Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

Algebra

Intern
8 април 2018
31
23
Здраво

Веќе подолго време барав некое место на кое што ќе може да се дискутира околу примањата во ИТ индустријата во Македонија. Освен анкетата од ИТ.мк, што моментално е се уште во тек, која дава инфомации околу просечната плата за одредени работни позиции, сметам дека е потребно да има повеќе дискусија и транспарентност околу овие прашања.

Моментално можам да почнам јас, работам како фул стек (ноде/ангулар) и моментално земам 1000 евра нето. Со 1.5 година искуство, аплицирав на друго место и барав 1300 евра водејќи се според муабетите на неколку пријатели од ИТ светот. Изразот на фацата на менаџментот ми изгледаше како да барам многу, па според поискусни програмери со поголемо познавање на цените на пазарот, што мислите? Дали 1300 евра со 1.5 година искуство, солидно познавање на ноде и ангулар е прецената, солидна или потценета цифра?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.777
15.447
За 1.5 години искуство во програмирање 1000 евра ти е премија. 1500+ можеш да очекуваш со 10+ години искуство, 2000+ над 15-20 години искуство.

20 јуни 2008
627
680
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + WD Red 2 TB
PSU
Gigabyte P750GM 750W
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Gigabyte Aivia Osmium
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
За 1.5 години искуство во програмирање 1000 евра ти е премија. 1500+ можеш да очекуваш со 10+ години искуство, 2000+ над 15-20 години искуство.
Не е баш така, сменети се времињата

DarthJe5us

Unstoppable
2 јануари 2012
2.908
2.256
Здраво

Веќе подолго време барав некое место на кое што ќе може да се дискутира околу примањата во ИТ индустријата во Македонија. Освен анкетата од ИТ.мк, што моментално е се уште во тек, која дава инфомации околу просечната плата за одредени работни позиции, сметам дека е потребно да има повеќе дискусија и транспарентност околу овие прашања.

Моментално можам да почнам јас, работам како фул стек (ноде/ангулар) и моментално земам 1000 евра нето. Со 1.5 година искуство, аплицирав на друго место и барав 1300 евра водејќи се според муабетите на неколку пријатели од ИТ светот. Изразот на фацата на менаџментот ми изгледаше како да барам многу, па според поискусни програмери со поголемо познавање на цените на пазарот, што мислите? Дали 1300 евра со 1.5 година искуство, солидно познавање на ноде и ангулар е прецената, солидна или потценета цифра?
Моментално мид левел може да се исценкаш и за доста повеќе од 1300. Зависи од фирмата. Не се откажувај додека не ја добиеш платата што ја бараш.

Или почекај 2 години искуство и поради некоја причина одма повеќе вредиш.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.417
1.699
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Платата зависи од колку профит и правиш на фирмата, а не колку те бива или колку години искуство имаш.
Сакам да кажам дека истата работа/потреба може да е платена помалце во компанија со послаби клиенти, и повеќе со појаки.

20 јуни 2008
627
680
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + WD Red 2 TB
PSU
Gigabyte P750GM 750W
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Gigabyte Aivia Osmium
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Здраво

Ако мислиш дека вредиш повеќе не се откажувај и барај си ја среќата на друго место

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.434
2.708
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
EBvlRoVU0AELj1x.jpg

Изразот на фацата на менаџментот ми изгледаше како да барам многу, па според поискусни програмери со поголемо познавање на цените на пазарот, што мислите? Дали 1300 евра со 1.5 година искуство, солидно познавање на ноде и ангулар е прецената, солидна или потценета цифра?

Не знам колку години имаш, ама да претпоставиме дека си млада личност 20-25г луѓето во овој период доста често ја менуваат работата, и тоа е ок од една страна (лошо за фирмите од друга) или јас што ги нарекувам „job hoppers". Никогаш, ама никогаш ако имаш зацртано една сума на плата која ја посакуваш, да се откажеш само поради тоа што некој таму од HR (кадрово) кај што си правел интервју а нема благе везе од она ти што го работиш направил кисела фаца. Верувај дека тие се таму одбрани да ја одберат (најчесто) најниската плата за личност кој знае доволно за да ја заврши работата на клиентот.

За 2 години, 1500евра е ок плата верувај, секако тука ќе ти се тестира твоето знаење, ама да препоставиме дека си одличен во тоа што го работиш.

Ако си се уште млада личност, билдај искуство, види различни фирми, секогаш цели за поголеми плати, јеби ги капиталистите кои се полни кеш а бараат „бели индијци“.

Последна промена:

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
468
717
Како вработен во ИТ фирма како Tech Support со плата од над 600е без искуство на тоа, со целосна работа од дома, флексибилност и релативно мала фирма, мислам дека да очекуваш од некоја поголема фирма, за програминг позиција 1300е+ не е чудно. Што би ти советил е на интервју да не даваш ти бројка за платата, туку да ги тераш фирмата да си кажуват колку дават.

Знам дека можеби ти звучи малце лошо ова, бидејќи како ти што бараш работа да поставиш такво прашање, но од искуство од многу интервјуа, доста е полесно за тебе да видиш дали ти одговара работното место или не од одговорот што ќе добиеш. Многу е лесно ова да го правиш, кога доаѓа моментот да те прашуват за посакувана плата, едноставно ќе им речеш дека сакаш од нив првин понуда дали ти одговара и од таму да си продолжите.

Секоја фирма има потреби од девелопери моментално, во дефицит се програмерите, посебно девс со искуство, така да не се откажувај, барај тоа што сакаш со самодоверба и верувај ќе добиваш. Не разгледај другите колку плата си имат, секој си работи различно, ако мислиш дека вредиш 1300е (не е некоја голема бројка за странска фирма, во државата кај што е базирана фирмата најверојатно е 2-3x поскапо да плати девелопер), барај го тоа и не се откажувај. Самодоверба и многу пари.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.970
5.874
1000 без искуство со 1.5 години 1300, таман на 5 години 2200, за 10 години 6000, и за 20 години 18000 евра. Таман пензија на 44 да се фати.

Така ми излага споменатава прогресија мене.

G4M3R

Practice makes perfect
26 јуни 2012
1.044
1.323
Тоа што нуди една фирма не е репер. До вчера имаше затуцани фирми по мк кои мислеа дека е 2010 и бараа програмери за 350еу. Сега мало сутра со тие понуди.

Јуниор јас би рекол од 700-1000 зависи од твое познавање и што калибар е фирмата. Мид одат и по 1600-1800, сениор 1800-2500 па и повеќе сега.
Но пак зависи и што бараш, дали нето во фирма и тука пријавен, дали сакаш нешто фул за странска па да те плаќаат бруто. Разни комбинации има, но како што пишаа - откажување од сумата што ја бараш никако.

Јас би рекол и 1500 да бараш.

До задутре може да прават фаци тие од кадрово со 300те измишљотина титули :).

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.275
2.172
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Толку се дефицитарни програмерите во Македонија?

Rilind

26 февруари 2019
468
717
Толку се дефицитарни програмерите во Македонија?
Да беше само за македонски фирми, немаше да има дефицит. Но професијата е дефицитарна во светот, и фирмите барат секаде програмери, затоа и голем дел од програмерите веќе се ремоте. И ако има многу програмери, толку уште повисока е побарувачката, и да бараш тоа што сакаш, мислам дека нема да трае долго да го добиваш ако си сигурен и имаш самодоверба.

6 ноември 2012
2.063
2.224
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.275
2.172
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Да беше само за македонски фирми, немаше да има дефицит. Но професијата е дефицитарна во светот, и фирмите барат секаде програмери, затоа и голем дел од програмерите веќе се ремоте. И ако има многу програмери, толку уште повисока е побарувачката, и да бараш тоа што сакаш, мислам дека нема да трае долго да го добиваш ако си сигурен и имаш самодоверба.
Епа тогаш збориме за глобален проблем од немање програмери пошто ако нештото е remote тогаш баш треба да биде обратно и да имаш поголема конкурентност.
Пример ако Македонец кој без 1500€ од кревет не станува, истото тоа Молдавец, Грузиец, Индиец, Пакистанец и остали нозе ќе искршат за 800€.... Конкурираш со 8 миљарди луѓе на планетава....
На Германецот гајле му е од кај си ако е добро завршена работата. Како ти нему ќе му бараш повеќе пари?
Затоа ми е чуден муабетот дека работникот како таков може да диктира цени на една од најдобро платените работи во светот.

Дополнително одговорноста.... Тоа па ми е најбанално....
Имам пријател кој работи како Менаџер на Логистика кој им команда на 10 подредени кој па тие треба да командаат на 400 обични работници за фабриката да тера без застој.
Одговорности од планирање на набавки, материјали, логистика во транспорт увоз извоз на самата роба. Одговорност за милионски суми на евра.
Таквиот зема некоја просечна плата од 2К која вие велите дека е она Mid tier за програмер.

Се прашувам која одговорност ја има еден програмер со 2К Евра плата?
Дали таквиот има подредени на кои им задава задачи, менаџира со тим, од неговата работа зависи незнам производство на софтвер без кој ќе запре гореспоментата фабрика? Му се јавуваат на телефон во 23h.... во 3 сабајле?
Или едноставно гаи хемороиди и има некој рокови за кој треба да испорача резултати кој ако се испостават багави се враќаат на ревизија и додатно штелување се додека не се одстранат проблемите за некакво си парче софтвер кое никогаш нема ни да најде примена..
Значи не ја гледам тежината на работата во смисла на одговорноста на сработеното...
На што се сведува нештото?
Се плаќа интелектот?
Не секој може да стане програмер? Па програмери се накотија со Seavus програми од 12 месеци платени по 2500€ и таквиот утре може да се продаде за 700-1000€ плата?

Последна промена:

Zippo

On your way to fame
22 октомври 2014
1.000
890
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Епа тогаш збориме за глобален проблем од немање програмери пошто ако нештото е remote тогаш баш треба да биде обратно и да имаш поголема конкурентност.
Пример ако Македонец кој без 1500€ од кревет не станува, истото тоа Молдавец, Грузиец, Индиец, Пакистанец и остали нозе ќе искршат за 800€.... Конкурираш со 8 миљарди луѓе на планетава....
На Германецот гајле му е од кај си ако е добро завршена работата. Како ти нему ќе му бараш повеќе пари?
Затоа ми е чуден муабетот дека работникот како таков може да диктира цени на веќе најдобро најплатената работа во светот.

Имам пријател кој работи како Менаџер на Логистика кој им команда на 10 подредени кој па тие треба да командаат на 400 обични работници за фабриката да тера без застој.
Одговорности од планирање на набавки, материјали, логистика во транспорт увоз извоз на самата роба. Одговорност за милионски суми на евра.
Таквиот зема некоја просечна плата од 2К која вие велите дека е она Mid tier за програмер.

Дали таквиот има подредени на кои им задава задачи, менаџира со тим, од неговата работа зависи незнам производство на софтвер без кој ќе запре гореспоментата фабрика? Му се јавуваат на телефон во 23h.... во 3 сабајле?
Или едноставно гаи хемороиди и има некој рокови за кој треба да испорача резултати кој ако се испостават багави се враќаат на ревизија и додатно штелување се додека не се одстранат проблемите за некакво си парче софтвер кое никогаш нема ни да најде примена..
Значи не ја гледам тежината на работата во смисла на одговорноста на сработеното...
Се плаќа интелектот?
Не секој може да стане програмер? Па програмери се накотија со Seavus програми од 12 месеци платени по 2500€ и таквиот утре може да се продаде за 700-1000€ плата?
Слободно работи со Молдавец, Грузиец, Индиец, Пакистанец, таквите квалитетни кадри веќе се релоцирани во западните држави, во матичната држава е останата само боранија која ја бива.

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.417
1.699
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
И орање нива е тешко па не е платено.

Не работи така светот за жал.

Deksa

On your way to fame
9 февруари 2012
991
900
Здраво

Да си бараш 1500е е мојот предлог, компанииве се борат за работници во ИТ сферата, без разлика дали се наши или странски во државава.
Тоа што прават фаци нека не те тангира, целта на HR и на Recruitment Officer е да ти се исценка што подолу, па после тој се гребе кај CEO (иии јас најдов мид рејнџ дев за 1000е, па всушност он/а ќе си лапне бонус), за на крај после неколку дена да добиеш мејл или повик со побараниот износ.
За твојата позиција почетна плата без искуство е 1000е, сеа ептен да не е некоја утепана фирма.

Последна промена:

Rilind

26 февруари 2019
468
717
Ајде да почнуваме полека, ќе пробам да ти објасним све
Доаѓа муабетот до регулативата на државата. Јас работам во outsourcing фирма што едина работа им е да поврзуват македонци програмери/ИТ работници со странски фирма. Прашањето е колку вакви фирми има во Индија (знаеме за лошата репутација од индијциве и измамите), Молдавиа и слично? Дали овие држави дават некое олеснување (даночна, бенефити, гранти)? Не знаеме за тие, но IT сферата во државата е моментално можеби најпрофитабилната, и ако конкурираме со 8 миљарди луѓе како што викаш.
Затоа ми е чуден муабетот дека работникот како таков може да диктира цени на веќе најдобро најплатената работа во светот.
Верувај ме, можеш да диктираш ако имаш познавање за позицијата. ИТ е многу големо нешто, не е едноставно, да речеме возач на камион (знаеш да возиш, знаеш да поправаш по нешто и си топ), има илјадици различни таканаречени tech-stacks (различни технологии, јазици за програмирање), и ако во тој tech-stack си добар, немаш 8 миљарди конкуренција, имаш многу помалце.

Друг дел што сигурно не го мислиш е тоа дека фирмите и ако работаш ремоте, треба да имат комуникација меѓу вработените, а Македонија е во златна временска зона, можеме со цела Европа да комуницираме на работни часови, а истото не важи за американски/азиски програмери, а фирмите што вработуват овде се претежно (95%) европски фирми, и тоа им одговара.
Зборуваш за сосема друга индустрија. Ова ти е исто како да споредиш медицинска сестра/доктор со футбалер. Докторот спасува живот, се плаќа 1,000е месечно, тој трча по една топка и си зема милиони. Simple supply and demand, менаџер на логистика има повеќе, нема толку побарувачка, стара професија е, програмирање тек сега почна да се развива секаде, порано беше само на понапредени земји.
Да, од еден програмер зависи многу една фабрика, фирма, болница, банка или што и да можеш да размислиш. Во денешните времиња, све што гледаш, некој го програмирал, и исто некој треба да го оддржава. Додека нема грешка, не му ја мислиш позадината и како работи, но ако не ти работи пример ебанкинг, тогаш одма се жалиш. Да се оддржува такво нешто бара огромен тим на програмери и други инжинери.

А за да му се јавуват после работно време тешко. Мене работно време ми е до 5, после 5 и нека гори фирмата јас сум недостапен, здравје ќе видим утре во 9, и така е цела ИТ индустрија, бидејќи како што реков, вработените ги диктират условите, не работодавачот.

За секој вработен, имаш 5 фирми што би го вработиле, затоа фирмите за ИТ нудат бенефити и бонуси од најдобрите (платен фитнес, платен паркинг, платени книги, дупло или тродупло платени неработни денови, team building активности, патувања до разни земја на товар на фирмата. Мора фирмата да е конкурентна да не те губи, лесно е програмер да се вработи во друга фирма, тешко е фирмата да наоѓа, да обучи и да спреми нов програмер секој 5-6 месеци.

Точно, не секој може да стане програмер. Едно е да завршиш академија во Seavus, друго е да можеш да се снајдеш во реален проект каде што има вистински притисок и стрес. Знам дека за некој што не е во ИТ секторот, тешко е да се верува тека платите се толку големи, и секој си диктира својата плата. Но еве, јас направив интервју со различни фирми, можеби повеќе од 10, и за junior, односно позиција со малце или без искуство барав плата што е над просечната, и ниту една фирма не ми рече не за платата, бидејќи едноставно, имат потреба а нема толку кадар, не може толку брзо да се "креират" програмери и ИТ стручњаци, и затоа тие малку што се во пазарот за вработување, им даваш толку колку што барат, поефтино е него да бараш со месеци некој за помалце плата (губиш истите пари, можеби и повеќе во ресурси трошени за да го наоѓаш истиот).

За крај пак ќе речем, све е supply and demand. Никој во ИТ не ти работа за под 500е, па затоа мораш да даваш над 500-600 за да привлечеш способен кадар.

P.S. Y2K problem ако сакате да видите што значи ако програмерите не ги мислат сите работи однапред.

Последна промена:

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Затоа ми е чуден муабетот дека работникот како таков може да диктира цени на една од најдобро платените работи во светот.

Се плаќа интелектот?
Прашај го пријателот што има одговорност за милионски суми, дали може да работи и целата фабрика да функционира без тој софтвер што го користат машините, па дури и софтверот што го користи за логистика. Ако не ја гледаш тежината, џабе е муабетот понатака.

Rilind

26 февруари 2019
468
717
Прашај го пријателот што има одговорност за милионски суми, дали може да работи и целата фабрика да функционира без тој софтвер што го користат машините, па дури и софтверот што го користи за логистика. Ако не ја гледаш тежината, џабе е муабетот понатака.
Искрено најдобар пример и одговор, све што се користи денес е програмирано. Затоа тежината е доста поголема од тоа што размислуват луѓето.

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
2.131
2.449
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нешто што многу од вас не сакаат да го дискутираат на оваа тема е - фриленс работа. Работа за една фирма како фул-тјм вработен те кочи многу финансиски и тоа е факт кој го кажувам од лично искуство. Јас не сум програмер ниту имам некое специфично знаење а земам многу повеќе пари од тие суми кои ги лицитирате овде само заради тоа што не се врзувам да работам со една фирма, фул тајм.
Да, напорно е, ама се зависи од тоа која ви е целта. Доколку сакате поголема заработка, фриленс, парт-тајм со 2 или повеќе клиенти е добитна комбинација. Буквално секоја недела добивам понуди за фул-тајм работа кои ги одбивам затоа што не постои фирма која ќе ме плаќа толку пари месечно колку што добивам од неколку клиенти како парт-тајм фриленсер. Да му речам на некого давај ми 4.000 евра месечно ќе ме одбијат во старт, а да најдеш 2-3 клиенти за по 1.500 евра месечно не е толку тешко. Сите си имаат буџети и така си ги пресметуваат работите. Тоа што правите муабет 10 години искуство па толку пари 20 години искуство па толку пари се сведува на година-две искуство кога се фриленсер. За 5 години како фриленсер ја имам помножено заработката за минимум 3 пати.
Се разбира, мојот пристап има и downsides (нема баш голема можност за значителен напредок, работата е напорна, често и монотона, и тн.) ама финансиски гледано се исплати. Можеби грешам ама единствено што ми е криво е што немам вештини од типот на познавање специфичен програмски јазик или дизјан затоа што верувам дека би заработувал барем двојно од тоа што го заработувам сега. Се зависи од тоа што го барате во животот. Инаку работам како content writer, поточно би се опишал како technical content writer.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.538
9.593
Нешто што многу од вас не сакаат да го дискутираат на оваа тема е - фриленс работа. Работа за една фирма како фул-тјм вработен те кочи многу финансиски и тоа е факт кој го кажувам од лично искуство. Јас не сум програмер ниту имам некое специфично знаење а земам многу повеќе пари од тие суми кои ги лицитирате овде само заради тоа што не се врзувам да работам со една фирма, фул тајм.
Да, напорно е, ама се зависи од тоа која ви е целта. Доколку сакате поголема заработка, фриленс, парт-тајм со 2 или повеќе клиенти е добитна комбинација. Буквално секоја недела добивам понуди за фул-тајм работа кои ги одбивам затоа што не постои фирма која ќе ме плаќа толку пари месечно колку што добивам од неколку клиенти како парт-тајм фриленсер. Да му речам на некого давај ми 4.000 евра месечно ќе ме одбијат во старт, а да најдеш 2-3 клиенти за по 1.500 евра месечно не е толку тешко. Сите си имаат буџети и така си ги пресметуваат работите. Тоа што правите муабет 10 години искуство па толку пари 20 години искуство па толку пари се сведува на година-две искуство кога се фриленсер. За 5 години како фриленсер ја имам помножено заработката за минимум 3 пати.
Се разбира, мојот пристап има и downsides (нема баш голема можност за значителен напредок, работата е напорна, често и монотона, и тн.) ама финансиски гледано се исплати. Можеби грешам ама единствено што ми е криво е што немам вештини од типот на познавање специфичен програмски јазик или дизјан затоа што верувам дека би заработувал барем двојно од тоа што го заработувам сега. Се зависи од тоа што го барате во животот. Инаку работам како content writer, поточно би се опишал како technical content writer.

По колку часа на ден и дали и викенди? Овој дел е важен зашто кога одиш претприемачки, често се игнорира и подразбира, а сепак прави разлика.

DarkDeFnx

Gaining Experience
20 јули 2016
117
152
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 4MB L2 64-bit LGA775
Motherboard
Micro Star International MSI MS-7353 X48C Platinum
Storage
SYS: Saumsung HD753LJ ATA 750GB | DATA: Samsung D3 Station 2TB
RAM
Single Channel DDR3-1333 SDRAM 2 x 2GB 9-9-9-24
Video card
NVIDIA GeForce GTS 250 GDDR3 SDRAM 1 GB
Mouse
GEMBIRD MUSOPTI6 5V 200mA DC
Keyboard
Chicony KB-3923 5V 200mA DC
Audio
Realtek High Definition Audio 6.0.1.6662
Monitor
Philips 220E1SB/00 22'' 1920x1080 50/60Hz 100-240V 1.5A
OS
Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 14393.447 (RS1)
Се плаќа интелектот?

Програмерот ќе направи алатка за шефот на твојот пријател и 10-мината негови подредени со чија помош истата работа која ја работеле 11-те луѓе, ќе може да се сработи со 3-ца луѓе. Паметен програмер ја знае таа вредност која ја носи на шефот на твојот шеф и ќе бара соодветно да си наплати.

Последна промена:

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.538
9.593
Програмерот ќе направи алатка за шефот на твојот пријател и 10-мината негови подредени со чија помош истата работа која ја работеле 11-те луѓе, ќе може да се сработи со 3-ца луѓе. Паметен програмер ја знае таа вредност која ја носи на шефот на твојот шеф и ќе бара соодветно да си наплати.

Програмерите се инвентори и иноватори на процеси по дифолт?

Ulrezaj

On your way to fame
20 јуни 2012
436
704
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Не ми се верува колку неупатени и неинформирани луѓе постојат. Жена за чистење во Охрид бара мин 500 ден на час, и по оваа логика ајде сега да коментираме дека чистачките претерувале, многу пари е тоа итн.

Ако си добар во тоа што го работиш, што и да е ( а поготово истото е дефицитарно ), треба да си смотан а да не си наплатиш дебело.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.490
Мислења
1.012.421
Членови
36.680
Најнов член
PLYR MEDIA
На врв Дно