Ок се слагам, не ми е целта да го оцрнам човекот, целта ми беше да ја објаснам потребата од ФИ склопка.Да бидеме уште пореални ЕМО била фирмиште на подрачјето на цела Југославија. Пошто и татко и на девојка ми е електричар и работи во електродистрибуција во Белград, ми има кажувано за тежината на ЕМО.
Повеќето електричари во ЕМО беа дошколовани во Германија. Човеков во 80-тите местел струја во Бангладеш, Сингапур, Либија и уште неколку земји во Азија. И да, повеќе него би му верувал искрено него на млади кадри во СРМ.
Налетав и на еден хрватски сајт каде е исто така убаво објаснето, не многу комплицирано и со малку бројчиња.Почитувани,
Овај вид склопки често се употребува баш каде нема заземјување.
И да има заземјување, тоа не минува, не се поврзува на склопката.
Низ склопката минува и фазата и нулата. Обично се струјни намотки (поврзан слично како струјни трансофрматори).
Ако се е во ред со потрошувачите поврзани на склопката, правилно ќе биде затворено струјното коло, односно струјата низ делот/колото/контура за фазата и колото за нулата ќе бидат еднакви, односно ќе се поништуваат.
Ако дојде до неправилност кај потрошувачот, пример дојде до одведување директно во заземјување (макар и на мали струи од 30mA), доаѓа до дисбаланс, односно низ фазната контура ќе протекува поголема струја од контура за нулата за вредност на одводната струја, при што во јадрото ќе се појави магнетно поле, кои механички ќе ја исклучи склопката.
кој е малку мислидинг, али генерално муабетот е дека од 10мА па нагоре веќе почнува дискомфортот кај луѓето од струјата. Quick гугал срч за "deadly current for human" дава малку подобра слика:Poznato je da je smrtonosna struja za čovjeka već od 10 mA (ovisno o konstituciji čovjeka, spoja tijela sa vodičem).
А веќе на овој линк има уште малку повеќе објаснување без да се забега во комплицирани графици и интеграли:While any amount of current over 10 milliamps (0.01 amp) is capable of producing painful to severe shock, currents between 100 and 200 mA (0.1 to 0.2 amp) are lethal.
A еве и едно табелчеHumans have died at as low as 42 volts. Time is also a factor. A current of 0.1 ampere for a mere 2 seconds can be fatal. As Voltage = Current x Resistance the current depends on body resistance. The internal resistance between the ears is only 100 ohms, while it is around 500 ohms when measured from finger to toe
Prema Zakonu o Elektrodistribuciji u RH od 1985 god., svako domaćinstvo je obavezno ugraditi FID sklopku.
Još bolji način je za „mokre“ čvorove kao što su kupaonice, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, da ugrade posebne FID sklopke manjih osjetljivosti.
Takova sklopka trebala bi biti osjetljivosti oko 20 – 50 mA.
@Oktar јас пред ~8 месеци местев нова инсталација а воедно и купатилото, сето тоа ми е познато и доста рисрч направив пред да почнам.
неместив фид 63А/0.5А за целата куќа а за проточниот 40А/0.03А (+отпорник по шема на влез измеѓу фаза и нула)
до сега презадоволен со штибел елтрон, не би се вратил на обичен бојлер
Гледам си запознаен доста со ФИ склопките, кажи ми дали се поставуваат ако нема уземјување? дека зградата во која живеам нема, има само фаза и нула (кажуваат било некој нулован систем, а незнам што е тоа)Значи во Хрватска веќе 36 години е задолжително вградување на ФИ склопка во секое домаќинство.
Се поставуваат, баш таму се најпотребни јер не постои заштита од типот заземјување. Прочитај ја темата на форумот за електроника таму се споменува и тоа сценарио.Гледам си запознаен доста со ФИ склопките, кажи ми дали се поставуваат ако нема уземјување? дека зградата во која живеам нема, има само фаза и нула (кажуваат било некој нулован систем, а незнам што е тоа)
Ти благодарам на инфото баш ке прочитамСе поставуваат, баш таму се најпотребни јер не постои заштита од типот заземјување. Прочитај ја темата на форумот за електроника таму се споменува и тоа сценарио.
Ти благодарам на инфото баш ке прочитам![]()
И секако, не се води само од мојот муабет, туку викни соодветно стручно лице да испита точна сосотјба на терен и да ти предложи соодветно решение.
Си ме смешал со другио Брус... Олмајти БрусЈас мислев дека Брус знае се...
Јас ова ситцето/решетчето целосно го извадив уште на инсталација, на совет од сервисер. Без проблеми еве повеќе години.Уште една предност е тоа што немаат бигор, само треба повремено да се чисти ситцето на влез, кај нас водата е хаос, цели камења се трклаат по цевките. Еве слика од кетриџот од тушот. Ова е насобрано за неполни 3 месеци.
Значи еднаш на 3 месци расклапам се, потопувам во оцет и сода бикарбона, кисне неколку саати, мијам и враќам назад
Незгодно е малку, ама се навикнува човек. Главното е да се стекне „осет“ на колку притисок се активира релето за додатен/трет грејач (или за исклучување на вториот грејач)....го има проблемот со регулација на топлина на вода, т.е. местиш некој проток и топлина и да речеме дека бољерчето го постигнува тоа со два гречачи и ти сакаш маааааалку потопла или малку повеќе млаз и тогаш се мења цела математика и бољерчето пали уште еден грејач а тоа е 7KW плус во математиката и добиваш прежешка вода. Твоето има електронска регулација во повеќе степени.
Скроз погрешно, сите овие камчиња ти се тркалаат низ инсталацијата и прават многу поголема штета, т.е. ке заглават некаде кадешто ќе треба да копаш ѕид за да го решиш. Мене парнаџијата ми го извади ситцето што е на влез пред станот и ми напрај муабет, види лајна колку собира, се запушува и немаш проток, во прво време беше топ, после три години, видно ми се намали топлината во станот и морам да перам цела инсталција и посебно радијатори и тоа со демонтажа, со се. А можев само ситцето да го чистам еднаш-двапати годишно. Мајсторска работа.Јас ова ситцето/решетчето целосно го извадив уште на инсталација, на совет од сервисер. Без проблеми еве повеќе години.
Незнам од каде ставот дека проста механика ќе надживее електроника, а и да е така, еве прочитај го ова што го напиша и кажи ми дали е интуитивно и дали вреди. Боље наместо 20 години, да го сменам бољерот после 15, ама да уживам тие 15 години а не да стојам на раце и да палам кандило и зејтин во црква пред да се бањам за да не погрешам со математиката на пуштање вода.ОК да, збунувачки е ама барем знаеш дека ова е проста механичка контрола и дека по трајност треба да ги надживее електронските контроли за неколку пати.![]()
Aбе јас барав silver lining, a ти одма мораш со математики...Незнам од каде ставот дека проста механика ќе надживее електроника, а и да е така, еве прочитај го ова што го напиша и кажи ми дали е интуитивно и дали вреди. Боље наместо 20 години, да го сменам бољерот после 15, ама да уживам тие 15 години а не да стојам на раце и да палам кандило и зејтин во црква пред да се бањам за да не погрешам со математиката на пуштање вода.
Edit: патем, да не заборавиме дека математиката е различна во лето и во зима, затоа што доводот на ладна вода е многу различен.
Хмммм... струја и механика не се најпобољи пријатељи. Секаде каде што имаш контакти, подложни се на абење поради искрење и струјни лакови. Јас го имам целосно спротивниот став, механички прекинувач е далеку поподложен на влијанија во влажна околина. Долга е листата на предности на тиристори/тријаци against механички релиња, а на таа листа е и бројот на прекинувања кои можат да ги издржат. И двете технологии имаат предности и задности, ама генерално електроника е секад боље од механика освен ако не е некоја специфична примена. Проблемот кај електрониката кој и не е некој проблем, е тоа што со електорника ти се отвараат многу повеќе могуќности кои патем решаваш да ги искористиш и аЛтомацки правиш многу посложен склоп и нормлано, колку е посложен со повеќе елементи, има повеќе места каде може нешто да се зезне.(инаку релеа со сензори за притисок/проток и таква релативно проста механика, секогаш ќе надживее PCB плоча за сериозна временска разлика... посебно во услови на голема влага и кондензација, какви се во бањите)
Денес се консултирав со уште еден електричар и тој го тврди истото дека склопката од 0.5А е добра и нема потреба од помала, струја можело да те убие и со помала ампеража. Арно ама мене ме исплаши овај октаров и на мое инсистирање утре ќе ставам 0.03, да си ебиш векот, на крај и бојлерот ќе го сменам, ќе стам соларно![]()
Најарно да се навикнеш да се тушираш со ладна водаАрно ама мене ме исплаши овај октаров и на мое инсистирање утре ќе ставам 0.03, да си ебиш векот, на крај и бојлерот ќе го сменам, ќе стам соларно![]()
И ова е опција, со оглед на тоа што комшијата нема да ми даде да ставам соларноНајарно да се навикнеш да се тушираш со ладна вода![]()
Пробано, not the best experience :|Најарно да се навикнеш да се тушираш со ладна вода![]()
Дечки ако може помош за проточен бојлер во стан дали Штибел Елтрон или пак овој модел на Бош. Дечкиве од Бош беа мн океј ми објаснија доста работи. Ми рекоа да не зимам 21kw бојлер да си земам 15/18 доста е за во станови потопла е водата плус е локација Скопје и ќе троши помалце 20% од 21kw.