Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Најдобар бојлер кај нас

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Да бидеме уште пореални ЕМО била фирмиште на подрачјето на цела Југославија. Пошто и татко и на девојка ми е електричар и работи во електродистрибуција во Белград, ми има кажувано за тежината на ЕМО.
Повеќето електричари во ЕМО беа дошколовани во Германија. Човеков во 80-тите местел струја во Бангладеш, Сингапур, Либија и уште неколку земји во Азија. И да, повеќе него би му верувал искрено него на млади кадри во СРМ.
Ок се слагам, не ми е целта да го оцрнам човекот, целта ми беше да ја објаснам потребата од ФИ склопка.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.057
1.147
Куманово
@Oktar јас пред ~8 месеци местев нова инсталација а воедно и купатилото, сето тоа ми е познато и доста рисрч направив пред да почнам.

неместив фид 63А/0.5А за целата куќа а за проточниот 40А/0.03А (+отпорник по шема на влез измеѓу фаза и нула)
до сега презадоволен со штибел елтрон, не би се вратил на обичен бојлер

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Не е дека се оптеретив, но, седнав малце да пребарам по нетов што вика за ФИ склопка, и еве, се споменува на еден друг мк форум каде има доста познавачи на струјата. Членот мкфе баш има познавање на темата и убаво објаснето, вреди да се прочитаат неговите постови али ова е муабетот
Почитувани,

Овај вид склопки често се употребува баш каде нема заземјување.

И да има заземјување, тоа не минува, не се поврзува на склопката.

Низ склопката минува и фазата и нулата. Обично се струјни намотки (поврзан слично како струјни трансофрматори).

Ако се е во ред со потрошувачите поврзани на склопката, правилно ќе биде затворено струјното коло, односно струјата низ делот/колото/контура за фазата и колото за нулата ќе бидат еднакви, односно ќе се поништуваат.

Ако дојде до неправилност кај потрошувачот, пример дојде до одведување директно во заземјување (макар и на мали струи од 30mA), доаѓа до дисбаланс, односно низ фазната контура ќе протекува поголема струја од контура за нулата за вредност на одводната струја, при што во јадрото ќе се појави магнетно поле, кои механички ќе ја исклучи склопката.
Налетав и на еден хрватски сајт каде е исто така убаво објаснето, не многу комплицирано и со малку бројчиња.
Интересен цитат:
Poznato je da je smrtonosna struja za čovjeka već od 10 mA (ovisno o konstituciji čovjeka, spoja tijela sa vodičem).
кој е малку мислидинг, али генерално муабетот е дека од 10мА па нагоре веќе почнува дискомфортот кај луѓето од струјата. Quick гугал срч за "deadly current for human" дава малку подобра слика:
While any amount of current over 10 milliamps (0.01 amp) is capable of producing painful to severe shock, currents between 100 and 200 mA (0.1 to 0.2 amp) are lethal.
А веќе на овој линк има уште малку повеќе објаснување без да се забега во комплицирани графици и интеграли:
Humans have died at as low as 42 volts. Time is also a factor. A current of 0.1 ampere for a mere 2 seconds can be fatal. As Voltage = Current x Resistance the current depends on body resistance. The internal resistance between the ears is only 100 ohms, while it is around 500 ohms when measured from finger to toe
A еве и едно табелче
Screenshot 2021-12-14 at 22.12.33.png

Е сега, да се навратиме на хравтскиот сајт, каде на крајот вели:
Prema Zakonu o Elektrodistribuciji u RH od 1985 god., svako domaćinstvo je obavezno ugraditi FID sklopku.

Još bolji način je za „mokre“ čvorove kao što su kupaonice, perionice, i svi prostori koji dolaze u dodir sa vodom, da ugrade posebne FID sklopke manjih osjetljivosti.

Takova sklopka trebala bi biti osjetljivosti oko 20 – 50 mA.

Значи во Хрватска веќе 36 години е задолжително вградување на ФИ склопка во секое домаќинство.

Значи тл;др; 300-500mA склопка се става на цел стан без санитарниот јазел, а за санитарниот јазел се става посебна ФИ склопка 10-30мА. Јас дома имам една од 30 и една од 300 и инсталацијата е правена по пропис.

П.С. Од стручно лице кое се занимава баш со оваа тематика, и има посебен инструмент за мерење на ФИ склопки, искрено не бев свесен дека постои, ми кажа дека сите склопки исклучуваат и порано, тие од 30, исклучуваат најчесто околу 25мА.

П.П.С. Се надевам дека е малку појасно која е улогата на ФИ склопката во електричната инсталација и дека е тотално различен уред од осигурач и дека е можеби најбитниот елемент за заштита во целата инсталација.
Мислењето е автоматски споено:

@Oktar јас пред ~8 месеци местев нова инсталација а воедно и купатилото, сето тоа ми е познато и доста рисрч направив пред да почнам.

неместив фид 63А/0.5А за целата куќа а за проточниот 40А/0.03А (+отпорник по шема на влез измеѓу фаза и нула)
до сега презадоволен со штибел елтрон, не би се вратил на обичен бојлер

Одлично си направил. Штибел новите се доста добри, имаат добра регулација, електронска. Јас сакам моето да го заменам за такво, јас имам AEG Electorinc Basis што е постар модел, го имам скоро 7 години и го има проблемот со регулација на топлина на вода, т.е. местиш некој проток и топлина и да речеме дека бољерчето го постигнува тоа со два гречачи и ти сакаш маааааалку потопла или малку повеќе млаз и тогаш се мења цела математика и бољерчето пали уште еден грејач а тоа е 7KW плус во математиката и добиваш прежешка вода. Твоето има електронска регулација во повеќе степени.
Еве и слика for no reason
IMG_7763.jpg

Edit: Уште една предност е тоа што немаат бигор, само треба повремено да се чисти ситцето на влез, кај нас водата е хаос, цели камења се трклаат по цевките. Еве слика од кетриџот од тушот. Ова е насобрано за неполни 3 месеци.
IMG_7762.jpg

Значи еднаш на 3 месци расклапам се, потопувам во оцет и сода бикарбона, кисне неколку саати, мијам и враќам назад

IMG_7775.jpg

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје
Значи во Хрватска веќе 36 години е задолжително вградување на ФИ склопка во секое домаќинство.
Гледам си запознаен доста со ФИ склопките, кажи ми дали се поставуваат ако нема уземјување? дека зградата во која живеам нема, има само фаза и нула (кажуваат било некој нулован систем, а незнам што е тоа)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Гледам си запознаен доста со ФИ склопките, кажи ми дали се поставуваат ако нема уземјување? дека зградата во која живеам нема, има само фаза и нула (кажуваат било некој нулован систем, а незнам што е тоа)
Се поставуваат, баш таму се најпотребни јер не постои заштита од типот заземјување. Прочитај ја темата на форумот за електроника таму се споменува и тоа сценарио.

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.228
Скопје

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Ти благодарам на инфото баш ке прочитам :)

И секако, не се води само од мојот муабет, туку викни соодветно стручно лице да испита точна сосотјба на терен и да ти предложи соодветно решение.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.374
12.016
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
И секако, не се води само од мојот муабет, туку викни соодветно стручно лице да испита точна сосотјба на терен и да ти предложи соодветно решение.

Јас мислев дека Брус знае се...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Јас мислев дека Брус знае се...
Си ме смешал со другио Брус... Олмајти Брус
images

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.516
SK
Уште една предност е тоа што немаат бигор, само треба повремено да се чисти ситцето на влез, кај нас водата е хаос, цели камења се трклаат по цевките. Еве слика од кетриџот од тушот. Ова е насобрано за неполни 3 месеци.

Значи еднаш на 3 месци расклапам се, потопувам во оцет и сода бикарбона, кисне неколку саати, мијам и враќам назад
Јас ова ситцето/решетчето целосно го извадив уште на инсталација, на совет од сервисер. Без проблеми еве повеќе години.

...го има проблемот со регулација на топлина на вода, т.е. местиш некој проток и топлина и да речеме дека бољерчето го постигнува тоа со два гречачи и ти сакаш маааааалку потопла или малку повеќе млаз и тогаш се мења цела математика и бољерчето пали уште еден грејач а тоа е 7KW плус во математиката и добиваш прежешка вода. Твоето има електронска регулација во повеќе степени.
Незгодно е малку, ама се навикнува човек. Главното е да се стекне „осет“ на колку притисок се активира релето за додатен/трет грејач (или за исклучување на вториот грејач).

Малку контраинтуитивно е, ама ако сакаш поладна вода - често е подобро да ја завртиш славината за топла вода: Се зголемува проток на вода и резлутатот е малку поладна вода (пошто грејачот грее со една иста фиксна моќност). Пошто во спротивно ако само ја одвртиш славината за ладна вода, може да го намалиш притисокот (протокот) во цевката за топла вода, и со тоа да се исклучи еден грејач... Сето ова зависи од моментот дали си поблиску до активирање или деактивирање на грејач.

ОК да, збунувачки е ама барем знаеш дека ова е проста механичка контрола и дека по трајност треба да ги надживее електронските контроли за неколку пати. :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Јас ова ситцето/решетчето целосно го извадив уште на инсталација, на совет од сервисер. Без проблеми еве повеќе години.
Скроз погрешно, сите овие камчиња ти се тркалаат низ инсталацијата и прават многу поголема штета, т.е. ке заглават некаде кадешто ќе треба да копаш ѕид за да го решиш. Мене парнаџијата ми го извади ситцето што е на влез пред станот и ми напрај муабет, види лајна колку собира, се запушува и немаш проток, во прво време беше топ, после три години, видно ми се намали топлината во станот и морам да перам цела инсталција и посебно радијатори и тоа со демонтажа, со се. А можев само ситцето да го чистам еднаш-двапати годишно. Мајсторска работа.

ОК да, збунувачки е ама барем знаеш дека ова е проста механичка контрола и дека по трајност треба да ги надживее електронските контроли за неколку пати. :)
Незнам од каде ставот дека проста механика ќе надживее електроника, а и да е така, еве прочитај го ова што го напиша и кажи ми дали е интуитивно и дали вреди. Боље наместо 20 години, да го сменам бољерот после 15, ама да уживам тие 15 години а не да стојам на раце и да палам кандило и зејтин во црква пред да се бањам за да не погрешам со математиката на пуштање вода.
Edit: патем, да не заборавиме дека математиката е различна во лето и во зима, затоа што доводот на ладна вода е многу различен.

Дајте дур сме тука и на @kloki правосмукачката да ја средиме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.516
SK
Вака кажано целосно си во право. Јас некако замислував дека калцификатите искачаат низ славина/туш, ама пореално е дека звршуваат во некоја 90с кривина во ѕидот. И дап, барање и средување на тоа ќе биде голем захеб... Придржи ми ја тастатурава, идам да се обидам да го најдам ситцето (ако не сум го затурил некаде).

Незнам од каде ставот дека проста механика ќе надживее електроника, а и да е така, еве прочитај го ова што го напиша и кажи ми дали е интуитивно и дали вреди. Боље наместо 20 години, да го сменам бољерот после 15, ама да уживам тие 15 години а не да стојам на раце и да палам кандило и зејтин во црква пред да се бањам за да не погрешам со математиката на пуштање вода.
Edit: патем, да не заборавиме дека математиката е различна во лето и во зима, затоа што доводот на ладна вода е многу различен.
Aбе јас барав silver lining, a ти одма мораш со математики... ;)
(инаку релеа со сензори за притисок/проток и таква релативно проста механика, секогаш ќе надживее PCB плоча за сериозна временска разлика... посебно во услови на голема влага и кондензација, какви се во бањите)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
(инаку релеа со сензори за притисок/проток и таква релативно проста механика, секогаш ќе надживее PCB плоча за сериозна временска разлика... посебно во услови на голема влага и кондензација, какви се во бањите)
Хмммм... струја и механика не се најпобољи пријатељи. Секаде каде што имаш контакти, подложни се на абење поради искрење и струјни лакови. Јас го имам целосно спротивниот став, механички прекинувач е далеку поподложен на влијанија во влажна околина. Долга е листата на предности на тиристори/тријаци against механички релиња, а на таа листа е и бројот на прекинувања кои можат да ги издржат. И двете технологии имаат предности и задности, ама генерално електроника е секад боље од механика освен ако не е некоја специфична примена. Проблемот кај електрониката кој и не е некој проблем, е тоа што со електорника ти се отвараат многу повеќе могуќности кои патем решаваш да ги искористиш и аЛтомацки правиш многу посложен склоп и нормлано, колку е посложен со повеќе елементи, има повеќе места каде може нешто да се зезне.
Али не сум експерт на темата, ова е само мое размислување.

Како и да е... врати ги ти ситцата на своите места, се друго може да почека :D

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.387
Денес се консултирав со уште еден електричар и тој го тврди истото дека склопката од 0.5А е добра и нема потреба од помала, струја можело да те убие и со помала ампеража. Арно ама мене ме исплаши овај октаров и на мое инсистирање утре ќе ставам 0.03, да си ебиш векот, на крај и бојлерот ќе го сменам, ќе стам соларно :LOL:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Денес се консултирав со уште еден електричар и тој го тврди истото дека склопката од 0.5А е добра и нема потреба од помала, струја можело да те убие и со помала ампеража. Арно ама мене ме исплаши овај октаров и на мое инсистирање утре ќе ставам 0.03, да си ебиш векот, на крај и бојлерот ќе го сменам, ќе стам соларно :LOL:

Секогаш тука во служба на народот! Али сепак консултирајте се и со соодветни стручни лица кои ке излезат на терен и ќе направат асесмент на фактичката состојба... :D :D :D

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Арно ама мене ме исплаши овај октаров и на мое инсистирање утре ќе ставам 0.03, да си ебиш векот, на крај и бојлерот ќе го сменам, ќе стам соларно :LOL:
Најарно да се навикнеш да се тушираш со ладна вода :LOL:

28 јануари 2017
2.104
4.857
Ресен

Скоти

user
15 октомври 2013
1.281
2.387

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.207
18.888
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS

STRIKER

hello world
2 јануари 2016
90
36
Дечко предлог за проточно бојлерче во кујна. Се мислам измеѓу овај и овај.
Доколку имате подобар предлог ве молам кажете

Aowek

user
14 април 2012
1.228
1.189
Дечки ако може помош за проточен бојлер во стан дали Штибел Елтрон или пак овој модел на Бош. Дечкиве од Бош беа мн океј ми објаснија доста работи. Ми рекоа да не зимам 21kw бојлер да си земам 15/18 доста е за во станови потопла е водата плус е локација Скопје и ќе троши помалце 20% од 21kw.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817
Дечко предлог за проточно бојлерче во кујна. Се мислам измеѓу овај и овај.
Доколку имате подобар предлог ве молам кажете

Првиот ти е со електонски прекинувачи, може да работи и на ниски притисоци, вториот е со хидраулични прекинувачи, бара минимум притисок за да се вклучи. Со вториот бренд немам некое лично искуство, но генералбо би го препорачал првиот.
Мислењето е автоматски споено:

Дечки ако може помош за проточен бојлер во стан дали Штибел Елтрон или пак овој модел на Бош. Дечкиве од Бош беа мн океј ми објаснија доста работи. Ми рекоа да не зимам 21kw бојлер да си земам 15/18 доста е за во станови потопла е водата плус е локација Скопје и ќе троши помалце 20% од 21kw.

Бош е одличен избор, работи на мал притисок, држи константна температура, плус имаат одлична сервисна поддршка од Горенец, со делови на лагер

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно