Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Дали е должен мобилниот оператор да го декодира телефонот(да работи на сите мрежи) по истекот на договорот без разлика дали ќе се продолжи договорот.

Да, мора да ти го декодораат бесплатно.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Дали е должен мобилниот оператор да го декодира телефонот(да работи на сите мрежи) по истекот на договорот без разлика дали ќе се продолжи договорот.

Да, должни се да го декодираат, во случај да не сакаат надлежен е ДПИ

извор: http://opm.org.mk/wp-content/uploads/2018/11/telekomunikatsiski-uslugi_mk.pdf

0F7E5E6E-28DB-43DD-B2B5-88C89300F166.png

Последна промена:

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Мене ми имаат дадено код од Телеком иако телефонот беше купен од оглас на друго име. Им пратив меил со ИМЕИ бројот и ми вратија со код за отклучување, морав втор меил да им пратам, на првиот не ми одговорија.

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Код даваат 30-40 дена пред рокот од 2 години, проверено повеќе пати.
Мене ми имаат дадено код од Телеком иако телефонот беше купен од оглас на друго име. Им пратив меил со ИМЕИ бројот и ми вратија со код за отклучување, морав втор меил да им пратам, на првиот не ми одговорија.

Испратено од SM-A705FN преку IT.mk форум апликација

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Затоа јас на ВИП/А1 сум, рает сум, никој не ми ѕвони, сите околу мене чорбаџии, само јас закрепостен селанец на мрежава, народски позната како полоша мрежа од мрежата на хулахопките на Благица Павловска :)

Bravo

hello world
12 декември 2015
221
319
Нема везе, не треба никој да се наоѓа нападнат. Јас имам премногу лоши искуства со нив. И тоа за ситуации со 20 линии - поебувања да не можам да ги користам за работа, плус вештачки пумпање сметки и уште милион други заебанции. Доаѓавме до тужење. Значи од ВИП поголеми гоВна нема. Ти продаваат услуга и после ти гасат линии за нешто што го НЕМА во договор.

Испратено од VTR-L09 преку IT.mk форум апликација

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Пред некој ден земав код од А1 за HTC explorer , купен oд ONE 2011/12 . Ми дадоа код за 1 минута скенираа имеи и излезе кодот за unlock .

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
A1 воведува VoLTE

За да се користи, мора да се купи мобилен од кај нив (по поскапа цена)

*VoLTE функционалноста е достапна за постпејд корисници кои својот смартфон го купиле од продажната мрежа А1 и имаат ажуриран оперативен софтвер. За активација на VoLTE јавете се на 077 1234 или посетете го најблиското A1 продажно место

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.782
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Да дополнам, исто инсајдерско инфо.
Voice over LTE ќе биде достапно за скоро сите уреди после новогодишните празници.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.147
3.019
Да дополнам, исто инсајдерско инфо.
Voice over LTE ќе биде достапно за скоро сите уреди после новогодишните празници.
Сите уреди кои подржуваат VoLTE и се купени од А1 или сите уреди кои подржуваат VoLTE без разлика од каде се купени?

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Аха... значи нема да се префрла на HSPA кога ќе правам повик, така? :D
Така некако. Но се сомневам дека правилно ќе се имплементира дури и после празниците по нова година, ќе им треба време за адаптација, а земајќи ја во обзир инфраструктурата и проблемите што ги имаат... правилната имплементација ќе преставува вистински предизвик за виповциве.

За просечниот корисник, мислам дека нема да смени којзнае колку ова, тргнувајќи од тоа дека ако има нема доволен сигнал за обичен разговор на не-4г мрежа, проблемите нема да исчезнат со VoLTE, магично.

Не сум експерт за телекомуникации, ако грешам некаде, prove me wrong.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
едно мало зелено што живее внатре во телефонот и ти ја јаде побрзо батеријата од порано
Не заслужуваш одговор, ама ајде.

VoLTE штеди батерија, поради фактот што не мора да префрла мрежи со цел да воспостави повик. Маргинално, но сепак штеди батерија, а не ја цеди побрзо.

goran_oh

user
26 април 2013
1.467
1.223
Ohrid

VoLTE штеди батерија, поради фактот што не мора да префрла мрежи со цел да воспостави повик. Маргинално, но сепак штеди батерија, а не ја цеди побрзо.
Точен одговор чиста 10ка за тебе,иначе јас користам Volte веке неколку години,подобрена комуникација и плус штеди батерија и најбитно не префрла на 3г или 4г ако се користи 5г.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

15 септември 2012
1.159
1.300

Точен одговор чиста 10ка за тебе,иначе јас користам Volte веке неколку години,подобрена комуникација и плус штеди батерија и најбитно не префрла на 3г или 4г ако се користи 5г.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Двајцата сте во право.
Ама кога ќе го имплемнтираат волтето кај нас, ќе видите дека јас сум во право... Ништа, ама баш ништо не е направено како што треба, или како што сте навикнале во другите земји, таму каде што сте го пробале, користеле или уште користите. Уште 1996 година батериите на телефоните кај нас се трошеа експресно, за разлика од операторите во Грција, Турција... Е, па, тој малиот зелен флуоресцентен што ви седи во телефонот и ја јаде батеријата и понатаму е жив, со секоја нова технологија што ќе ја имплементираат. Оти несакаат да признаат дека подесувањата се кај нив (направени траљаво)...

Нема везе, не треба никој да се наоѓа нападнат. Јас имам премногу лоши искуства со нив. И тоа за ситуации со 20 линии - поебувања да не можам да ги користам за работа, плус вештачки пумпање сметки и уште милион други заебанции. Доаѓавме до тужење. Значи од ВИП поголеми гоВна нема. Ти продаваат услуга и после ти гасат линии за нешто што го НЕМА во договор.

Испратено од VTR-L09 преку IT.mk форум апликација

Има, има... Со Телекомот се борат за прво место (по големината) веќе со години... Во некој месец се едните на прво место, во друг месец се другите на прво место...

Изменето од модератор:
7 март 2014
1.293
748
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
А1 со Lycamobile шема ?

10GB за опуштено сурфање со А1 припејд

Само што се доста поскапи. 800 наспроти 500 ден, за истите услуги.

Која е поентата да се купува ваква картица кога можеш да потпишеш договор без обврски.. односно 650 МКД / неограничено смс и минути кон сите / 15 гб нет. :annoyed:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно