не пушам бе, само реков дека има пари за цигари и леб, а ја па ни леб не јадам, така да, све иде на книшка :)

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.538
1.038
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
Не пушам бе, само реков дека има пари за цигари и леб, а ја па ни леб не јадам, така да, све иде на книшка :)

А така, ако почниш да спортувааш ќе си уште поостроумен... :)
Инаку вујко ми од Мокрино и чај не пие, мрсен му бил... :D

Sent from my Mi06 using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно