Каков модем имаш од Телекабел, малата бела коцка или тој црниот големиот?Телекабел 150/150, Скопје, Тафталиџе … преку wifi (ме мрзи сеа да се закачувам у рутер соба на кабел)
Погледнете го атачментот 108687
пс.
edgerouter-x со OpenWrt без SQM/QOS енејблирано
Телекабел 150/150, Скопје, Тафталиџе … преку wifi (ме мрзи сеа да се закачувам у рутер соба на кабел)
Погледнете го атачментот 108687
пс.
edgerouter-x со OpenWrt без SQM/QOS енејблирано
телеком оптика 100/100 со неговиот рутер
![]()
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
Аку имате опција за QoS макар основен, само рачно ставете ги испорачаните брзини и ќе го намалите bufferbloat-от. Поентата е што линијата носит многу појќе од што вие добивате и првичната конекција меѓу вас и серверот стално ќе напрајт spike и ќе ја дестабилизират врската. Со рачно ограничување на параметрите, страниците ќе добијат онолку колку шо добивате максимум од операторот и ќе се елиминират тој првичен spike.
Од мое искуство најчесто кај конекции со преку 100Mbps шо користат основен QoS оптимални резултати се добиваат доколку наместите лимит од приближно 5% помалку од испорачаната брзина на операторот. Ништо не се губит во процесот пошо QoS алгоритмот ќе си пресметат и ќе ги најт оптималните параметри за конекцијата.
Па во твојот случај - нешто го зголемува пингот при аплоуд и даунлоуд... Проба директно од „ѕид„ - мислам од модем врска ЛАН ?Значи рутеров на телеком е очајно лош. Најскапи цени плаќаме за најстабилен и најдобар интернет, испаѓа кабелскиве оператори имаат поквалитетна опрема.
Срамота...
На WiFi без никаков СЉМ/ЉОС (SQM/QOS), МБП -> HAP AC2 во AP мод -> RB2011 во router моде -> Hawai од Телеком кој не е во бриџ мод, веќе година и 3 месеци се канам да го направам тоа :| Оптика 100/100.
![]()
Bufferbloat and Internet Speed Test - Waveform
View the full results, and test your own bufferbloatwww.waveform.com
Знам бе дека 5 мин, ама факит, не ми е некоја фрка и не сум го направил. Ај некој ден ке работам од дома и ќе им се јавам. RB2011 ми е главен рутер, стои тука since the begining of time, го користам затоа што има 10 порти иако 5 се 100мбпс, а имам доста уреди за на кабел по дома, а ХАП-от е само за да имам 5Г. Бев наум едно време да го сменам 2011 со поновиот модел, ама некако не ми се виде како неопходен трошок во моменталната констелација.Јави се во поддршка, 5 минути работа е од таму дирек ти го мењаат бе.
Зашто ти е RB2011?
Погледнете го атачментот 108702
Ипак заебавајте се со мене, има ддос да ви праам со нетов.
Знам бе дека 5 мин, ама факит, не ми е некоја фрка и не сум го направил. Ај некој ден ке работам од дома и ќе им се јавам. RB2011 ми е главен рутер, стои тука since the begining of time, го користам затоа што има 10 порти иако 5 се 100мбпс, а имам доста уреди за на кабел по дома, а ХАП-от е само за да имам 5Г. Бев наум едно време да го сменам 2011 со поновиот модел, ама некако не ми се виде како неопходен трошок во моменталната констелација.
ОМБ! Знаев дека администрација имаат нешто против мене, немогуќе е досега да не добијам награда на тоа гивавеите! Демн!Иам инфо дека следната награда на ИТ е рутеров баш што ти треба. И ќе го добие друг член.
EXTRALINK BICYCLE SPEED METER COMPUTER SB-318
480,00 ден
HEADPHONES LOGITECH ZONE 305 MIDNIGHT BLACK Wireless + bluetooth, w/microphone 981-001458
5.790,00 ден
PROJECTOR WANBO CUBE 1 w/GIMBAL Android TV 11, 350Ansi, 200:1 720p, HDMI, USB 2.0, AUX, WIFI,BT w/speakers, Sky Blue
9.550,00 ден
PUMPA ELEKTRICNA EXTRALINK w/3 nozzles
530,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
CONVERTOR PCI-E TO IEEE 1394 FIREWIRE ESTILLO (1394AV 3+1 port)
1.370,00 ден