Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Dali vredi klimava Daikin ftxv25av1 od Hidroset mi treba 2.5 kw za 16 m2 spalna greenje i ladenje ili da baram poeftini

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Дали е оверкил да ставам инветертер за 10 квадрати соба ?
немам друго решение како да ја оладам собата премногу е топло во летниот период.
Обавезно инвертер за толку мал простор.

Главни карактеристики што треба да гледаш се минимален капацитет на ладење и минимален издув на внатрешната единица. Колку се помали тие бројки, толку понеприметлива ќе ти биде климата.

И не мора да значи дека 2.5 kW модел ќе ти биде подобар избор. Пример Виваксот 2.5ка што ти го препорача @bxxxn има минимална моќ од 1.2 kW (прв ред од табелата), а Mitsubishi-то 4ка што јас го користам има минимална моќ 0.8 kW.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Во другата тема ги постирав резултатите од последните мерења на потрошувачка, и крајните сметки за целата грејна сезона.

finalni-merenja-za-potrosuvacka-na-struja-za-greenje-so-klimi-sezona-2017-18-png.64342

Во скриншотот од ексел фајлот за ги има вредностите од мерачите за потрошувачка, како што биле читани мерачите еднаш неделно. Крајната вкупна потрошувачка од 7-ми Октомври до 7-ми Април е 2340 kWh.

За едниот мерач имам податоци колку е потрошено на евтина а колку на скапа тарифа за електрична енергија, но да не комлицирам за двете клими заедно ќе земам средна од 4.45 ден/kWh, како што е наведено според еднотарифната цена од Регулаторна комисија за енергетика на РМ

Според тоа 2340 киловат часови, секој по 4.45 ден, резултира со вкупна сезонска сметка за греење од 10413 денари. И само едно подсетување дека се работи за стан од 70м2 со релативно ОК изолација.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
VIVAX AERI 3,5-ка (Gold) во Tehnomarket во Прилеп се продава за 25.000, на klimi.mk се продава за 28.990
Туго..

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Пиши и други цени ако можеш. Која е апсолутно најефтина Вивакс или Грее 2.5ка таму? Оваа 09AESI+ што е сега на акција 19000 колку е таму?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Пиши и други цени ако можеш. Која е апсолутно најефтина Вивакс или Грее 2.5ка таму? Оваа 09AESI+ што е сега на акција 19000 колку е таму?
Денес е прв ден на отворање и имаше неверојатна гужва внатре. Има на нивната страна што се е на попуст овие два три дена.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
VIVAX AERI 3,5-ка (Gold) во Tehnomarket во Прилеп се продава за 25.000, на klimi.mk се продава за 28.990
Туго..
Незнам која е поентата постојано да се трудеш да не нападнеш и омаловажуваш. Тоа што техномаркет имаат отварање, направиле промоција и се решиле за беспари да работат 2-3 дена не значи сите други истото да го направеме.
Зошто не пишеш за другите "Туго.." кога ние имаме акција на производи како на пример kyato кога ја продаваат 20-22 илјади а имаме акција на 17990, кога AESI+ ја продаваат 24-26илјади има акција на 21990, Тоа што конкурентите продавата MAX за 20-22 илјади додека ние имаме за 17990 и уште еден куп други примери во минатото кога сме имале акција/промоција на голем број на модели кои ја немале конкурентите.

Никој не спори ако ти одговара ете ја акцијата која ја имаат искористија купи си клима по добра цена, ама немој да ги ставаш другите ( нас ) во лош контекст.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Прво сакав на кратко а одговорам ама морам со мулти цитати за да не испаднам интелектуално непоштен. Одиме со ред:
Незнам која е поентата постојано да се трудеш да не нападнеш и омаловажуваш.
Зошто го доживувате како личен удар изнесувањето на вистината? Цените кои ги имате на вашата веб страна се јавно достапни и, ваљда, можеме да ги споредуваме со други трговци.
Тоа што техномаркет имаат отварање, направиле промоција и се решиле за беспари да работат 2-3 дена не значи сите други истото да го направеме.
Не ме интересира со што работи. Ти добро знаеш, а и јас исто дека долната граница на Tehnomarket е горна граница на обичните трговци во Прилеп (на пример)
кога ние имаме акција на производи како на пример kyato кога ја продаваат 20-22 илјади а имаме акција на 17990, кога AESI+ ја продаваат 24-26илјади има акција на 21990, Тоа што конкурентите продавата MAX за 20-22 илјади додека ние имаме за 17990 и уште еден куп други примери во минатото кога сме имале акција/промоција на голем број на модели кои ја немале конкурентите.
Kyato, Tesla, Max, Beko... не би сега да навредам никој ама не ги сметам за, ај да бидам коректен, добри брендови. Можеби се добри за по деловни објекти или ако опремуваш стан кој ќе го издаваш под кирија ама за друго не знам.
Никој не спори ако ти одговара ете ја акцијата која ја имаат искористија купи си клима по добра цена, ама немој да ги ставаш другите ( нас ) во лош контекст.
Јас лошто мислење за вас го темелам за еден друг немил настан каде што на човекот му направивте триста компликации затоа што ми продал клими за цена која не се поклопува со вашите мегаломански маржи. Ургенции во Паком, плачење, цвилење..

Бај д веј
Техномаркет може да се фолира колку што сака. (Вие гледам не се фолирате, вие дерите)
AERI може многу лесно да се набави под 25.000 и цената би се движела помеѓу 24.000 ~ 25.000 без монтажа. Во било која продавница во Прилеп што продава бела техника.
Клучен збор е „кеш“

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Зошто го доживувате како личен удар изнесувањето на вистината? Цените кои ги имате на вашата веб страна се јавно достапни и, ваљда, можеме да ги споредуваме со други трговци.
Нема проблем со изнесување на вистина, но има проблемот со начинот на кој го правете тоа.
Точни нашите цени се јавни и сме едни од ретките кои го правиме тоа, целосно транспарентни и не криеме ни кои сме ни што сме, со сите спецификации, слики и информации. Ама вие тоа го злоупотребувате со благо изврување на фактите и вистината. Не е проблем да направете споредба на цената за тоа сме и тука ама начинот на кој го правете е со еден вид на провокација и навреда.
Конкретно зборам за "Туго.." Целиот пост е ОК, не бегаме од тоа ама тоа нa крајот е тоа што навредува и провоцира.

Kyato, Tesla, Max, Beko... не би сега да навредам никој ама не ги сметам за, ај да бидам коректен, добри брендови. Можеби се добри за по деловни објекти или ако опремуваш стан кој ќе го издаваш под кирија ама за друго не знам.
Е ова е конкретен пример каде лежи проблемот, бараш игла во сено се фаќаш за нејзе и правиш цела теорија на заговор.
Прво го испушти вивакс да го спомнеш, кога веќе ме цитира втората клима која ја пишав како пример е клима на вивакс, очигледно и нив ли не ги сметаш за добар бренд?
Ама тоа не е и воопшто поентата, поентата е дека кога имаме ние акции/промоции никогаш ама никогаш не си пишал еве тука е поевтино добра цена има и слично. А сме имале промоции и на Вивакс и на Грее и на Панасоник и на Митсубиши и на слични "добри" брендови и модели ама тоа не ти е во прилог па ајде извртувај и вади од контекст мислења. Добро знаеш дека сите овие кои ги набројав сега се пример на промоции кои во моментот ги имаме ама не го претставуваш како така туку ја заврте работата на споредба на подобри и полоши брендови и слично. Тоа е тоа вадење од контекст кое го правиш.

Јас лошто мислење за вас го темелам за еден друг немил настан каде што на човекот му направивте триста компликации затоа што ми продал клими за цена која не се поклопува со вашите мегаломански маржи. Ургенции во Паком, плачење, цвилење..
Имаш голема грешка, не сме му направиле ние на никого никакви проблеми, ниту пак имаме намера не некого нешто да му направеме, ако некој друг правел на некого проблеми и имало плачење и слично тоа си е негов проблем, не пробувај да не замешаш нас таму каде што не сме замешани.

Бај д веј
Техномаркет може да се фолира колку што сака. (Вие гледам не се фолирате, вие дерите)
AERI може многу лесно да се набави под 25.000 и цената би се движела помеѓу 24.000 ~ 25.000 без монтажа. Во било која продавница во Прилеп што продава бела техника.
Клучен збор е „кеш“
Како што не те интересира дали техномаркет имале промоција моментално па за тоа била таква цената, зошто па да те интересира кој колкава маржа има? Што береш гајле ти на друг ? Ако можеме ние ( и техно маркет и нептун и сет и сите ) ке ја набавиме и 100 ден а ке ја продаваме 100 000 ден, а вие имате право да купете од каде сакате и што сакате, никој не ви брани ништо, не сме монопол, вивакс клими во секој град има по намалку 2-3 продавачи.
Ние сме бизнис, нашите цени се генерално стандардни со останатите цени на пазарот, нормално има период на некои модели имаме промоција/акција и се се пониска цена од конкурентите а има и периоди кога некој конкурент има промоција/акција па има пониска цена, никого не лажеме и не го тераме нешто на сила. Имаме Производ, платформа за продажба, јавни информации, поддршка, грижа за корисници, после продажба и слично но пред се сме бизнис, работиме за пари ( исто како што вие доме работете за пари и вас никој не ви ја прави математиката ) и немојте да не претставувате нешто што не сме и да вадете од контекст работи.

Последна промена:

moni moni

read-only
27 септември 2017
33
27
по сегашните сметки за струја гледам за колку малку пари сме се грееле цело зимо
месечно ме факало 1000-1200 ден за стан од 60квадрати со тем од 24 с преку ден и 20-21 преку нок
модел на клима грее ломо лцлх
уште еднаш благодарност за суми и неговата професионалност
Кој сака клима нека го бара обавезно
професионалност на ниво

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Клима само за ладење преку лето, 40тина квадрати, најдобро а најевтино шо е?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Вивакс и Грее некоја 3.5, на пример AEZI или Ломо Ецо. Која ќе се начка на промоција таа. Мислам дека ова е најефтино ако е уште оваа цена.

7sDSiED.png

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Вивакс и Грее некоја 3.5, на пример AEZI или Ломо Ецо. Која ќе се начка на промоција таа. Мислам дека ова е најефтино ако е уште оваа цена.

7sDSiED.png

Има некоја предност шо е инвертер за ладење?

Почекај до понеделник, ке стартува некоја акција...
( Inside information :) )

Тенкс, че причекам :3

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Потрошувачката зависи од спецификациите, не од тоа дали климата има или нема инвертор.
Предноста на инвертор климите е во поголемиот комфор што го пружаат, во однос на он-оф климите. Или најлесно разбирливо кажано, инвертор клима може да лади (и да грее) со послабо дување, со помалку правење промаја во просторијата, и со помалку бука.

Stefan.Taz

hello world
30 април 2008
285
43
Куманово
www.lookup.mk
Stefan.Taz's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-760 Processor (8M Cache, 2.80 GHz) | DeepCool GamerStorm Gabriel
Motherboard
Asus P7P55 LX
Storage
HDD
RAM
10 GB
Video card
ATI Radeon™ HD 5570 Graphics - AMD
Mouse
NEOCOM
Keyboard
China, Made by 2001
Audio
Zvucnici
Monitor
Philips
OS
Win7
Здраво друштво,

има понуда од техномаркет што не е лоша па сакам чисто да чујам ваше мислење.
TehnoMarket Makedonija

Понудата трае до петок, па не знам дали да си земам ваква за у стан за ладење и греење. Јас имав во стариот стан Нео клима многу беше топ сега не знам како стои брендот.

Поздрав

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Druze kolku sto doznav imaat gree kompresor i se so uslovna 5 god garancija t.e so doplata 800 den po godina taka da na cenata dodadi uste 4000 den ispaga 26000
E sega za 26000 den imas i drugi dali vivax dali gree

Stefan.Taz

hello world
30 април 2008
285
43
Куманово
www.lookup.mk
Stefan.Taz's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-760 Processor (8M Cache, 2.80 GHz) | DeepCool GamerStorm Gabriel
Motherboard
Asus P7P55 LX
Storage
HDD
RAM
10 GB
Video card
ATI Radeon™ HD 5570 Graphics - AMD
Mouse
NEOCOM
Keyboard
China, Made by 2001
Audio
Zvucnici
Monitor
Philips
OS
Win7
Druze kolku sto doznav imaat gree kompresor i se so uslovna 5 god garancija t.e so doplata 800 den po godina taka da na cenata dodadi uste 4000 den ispaga 26000
E sega za 26000 den imas i drugi dali vivax dali gree

Ако е веќ се дојде до 26иљаде, ондак за још 2-3 вероватно може да падне некој Самсунг или LG. Има и whirlpool за таа цена(26000), не знам што клима е o_O

Едит:
Праша едно другарче, гаранција е 1+4, за година дена плаќаш 800 што ќе дојде да гу провери

Последна промена:

ig.klima

read-only
22 мај 2018
1
0
Zdravo sakam da zemam klimi za vo dnevna okolu 30m2 i za spalna okolu 25m2 , gi razgleduvam na Gree i Vivax koj brend i model bi mi go preporacale ?

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Cistenje so demontaza na vnatresna i nadvoresna so rasklopuvanje na vnatresna i cistenje na turbina so komplet cistenje na nadvoresna so proverka na freon i povorna montaza .Se razbira firma go sraboti ova jas nemam znaenje za vakvo nesto

Centurion

hello world
8 август 2010
82
84
Има ли некој искуство со Fujitsu клими? Заинтересиран сум за Asyg 18 LFCA па ме интересира корисничко искуство, предности, мани, дефрости, тип на компресор, каков изменувач има, ЕЕV или капилара во надворешна, модулација при греење итн??
Не дека се разбирам нешто многу од клими, ова е се што читав по форуми како најрелевантно при одбирање на инвертер.
Инаку се работи за стан од 90кв. со изолација и нови пвц прозори, ориентација југ-запад,се грее под,до и над него. Поздрав.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв