Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Плати во ИТ индустријата во Македонија

krikro123

hello world
25 август 2016
90
29
Stip
krikro123's setup  
Processor & Cooler
i7 13700HX
Motherboard
MSI Intel
Storage
2TB Micron 3400
PSU
280W
RAM
32GB 4800MHZ
Video card
RTX 4070
Case
MSI Mean Machine
Mouse
Razer Basilisk v3
Keyboard
Corsair K70 RGB Mk.2
Audio
Galaxy Buds 2 Pro
Monitor
2560x1600 240hz
OS
Win10 Home 64bit

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
П.С. Колку ти е медот и дали имаш ливадски?

Ја се занимавам хоби-пчели и верувај се од опрема е поскапнато и секоја година е се поскапо и поскапо. Инаку оваа година за жал цените идат 600 мкд тегла што е доста ниска цена за трудот и парите вложени, ама тоа е, тие што мешаат со шеќер ја е**т цената за сите.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
so 20 god iskustvo (sekako dokolku e kombinirano so znaenje) 2-3k evra e tezok kolonijalizam
Никој не те тепа по уши да работиш за таа сума. Фаќај џаде во Имачка или Швицарска. Ама нема мезе 24/7 и ќеифови.

Имаше некои сервиси за анонимно споделување на плати, како функционира тоа кај нас? За нормалните земји се наоѓаат податоци ама наваќе тешко.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.181
16.288
Никој не те тепа по уши да работиш за таа сума. Фаќај џаде во Имачка или Швицарска. Ама нема мезе 24/7 и ќеифови.

Имаше некои сервиси за анонимно споделување на плати, како функционира тоа кај нас? За нормалните земји се наоѓаат податоци ама наваќе тешко.
Кој вели дека нема? Во Имачка платите се јавни, за секоја позиција е назначено.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

ForcefieldDown

hello world
20 декември 2018
96
71
Ја се занимавам хоби-пчели и верувај се од опрема е поскапнато и секоја година е се поскапо и поскапо. Инаку оваа година за жал цените идат 600 мкд тегла што е доста ниска цена за трудот и парите вложени, ама тоа е, тие што мешаат со шеќер ја е**т цената за сите.
1699346525844.png

CHukio

hello world
7 март 2013
203
142
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Ондак од утре сите газди. Така барем сите ќе бидиме среќни задоволни со платите..
Газдите земаат најмалку 10 пати повеќе од ова што зборуваме тука. Така да нема логика да се мешаат поими непотребно. Пиљара вади по 3000еур за газдата, камо ли нешто посериозно.

olt96

hello world
18 јуни 2015
231
263
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Zdravo na site. Bi sakal da ve zamolam za informacija sto mislite za Seavus sega Qinshift se rebrendirani. Imam ponuda za rabota i mi ponudija dobra plata za makedonski uslovi. Kakvi se vasite iskustva i od vasi prijateli. Dali redovno im raste platata i otprilika za kolku bidejki nemaat bonusi pa iskreno se mislam sto da pravam. Vi blagodaram na sekoja informacija.
Тоа што треба да го знаеш е дека е голема фирма со мнооогу луѓе и многу тимови. За тоа е тешко малце да се каже. Пред да дојдам и јас слушав некои муабети, али тимот, менаџерот итн. ми се паднаа многу добри, и сум доста задоволен. Плата бар кај мене се гледа на годишно ниво. Така да тоа е, јас имам позитивно искуство до сега, али веројатно зависи од тимот (дивизијата). +1 за години искуство кај тебе, и мене ме интересира.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Ондак од утре сите газди. Така барем сите ќе бидиме среќни задоволни со платите..
Не се разбираме - они знаат точно кој колку зема. Зошто и работниците да не знаат? Така и дискусијава ќе биде пореална

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
537
Скопје
davorminchorov.com
Не знам воопшто шо се замарате со трансапрентонста на плати. Едоставно ние сами си даваме проценка за нашата вредност и нашето знаење. Зато, ако ја сум задоволен од она што го добивам (ги исполниле моите очекувања, ја почитуваат мојата вредност што сам си ја давам) не би требало да ме интересира колку јуниорот во истата фирма зема плата.
Ова е точно. Не вреди да се споредувате затоа што секој оди по свој пат и сам си ја одлучува својата вредност.

Убаво е да знаете дека постојат опции и дека може да земате повисока плата, но тука има неколку фактори:
  • дали компанијата има толкав буџет да ве плати?
  • дали го имате знаењето за таа позиција?
  • дали сте доволно храбри да ја најдете таа позиција и компанија што ќе ве плати повеќе и ќе излезете од комфортот?

Ако почнам да се споредувам со други луѓе што се поуспешни од мене колку пари земаме, ќе паѓам во депресија редовно и нивото на самодоверба ќе ми паѓа.

Транспарентност нс плата за позиција е добра работа, за да знаеме со кој и што си имаме работа за да не губиме време.

Јас изгубив време со неколку компании кои што им поминав на интервју но не се договоривме за плата. Супер беше искуството, но сепак не спомнаа плата додека не ме оценија да видат според нив колку вредам и дали вредам за парите што ги барам.

Некои одлично платени позиции се наоѓаат надвор од Македонија, знаејќи дека лимитот во македонски компании или компании преставништва во Македонија едвај плаќаат над 3000 евра со чест на исклучоци 4-5 фирми кои можат да стигнат и до 5 000 нето (овие се во најголем случај тим лидер, технички лидер, архитект, CTO позиции што и не вреди за парите во согласност со одговорностите).

Доколку имате минимум 5 години искуство и сакате да излезете од комфорт зоната и сакате да се потрудите да најдете супер платена работа, можете да земате дупло или тродупло плата, но за тоа ќе мора да отидете целосно на full time contracting (40 часа неделно, плаќање на саат во најчест случај)

Одмор нема да имате (во најголем дел од случаите, некогаш нема да имате работа, ќе мора повеќе труд околу маркетирање, продавање и личен бренд, барање и наоѓање работа но цњлиот тој труд се исплати.

Постојат платформи како Upwork, X Team, Toptal, Adeva и слични (плус страни за наоѓање работа на далечина во Америка или Европа со можност за директно вработување) кои што за истите позиции во македонска компанија или преставништво плаќаат многу повеќе доколку ги имате вештините и сте квалитетна и доверлива личност.

Да, ова постои како опција, и е малку потешко да се дојде до таква работна позиција како што сакате затоа што високоплатените позиции се поретки, но ги има.

Да, има малку поголем ризик од редовно вработување во фирма, но вреди да се проба доколку сте таков тип на човек, ви одговара тој стил на живот и сакате да постигнете повеќе во животот.

Ова ви го споделувам од искуство.

И мене не ми беше ни на радар дека е возможно до пред 4 години, но откако пробав, сфатив дека е возможно и многу подобро од работење во македонска фирма која што е лимитирана со буџет и/или размислување.

Процесот за наоѓање работа може да трае подолго, некогаш месец, некогаш 6 месеци (мене максимум ми е 2 месеци да чекам за да почнам со работа), но мора да бидете спремни на тоа.

Малку покомплицирано е од тоа што го промовираат академиите.

Сами се лимитираме, не не лимитираат компаниите. Компаниите нудат тоа што нудат.

Ние сме тие што треба да одбереме каде и со кого ќе работиме.

За ова може подкаст или јавен говор да се направи.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Почнуваш од целосно погрешна премиса дека не вреди да се споредуваат работниците за своите плати. Да, ама кога и работодавачите нема да ги имаат сите информации за сите плати.
Зошто тогаш работодавачите ангажираат и трети фирми за анализи на пазарот на трудот. Или берзи на нафта, земјоделски производи, ... имаат купувачи и продавачи каде што и едните и другите ги знаат СИТЕ цени. Симетричност.

РАБОТНИЦИТЕ МОРА ДА БАРААТ ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА ПЛАТИТЕ.

Веќе некои земји почнаа да бараат точни плати да бидат искажани во огласите. Но, во нашата држава ете треба да се убедуваме дали работниците треба да ги знаат платите.

(за другото можеби имаш и многу работи точни, ама тешко е да се разговара кога првата работа е тооооооолку погрешна)

kalina1

read-only
10 јануари 2013
14
29
Не знам воопшто шо се замарате со трансапрентонста на плати. Едоставно ние сами си даваме проценка за нашата вредност и нашето знаење. Зато, ако ја сум задоволен од она што го добивам (ги исполниле моите очекувања, ја почитуваат мојата вредност што сам си ја давам) не би требало да ме интересира колку јуниорот во истата фирма зема плата.
Jas ne se soglasuvam so ova mislenje. Koga se pazaris za pari na nova rabota sekogas trgas od toa kolku si zimal na predhodnoto mesto. Treba da se znae rangot
od-do vo komanijata kade odis za junior,middle i senior. I sekako treba da varira od strucnosta,odgovornostite i obemot na rabota Posle so tek na vreme ke doznaes deka nekoj middle zima celi 300-400 evra poveke od tebe a nitu znae nitu raboti poveke od tebe. I kaj ti odi motivacijata si vikas si odam jas od firmata sto ne me ceni...Zatoa platite se krijat za da moze da im rabotis za pomalce pari.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
247
537
Скопје
davorminchorov.com
Почнуваш од целосно погрешна премиса дека не вреди да се споредуваат работниците за своите плати. Да, ама кога и работодавачите нема да ги имаат сите информации за сите плати.
Зошто тогаш работодавачите ангажираат и трети фирми за анализи на пазарот на трудот. Или берзи на нафта, земјоделски производи, ... имаат купувачи и продавачи каде што и едните и другите ги знаат СИТЕ цени. Симетричност.

РАБОТНИЦИТЕ МОРА ДА БАРААТ ТРАНСПАРЕНТНОСТ НА ПЛАТИТЕ.

Веќе некои земји почнаа да бараат точни плати да бидат искажани во огласите. Но, во нашата држава ете треба да се убедуваме дали работниците треба да ги знаат платите.

(за другото можеби имаш и многу работи точни, ама тешко е да се разговара кога првата работа е тооооооолку погрешна)
Како треба и како е се две различни работи.

Сите ние имаме предности и мани во одредени меки или тврди вештини.

Не може да платиш исто еден што не знае да зборува со луѓе а знае технички да се снајде, и некој што знае како да работи со луѓе и плус е специјалист за одреден дел во работата.

Кој колку ќе побара толку ќе добие само ако им одговара профилот.

Ок е да има од до цени пример 1500 до 2000 ама не очекувај дека некој да ти рече “еве ти 2000 евра само затоа што другите толку плата земаат”. Што правиме во случај ако ти си подобар или послаб од другите? Не може исто да земате плата.

Истото важи и за покачување плата, не очекувај да дојде компанијата и да ти рече “еве ти 30% покачување”. Ако сам не си побараш за вредноста што си ја креирал, нема да добиеш.

Нема сите подеднакво да придонесат или создадат вредност во тимот и за клиентот / проектот.

Никој не е должен да ти даде пари само затоа што ти мислиш дека заслужуваш или дека постоиш. Треба да се докажеш дека навистина вредиш.

За секој е различен патот кој што го оди, па истото важи и за знаењата и снаоѓањето.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Баби и жаби. Двете страни во трансакцијата мора да имаат исти информации на располагање за да биде фер. Сѐ друго е после…
Ако е за секој различно, зошто постојат школи и факултети со унифицирани курикулуми и сл.? Кога ќе ги укинат после ќе се гледаат беџовите на Credly?

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Како треба и како е се две различни работи.

Сите ние имаме предности и мани во одредени меки или тврди вештини.

Не може да платиш исто еден што не знае да зборува со луѓе а знае технички да се снајде, и некој што знае како да работи со луѓе и плус е специјалист за одреден дел во работата.

Кој колку ќе побара толку ќе добие само ако им одговара профилот.

Ок е да има од до цени пример 1500 до 2000 ама не очекувај дека некој да ти рече “еве ти 2000 евра само затоа што другите толку плата земаат”. Што правиме во случај ако ти си подобар или послаб од другите? Не може исто да земате плата.

Истото важи и за покачување плата, не очекувај да дојде компанијата и да ти рече “еве ти 30% покачување”. Ако сам не си побараш за вредноста што си ја креирал, нема да добиеш.

Нема сите подеднакво да придонесат или создадат вредност во тимот и за клиентот / проектот.

Никој не е должен да ти даде пари само затоа што ти мислиш дека заслужуваш или дека постоиш. Треба да се докажеш дека навистина вредиш.

За секој е различен патот кој што го оди, па истото важи и за знаењата и снаоѓањето.
Ова важи само за плати над просекот односно над 135.000 денари нето. Под тоа нема место за вакви муабети.

Ама МК фирми живеат уште во 2011та со плати од (уау!!!!!) ИЉАДА ЕВРА (паѓајте у несвес' колку многу е ова)

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Третата најбогата економија на светот воведе законска задолжителна транспарентност, ние се прашуваме дали треба?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Третата најбогата економија на светот воведе законска задолжителна транспарентност, ние се прашуваме дали треба?
И платите ке бидат дефинирани вака (впрочен скоро на секој странски оглас што сум го видел биле вака дефинирани)

$74,600 – $141,000 per year for a future compensation analyst in Davis
И пак ке се деси за иста позиција некој да зема 70к друг да зима 140к. Што е поразлично? Што тоа решиле со законот?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
И платите ке бидат дефинирани вака (впрочен скоро на секој странски оглас што сум го видел биле вака дефинирани)

И пак ке се деси за иста позиција некој да зема 70к друг да зима 140к. Што е поразлично? Што тоа решиле со законот?
Јас во вакви услови си ја земам за пример најниската вредност и си рачунаш по таа дали чини или не. Се над најниската е ќар.
Ако најниската не е доволна, ништо.

(И онака за "странци" често таа е реалната што ќе е понудена, за домашни и за луѓе до второ колено на некој тамошен е таа горната бројка.)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно