Чек, па клима на греење пак мора да се гаси самата додека загрева. Инаку дува ладно
Во теорија разликата до инвертер е голема затоа што ладни денови под -10 се максимум 2 недели. Во пракса инвертерот троши помалку затоа што ја намалува снагата како што ја постигнува температурата. Кај обичната клима има чести прекинувања и падови на температурата. Инвертерот има мотори на права струја кои се контролираат со електроника и тоа синхронизирано со внатрешната единица. Многу слична контрола како PWM кај компјутерските вентилатори.
Не се смешки, точни се мерењата. Не ги гледај оние што мерат со термометар оставен на сонце или на асфалт.Истото важи и за ладење. Деновите со 50 степени се 5-6 во годината. Со 40 се 15, а над 30 се 4 месеци. (Или ако гледате според прогноза, нема ни еден ден над 40 - што е нели смешки)
SAMSUNG-от... Не знам за VIVAX-от, ама SAMSUNG-от нема кит за монтажа, па и монтажата му е малку поскапа... Во која продавница ги гледаше...?Vivax ACP-12CH35GEK или SAMSUNG AQ12TSBNCEE?
Самсунгот е за 1000 поскап од Виваксот.
Барај го @DJAMBAZ од форумов.Самсунгот го има во Сетек. А има ли некој да препорача педантен монтер?
Vivaxot e многу подобар избор-проверено!Vivax ACP-12CH35GEK или SAMSUNG AQ12TSBNCEE?
Самсунгот е за 1000 поскап од Виваксот.
Едно прашање за12CH35GEK ... на сликите што ги има по интернет, на надворешната единица има лепенка DC Inverter, ама ни по цена, ни по карактеристики не личи на инвертер... некој лаже или јас погрешни слики гледам?
не е инвертер обична е и јас се мислам да ја земам другиот месец
колку е кај вас во скопје тука кај мене без монтажа е 16К
Инвертерот ја намалува снагата како што ја постигнува температурата. Фигуративно - почнува со врел воздух за понатаму да дува млак.
Фреон R410Инверторот користи фреон за ладење или само го врти воздухот?
Толку отприлика е и во Скопје (на мало, нели)...http://www.advancemedia.com.mk/shopping/klima-ured-vivax-acp-12ch35gek/p/9002
Ако климите користат ист фреон (тип) - може.Да не отварам нова тема ме интересира следново:
- Имам некоја нонејм клима во соба (Fairland), класичен тип, си работи океј но сакам да ја заменам со инвертер. Режимот на работа (и благодетите) од инвертер ги видов лани лето на одмор посебно фактот што многу подобро ја контролира температурата, нема пали-гаси и нагло оптеретување на напонот и е едноставно елегантно решение во поглед бучава и сл.
Прашањето е, дали е можно да се искористи постоечката инсталација, односно да се тргнат внатрешната и надворешната единица од постоечката клима и да се заменат со соодветни од инвертер уред. Според мене, доколку се користи иста големина на бакарни цефки, не би требало да има проблем, односно надворешната и внатрепшната единица ги врзуваат 2 бакарни цефки и еден напонски кабел (кој останува).
Фала на одговорите.
Ако климите користат ист фреон (тип) - може.
Затоа што маслото во фреонот не смее да се меша. Прави штетни соединенија (за моторот)
Истото важи ако се преминува од R22 на R410 и обратно. Инвертерите работат на поголем притисок.
Веза неам што фреон користи, монтирана е 2012-та мислам, се работи за Fairland S-12H. На гугл не најдов инфо. Фирмата наводно користи oд новиот тип фреон, R410A па не би требало да има проблем. Не можам да се сетам на дечките што го местеа како им се викаше фирмата.
UPS 650VA / 360W POWERWALKER VI 650 SH, 2xSHUKO, USB, RJ11, 10120048
4.460,00 ден
MONITOR 24" SAMSUNG LS24F320GAUXEN, IPS Panel, 1920x1080, 120Hz, VGA,2xHDMI, 5ms, LS24F320GAUXEN
5.770,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset HS55 Wired w/microphone, PC/PS5/PS4/MAC, White, CA-9011261-EU
4.710,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SLIM PRO, Black, KBS-WPS-01
850,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден