Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Закон за заштита на потрошувачи

DennyMK

lurker
5 февруари 2009
643
998
тaму
www.twitch.tv
DennyMK's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5950X/ Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
Gigabyte X570 Aorus Ultra
Storage
Samsung 970 Evo Plus 1TB + 3TB HP HDD SATA 3 (128MB cache)
PSU
EVGA SuperNOVA 850 P2 80+ PLATINUM 850W
RAM
2 x 32GB G.Skill TridentZ Neo 3200 CL16-18-18-38 @1.35v
Video card
Gigabyte GTX980Ti XTREME
Case
Cooler Master HAF XB II Evo
Mouse
Steel Series Rival 600
Keyboard
Razer Black Widow Ultimate 2016 Edition
Audio
Microphone: Samson C01U Pro USB Studio Condenser Microphone/Audio Card: On-Board/Speakers: Rosewill SP-7260
Monitor
Dell SE2717Hx, Dell P2311HB, Dell P2212H
OS
Windows 10 Pro x64
pogresna tema e pretpostavuvam za vakvi diskusii, zabega muabetov, ama ddcom odsekogas bile ok so mene , edinstvena kompanija koja mi vrati proizvod samo zatoa sto ne bev zadovolen od istiot i ne gi ispolnuvase moite ocekuvanja. za razlika od mnogu drugi kako set ili anhoch koi mi prodadoa rasipan monitor (boite bea shit, namesto crvena davase nekoi nijansi na bordo-rozeva, i celata slika globalno mavase nakaj izrazeno plavo), ne sakaa da mi go vratat od aspekt na nezadovolnost poso sum gi odlepil celofanite od istiot, a ne priznavaa deka ima defekt zatoa sto site pixeli rabotele. zatoa eve 3 godini veke od kaj niv nemam nisto kupeno, nitu pak ke kupam veke nekogas.
isto taka proizvodite od ddcom sekogas bile uredno spakovani i zapecateni.
ДД Ком “беа“ добри (Никогаш Повеќе!), се` додека не се обидоа да ми “тупнат“ две скапи расипани плочи и да си играат со моите нерви, пари и трпение. Никогаш Повеќе!

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
imal li nekoj iskustvo so NEPTUN, denes kupiv TV za koj mi tvrdea deka e ips ekran, doma ne bev zadovolen od slikata, i proveruvav na net, ispadna deka ne e, bi sakal utre da go zamenam za drug, cuvam se od pakovanjeto na tv-to, ama zastitnite folii od plastikata se izvadeni, spored napisanovo niz temata zakonot ne e bash najjasen vo toj pogled, pa dali nekoj ima iskustvo kako neptun se ponasa vo ovaj slucaj.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Јасен е законот - неупотрбуван е. Значи должни се пари да ти вратат. Ако нејќат - Пазарна инспекција. Све документирај за секој случај. За Нептун не знам, ама Анхоч ми вратија пари после 7 дена без прашање.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Јасен е законот - неупотрбуван е. Значи должни се пари да ти вратат. Ако нејќат - Пазарна инспекција. Све документирај за секој случај. За Нептун не знам, ама Анхоч ми вратија пари после 7 дена без прашање.

pa sega tehnicki upotreben e, te go otpakovav i go ukluciv, 4-5 saati, se smeta li toa za upotrebuvano, ili pod upotrebuvano se misli kako podolgo vreme nedeli meseci i slicno

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Не е употребуван. Си го пробал, не ти се допаднал екранот. Уште повеќе што не одговарал на спецификациите - нема IPS. Мојот беше без HDMI-CEC и затоа го вратив, ама стварно не ме прашаа ништо. И затоа сѐ купувам во Анхоч - најпрофесионални се.

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Не е употребуван. Си го пробал, не ти се допаднал екранот. Уште повеќе што не одговарал на спецификациите - нема IPS. Мојот беше без HDMI-CEC и затоа го вратив, ама стварно не ме прашаа ништо. И затоа сѐ купувам во Анхоч - најпрофесионални се.

ne samo sto ne e ips, tuku i nema audio out, a zvucnicite od 1 w se krsh me nerviraaat strasno, neznam kako moze tv od 25 k na denesno vreme da nema audio out bez razlika dali kako 3.5 za slusalici ili optika..
kako i da e fala za odgovorot, ke probam utre, pa sega sto bide bide, da zagubam poveke nemoze.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
ne samo sto ne e ips, tuku i nema audio out, a zvucnicite od 1 w se krsh me nerviraaat strasno, neznam kako moze tv od 25 k na denesno vreme da nema audio out bez razlika dali kako 3.5 za slusalici ili optika..
kako i da e fala za odgovorot, ke probam utre, pa sega sto bide bide, da zagubam poveke nemoze.
Прогуглај ДПИ, ОПМ, тука на форум, читни закон. Инсистирај на шефови, надредени... Казните се огромни ако не ти завршат работа.
Иначе и новиов нема аудио аут :) Документирано е тука негде...

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Прогуглај ДПИ, ОПМ, тука на форум, читни закон. Инсистирај на шефови, надредени... Казните се огромни ако не ти завршат работа.
Иначе и новиов нема аудио аут :) Документирано е тука негде...

ne te stativ bash, sto nema audio out ?
patem prikaskata malku prosirena bese vaka, si gledam jas tv... najdov eden poevtin na popust i ips i ovaj imase audio optic out, vikam da go zemam, prodavacot vika sto ne go zemes ovaj drugiot za 1000 den plus ponov model e, i 300 hz e slikata, i eden inch pogolem, vikam top ajde toj, ic ne zagledav detali :(... doma go nosam slika shit, idi malku na strana slikata siva, ni boja ima ni svetlost...

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Бори се. Откога ми вратија пари, си купив нов со HDMI-CEC. И после недела две гледам нема аудио оут...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Сум ви раскажувал кога купував таблет од Нептун?
Ај се наканив да земам таблет. И одам во Сити мол и гледам таблети. Слетува еден момак од продавачите и почнува да ми држи предавања, не знам ваков хардвер, онаков хардвер, најквалитетен бил у свет (а се работи за Prestigio MultipadQuad).... Јас си го разгледувам таблетов и го толерирам момаков... (чунки он мене ќе ми раскажуел за хардвер ова-она).
Абе што му требаше да го почне муабетов, ме извади од чорапи: „а што е најбитно таблетов има A-GPS, тоа е најновиот Амерички GPS кој е 10 пати попрецизен од рускиот што го користат сите таблети и мобилни тука во македонија“. Леле кога го слушнааавв!!! Facepalm. Викам сега ќе го тртам тука пред сите у Сити мол. Му викам абе копук, ти ли најде мене да ми објаснуваш за GPS, тоа не е амерички gps туку assisted гпс, немој такви лажги со опашки на клиентиве, ќе ти се погоди некој како мене со конекции во највисокиот менаџмент ќе леташ по скали надоле на клоци, пребит чу те ко мачка!

Дечково се вцрвени, се извини д’ткајќи, само што не почна да плаче. Му викам, оди прочитај што е тоа A-GPS, не те кажувам на никого, ама да не ти се повтори,.
Така да памет во глава кога купувате оти продавачите ко лешинари се.

E

emet_

Гостин
според законот за потрошувачи постојат производи во кои се калкулира и подлежат на тест период и мислам дека тој трае 7 дена од денот на купувањето. тоа значи дека можеш да го вратиш производот во овој рок без разлика дали е исправен или не ти се допаднала бојата од која е изработен.

телевизор мислам дека подлежи на ваков тест период, а на пример некој производ за кој се користат некакви флуиди од кои после е невозможно да се исчисти, тие не можат исто да се третираат.

како и да е, да се јавиш веднаш во маркетот би требало да ти излезат во пресрет бидејќи МОРА да ги знаат овие правила, а доколку се бунат тогаш обрати се во организација за заштита на потрошувачи и тие можат да им испратат пазарна инспекција... како што ти рекоа и другиве членови. :)

внимавај да го запазиш рокот за тест периот за да можат да го примат производот назад и да ти направат повраток на средства!

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
според законот за потрошувачи постојат производи во кои се калкулира и подлежат на тест период и мислам дека тој трае 7 дена од денот на купувањето. тоа значи дека можеш да го вратиш производот во овој рок без разлика дали е исправен или не ти се допаднала бојата од која е изработен.

телевизор мислам дека подлежи на ваков тест период, а на пример некој производ за кој се користат некакви флуиди од кои после е невозможно да се исчисти, тие не можат исто да се третираат.

како и да е, да се јавиш веднаш во маркетот би требало да ти излезат во пресрет бидејќи МОРА да ги знаат овие правила, а доколку се бунат тогаш обрати се во организација за заштита на потрошувачи и тие можат да им испратат пазарна инспекција... како што ти рекоа и другиве членови. :)

внимавај да го запазиш рокот за тест периот за да можат да го примат производот назад и да ти направат повраток на средства!

da da, ke idam vednas sega da se obidam, ne e koristen ni 3 saati sinoka, se nadevam se ke bide vo red.

astro stom si imal konekcii da te baram ako nesto mrcat ? :)

E

emet_

Гостин
не знам како се осмелувате да купувате ваков вид на техничка роба од овие маркети!? тоа е исто како да одите во анхоч и да купите миксер или правосмукалка... o_O

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Конекциите ми беа актуелни до Март месец, ама ако згусти пушти абер па ќе пробаме.

ok e, nema potreba, super razbiranje od neptun, ke go odnesam za 20 min da go zamenam.

aj vo megu vreme ako nekoj ima podobar predlog od ovoj neka sugerira, da ne se zaebam pak :D...
ovaj e sto planiram da go zemam za pola saat:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=210375

ne e smart ama bidejki vo glavno moite ke gledaat ne im ni treba smart, samo dobra slika. ovaj treba da e ips so wide viewing angle.

ovaj e sto go vrakam:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=215515

iako prodavacot tvrdi deka ima ips panel, i deka postojat poveke tipovi na ips, koga ke go sporedam so monitorot lg ips sto go imam, ima ogromna razlika kako nebi i zemja, i na tv-to boite stanuvaat bledi koga ides od strana da gledas.

patem dvata se ista cena od 22 k, na popust

ps. razmisluvav i za ovaj:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=212500

ama smetam deka lg treba da ima daleku podobra slika od grundig... vo toa prodavnicata od sekade svetat leflektori, tesko e da odlucis.

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.076
14.171
ok e, nema potreba, super razbiranje od neptun, ke go odnesam za 20 min da go zamenam.

aj vo megu vreme ako nekoj ima podobar predlog od ovoj neka sugerira, da ne se zaebam pak :D...
ovaj e sto planiram da go zemam za pola saat:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&product_id=210375

ne e smart ama bidejki vo glavno moite ke gledaat ne im ni treba smart, samo dobra slika. ovaj treba da e ips so wide viewing angle.

ovaj e sto go vrakam:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=1_174_173&product_id=215515

iako prodavacot tvrdi deka ima ips panel, i deka postojat poveke tipovi na ips, koga ke go sporedam so monitorot lg ips sto go imam, ima ogromna razlika kako nebi i zemja, i na tv-to boite stanuvaat bledi koga ides od strana da gledas.

patem dvata se ista cena od 22 k, na popust

ps. razmisluvav i za ovaj:

https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=212500

ama smetam deka lg treba da ima daleku podobra slika od grundig... vo toa prodavnicata od sekade svetat leflektori, tesko e da odlucis.

Според интернет телевизорот кој ти е дома е IPS. Иако денес ништо не се знае и не е загарантирано на ова поле (посебно кај нас). IPS телевизор и монитор не е исто.

Ако не си задоволен од црната боја т.е. ако имаш преливање на темните бои кога се движиш од центарот кон страните тој отсјај е нормален. IPS панелите имаат послаб контраст. Но ова веќе го знаеш претпоставувам штом имаш IPS монитор. А можно е и фабричката калибрација да е сетирана за малку помек приказ. IPS телевизорите се понеутрални и ако сте имале некој CRT телевизор со помал екран сликата на поголем IPS ќе ви изгледа како подизмиена.

Но најдобро ти е да си провериш на лице место. Штом ти одобриле враќање а ти е мисла, речи им да ти ги пуштат телевизорите кои ги меркаш па ќе си одлучиш. Можно е друг ТВ, дури и кој не е IPS за тебе да има подобра слика.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.560
19.241
Јас како постар (и неколкумина овдека) можам само да ве советувам добро да си отворите очи и да не купувате отворани производи! Да не купувате ексопнати освен ако не ви даваат барем 15-25% попуст.

Морате да одолеете на искушението и:
  • Да барате неотворен
  • Ако е отворен да добиете цврста гаранција дека можете да го вратите во рок договорен со продавачот или шефот.
Особено ако се работи за мобилен, оптички уред, изложен телевизор..
Лаптоп во никој случај. Лаптопи има да ги ринеш и ептен е бедасто да ти продадат експонат.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Според интернет телевизорот кој ти е дома е IPS. Иако денес ништо не се знае и не е загарантирано на ова поле (посебно кај нас). IPS телевизор и монитор не е исто.

Ако не си задоволен од црната боја т.е. ако имаш преливање на темните бои кога се движиш од центарот кон страните тој отсјај е нормален. IPS панелите имаат послаб контраст. Но ова веќе го знаеш претпоставувам штом имаш IPS монитор. А можно е и фабричката калибрација да е сетирана за малку помек приказ. IPS телевизорите се понеутрални и ако сте имале некој CRT телевизор со помал екран сликата на поголем IPS ќе ви изгледа како подизмиена.

Но најдобро ти е да си провериш на лице место. Штом ти одобриле враќање а ти е мисла, речи им да ти ги пуштат телевизорите кои ги меркаш па ќе си одлучиш. Можно е друг ТВ, дури и кој не е IPS за тебе да има подобра слика.
Земи си твое филмче со титл на УСБ. Некое што го знаеш. И пушти го за да видиш разлика. И дали ќе ги чита титловите. И македонските. Со среќа

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812

geek22

hello world
23 февруари 2015
204
114
Лотарија е тоа со панелите. Може тој на излог што го гледаш да биде со IPS панел, а тој спакуваниот што ќе го земеш да е со TN панел.

Гледам LG дека планираш да земеш, прочитај го постов околу панелите:
http://forum.it.com.mk/threads/televizori-iskustva-preporaki-soveti-mislea.37725/page-16#post-688992

zemeno veke, i bash pomisliv na istoto deka toj sto go nosat od magacin moze i da ne e ist so toj sto go gledas na izlog (iskustvo od koga kupuvav garnitura, taa sto ja probuvav vo salon bese wow, taa sto mi ja donesoa doma bese katastrofa :( ), pa ovaj pat za televizorot im rekov daj mi go ovaj izlozeniot , bidejki za prviot lg sto go zedov vo sabotata se somnevav duri i deka mozebi e falsifikat, do tolku bese losh.

ovaj sega ima super slika, i audio izlez :) samo uste edno uredce da mu kupam vo idnina za da go napravam smart, ili raspberry pi ke vidime.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
ај провери го оликомерц што ти постирал.види каков панел има.па пиши.

31 јануари 2014
1.261
1.439
Skopje
Nikola Sone's setup  
Processor & Cooler
i7 6700K | [email protected] | CM Nepton 240M
Motherboard
ASUS Maximus Hero VIII
Storage
840 EVO - 120GB; WD10EZEX
PSU
CM V850
RAM
HyperX Savage 32GB @2933MHz CL13
Video card
ASUS GTX TITAN 6GB || HerculeZ X3 Ultra Cooler
Case
SAMA Titan Gaming Black
Monitor
Dell U2412M || U2312HM
OS
Win 10 x64

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Сеа веќе значи све прават за да зашпараат и да му го спопикаат на муштеријата.
Да бе да IPS е. И види стварно - IPS бил, ама сликата ко на TN.
Ја другари имам Panasonic TX-32LX70P, побарајте на нет да видите која старудија е тоа.
Има Alpha-IPS што и да им значи тоа на Panasonic. Али ич не ми е гајле што им значи кога ако сакаш отпозади гледај го, бои не мења.
Значи под ниеден агол кој можете да го смислите нема шифтање на ниедна боја.
Факат, нема слика ко цртан филм, повеќе личи на ЦРТ слика од некој подослабен тринитрон, али ипак се гледа дека не штеделе у тоа време.
И да, она што најмногу воодушевува - DAC-от што му го вградиле (стара серија, па има аналоген аудио излез) да го чуете нема да верувате како звучи :supershock:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв