ARMac
senior
!) support for OpenVPN UDP transport protocol;
Конечно
Ама ми треба и нов хардвер неможе 750гл веќе, споро енкриптира.
Конечно
На оваа и сум, само LTS терам.6.48.6, не мрдај повеќе од ова.
и wireguard сега, што треба да е поефикасен и побезбеден, ако имаш подршка на сите страни.!) support for OpenVPN UDP transport protocol;
Конечно
Wireguard има баг (сега за сега).и wireguard сега, што треба да е поефикасен и побезбеден, ако имаш подршка на сите страни.
mikrotik.com
6.48.6, не мрдај повеќе од ова.
Да даSekako ovaEden kup dupki ima od 6.48 do 7.1.x
Да да
Наведи барем една од "дупките" кој што ти прават проблем, само немој да ми копираш од официјалната страна на MikroTik.
Btw, на мрежа имам преку 1000 (буквално) MikroTik уреди кој се ставени на мониторинг и истите се на 6.48.6, сега за сега спие мрежата.
Можеме да ги мериме колку сакаш, нема проблем а маалски муабет правиш ти а не јас, и има врска дали е 1 уред или се 1000 бидејќи на тие 1000 имам различни конфигурации и ако имаше некој проблем 6.48.6 сигурно ке го забележев (барем на моите конфигурации).Ako sakas da si gi merime na forumov koj ima povekje ne e problem..
Ne e poentata dai imas 1000 ili 1
I na 7.x mrezata spie bidi siguren! Nemoj so tie maalski muabeti te molam
CCR1072
Sent from my iPhone using Tapatalk
Можеме да ги мериме колку сакаш, нема проблем а маалски муабет правиш ти а не јас, и има врска дали е 1 уред или се 1000 бидејќи на тие 1000 имам различни конфигурации и ако имаше некој проблем 6.48.6 сигурно ке го забележев (барем на моите конфигурации).
Туку не ми кажа што е "дупката" на 6.48.6, може имаш некој посебни сетирања каде што си го забележал проблемот ама наместо да го наведиш тој проблем ти влета клизачи со славниот CCR1072
Ај да ти го покажам и јас бидејќи почна мерењето
Погледнете го атачментот 111304Погледнете го атачментот 111305Погледнете го атачментот 111306Погледнете го атачментот 111307
Само што се закопчав, нема смисла да го вадам пак за да го мериме и покажуваме кој колку корисници има (глупаво е).Koi se tvoite fakti deka ne cini?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Не гледам причина за апгрејд на AX стандард со моменталнава конфигурација и брзината на нетот од оператор.Љубители на овој произведувач, зошто не го коментирате hAP ax² , има нешто што не чини на него па не треба да се купува?
View: https://www.youtube.com/watch?v=aRPKUDvNyjM&ab_channel=MikroTik
На CRS112-8P-4IN ставам не-Микротик SFP со RJ45 - бренд Cudy и уште еден.
1. Cudy-то воопшто не го чита, кога ќе му дадам команда monitor ми враќа дека има bad eeprom. Џабе и да му дадам команда auto negotioation, пак не засветува сијаличката на свичот.
2. Другиот бренд не работи, му гасам auto negotioation и почнува да свети сијаличката на свичот, но има само TX пакети, а не и RX.
Некој да имал вакво искуство, солуција?
Најпоследно е да купам оригинал Микротик SFP но тоа ќе го оставам како последна опција.
Ако ти е вишок и WiFi добредојден еЈас имам rb2011![]()
<името>.<домејнот> (ова у openwrt/dnsmasq работи од фабрика)? Не можев да најдам во интерфејсот. Во DHCP серверот/Networks подесив home.arpa ама тоа не помогна. Под „пристапам“ мислам да ми работи ping (dns resolve)А зошто ти е име.домеин кога по име ги гледаш секако чим се во dhcp?Одамна немам користено Микротик, ама еве сега во малава канцеларија ставивме RB760iGS.
Прво прашање,
дали може да подесам domain name, така да за секој компјутер што е регистриран преку dhcp ќе можам да му пристапам како<името>.<домејнот>(ова у openwrt/dnsmasq работи од фабрика)? Не можев да најдам во интерфејсот. Во DHCP серверот/Networks подесивhome.arpaама тоа не помогна. Под „пристапам“ мислам да ми работи ping (dns resolve)
Во dhcp leases ги гледам сите компјутери/уреди регистрирани со име.
(утре второто прашање)
може требаше да бидам попрецизен. ги гледам во admin интерфејсот на рутерот, а сакам да работи dns resolve.А зошто ти е име.домеин кога по име ги гледаш секако чим се во dhcp?
Истиот проблем го имав и јас со Mikrotik-от, кога ќе направам дисејбл на WAN1 автомацки се префрлува на WAN2, но кога ќе ја извадам оптиката од моден не работи. Проблемот го решив со рутирање помегу двата WAN-a со ставање пинг на DNS, исто така треба приорити да биде исклучен на WAN2. Ако не се снајдеш пиши ми ќе ти помогнам, но да знаеш ако имаш динамички ип од провајдерите, нема да ти работи со оваа рута.Второто прашање - multi-wan failover.
Рутерот RB760iGS е со 5 етернет порти (и едно sfp, ќе го игнорираме). 3 порти ми се LAN во bridge, други две ми се поединечни WAN1 и WAN2 порти.
И двете WAN порти се подесени како dhcp client и врзани на соодветните „модем/рутер/gpon ont“ од телекабел и телеком. Едниот има поголем приоритет (или помал, зависи како гледаш) па главно трафикот иде низ него (тоа е у реду). ако извадам еден кабел од RB760 рутерот, сообраќајот иде низ другиот провајдер - што Е некаков failover.
Меѓутоа тоа го решава проблемот само на испад на кабелот од микротикот до модемите, кои се едно до друго. Не го решава проблемот ако оптиката не работи, или ISP рутерот од другата страна (т.е. нема интернет преку провајдерот).
Порано знам имаше на статички рути да се подеси check-gateway (или така нешто), но тоа не работи со dhcp-client на wan портите.
Сега се мислам, дали да тргнам со некоја комбинација на Netwatch скрипти и policy routing или има нешто попаметно. Ова со netwatch и policy знам да го направам на класичен Linux, ама не сум сигурен дали негде ќе заглавам на Микротикот.
Микротик имаат некое официјално решение меѓутоа тоа претпоставува статички рути према wan-овите.
Како ги подели по до буква, V, E, P, W?камен е на ROS 7. wireguard терам на него, топ работи!
Погледнете го атачментот 133645
VGA ASROCK RX 9060 XT STEEL LEGEND OC 16GB GDDR6 2xDP, HDMI, 90-GA5JZZ-00UANF
34.390,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
USB Flash Drive 2.0 64GB HAMA ROTATE, 10MB/S, BLACK, 00104302
420,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден
PSU 750W LIAN LI SFX SP750 V2 80 Plus GOLD, FULL MODULAR, WHITE, SP750G
8.000,00 ден
COMBO KEYBOARD MOUSE MOUSEPAD HEADPHONES WIRED GEMBIRD, Black, KBS-UO4-01