Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ПЦ глувчиња

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Се спомна MX Master, па да кажам лично искуство.

Ги имам првите три верзии - MX Master, 2S и 3.

Кај кецот ме нервираше батеријата и фидбекот на скролот. Кај двојата, батеријата беше доста подобра, но ист фидбек на скролот.
Кога излезе тројката со новиот скрол, реков тоа е тоа, последен маус што ќе го купам. Но, имаат направено чудна промена на формата - левиот дел од маусот е маалце повисок и, што колку и да звучи чудно, имав болка во делот помеѓу палецот и показалецот. Го продадов и пробав неколку други мауси, што гејемерски што не-гејмерски, за на крај пак да се вратам на MX Mastrer 3. Се' уште ми смета висината, но го навикнав и немам проблеми.

Гледам никој не го спомнува кликот на палецот, кој лично мене ми е ненормално корисен на Мек.
Менување десктоп, прозори итн... буквално сите multitouch gestures на тракпадот ги имам со маусот.

Изработката е тенк. Го купуваш и го оставаш во наследство. Со кецот играв Дота едно време - трескан, фрлан не знам колку пати, еве го уште работи без никакви проблеми.

Колегата до мене на работа користи 3S. Покрај тоа што свичевите се нечујни, фидбекот е на сосема друго ниво.

tldr: Masterpiece.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Гледам никој не го спомнува кликот на палецот, кој лично мене ми е ненормално корисен на Мек.

Ама и никој не го спомнува моментот што маусов е бескористен на мек пред да инсталираш тоа логи опшнс што е пола гига софтвер.

Според мене, за да е перфектен глушецов треба да сменат неколку работи:

1. Скејтовите да ги сменат со ПТФЕ
2. Сензорот да го сменат со некој што нема да има вградена акцелерација. Ова е голем проблем. Не може да се исклучи никако пошто е хардверски. Не мора да има не знам колку голем дпи или што, истиот нека е, само да нема убрзување!

Опционално, малце да го олеснат, да го олеснат и софтверот за мек.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Ама и никој не го спомнува моментот што маусов е бескористен на мек пред да инсталираш тоа логи опшнс што е пола гига софтвер.

2. Сензорот да го сменат со некој што нема да има вградена акцелерација. Ова е голем проблем. Не може да се исклучи никако пошто е хардверски. Не мора да има не знам колку голем дпи или што, истиот нека е, само да нема убрзување!

...и уште едно:
- Сетинзите да си ги памти локално, во глушецо, а не бекап во облаците да бараш...

Испратено од телефоно

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
...и уште едно:
- Сетинзите да си ги памти локално, во глушецо, а не бекап во облаците да бараш...

Испратено од телефоно
Па ги памти ебаго..

Колку што се сеќавам во Logitech Options има нешто што се вика Developer Options (или така некако, скриена опција е)

Не сум 100% сигурен

Иначе Logitech Options и покрај тоа што му имам забрането телеметрија и апдејти сепак скришно сака да ѕвони дома.

Norton firewall ми јавува за ова.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Па ги памти ебаго..

Колку што се сеќавам во Logitech Options има нешто што се вика Developer Options (или така некако, скриена опција е)

Не сум 100% сигурен

Иначе Logitech Options и покрај тоа што му имам забрането телеметрија и апдејти сепак скришно сака да ѕвони дома.

Norton firewall ми јавува за ова.
E.T. phone home!

Испратено од телефоно

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014

Да се олесни значително, дефинитивно би било многу голема позитива. И секако средниот клик да е ред величина помек, како што е на Orochi V2 на пример. За да е употреблив кликот многу повеќе.

DeltronZero

read-only
6 декември 2014
49
66
Дечки ако може да сподели некој сетап за MX Master 3 за copy/paste функција со scroll wheel и остали финти за подобар office workflow.

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Ја имам IMG_20230922_144102.jpg тастатурава години уназад, и незнам некогаш дали би можел да чачкам на друга некоја, едноставно рацете спијат на неа, а за кликањето на копчињата и звукот, не би ни да коментирам :)
Е сега, скоро исто толку време сум во потрага по Глувче IMG_20230922_144125.jpg , што веројатно доаѓаше со тастатурата.
Некој да знае каде би можел да најдам овде?(или случајно некој да го има)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Ја имам Погледнете го атачментот 129712тастатурава години уназад, и незнам некогаш дали би можел да чачкам на друга некоја, едноставно рацете спијат на неа, а за кликањето на копчињата и звукот, не би ни да коментирам :)
Е сега, скоро исто толку време сум во потрага по ГлувчеПогледнете го атачментот 129713, што веројатно доаѓаше со тастатурата.
Некој да знае каде би можел да најдам овде?(или случајно некој да го има)

Најдобриот прозивод на Мајкрософт евер им се тастатура и маус.

Jackie

Баниран/a
7 февруари 2020
49
24
Здраво на сите. Препорачајте маус за MacBook, само да не биде Magic Mouse od Apple, го пробав и никако не ми лежи на раката. Дали MX Master 3S е правилен избор или имате некоја друга сугестија. Благодарам однапред.

Sent from my iPad using Tapatalk

filipkir

user
17 јуни 2009
1.191
1.907
Скопје
После 4 годишна употреба на маусот SteelSeries Rival 650 Wireless ненадејно ми рикна скролот и неможев никако да го поправам. Бидејки маусов супер ми легна и го навикнав, решив да купам ист ваков :)
Пред да го купам бев во голема двоумица дали да купам ист маус или да го земам Logitech G502 X plus wireless. Знам дека логитечот е подобар маус ама јас тешко се привикнувам на нов маус па дури и ако е подобар од стариот и затоа изборот падна на Rival 650-ката. Се надевам не згрешив во изборот :)

IMG_5179.JPG

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Здраво на сите. Препорачајте маус за MacBook, само да не биде Magic Mouse od Apple, го пробав и никако не ми лежи на раката. Дали MX Master 3S е правилен избор или имате некоја друга сугестија. Благодарам однапред.

Sent from my iPad using Tapatalk
Немам макинтош уреди, па не знам од лично искуство како се однесва тој глушец во мак средина, ама гледам по интернет, а и тука на форумов, има корисници што ја користат таа комбинација, и тоа во позитивна смисла.
А иначе за работа, глушецот супер ми лежи на рака, и плус има доста опции за сопствени прилагодувања.
Јас го препорачувам.
Но, види прво стави ја раката врз него, чисто да провериш физички и ергономски како ќе се осеќаш.
Изработката си е супер, но некои работи се субјективни, па види си лично каков е.

Испратено од телефоно

Dastii892

read-only
15 септември 2022
44
48
Здраво дечки. Сакам да добијам некое ваше мислење за маус. MacOS и Windows user сум. Барам некој маус по можност со усб-ц донгле што е повеќе наменет за гејминг бидејќи сум навикнат на лајтвејт мауси (користам Pulsefire Haste, 61g, кој ќе иде на продажба па ако некој е заинтересиран пишете). Во македонија како што гледам ги имаме само стилсирис модели аерокс и прајмот со таква опција. Ама некако ми се соленки. Усб-ц ми е битно за да не мора на травел со мекот да носам адаптери и плус читав дека можат да прават проблеми адаптерите. UpSide на маусот ми е да има софтвер за мекос(синапсот на рејзер не е подржан например и читав дека имале проблеми со макрос) ама имам виндоус десктоп така да ако треба можам да ги средам таму. Битно ми е да можам да менувам меѓу уредите seamlessly. Една опција ми е да си донесам маус преку другарче од странство, ќе имате слика од маусот во прилог. Се на се би ме коштал некој си 55€. По редит го фалат ама си реков да прашам да не имате некој предлог плус за друг маус и мислење за овај да дадете.

Атачменти

• IMG_6898.png
    IMG_6898.png
    564,7 KB · Прегледи: 52

dantemkd

hello world
21 јули 2020
185
104
Здраво би сакал некоја препорака или искуство за бежичен маус, квалитет ми е битен. Исто така да може на работи и на блутут и на 2,4ghz адаптер.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Здраво би сакал некоја препорака или искуство за бежичен маус, квалитет ми е битен. Исто така да може на работи и на блутут и на 2,4ghz адаптер.
Квалитетен, од Logitech. На пр MX Master 3S. Со многу конфигурабилни можности.
Ама не е за сечија големина на дланки (големичок е), и не е за гејминг.
Ако ти е скап, имаш и поефтини, провери овде во it.market
Ако ти е за гејминг, тогаш некој Logitech G, или пак Razer, Glorius и сл.

Испратено од телефоно

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.734
Logitech G603 ги исполнува и двете барања... Не сум многу пребирлив, ама ми врши работа и мислам дека е солидно решение.

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво.
Јас користам Logitech Signature M650 со bluetooth конекција директно на лаптоп, без usb dongle.
Батеријата е супер, одамна го земав и уште е на 60%. Личи дека дефинитивно ке издржи повеке од 18 месеци, а се користи повеќе од 8 саати на ден.
Помал е од Master 3s, и има silent click.
Среден клик е супер, нема free или hyper scroll, и нема голем tactile feedback, односно, супер е при секојдневно користење.
Квалитет супер.
Задоволен сум и го препорачувам.

Мана, нема onboard memory, што значи мора да работи logi+ апликацијата за да функционират shortcuts на копчињата. Заради тоа, ако го префрлиш на друг компјутер кој ја нема програмата копчињата не работат како си навикнат.

Ако се има буџет и не е проблем звук при кликање, оди со Logitech MX Anywhere 3.
Ако големината не е проблем, нема подобро од Logitech MX Master 3s.
Поздрав

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Некој да имал искуство со Roccat Kone EMP па да напише збор-два во врска со него?

cogscape

hello world
28 јуни 2016
57
104
cogscape's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 2700X
Motherboard
Asus ROG Strix B450-F GAMING
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus NVMe
PSU
Corsair HX1000
RAM
Kingston HyperX Predator 4x16GB 3200MHz DDR4 CL18
Video card
EVGA 3090 FTW3 Ultra
Case
Lian Li
Mouse
Logitech MX Master 3S
Keyboard
CoolerMaster MK730
Monitor
Dell P2421DC + Dell P2423D
OS
Windows/MacOS
До сега и јас и брат ми сме презадоволни со Logitech MX Master 3/S. Најпрвин брат ми ја зема 3-ката од Жирафа пред да поскапи за отприлика 30% во МК, а кога се нормализираа цените јас го нарачав 3S од Алиекспрес.

3S е значително потивок при кликање, освен тоа друга разлика помеѓу нив не се забележува. Поновиов модел е виртуелно нечуен и е одличен за во канцеларија и co-working простори.

Ергономиката на глувчето е најдобра што сум имал прилика да ја осетам а долго време го користам во текот на еден ден (просек 10 часа) во долги сесии и не осеќам никакво заморување од положбата на дланката. Го користам и за гејминг и ми е сосема во ред но не сум сериозен гејмер и единствена референца ми е Logitech G306 кој е сосема друга категорија и генерално полош од овој.

Софтверот кој што оди со него за дополнителна конфигурација е топ - немам забележано нешто да се избагира со тек на време и е доста испеглан. Не сум проверил дали има верзии за Мек и Линукс, јас го имам пробано само на виндоус.

За мене голем плус се и повеќето алтернативи за конекција, бидејки не е пријатно чуството да купиш глувче од 3000, за после година дена да се расипе УСБ донглето и да дознаеш дека не можеш да набавиш замена (не се обидов да се обратам до официјален сервис). Подобро 5-6 илјади и да го немаш тој ризик, по мене.

Се на се, топло би го препорачал.

Steam.

user
31 мај 2011
1.088
1.005
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.510
2.961
Ќе ми треба и мене нов глушец, на овај на работа почнува да ми откажува средниот клик (а доста од корист ми е :) ).
Добро, не го обвинувам глушецо, стар е, можда има поќе од 8 години :)
Разгледувам, пребарувам и ете уште не сум донесол извршна одлука кој модел да биди, ама го меркам овај:

logitech mx ergo

Некој дали го имал, или сличен на него, да сподели некое искуство?
(на работа ќе се користи за AutoCAD, CorelDraw и MS Office и то)
Не ми е за гејмање, само за работа.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ќе ми треба и мене нов глушец, на овај на работа почнува да ми откажува средниот клик (а доста од корист ми е :) ).
Добро, не го обвинувам глушецо, стар е, можда има поќе од 8 години :)
Разгледувам, пребарувам и ете уште не сум донесол извршна одлука кој модел да биди, ама го меркам овај:

logitech mx ergo

Некој дали го имал, или сличен на него, да сподели некое искуство?
(на работа ќе се користи за AutoCAD, CorelDraw и MS Office и то)
Не ми е за гејмање, само за работа.
Колега имаше нешто слично, но многу по вертикално ориентиран. Не сака за ништо друго да чуе :) Исто така, користи тастатура поделена на пола.

Лично мое кратко искуство од ергономски аспект е супер! Имам големи дланки и дури со МХ2 имам проблеми

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Јас користам Razer Deathadder v2 го земав пред 3 години во сетек на попуст околу 50 евра, маусот е буквално неуништлив и после 3 години користење ко нов е.. За гејминг сеуште еден од најдобрите..:)

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
субјективно е многу кој е најдобар глушец. Сега имам Steelseries Rival 5 и глувчево реално бар за мене нема мана. Има еден тон дугмиња, башка е направен од некоја мат пластика која еве после 6-7 месеци никаде не се излитила. У глобала сум задоволен. РГБ-то е едно од најдобрите што сум ги видел башка.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно