Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рецензија LED LCD TV HITACHI 32HXC41 32" (82cm)

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Не може да се врзе телефон - телевизор само со wifi стик. Тоа е МНОГУ лошо објаснето и претставено и постои доста збунки на тоа поле.

За безжично поврзување потребно е WiDi ресивер (Wireless Display Receiver) односно уреди кои чинат од 100е па нагоре. Исто така предавателот (во случајов телефонот) треба да ја има таа опција. Моментално само мал број wifi-bt картички во престижни ултрабук компјутери (за таблети и телефони не знам) ја имаат таа опција. Во овој случај, при поврзување, тоа што се гледа на лаптоп се гледа и на ТВ (не сум имал искуство лично).

Најчесто како поврзување се мисли кога и телевизорот (преку лан мрежа или безжично) и телефонот се на иста мрежа, па така одредени програми како Youtube овозможуваат контрола на содржините на екранот преку телефонот (навигација, селекција на видео итн.) а телевизорот е само декодер на стримот.

Јас имам LG 42LA640S кој што целосно го контролирам преку андроид мобилен само преку LAN или WiFi. Се што треба е да се на иста мрежа. Воопшто не треба WiDi и ред други работи. Сигурно и со Хитачи-то е исто, само не сваќам зашто е ограничено преку WiFi .

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Не е ограничено, ако ги прочита постовите после тој на xenon :)

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Мал апдејт околу некои информации поврзани со овој телевизор.
Генерално до сега работите се одвиваат нормално. Телевизорот функционира супер. При вклучување има период од 10-тина секунди во кои телевизорот е во состојба на "нирвана" се додека не се иницијализира LAN картата, или пак Wi-Fi-то. По иницијализацијата нема никаков застој.
При менување на каналите, звукот се појавува одма, а за сликата се причекува околу 2 секунди. При користење на интернет апликации и задавање на повеќе команди одеднаш, се има случено телевизорот да се рестартира, а понатаму си продожува со нормална работа. За ова рестартирање имам читано доста, се случува најчесто кај смарт телевизорите. Појавата е многу ретка, но сепак постои. Добро е да се знае, за да некој не се извади од памет :)
Со помош на апликација од playstore https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hitachi.SmartRemote може да се поврзе телевизорот со вашиот смарт телефон. Но за таа цел треба да се наоѓаат на иста мрежа. И телевизорот мора да е вклучен, за да може да се користи апликацијата преку телефонот. Ова многу го олеснува сурфањето, доколку се користи.
:)
Благодарност за сите кои учествуваат во дискусијата.
Доколку некој има била каква информација, нека ја сподели со нас. Следен чекор можеби ке биде апдејт на фирмверот (секако доколку го има). По проверка ке ја споделам информацијата за и околу него.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
При менување на каналите, звукот се појавува одма, а за сликата се причекува околу 2 секунди.
Ако е од некаква релевантност за дускусијата, истото се дешава и кај мене (Panasonic TX-L42ET60B). Не знам дали ова зависи од провајдерот на ТВ услуги, или од телевизорот, или од нешто сосема трето.

creator

hello world
26 јануари 2009
89
67
Ако е од некаква релевантност за дускусијата, истото се дешава и кај мене (Panasonic TX-L42ET60B). Не знам дали ова зависи од провајдерот на ТВ услуги, или од телевизорот, или од нешто сосема трето.

Ова се случува поради различната компресија на звукот и сликата. Звукот е во MPEG 2 а сликата во MPEG 4. Затоа има разлика во добивањето слика и звук.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Да, точно така. Ова е резултат на разликата во форматот на сликата и звукот, а вклучувањето по неколку секунди е се додека автодијагностиката не си ја одработи функцијата.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Кога ќе ми текне платив 2000е за 37" LG во 2005та а сега истото е 250е...единствена утеха ми е дека некој плаќал 15000е за плазми во 1995-2000та. Инаку тој тв уште си крчка, го подарив на роднини, па на некој начин се амортизира трошокот низ годините.

Инаку браво за екранов, чим не му најдовте некоја мана за цепидлачење тогаш феноменално парче хардвер за помалку од 200е.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Единствена маана која јас му ја најдов е рестартирање (телевизорот сам се гасне па ке се запали) кога се користат смарт функциите. Незнам од каде доаѓа тоа, но претпоставувам дека е од слабиот хардвер/процесор кој е употребен во изработката или пак премалку РАМ, или па од баг во верзијата софтверот. Исто такво однесување немам приметено при нормално гледање на ТВ или пак користење на УСБ. Преку DLNA се уште не сум го поврзал.

Другите работи сега за сега се сосема солидни.
Верзијата на софтвер која сега ја има е 3.2.9.r, па доколку успеам да најдам нешто поново или друго, секако ке го имплементирам.
Не е лошо да се вклучи некој во дискусијата и од СЕТ, пример од сервисниот оддел и да сподели и он некое мислење околу овие работи. Или евентуално како овластен сервис можеби има и некоја друга верзија на софтвер која работи постабилно.
Како год, за парите не може да се добие оваков панел.
На пример ЛГ со оваков панел чини околу 20 000. Верувам дека кај него болестите од типот на рестарт при работа со смарт функции се одстранети :)

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.697
12.544
Skopje
www.wemaxa.com
Отвори го, најди го процесорот задолжен за смарт функциите и стави му едно пасивно ладилниче, мислам прегрева и не го решиле тоа најдобро, затоа гасне.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Не, не е од прегревање. Рестартот се случува и при само вклучување или пак нема правило...Некогаш не се рестартира воопшто.
Затоа дефинитивно проблемот е или во баг во софтверот или преслаб хардвер кој не може да ги опслужи добиените наредби, па едноставно се рестартира. :)

Останатите кои го имаат телевизоров, а ги има доста, можат да споделат како се однесува нивниот ТВ...
Смарт функција која најчесто се користи е јутјуб, пошто на малиот му пуштам цртани назаспивање и станување :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.899
4.579
Dali kasnenjeto na slikata ke go ima i koga TV signalot doaga preku kablovska - dvb-c ?

Inace super revju.

dramallama

hello world
24 јануари 2013
373
266
dramallama's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3470 with stock cooler
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Samsung 850 EVO 250GB + Samsung Spinpoint F3 1TB
PSU
Cooler Master Silent Pro M 500W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Genesis
Video card
Gigabyte GTX 650Ti 2GB
Case
Fractal Design Define R5 White Windowed
Mouse
Steelseries Sensei Raw (Rubberized)
Keyboard
Cooler Master Quickfire TK (Cherry MX Red)
Audio
ASUS Xonar D1 + Sennheiser HD439
Monitor
Samsung SyncMaster P2370
OS
Windows 7 Ultimate 64-bit
Dali kasnenjeto na slikata ke go ima i koga TV signalot doaga preku kablovska - dvb-c ?

Inace super revju.

Па мене баш така и ми се дешава на Телекабел (јес да на друг ТВ), ама сличен бил проблемот и до овој како што разбрав.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Старите за кои го земав телевизорчето до сега немаат ни една поплака. Не е врзано на интернет па немам поим како се однесува но на макс тв можам да кажам дека работи беспрекорно и без никакви лагови, доцнење на слика и сл.

Инаку наскоро ќе пробам да го калибрирам па ќе споделам фабричка подесеност и засебни кастом подесувања на темава онака ориентационо.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
И јас го земав за во спална...со стикче.. и се е ок ...арно ама...
Најглупиот проблем што може да се има..
Го уклучив со скарт на боом... се е ок, додека не влезам во менито на телевизорот (било кое) .. одма се смрзнува сликата... ама не е само сликата него боом тв уредот е блокиран.. мора од струја да го гасам... неможе ни од повер дугмето да се угаси. Ако го угасам тв-то.. пак е смрзната сликата.. значи дефинитивно е до боомот.
Во меѓувреме телевизорот си работи најнормално. Овој проблем го нема ако ставам антена на тв и ги гледам каналите преку него.
Овој проблем го немам на другиот телевизор....
Немам поима до што е...и како може боомот да се укочи преку скарт кабел, па ако може некој да проба..и да каже како е кај него.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Хинт:
Дали и бум и тв-то ти се врзани на ист шуко, штекер. Претпоставувам да...Но, сепак.
Дали има заземјување шукото?
Пробај еден од приклучоците заврти го обратно. Тој што ти е за 220В заврти го обратно. Чисто да се проба.
Наместо скарт, скарт, пробај со скарт-пинови. Сликата ке биде иста, само за проба. Во другиот АВ-инпут.

Доколку не успееш да го средиш така, замени го приемникот со CI картичка. Гледам БУМ почнале да го нудат.

Inace super revju.
Доцнењето е заради различниот систем на кодирање на аудиото и видеото (MPEG2/MPEG4). Додека да се усогласат, се јавува доцнење. Ова се случува кај сите телевизори. Во зависност од процесорот, односно декодерот, времето може да биде помало или поголемо, но тоа е релативно мала разлика. 1 секунда можеби. На аналогна телевизија нема оваква разлика. Тогаш постои само мал временски интервал, нормален, при промена на каналите.

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Хинт:
Дали и бум и тв-то ти се врзани на ист шуко, штекер. Претпоставувам да...Но, сепак.
Дали има заземјување шукото?
Пробај еден од приклучоците заврти го обратно. Тој што ти е за 220В заврти го обратно. Чисто да се проба.
Наместо скарт, скарт, пробај со скарт-пинови. Сликата ке биде иста, само за проба. Во другиот АВ-инпут.

Доколку не успееш да го средиш така, замени го приемникот со CI картичка. Гледам БУМ почнале да го нудат.
.

На ист шуко беа, заземјување има, ама џабе кога адаптерот на бумот не е со заземјување..
Немав пинови да пробам.. затоа го сменив бумот со CI картица и сега се е во ред. дури и подобра слика има, не е којзнае колку осетно ама се приметува.
Конечно не треба толку кабли и адаптери околу тв, а и едно далечинско се користи наместо две.
Цартицата е 500ден, само како замена на опремата... значи мора да се врати бумот, со нов договор мислам дека е бесплатно. Ја пробав и на постар тв, самсунг.. и таму си работи супер.. па и вториот бум ќе го мењам.
Е сега.. кажете некој програм за windows, да го проработам DNLA, компјутерот го гледам ама требаше нешто да се инсталира за да гледа одреден фолдер.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro
На ист шуко беа, заземјување има, ама џабе кога адаптерот на бумот не е со заземјување..
Немав пинови да пробам.. затоа го сменив бумот со CI картица и сега се е во ред. дури и подобра слика има, не е којзнае колку осетно ама се приметува.
Конечно не треба толку кабли и адаптери околу тв, а и едно далечинско се користи наместо две.
Цартицата е 500ден, само како замена на опремата... значи мора да се врати бумот, со нов договор мислам дека е бесплатно. Ја пробав и на постар тв, самсунг.. и таму си работи супер.. па и вториот бум ќе го мењам.
Е сега.. кажете некој програм за windows, да го проработам DNLA, компјутерот го гледам ама требаше нешто да се инсталира за да гледа одреден фолдер.
Universal Media Server или PS3 Media Server. UMS изгледа има некој memory leak, знае да изеде многу меморија, ама јас сум на некоја бета...

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
www.plex.tv јас го користам, само не стримува преводи за филмовите па некој поискусен ако знае како да се среди тоа нека сподели.

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
418
78
www.plex.tv јас го користам, само не стримува преводи за филмовите па некој поискусен ако знае како да се среди тоа нека сподели.

Може да се пушта и превод со Plex без проблем. Мислам дека преводот мора да има исто име како и филмот (film.avi - film.srt) и да биде во истата папка. Кај мене така ги пушта без проблем на ЛГ телевизор.

PilGriM

user
18 октомври 2008
1.513
534
Skopje
Може да се пушта и превод со Plex без проблем. Мислам дека преводот мора да има исто име како и филмот (film.avi - film.srt) и да биде во истата папка. Кај мене така ги пушта без проблем на ЛГ телевизор.

Да истото е и кај мене со LG

ToniAngel

read-only
6 мај 2014
1
0
Сакам само да ве прашам , сакам да купам ваков телевизор но покрај сите опции што ги нуди телевизорот сакам да користам и Skype , па ме интересира како можам да го поврзам уредов со Web камера , камерата предпоставувам дека ќе ја приклучам во USB но дали има приклучок за микрофон ?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв