Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за решение за локален бекап

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Дечки, ми требаат перспективи како вие би го решиле сценариово.

Сценарио:
На едно ПЦ во фирмата има кренато фајл сервер преку NAS4free. Еднаш неделно една од тетките уштекува 1ТБ усб и сис админот од дома се врзува на Тим Вјуер и праи копи-пејст на сите фајлови на хардот. Откако завршува копирањето тетката го вади хардот и го носат на безбедно место. Фајловите тежат околу 400 гига.

Сакам ова да се апгрејдира, многу ми е бајато некако...

Имате ли вие некое решение притоа да не значи купување на Синолоџи и остали НАС решенија.
- Бекапот треба физички да излезе надвор.
- Онлајн решение иако не ми е во моментов на прво место можете и тука да ме посоветувате. Знам имаше сервис кој нуди сториџ на бекапи, како дропбокс само нема поединечно фајлови ставање туку цело.

Фала ви.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.145
1.543
Скопје

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.145
1.543
Скопје
Incremental е она коа само сменетите фајлови ги копира или јас сум грешка?
Да.
Incremental backup e backup кој ги копира само сменетите/додадените фајлови од последниот backup.

Edit: Astro ме претркал.

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
1. Обичен таск од windows со .bat фајл кај што копира све комплет (или опција да зипува со 7zip). Ќе се стартува автоматски во одредено време со предуслов дискот да биде вклучен пред да се стартува.

2. Cobian Backup - со таск рачно да го стартува тетката кога ќе го приклучи дискот и ќе му стига лог со информации на sys админот или исто автоматски во одредено време. (има опција и за zip)

Со incremental бекап не сум имал позитивно искуство. Сепак сум за full copy со зипување за штедење простор.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Искрено немам познавање од бекапи, ама со моето лаичко знаење сметам дека е сосема непрактично секој пат да се копираат исти податоци од 400 гигабајти, ако само дел од нив се менуваат?

Сигурно има некое решение кое ќе скрати време или технологијава сеуште не стигнала до таму?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
AllwaySync ви треба вас. Не зависи од словна ознака на дискот а тоа значи дека синхронизацијата ќе работи во било кој USB port или SATA, има schedule, подесувањата може да ги чува во база па преинсталација не влијае на програмата.
Знае да работи со cloud..

Чудесии
Free File Synchronization, Backup, Data Replication, PC Sync Software, Freeware, File Sync, Data Synchronization Software | Allway Sync – File Synchronization That Works

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
AllwaySync ви треба вас. Не зависи од словна ознака на дискот а тоа значи дека синхронизацијата ќе работи во било кој USB port или SATA, има schedule, подесувањата може да ги чува во база па преинсталација не влијае на програмата.
Знае да работи со cloud..

Чудесии
Free File Synchronization, Backup, Data Replication, PC Sync Software, Freeware, File Sync, Data Synchronization Software | Allway Sync – File Synchronization That Works
Ќе го проверам. Знаеш што е разлика од ПРО до обична верзија?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Ќе го проверам. Знаеш што е разлика од ПРО до обична верзија?
Обичната верзија има ограничување до кај 3 гига податоци во период од 24 часа.

Сите 3 вида бекап ги подржува: Диференцијален, инкрементален и нормален плус може да се штелува да ги брише старите верзии во Recycle Bin.

Плус може паралелно истиот бекап на повеќе локации. На пример екстерен и интерен диск.
Опции како во приказна.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
И стварно види дали има логика нонстоп да се праи фулл бекап. Може да се праи инкрементал, и да речеме фулл еднаш месечно или на 2-3 месеца. Верувам се ќе завршува многу побрзо.

Испратено од LG-H440n преку IT.mk форум апликација

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Фул бекап е губење на време. Со инкременталниот се бекапираат само променетите фајлови.
Со диференцијален бекап се бекапираат само новите после последниот фул бекап.
Full backup > Differential > Incremental

Сис админот да се погрижи за интегритетот и исправноста на фајловите со посебна програма со помош на CRC32 и MD5/SHA алгоритми.
Затоа што се работи за екстерен USB диск подложен на оштетувања.

bxxxn

user
11 март 2011
1.660
1.812
Следниве програми сум ги користел, од кои првиот е професионален бекап, а вториот е повеќе за домашен бекап

- Аманда бекап, најдобар опен сорс бекап. Работи како клиент сервер. Воопшто не е потребно Теамвиевер или било каков ремоте десктоп. Може да прави бекап на хард диск или лента, опциите се многу.

Amanda Open Source Backup

- Free File Sync, исто опен сорс, има и верзија со донирање со нешто повеќе опции. Го користам дома како алатка за копирање од еден на втор ХД, со опција mirroring, при што ги копира само новите фајлови (ново креирани и стари изменети). Можно е програмот и да нема некоја од опциите што ги спомна @FLEGMA но нема лимити за количина на податоци и сл.

FreeFileSync

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Мене сите програми освен AllwaySync ми реагирале на фајловите на кои им се променило време на пристап и креација а тоа е pain in the ass кога ќе видиш дека стотици мегабајти треба да се презапишат непотребно.

Во AllwaySync се уклучува оваа опција. Згора на се програмава има невидено многу опции за exclude по разни критериуми.
Препорачувам да ја пробате.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Мене сите програми освен AllwaySync ми реагирале на фајловите на кои им се променило време на пристап и креација а тоа е pain in the ass кога ќе видиш дека стотици мегабајти треба да се презапишат непотребно.

Во AllwaySync се уклучува оваа опција. Згора на се програмава има невидено многу опции за exclude по разни критериуми.
Препорачувам да ја пробате.
Edino toa 3GB dnevno e zaebancija. Vo mnogu slucai ke da e premalce.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.291
Edino toa 3GB dnevno e zaebancija. Vo mnogu slucai ke da e premalce.

Сум се излагал. Лимитираноста не е за количина туку за број на фајлови.
Изнесува 40.000 во период од 30 дена што е премалку. Можеби за диференцијален и инкрементален бекап за домашен корисник можеби нема д апретставува проблем но за било што посериозно и тоа како ќе биде лимитирање.

Иначе кошта 26 долари. Цена за просечен payware антивирус

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.823
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи