Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Sylvester

Gaining Experience
24 март 2009
485
63
Скопје
Кои се најбитните работи при избор на солиден клима уред???
Дали може да ми преорачате некои солидни клима уреди кои се на нашево тржиште, а и да не се премногу скапи?

Ви благодарам!:)

едитирано од модератор.

Резултати од мерење на потрошувачка на клима уреди и други уреди топлотни пумпи (читај правила)

Изменето од модератор:

olikomerc

Unstoppable
11 декември 2008
4.797
3.705
Битно е надворешната единица, т.е. компресорот, гледам доста ги фалат Toshiba компресорите (барем неколку мајстори ми го имаат кажано тоа), а онака сите се горе-долу исти. Поефтини се Neo, Vivax, па Samsung, Panasonic итн.
Зависи и дали сакаш да е инвертер систем, т.е. да може да се грееш зимоска на -15 надвор да може да стартува компресорот и да грее солидно, значи со надворешен грејач на компресорот, ама тие се и едно дупло поскапи.

Јас за у дуќан зимсока земав Neo 3.5kw за 12.000 денари плус 3.000 монтажа, зимоска толку неможеше да згрее пошто и не е инвертер ама пошто мало е дуќанчето пак вршеше работа, а сега супер работи, за 5 мин внатре е кочан ладно.

prichina

Unbeatable
24 мај 2009
7.876
5.190
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Panasonic пред 3 години ме служи супер ,ова лето за првпат ја чистев,капеше вода од напред ,сега е топ. Инаку секоја прилика ја користам да ја исклучам ,а и да ја уклучам...шо знам во однос на тоа дали треба постојано да работи или не треба за мене е мит. Имам слушнато за климите во кола дека фино е нон стоп и зимо и лето да ти работи... :)

daci92

Gaining Experience
4 февруари 2009
2.120
162
Скопје
zavisi od tvoite potrebi ,sega moze da se najdat mnogu klimi na pazarot ,kako sto kaza olikomerc ako ti treba inverter taa e mn poskapa ,a ako ne ti e potrebno treba da znaes deka na temperaturi pod 5C retko koja klima moze da gree zimno vreme ,taka da zemi gi vo predvid okolnostite i izdvoj pogolem budzet za klima so inverter kako Fonko ili nekoja Samsung itn ,a ako ne ti e toa potrebno baraj nesto sto ke ti bide dovolno za tvojata prostorija ,klima od 12-14000 vrsi rabota do 30m2 za ladenje a za greenje ke mora da baras nesto pospecificno ,potocno pojako i poskapo

Sylvester

Gaining Experience
24 март 2009
485
63
Скопје
За греење не ми треба до толку, но би сакал и да има таква опција. Има ли некој добар сајт со сегашни цени на понуда на клима уреди?

Какво ви е мислењето за марката VIVAX во поглед на клима уреди?

Кој Samsung клима уред би дошол во предвид до кај 15,000ден ???

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.658
5.365
Јас кога станува збор за цена квалитет би одел на LG клима уред. Како поефтина варијанта може да дојде било којка друга. Користам Filia и Samsung и сум сега задоволен, со тоа што филијата ја купив пред 5 години и ми се расипа годинава, а самсунгот е пред 7 и си работи без никаков проблем.
Но од она што го имам слушано од мајстори за клими, во моментот како што кажав сплит ситемот на ЛГ е одличен и е најдобар со цена квалитет. Панасоникот се исто така добри, но се многу скапи.
Виваксот ги фалат и викаат дека имаат панасоник компресори, а тоа би значело дека и тие не се лоши, + имаат и 2 години гаранција.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
29.951
31.067
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас кога станува збор за цена квалитет би одел на LG клима уред. Како поефтина варијанта може да дојде било којка друга. Користам Filia и Samsung и сум сега задоволен, со тоа што филијата ја купив пред 5 години и ми се расипа годинава, а самсунгот е пред 7 и си работи без никаков проблем.
Но од она што го имам слушано од мајстори за клими, во моментот како што кажав сплит ситемот на ЛГ е одличен и е најдобар со цена квалитет. Панасоникот се исто така добри, но се многу скапи.
Виваксот ги фалат и викаат дека имаат панасоник компресори, а тоа би значело дека и тие не се лоши, + имаат и 2 години гаранција.

What this guy said :bravo:

goce ilievi

Intern
2 март 2010
633
45
Внимавај,имам пријател кој работи во Нептун и вели дека во последно време повеќето производи на ЛГ биле склопувани во Турска.Инаку треба и јас да земам деновиве за во викендичката и гледав.И јас барав до 15.000 денари.Најверојатно ќе го земам самсунгот.Некако најубав дизајн ми има и пријателчево ми го препорача тој клима уред.Поздрав

Sylvester

Gaining Experience
24 март 2009
485
63
Скопје
Внимавај,имам пријател кој работи во Нептун и вели дека во последно време повеќето производи на ЛГ биле склопувани во Турска.Инаку треба и јас да земам деновиве за во викендичката и гледав.И јас барав до 15.000 денари.Најверојатно ќе го земам самсунгот.Некако најубав дизајн ми има и пријателчево ми го препорача тој клима уред.Поздрав

Ај кажи ми го моделот и каде го има?

goce ilievi

Intern
2 март 2010
633
45
Во нептун 3.5 киловати.Појди ќе видиш,а и верувам дека и во другиве продавници ја има.

goce ilievi

Intern
2 март 2010
633
45
Оди и прашај,каква е таа клима самсунг за 15000 денари и ќе ти ја покажат:D

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.760
17.194
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Земи си BEKO. Тоа е 2 години стар модел од LG, 100% идентични до штрафче. Единствено штампата на логото се разликува. Поевтин е 10~15% од LG-то.

maci

On your way to fame
2 април 2008
3.196
794
ако сакаш да поминеш поефтино земи си vivax,или било која незвучна марка.
во една претходна фирма имаше една клима стара незнам колку години ....некој кинески шит,немаше име....ама работеше без проблем.така да било што да земеш ќе ти врши работа.битно е монтажерот да ја монтира добро,и ако имаш среќа компресорот да тера долго :)
јас имам две клими фаворит,сега за сега се ок.ги користам 3-4 години.

Sylvester

Gaining Experience
24 март 2009
485
63
Скопје
Де бе никој нема никакво искуство или сознаније во врска со квалитетот на мобилните клима уреди? И дали се исплатливи за во спални соби ?

Esoterical

Intern
22 јуни 2012
4
0
Skopje
www.stokovna.net
Дали некој има од мобилниве клима уреди ? Дали се добри за соба од 10-15 m^2 ?
http://advancemedia.com.mk/shopping/vivax-cool-mobilen-klima-ured-acp-09pt25aeb-25kw/p/7141
Климите се супер и ладат, но ограничени се некои работи што ја прават самата клима немобилна :) При мотажа обавезно е бушење во ѕид или прозор за да искочи цревото кое максималната должина треба да е 1,5м за да ја постигне потребната температура. Сепак би ти препорачал нормална клима:

http://advancemedia.com.mk/shopping/klima-ured-vivax-cool-acp-09ch25znb/p/8696

1KW potrosuvacka/3,5KW kapacitet na ladenje greenje
Зимно време макс до -10 степени али солидно греење со 1KW потрошувачка...

Igor Aircon

Intern
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk
Де бе никој нема никакво искуство или сознаније во врска со квалитетот на мобилните клима уреди? И дали се исплатливи за во спални соби ?

Ako ti e potrebna mobilna klima mozes da pobaras na tel.3090500 , 3.5 kw so dalecinsko. , btw Aircon e kompanija koja nudi sve vo pogled na ladenje , greenje i ventilacija.

www.aircon.com.mk

Igor Aircon

Intern
10 јули 2012
21
1
Skopje
aircool.com.mk

А во принцип не те разбирам , што мислиш на исплатлива ???
поздрав.

Sylvester

Gaining Experience
24 март 2009
485
63
Скопје
А во принцип не те разбирам , што мислиш на исплатлива ???
поздрав.
Во смисол дали може таков уред да ја разлади спалната соба, со оглед на тоа што е помала во однос на стандардните клима уреди. Башка по квалитет какви се? Се расипуваат имаат некоја мана бидејќи како што знам тоа е нов тип, до сеа немало така се во едно (внатрешна + надворешна единица).
Друго дали е навистина мобилна, или како што тука некој спомна дека некаква цевка требало да се пушти што ти ја знам .... ?!

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.060
Мислења
954.704
Членови
34.478
Огласи
2.286
Најнов член