Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Nvidia - Генерална дискусија

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Комедии е 3000 серијата ама изгледа само во твојата глава.
3070ка купив за 34к кога беа нормални цените,а добив перформанси исти со флегшип картата од претходнана генерација(2080ти) која кошташе 70-80к денари.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Не мешај баби и жаби, убаво си кажав дека е комично да ставиш 8гб на 1440p картица а 12 на 1080p картица. А споредбата измеѓу 3060 и 2060 си е во вакум и не реков дека е тренд кој скејла нагоре во останатите skews.

Fredy

Ербап
12 октомври 2014
1.223
3.270
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
AMD 7800x3d/Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte B850 DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
Gigabyte 5070ti windforce
Case
Thermaltake View 380 TG rgb black
Mouse
Logitech G502 X Lightspeed wireless
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS + MSI Mag 273QP OLED 1440p 240hz
OS
Windows 11 Pro
Не мешај баби и жаби, убаво си кажав дека е комично да ставиш 8гб на 1440p картица а 12 на 1080p картица. А споредбата измеѓу 3060 и 2060 си е во вакум и не реков дека е тренд кој скејла нагоре во останатите skews.
Твои зборови се дека ЦЕЛА серија 3000 е комична...

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Многу ми е јако, коа искочи 2060 со 6гб сите викавте дека ќе има ботлнек ради меморијата, сеа искача со 12 гига, па зашто со 12 гига :D
Увек ви се криви колбасите :)))))))
Ај цитирај некој од тие „сите“ што така рекле за 2060. Не сум прочитал, а еве јас сум дел од „сите“ и никад не сум рекол такво нешто ни за 2060, ни за било која друга VGA. Напротив секогаш сум кажувал дека нема никаква полза од двојно VRAM кај една графичка картичка со ист чип и иста мемориска собирница(ко на пример RX400/500). На пример:
Има rx580 4gb со меморија на 8ghz, на пример Sapphire nitro+.

Како и да е, нема буквално никаква разлика во перформанси меѓу 8gb и 4gb. Но луѓето се лажат себе, мислат дека ако има повеќе ќе е подобро.

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Твои зборови се дека ЦЕЛА серија 3000 е комична...
Точно, после појаснив кој дел е комичен, па почнав сосем друга дискусија со друг член. Ти си ги земал двете реплики, си ги направил каша и си ги разбрал како некој личен напад кон сите што купиле 3000 серијал.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.298
5.272
Скопје
hackitfree.github.io
Комедии е 3000 серијата ама изгледа само во твојата глава.
3070ка купив за 34к кога беа нормални цените,а добив перформанси исти со флегшип картата од претходнана генерација(2080ти) која кошташе 70-80к денари.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Дека се одлични перформансите на 3000 серијата никој не спори . Комедија е што направија триста модели со слични перформанси скратени појачани па Ти серии и со цените нереални... (пардон мислењево е наменето за Дамјан)
Мислењето е автоматски споено:

Многу ми е јако, коа искочи 2060 со 6гб сите викавте дека ќе има ботлнек ради меморијата, сеа искача со 12 гига, па зашто со 12 гига :D
Увек ви се криви колбасите :)))))))
Ботлнек е недоволно брзо комуницирање ГПУ-видео меморија - незначи ако ставиш повеќе видео меморија дека нема да има ботлнек.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ботлнек е недоволно брзо комуницирање ГПУ-видео меморија - незначи ако ставиш повеќе видео меморија дека нема да има ботлнек.

Значи, друже, тука бев, и имав 2060 со 6гб и главната замерка беше дека 6ГБ рам е проблем и ќе биде поголем проблем понатаму. Мислам, да не се навраќам назад да барам муабети, било кој ривју аутлет го имаше адресирано ова, специјално врам тестираа па као не ја препорачуваа ради тоа, па препорачуваа на амд картици зашто биле со 8гб итн итн.
Нејсе, не мора да ја купувате :) ќе најдат купци.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Потенцијален купец би бил пријател што работи архитектура, каде што на новите верзии од 3D софтверот, пожелно, а кај некои и неопходно е да има минимум 8 гб врам.

Не се битни фрејмови на секунда, секако рендерирањето не е во реално време, така што 12gb vram е супер опција.

Знам дека тука на форумов сѐ се врти околу гејминг, па постов е само my 2 cents, дека и за тие со 12 gb vram ќе има купци што не се гејмери.

И

Избришан член 42370

Гостин
Потенцијален купец би бил пријател што работи архитектура, каде што на новите верзии од 3D софтверот, пожелно, а кај некои и неопходно е да има минимум 8 гб врам.

Не се битни фрејмови на секунда, секако рендерирањето не е во реално време, така што 12gb vram е супер опција.

Знам дека тука на форумов сѐ се врти околу гејминг, па постов е само my 2 cents, дека и за тие со 12 gb vram ќе има купци што не се гејмери.

Чика нормално ќе вртиме муабет за гејминг кога само ние гејмерите останавме без графички :LOL:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Таргет групата која ја опиша е минорна и во маргина на грешка. Тоа се хоби и непрофесионални корисници, кои меѓудругото на ПЦ-то би работеле и тоа. Времето на рендер за хоби корисниците е небитно, но за секој кој што вади леб од тоа и те како е многу битно. Секој еден што работи барем полупрофесионално рендер користи многу помоќни графички картички од 2060. За професионално да не правиме муабет.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Таргет групата која ја опиша е минорна и во маргина на грешка. Тоа се хоби и непрофесионални корисници, кои меѓудругото на ПЦ-то би работеле и тоа. Времето на рендер за хоби корисниците е небитно, но за секој кој што вади леб од тоа и те како е многу битно. Секој еден што работи барем полупрофесионално рендер користи многу помоќни графички картички од 2060. За професионално да не правиме муабет.

Професионалните картици не се побрзи од конзумер картиците. Quadro P4000 е побавна од 2060 значително и во тфлопс и во потрошња и во сѐ.

И да не заборавиме
View: https://www.youtube.com/watch?v=mUFRBnJdx3Y

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Професионалните картици не се побрзи од конзумер картиците. Quadro P4000 е побавна од 2060 значително и во тфлопс и во потрошња и во сѐ.

И да не заборавиме
View: https://www.youtube.com/watch?v=mUFRBnJdx3Y
Чек, чек, стварно ги спореди 2060 и P4000. Па дај нешто старије да испадне и повеќе разликата.
Будали се сериознине архитекти, филмаџии, 3Д, па невронски мрежи, итн. што не користат конзумер картици. Глупаци. Појма да немале.

Sent from Телефон using Tapatalk

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола
И

Избришан член 42370

Гостин

Worth the wait !

За која цена бе батка worth the wait?

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205

Worth the wait !
Добро има ли некакво стручно оправдание за зошто 3070ti има поголем врам капацитет од 3080ка?

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола
Добро има ли некакво стручно оправдание за зошто 3070ti има поголем врам капацитет од 3080ка?

Мислам да се искупат за тоа шо првичната RTX 3070Ti не понуди некој квантен скок од 3070ка, освен шо има GDDR6X меморија, на многу reviews помина слабо, никој не ја препорача баш, веројатно со овај потег, сакат стварно да има причина за Ti и да се добие на сила за разлика од обичната. Ќе видиме најубо ко ќе ги објават =)

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Мислам да се искупат за тоа шо првичната RTX 3070Ti не понуди некој квантен скок од 3070ка, освен шо има GDDR6X меморија, на многу reviews помина слабо, никој не ја препорача баш, веројатно со овај потег, сакат стварно да има причина за Ti и да се добие на сила за разлика од обичната. Ќе видиме најубо ко ќе ги објават =)
Не ми беше тоа муабетот, најпрвичниот проблем со Ampere во мој очи беше идиотскиот распоред на врам према skews. Мислам и погоре имаше дискусија околу тоа зошто на 2060ка не и требаат 12 гб итн, да не се повторувам.
Овој рифреш требаше да ја корегира таа грешка, и не дека е малце 12 на 3080ка за 1440п/4к карта, али веќе чим купувам 3080ка дај ми барем 16. Нема смисла карта која се наоѓа подолу во хиерархијата да има повеќе врам. Веројатно не им се исплаќало да го редизајнираат интерфејсот или пак да ја дуплираат меморијата на 3080ката.
Не се разбирам во дизајн на PCB итн, но нвидиа наводно 3060ката ја направиле со 12 бидејќи опциите им биле 6 или 12 поради начинот на кој бил конструиран memory bus-от. Претпоставувам и тука е некоја таква фора и затоа прашав дали има стручно оправдание.
Ако го користи 3070ти истиот memory bus/конфигурација логично би било дека едина опција за подобрување на капацитетот е да се стават чипови од 2гб место 1, т.е. скок од 8гб на 16.
Ваљда некоја лимитација во дизајнот или неисплатливост при производство, не знам, али нешто ги закочило кај 3080ката. Или едноставно ги потполниле само тие 2 празни места со по 1гб чип and called it a day. Ипак ќе речам, не се разбирам во ова и слободно некој да ме зашлапа ако лупам глупости.
front.jpg

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола
Не ми беше тоа муабетот, најпрвичниот проблем со Ampere во мој очи беше идиотскиот распоред на врам према skews. Мислам и погоре имаше дискусија околу тоа зошто на 2060ка не и требаат 12 гб итн, да не се повторувам.
Овој рифреш требаше да ја корегира таа грешка, и не дека е малце 12 на 3080ка за 1440п/4к карта, али веќе чим купувам 3080ка дај ми барем 16. Нема смисла карта која се наоѓа подолу во хиерархијата да има повеќе врам. Веројатно не им се исплаќало да го редизајнираат интерфејсот или пак да ја дуплираат меморијата на 3080ката.
Не се разбирам во дизајн на PCB итн, но нвидиа наводно 3060ката ја направиле со 12 бидејќи опциите им биле 6 или 12 поради начинот на кој бил конструиран memory bus-от. Претпоставувам и тука е некоја таква фора и затоа прашав дали има стручно оправдание.
Ако го користи 3070ти истиот memory bus/конфигурација логично би било дека едина опција за подобрување на капацитетот е да се стават чипови од 2гб место 1, т.е. скок од 8гб на 16.
Ваљда некоја лимитација во дизајнот или неисплатливост при производство, не знам, али нешто ги закочило кај 3080ката. Или едноставно ги потполниле само тие 2 празни места со по 1гб чип and called it a day. Ипак ќе речам, не се разбирам во ова и слободно некој да ме зашлапа ако лупам глупости.
Те сфаќам шо ми велиш. Ама уште е рано да се кажи оти да излезат со официјални податоци треба. Сепак и мене мие чудно зошто се одлучиле на само 2 ГБ плус за 3080ка. Ама пак е мислам од бизнис аспект, не вервам дека нешто од техничка природа ги спречила за да неможат да кренат на поке VRAM.

Zdravo na site , bi sakal edno mislenje za grafickava planiram da ja kupam pa sakam da znaam dali za istata cena od 60K ima podobri graficki od rtx 3070 serijata
Gigabyte RTX3070 8GB Vision OC LHR

Како графичка таја си е супер, е сега за цената е малку излишно да се збора со оглед на то шое преку небо од реалната. Инаку чипот е тој, со маргинални разлики измеѓу различни retailers (ASUS, EVGA итн.) нормално секој форсира
нешто плус во нивните, ама тое некој 2-3 % разлика во перформанс шо е скоро невозможно да се сети. Имам инаку пријател шо ја има оваа иста графичка OC Vision само 3080ка чип, веќе ја има година дена и е презадоволен.

Чисто за споредба еве review за истата графичка од EVGA:

Поздрав

Последна промена:

Dajman

Баниран/a
19 септември 2020
765
1.205
Те сфаќам шо ми велиш. Ама уште е рано да се кажи оти да излезат со официјални податоци треба. Сепак и мене мие чудно зошто се одлучиле на само 2 ГБ плус за 3080ка. Ама пак е мислам од бизнис аспект, не вервам дека нешто од техничка природа ги спречила за да неможат да кренат на поке VRAM.

Како графичка таја си е супер, е сега за цената е малку излишно да се збора со оглед на то шое преку небо од реалната. Инаку чипот е тој, со маргинални разлики измеѓу различни retailers (ASUS, EVGA итн.) нормално секој форсира
нешто плус во нивните, ама тое некој 2-3 % разлика во перформанс шо е скоро невозможно да се сети. Имам инаку пријател шо ја има оваа иста графичка OC Vision само 3080ка чип, веќе ја има година дена и е презадоволен.

Чисто за споредба еве review за истата графичка од EVGA:

Поздрав

Комедии
Untitled.png

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола

Абе како GPU мора да избегат со VRAM на конзолите, срамота е шо воопшто пуштија графички со по 10 GB, требаше сите по 12/16 да имаат од старт, 3070/3080, а Ti верзиите со по 20/24 GB соодветно. Не е проблем за сега можда, ама за игрите шо допрва идат, овие со по 10 GB RAM za 4k гејминг ќе се греој. 3090ка е прескапа и не за секој, Flagship-ot 3080 i 3080Ti треба да се силни во наредните 4-5 години барем за цената да ја оправдаат.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Ако сакаат и 24гб рам нека стават на rtx3070 кога ке ја нема во продажба или ке носат по 3 карти годишно. И цениве се претерани, јас Асус ртх 3070 оц ја платив 38к ко излезе. Прва графичка што можам да ја продам дупло поскапо од колку што ја платив пред 1 година лол. За гејминг само конзола сега, неможеш да најдиш никаква графичка денес за да склопиш конфигурација а и да најдеш едно 1500 евра за графичка е претерано. Зголемувањето на Количината на рам ми е нејасен потег. Реално 8гб рам е тамам за 3070, нема потреба од повеке, само да има на лагер секаде и да се вратат старите цени од 38к за 3070 и 55к за 3080. Ама тешко тоа пред 2024та.Можам од америка да донесам но и таму се скапи и тешко се наојѓаат. Ако некој знае во уса евтини цени нека пише.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно