Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Официјален став за пишувањето кирилица

Статус
Затворена за нови мислења.

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Tocno taka ali prevodot na nekoi frazi,izrazi od Angliskiot na Makedonskiot jazik ne se dobri i deluva mnogu zbunuvaciki.:chudenje:

Точно е тоа. Се согласувам. Во тој случај тие зборови ќе си ги пишуваш на англиски. На пример ако сакаш да напишеш account или Windows на пример тоа би изгледало вака.
Останувам на истото мислење. Ништо не е тешко и се се може само ако се сака. :bravo:

filipvselena

poweruser
7 април 2007
2.934
193
Zamisli da bese pravilo i Korisnickite iminja na clenovite na forumot da bidat na MK.Moeto bi izgledalo филипвселена ili pak liquidworm bi bil теченцрв или црв во течна агрегатна состојба.Ova neka bide bez navreda,ova e samo primer.

D

DimitarMK

Гостин
Zamisli da bese pravilo i Korisnickite iminja na clenovite na forumot da bidat na MK.Moeto bi izgledalo филипвселена ili pak liquidworm bi bil теченцрв или црв во течна агрегатна состојба.Ova neka bide bez navreda,ova e samo primer.

Ќе биде лиљуидњорм :))

Ајде доста беше тука да дискутираме за ова, кој може препорачливо е да пишува на МК (кирилица), кој не може здравје друг пат :ha:

sonic

lurker
13 ноември 2007
529
5
Мене исто така ми е тешко да пишувам кирилица и не сум навикнат но ке се трудам секогаш за доброто на својот идентитет и мојата земја,иако не сум чист македонец пола сум влав но си ја сакам земјава :bravo:
Сепак моето основно школување и писменост ми ги дала земјава ! За факултет друга приказна .

NoLander

hello world
11 ноември 2007
216
15
Кога сум во можност кирилца кога не латинца ( па си имаме наша латиница заборавите ли )

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Во контекст на темава а исто така бидејќи јас лично сум поддржувач на постирањето на кирилица, користам прилика да ве информирам за новата Кампања МОЈАТА КИРИЛИЦА: ДОДЕКА ПИШУВАМ НА КИРИЛИЦА – ПОСТОЈАМ.

www.mojatakirilica.com.mk

Целта на кампањата е зачувување, користење и модернизација на кирилицата во Република Македонија.
Песната на Влатко Стефановски може да ја видите тука, а ТВ рекламата може да ја видите тука.
За конкурсот за нов македонски фонт ве информираше Андријески пред неколку дена во посебна тема, а мене ми останува да апелирам до сите членови на форумов вашите мислења и ново поставени теми да ги пишувате на кириличен фонт се со цел за подобра прегледност, разбирливост на мислењата и афирмирање на кирилицата. Ние сме Македонци и нашето писмо е кирилично. Нели? :rolleyes:
Сепак останува на вас да одлучите!

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
Seedno mi e..Dokolku vi smeta, kje pishuvam na кирилица inaku naviknat sum vaka.. :D

Не ни смета. Јас само дадов предлог да се пишува на кириличен фонт се со цел за подобра прегледност, разбирливост на мислењата и афирмирање на кирилицата. И на крај кажав дека останува на секого сам да одлучи каков фонт ќе користи при постирањето на форумов.

mac-ufs

lurker
23 април 2008
611
19
еве брат и јас од сега ке поцнам да пишувам на македонска подршка...знаеч зш....праам список денес за први мај и наместо шише коњак пишав сисе конјак...на кирилица :D

Andrijeski

poweruser
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Seedno mi e..Dokolku vi smeta, kje pishuvam na кирилица inaku naviknat sum vaka.. :D

Не треба да ти биде сеедно :p

И да, и јас сум навикнат, се е до навиката, добро би било да се навикнеме на Кирилица.. Сигурен сум дека не си бил навикнат да пишуваш и комуницираш на латиница кога си почнал да работиш на компјутер, па со тек на време си се навикнал на латиницата.. Исто е и со Кирилицата, кога ќе се навикнеш ќе ти биде чудно како цело време си пишувал латиница :)
Во секој случај треба да ни е полесно да пишуваме на Кирилица бидејќи ни е прво и основно писмо (барем на повеќето од нас тука)..
Значи единствен проблем е навиката, проблем кој во случајов е лесно решлив :)

:bye1:

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Taka neka упсс се извинувам :) Така нека е :)
Ајде баш да видам како ќе ми изгледа еден од првите постови пишувани на кирилица.

хмммз.. не е лошо... :D
поздрав.

sojic

hello world
29 април 2007
435
24
За сите тие што пишуваат на латиница „Тие како вас ќе ја продадат државата. Денес писмо, утре знаме, задутре држава“ :)

Нема оправдување за пишување латиница. Не знам дали сте мрзливи или глупи да не можете да научите 5 букви различни од латинични (ШЃЖЧЌ).

Срамота.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
За сите тие што пишуваат на латиница „Тие како вас ќе ја продадат државата. Денес писмо, утре знаме, задутре држава“ :)

Нема оправдување за пишување латиница. Не знам дали сте мрзливи или глупи да не можете да научите 5 букви различни од латинични (ШЃЖЧЌ).

Срамота.
де бе смирено :) Што има врска латиница со државава.. Ние не пишуваме на грчки или на албански или бугарски или незнам на каков.. Ние повторно си пишуваме на Македонски јазик само на латиница...
А за тоа за мрливоста или глупавоста нема врска..Единствена работа е навиката.. Ако некој пишува на латиница не значи дека не си ја сака државава.. Само, така е навикнат..

Се сложувам со предходните мислења..
И мислам дека темава веќе може да се затвори.. Колку и да се должи дискусијава повторно ќе остане на едно исто.. Кој сака и може ќе пишува на кирилица, а ако не ќе си продолже на латиница и никому ништо.. .
Case Closed.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Да не заборавиме дека и латиницата е исто така официјална азбука во земјава, од друга страна кирилица не користиме само ние, користат и уште неколку други народи.

jovan

read-only
24 февруари 2008
20
1
јас лично воопшто не ги читам мислењата на форуми напишани на латиница. едноставно ми е многу тешко да читам долг текст на македонски јазик напишан на латиница.
незнам шо ви е толку тешко алт и шифт да стегните...
што би било кога сиве портали би пишувале на латиница?
што би било кога утре купвиш весник во трафика и цел е на латиница???????

AMD_fan

poweruser
10 ноември 2007
3.646
139
де бе смирено :) Што има врска латиница со државава..

Има. Државата во која живееме се вика Република Македонија. Официјален јазик е македонски јазик и кирилично писмо. Значи, кирилицата е официјалното писмо ви Македонија. Не знам која е поентата да се користи македонски јазик со латинично писмо. Се сложувам со sojic дека единствено објаснување е глупавост, незнаење или мрзливост.

Ние повторно си пишуваме на Македонски јазик само на латиница...
Македонски јазик на латиница? :isplashen: ајде ќе ти ги прочитам буквално следниве зборови напишани на латиница:(патуванје, срекја, кукја, цесма, цисто, куцхе, испласхен, писхуванје.....) Зар треба на секој прочитан збор да преведуваме во мислите? Пример:(pishuvanje=писхуванје=пишување)
Едноставно не знаеме да си го цениме она што е наше заради мрзливоста пред се.

Ако некој пишува на латиница не значи дека не си ја сака државава
Баш тоа значи.

Само, така е навикнат..
Зашто за промена не проба да се навикне да пишува на кирилица? Многу лесно се стекнува навика ако се сака.

И мислам дека темава веќе може да се затвори.
Зошто да се затвори? Можеме да подискутираме малку околу ова прашање.

Колку и да се должи дискусијава повторно ќе остане на едно исто.. Кој сака и може ќе пишува на кирилица, а ако не ќе си продолже на латиница и никому ништо.. .

Во право си. Никој не може да те натера да пишуваш на кирилица се додека самиот не одлучиш. Никој никого не присилува на тоа. Поентата е во тоа да сфатиме дека самите ние не знаеме и не сакаме да си го цениме нашиот културен и национален идентитет.

За тоа сме ние од Администрацијата тука. Кога дискусиите ќе заминат оф топик или ќе има друга причина за затворање, темата ќе биде затворена. Засега нема причина за тоа.

M

Mr.Alien

Гостин
Good speech, колега AMD FAN.
И јас претпочитам пишување на кирилица, мислам дека сите постови ми се на кирилица освен оние со англиски зборови или изрази, назви на фирми и сл. Што се однесува до другите...апелирам, колку се во можност, нека ја користат кирилицата, но ако немаат таква можност, не би требало ни да бидат сатанизирани.
Без кавги, во секој случај.

sojic

hello world
29 април 2007
435
24
Кога пишав дека во прашање е глупавост/мрзливост, тоа беше провокација. Можеби реално проблемот е непочитување на тоа што го имаме или навика која со малку труд може да ја смениме лошата навика за pisuvanje na latinica со пишување на кирилица која полесно се чита.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.100
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
И секојпат кога ке седнам во некое интернет кафе прво ке поминам 5 мин да наместам мак поддршка па после да пишувам.
Нема шанси.
Размисли малце пред да напишеше нешто.
Секад теба да се има добри аргументи а не вреѓање.

D

Администратор
31 март 2007
4.074
4.277
www.aqtos.com
Пипл, чил...

Ги охрабруваме да пишуваат сите на кирилица.. кој неможе или не сака, во ред е... негов избор.

Без кавги и докажувања. :naoruzhan:

[ame]http://youtube.com/watch?v=-GicVHQLZh4[/ame]

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно