Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Совет за лаптоп

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Абе кој ти користи денес тракпоинт? Глупаво е тоа. Имав и на Elitebook и на Thinkpad, веќе 10 години не сум го допрел откако испаднаа супер прецизни мултитач тачпади.

За тракпоинтот не би коментирал, сосем ми е неважен. Јас го исклучувам секогаш. Мене не ми е потребен.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Абе кој ти користи денес тракпоинт? Глупаво е тоа. Имав и на Elitebook и на Thinkpad, веќе 10 години не сум го допрел откако испаднаа супер прецизни мултитач тачпади.

За тракпоинтот не би коментирал, сосем ми е неважен. Јас го исклучувам секогаш. Мене не ми е потребен.

Епа за тоа зборувам, ќе се изненадиш колку е најкористено нешто на тинкпади :)) Прочитај артиклот и ќе видиш, куцаш и користиш маус без да кренеш раце од тастатура. Далеку поергономско од тачпад исто така. Ама океј е, не е за секој. Но поентата ми беше дека најчесто тинкпад се зема заради квалитет и баш затоа што има тракпоинт хахах. Ако зимаш тинкпад а не ти треба тракпоинт има многу алтернативи со одлични тачпади, ист квалитет и помала или иста цена а други бонуси.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Нема алтернатива на Thinkpad за озбилна работа маестро мој. Нема алтернативи. HP е блиску, Dell е далеку, така да нема. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Нема алтернатива за глувче и тестатура за озбилна работа.

Да не скршнуваме премногу од темата, но јас со тракпоинт сум исто толку ефикасен колку со глушец и тастатура. Затоа и инсистирам на тинкпад. Иам играно дури и тон игри со тракпоинт хахаха, но не може да си толку прецизен ко со маус во ФПС или МОБА игри, тоа никако :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Абе тинкпад не е за играње што ви е вам?
Пази, со UltraNav тачпадот на Thinkpad мене копчиња не ми тербаат. Речиси подеднакво сум ефикасен како и со маус, односно исто енергија трошам а со маус сум малку побрз. Кога ќе си го научиш тачпадот чуда се дешаваат, особено ко ќе се испружам на тросед. Мултитач со два и три прса, со гестови и здрава навика, ви велам чуда се прават.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.254
Мелмак
Мене ми е сквернавење да не се користи тракпоинт на тинкпад :D Не можам да те разберам тука. Ајде доста скокавме вон тема ќе не кикнат хахаха.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Дечки како што кажав и вчера го резервирав лаптопот, отидов после работа и го земав.. Првични импресии невидено добри.. Е малце потежок за разлика од мојот претходен лаптоп, но не е проблем.. Капакот на лаптопот е алуминиумски, а внатрешноста е нешто како гума што не се гребе.. Дефинитивно Леново пазеле на целосната изработка на лаптопот.. Тастатура подобра до сега немам користено, има 2 backlight нивоа, додека touchpad-от е доста прецизен.. Малце кликот на touchpad-от ми е чуден, некако повеќе треба да се притисне за клик.. Меѓутоа мислам дека тоа е ствар на навика, па за некој ден веќе нема ни да го приметувам.. Највеќе од се ми се свиѓа звукот на лаптопот.. Доаѓа со 2 JBL звучници и еден JBL subwoofer.. Вчера гледав филм и на стариот лаптоп истиот филм го гледав на јазина на звук од околу 80%, додека на новиот го гледав на 16%.. Невидено добар звук..Исто така дисплејот е одличен, нема збор..
Вчера ја ставив и GTA V на download, па здравје ќе видиме денес каков е за гејминг..
Тоа ми се отприлика првични имрпесии,па доколку некој нешто повеќе го интересира слободно нека ме праша..

Благодарам уште еднаш на сите членови кои што ми помогнаа во изборот

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Дечки како што кажав и вчера го резервирав лаптопот, отидов после работа и го земав.. Првични импресии невидено добри.. Е малце потежок за разлика од мојот претходен лаптоп, но не е проблем.. Капакот на лаптопот е алуминиумски, а внатрешноста е нешто како гума што не се гребе.. Дефинитивно Леново пазеле на целосната изработка на лаптопот.. Тастатура подобра до сега немам користено, има 2 backlight нивоа, додека touchpad-от е доста прецизен.. Малце кликот на touchpad-от ми е чуден, некако повеќе треба да се притисне за клик.. Меѓутоа мислам дека тоа е ствар на навика, па за некој ден веќе нема ни да го приметувам.. Највеќе од се ми се свиѓа звукот на лаптопот.. Доаѓа со 2 JBL звучници и еден JBL subwoofer.. Вчера гледав филм и на стариот лаптоп истиот филм го гледав на јазина на звук од околу 80%, додека на новиот го гледав на 16%.. Невидено добар звук..Исто така дисплејот е одличен, нема збор..
Вчера ја ставив и GTA V на download, па здравје ќе видиме денес каков е за гејминг..
Тоа ми се отприлика првични имрпесии,па доколку некој нешто повеќе го интересира слободно нека ме праша..

Со здравје да го користиш. Баш ме интересираат гејминг перформанси, фрејмови и ниво на тротлинг.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Со здравје да го користиш. Баш ме интересираат гејминг перформанси, фрејмови и ниво на тротлинг.

После идам да најдам некој маус, па после тоа ќе видиме гејминг како тера :) Чим има заинтересирани ќе направам некој screenshot и ќе пратам овде :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481

Друже сo среќa дa си гo кoристиш. Заинтересиран сум зa купувaње нa истиoт лaптoп пa ме интересирa дaли гo земa сo ССД или сo стандардниот ХДД диск ? Плaнирaм дс му дoкупaм уште 8 гб рaм вo стaрт пa дa имa 16 гб рaм. Кoлку имa стaндaрднa гaрaнцијa 2 гoдини ? Oд aнхoч гo земa тaкa ?

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Друже сo среќa дa си гo кoристиш. Заинтересиран сум зa купувaње нa истиoт лaптoп пa ме интересирa дaли гo земa сo ССД или сo стандардниот ХДД диск ? Плaнирaм дс му дoкупaм уште 8 гб рaм вo стaрт пa дa имa 16 гб рaм. Кoлку имa стaндaрднa гaрaнцијa 2 гoдини ? Oд aнхoч гo земa тaкa ?

Јас го земав со стандардниот 1TB HDD, па во план сум да му земам и едно М2 SSD..Го земав со HDD бидејќи еве веќе игрите ми зафаќаат околу 200GB, па морав да идам на повеќе простор.. Како и да е и М2 SSD 120 или 250 GB во план сум да му земам.. Исто и RAM планирам да му ставам и јас 16GB, меѓутоа да знаеш дека има само 2 слота за RAM, од кои што и двата се зафатени со по 4GB..Така да ќе мораш да му земеш 2 плочки од 8GB,а овие да ги извадиш..Гаранција има 2 години лаптопот, јас го земав од AMC, меѓутоа гаранцијата е од TDK компјутери..

Слободно ако имаш некое друго прашање обрати се :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Целиoт е oд aлуминиум ? Кaквo е тoa кaпaче кaј портата пoд неa? Немoже кoгa ке гo купиш дa пoбaрaш нa лице местo дa ти ги заменат рaмoвите сo две пo 8 гб ?

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731
Целиoт е oд aлуминиум ? Кaквo е тoa кaпaче кaј портата пoд неa? Немoже кoгa ке гo купиш дa пoбaрaш нa лице местo дa ти ги заменат рaмoвите сo две пo 8 гб ?

Не е цел алуминиум, капакот е алуминиумски, внатре е како гума некоја, многу лесно се брише и да има гребнатинки некои одма се тргаат..Мене лично ми се свиѓа гумата ептен.. Едино доста се познаваат отисоци на лаптопот..
Ако мислиш на капачето кај Ethernet портата, тоа се подига за да влезе кабелот во лаптопот..
Не прашав дали има таква опција, не ми беше многу итно, здравје понатаму тоа планирам да го направам бидејќи несакав да го отварам 2 пати еднаш за RAM, па втор пат за SSD.. Ќе го средам со двете кога ќе дојде време :)

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Здраво на сите. Молам за совет за лаптоп. Највеќе би се користел за Интернет, ФБ, некоја лесна игричка. До пред 2 недели имав, 8 години стар Dell Inspiron 1521, AMD платформа, изузетно задоволен! Инсталирав WIN 10 и покрај тоа што ми беше предочено дека графичката, (Ati Radeon X 1270) не е компатибилна, па ставајќи драјвер од SDK сакјтовите, го прегорев чипсетот. Матична не се наоѓа. Највише би го оптеретил со Need For Speed или GTA. Битен ми е квалитетот на дисплејот, иако имам впечаток дека сите се скоро исти. Автономија на батерија е пожелна да е добра, макар бил и 14 инчен. Што мислите...? Бренд..? Dell, Lenovo, Asus, Acer....? Фала.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
Здраво на сите. Молам за совет за лаптоп. Највеќе би се користел за Интернет, ФБ, некоја лесна игричка. До пред 2 недели имав, 8 години стар Dell Inspiron 1521, AMD платформа, изузетно задоволен! Инсталирав WIN 10 и покрај тоа што ми беше предочено дека графичката, (Ati Radeon X 1270) не е компатибилна, па ставајќи драјвер од SDK сакјтовите, го прегорев чипсетот. Матична не се наоѓа. Највише би го оптеретил со Need For Speed или GTA. Битен ми е квалитетот на дисплејот, иако имам впечаток дека сите се скоро исти. Автономија на батерија е пожелна да е добра, макар бил и 14 инчен. Што мислите...? Бренд..? Dell, Lenovo, Asus, Acer....? Фала.
Ајде што наброја дека нема да го користиш за опасни игри ама кога спомна веќе ГТА и неед фор спеед требаше да кажеш дали се најновите или 4 5 верзии уназад што ги нудат од тие игри, така да те молам објасни се убаво и нормално најубаво пиши си колку пари си спремен да дадеш за нов лаптоп , со тоа што така уште полесно ќе можеме да ти помогнеме во советот

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Прошетав по сајтовиве на АМЦ, Анхоч, Сетек, итн....по тоа што видов, не би дал повеќе од 17-18 илјади. За игрите ме насмеа...не ни знаев дека има толку верзии :) Син ми тоа ќе игра, ама изгледа ќе мора да се задоволи со постарите верзии :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Прошетав по сајтовиве на АМЦ, Анхоч, Сетек, итн....по тоа што видов, не би дал повеќе од 17-18 илјади. За игрите ме насмеа...не ни знаев дека има толку верзии :) Син ми тоа ќе игра, ама изгледа ќе мора да се задоволи со постарите верзии :)
Ова

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
http://amc.mk/ShopDetal.aspx?ArticleID=46508&i=13&l=MK&q=&SupplierArticleID=NX.MQDEX.010&Action=

Што мислите за овој? Башка 6 ќелии батерија...14 инчи...сигурно е побрз процесор од Turion 64x2 што го имав на Dell 1521...а беше и повеќе од задоволителен!
http://forum.it.com.mk/threads/6-novi-laptopi-na-prodazhba-mozhnost-i-za-narachka-super-ceni.56834/

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Колку што гледам, истите модели се вртат по сите салони, со тоа што АМЦ се најевтини, Нептун насјакпи. Играта е со ратите...У секој случај фала. Секој нов совет е добредојден. http://cpuboss.com/ Споредба на процесори...од Селерон до i3, речиси и да нема поголема разлика. За Quad Core дури се и бољи :)....

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
http://cpuboss.com/ Споредба на процесори...од Селерон до i3, речиси и да нема поголема разлика. За Quad Core дури се и бољи :)....

What ? Quad Core пoдoбри oд i3 ? Пa i3 е некoлку генерации пoдoбрa архитектура oд Quad Core. Дa нр oбјaснувaм пoвеќе, еве ти рaзглoбенo кoи се преднoстите. Читни гo целo и ке рaзбереш.

https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-i3-and-Pentium-Quad-Core

Истoтaкa кaкп штo ти напиша и горан пoгледни јa темaвa:

http://forum.it.com.mk/threads/6-novi-laptopi-na-prodazhba-mozhnost-i-za-narachka-super-ceni.56834/

DELL-Oт си вреди зa пaрите aкo имa 3 гoдини гaрaнцијa е премија.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.361
Колку што гледам, истите модели се вртат по сите салони, со тоа што АМЦ се најевтини, Нептун насјакпи. Играта е со ратите...У секој случај фала. Секој нов совет е добредојден. http://cpuboss.com/ Споредба на процесори...од Селерон до i3, речиси и да нема поголема разлика. За Quad Core дури се и бољи :)....

Остај тие глупости, квад кор, дуал кор....
i3 е минимум нешто што ти треба. Или i3 или не земај ништо, почекај месец дена собери уште 2000 денари па оди купи i3. После ќе си ја трескаш главата од ѕид, немој да се заебеш. Тие Nxxx процесори се тапа.

E

emet_

Гостин
DELL-Oт си вреди зa пaрите aкo имa 3 гoдини гaрaнцијa е премија.
сите лаптопи на Dell од макпетрол имаат минимална гаранција од 3 години, а за повеќе се доплаќа како кај другите. ;)
@ksimon како што ти кажаа погоре, Dell се исплати за парите, a HP може да те „апе“ ако има помала гаранција. ;)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно