Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Спуштање до 280 вати е пристоен параметар, и ако двајца кажувате дека не е бучно - нема зошто да мислам дека не го доживувате тоа така. Од друга страна Пинки поназад има друго искуство. Но сеедно, убаво е да се споделат мислења и искуства, понатаму кој како сака за себе ќе си одлучи.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Да го разглобам малце моето мислење, да не ме сфатил некој погрешно.

Тоа што ми смета кај FH35ки монтирани во релативно мал простор (<30 m2), не е голема бучава, туку промена на бучавата 200 пати во денот. Уште поголем проблем е промената на температура 200 пати во денот.

Кога би бирал пак единици за овие простории, како што спомна и @Lokvan, како главна карактеристика би ја гледал минималната моќ. Уствари би ставил топлинска пумпа со подно греење место клими, али тоа е веќе друга тема на муабет :)

Непотребно доскутирате дали и како инвертерот повеке или помалку ке се понаша како on/off кога тоа се случува 5-15 дена во годината обично рана есен или доцна пролет кога температурата надвор е за некој степен пониска од таа внатре и се користи климата за да надокнади некој 2-3 степени разлика.

Кај мене три FH35ки монтирани во простории до 30 m2 работат како on/off на температури до кај -5 степени. Тоа е 95% од грејната сезона.

Пример за модулација на fh35 кај мене
На видеото се гледа дека за 40 секунди веќе се качи неколку вати влезната моќ. Почекај да престане да се качува, т.е. 10-15 минути откако ќе излезе од пауза за постигната температура. Тука прикажува 280W пошто гасот уште нема постигнато температура и густина, а со тоа е намален отпорот што се ствара кај компресорот.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
И кај мене е 280-330W како што и напоменав претходно.

Инаку моите се купени 2017ма ако тоа нешто менува.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo

Тоа што ми смета кај FH35ки монтирани во релативно мал простор (<30 m2), не е голема бучава, туку промена на бучавата 200 пати во денот. Уште поголем проблем е промената на температура 200 пати во денот.

Teбе ти смета климата како грејно тело очигледно. Така работи, некомфорно, не е парно, но економично е. Исклучи аутофан и стави некоја фиксна брзина за малку да се ублажи тој некомфор што го чувствуваш.

И мене ми смета. Ако го оставам ручекот 15 минути на маса, климата го суши. Научив побрзо да јадам :D

тундрата има 500w на.минимум на греење
Погледнете го атачментот 63826 ѕ
300 wat има 9ката за која се зборува.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64

Кога би бирал пак единици за овие простории, како што спомна и @Lokvan, како главна карактеристика би ја гледал минималната моќ. Уствари би ставил топлинска пумпа со подно греење место клими, али тоа е веќе друга тема на муабет

Кај мене три FH35ки монтирани во простории до 30 m2 работат како on/off на температури до кај -5 степени. Тоа е 95% од грејната сезона.

На видеото се гледа дека за 40 секунди веќе се качи неколку вати влезната моќ. Почекај да престане да се качува, т.е. 10-15 минути откако ќе излезе од пауза за постигната температура. Тука прикажува 280W пошто гасот уште нема постигнато температура и густина, а со тоа е намален отпорот што се ствара кај компресорот.

Дали имаш слушнато како работат останатите клими?

Јас имам неколку и се многу многу побучни без разлика дали идат у он или офф.

Единствено suzumi + може да работи потивко, али не сум слушнал, би сакал да слушнам пред да одвојам пари за неа за во спална соба.

Конкретно fh35 во 35 квадрати кај мене на температури +3-4-5 работи и иде у ин офф чат пат. Таа во 21 квадрат е на аутофан и цело време е 1 и 2 брзина и мислам дека радиатор е побучен од неа.
Патем спецификациите на сајтот велат дека fh35 е за small room.

857125a9cf421e3444170f5afd568ae8.jpg

edit:
Еве general room sizes
a1c5f614bcb655e2cc24d500aa8d1882.jpg

Small е 50 m3
Ако земеме кај нас стандард плафон 2.6 m
Испаѓа 5x4m соба.
Околу 20 метра квадратни

Sent from my iPhone using Tapatalk

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Смол/ларџ се зависи од загубите на просторот.

18м2 со лабави врати и прозори ќе е мраз.
85м2 изолиран простор од сите страни со PVC со 4 дихт гуми и 3 стакла ќе е бања.

Башка и поднебјето. Дали е просечна температура -2Ц во јануари како Скопје. Или е -10 како во Москва или е -7 како во Осло.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Се премисливме па сега наместо најефтината Тошиба Мираи со попуст 27-28000 ќе одиме на 4 парчиња Gree GEH09AA- K3DNA1C парапетни за во стан со 3 спални од по 15 квадрати и дневна од 20 квадрати. Можеби во дневната 3.5KW наместо 2.5. Па ќе видиме како ќе се покажуваат.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Teбе ти смета климата како грејно тело очигледно. Така работи, некомфорно, не е парно, но економично е. Исклучи аутофан и стави некоја фиксна брзина за малку да се ублажи тој некомфор што го чувствуваш.

И мене ми смета. Ако го оставам ручекот 15 минути на маса, климата го суши. Научив побрзо да јадам :D

300 wat има 9ката за која се зборува.
h1.png
за 12ката мислев 500w на мининум некако многу е.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428

Исклучено е autofan. Секако таа опција не функционира на Mitsubishi. Инаку во поголем простор го нема тој проблем климата, пошто работи како инвертер, а не како on/off.

Дали имаш слушнато како работат останатите клими?

Јас имам неколку и се многу многу побучни без разлика дали идат у он или офф.
Во постот на кој реплицираш пишува дека не ми е проблем голема бучава, туку промената на бучава (и температура) 200 пати дневно.

Изменето од модератор:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK

Кога би бирал пак единици за овие простории, како што спомна и @Lokvan, како главна карактеристика би ја гледал минималната моќ. Уствари би ставил топлинска пумпа со подно греење место клими, али тоа е веќе друга тема на муабет :)

@mdeni ова погоре и посебно подвлеченото е токму тоа што се обидувам да го објаснам, а Пинки ете успева многу поелоквентно и концизно да го каже. Браво за него.

@pinky топлинска пумпа со подно греење е врвот на заштеда и комфор во греењето... Штета што ова го дознав откако се изгради куќата. Сега таков зафат е економски неоправдан и тежок, а алтернативната варијанта (втора кошулица со подна инсталација, врз првата) е некомпатибилна со статиката на објектот. :-/

Сите видови греење се компромис меѓу добри и лоши работи. Во поголеми простории ова не е голем проблем. Проблем е во помали простории. Но колку климата може пониско да модулира толку поголеми се шансите да се „погодат коцките“ за бројот на застанувања и почнувања да се намали на минимум.

Како што Пинки објасни погоре, проблемот не е толку јачината на бучавата кога климата работи, туку честите промени во таа бучава заради застанувања и почнувања. Колку пониска модулација, толку помалку застанувања и почнувања (и сметање). И помалку варијации во температурата, што исто така не е неважно.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Незнам ама ова не е стандардно туку кај тебе е исклучок, да е дефект на 3 не би рекол поготово на FH35 која се смета за клима со висок квалитет. Бидејќи напиша простории до 30м2 мене ми изгледа имаш многу мали топлотни загуби во истите ( одлична изолација ) па Fh35ka во таква просторија е прејака за тоа работи како on/off до -5. Пази Fh35 и не е баш 12ка клима, номинална моќност на греење е 4kW и зависно од изолација слично но најчесто е за 30+ м2 простории а не под 30м2.
Мала просторија, одлична изолација и моќна клима каква и да е ке прави почесто он/офф.

Не дека е огромен проблем, многу поголем проблем е да се постави послаба клима во поголема просторија него ли помоќна клима во помала просторија, сепак најдобро е да е приближно добро димензионирана истата за да немаш негативности.

Zlatko2225

read-only
18 април 2018
2
1
Zdravo sakam da zemam klima ured za 35m2 prostorija vivax 18ch50aevi ke mi kazi nekoj dobri i losi strani na klimata i dali se dobro pokazani za parite ili bi mi ponudil nekoj nesto drugo pozz

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
АЕРИ ти е ист со AEVI само што не е фенси на изглед, има помалце можност за потенцијални проблеми и е поефтин.

Јас би одел на 18CH50AERI наместо на AEVI, на твое место.

Zlatko2225

read-only
18 април 2018
2
1
razlikata e 3000 denari vo pari tolkava razlika mi davat znaci od kaj eden prijatel ke ja zemam aevi 40000 deanari zatoa sakav da prasam dali e dobra kako model inace aeri e do -15 a aevi do-20 a vo tehno makret e 44000 denari pozz

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
На кратко ако може некој да ми објасни:

разлики меѓу бренд (Тошиба на пример) и Gree. Сигурно ги има и би сакал да знам што добивам повеќе за скоро двојно поголема цена за модели со слични карактеристики.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Колку јас што сфатив од сите прочитани постови, кај јапонските клими технологијата е поусовршена, т.е. имаат пофина (пониска) модулација и следствено пониски сметки за струја.

Трајноста може исто да е подолга, но како климите, за кои се дебатира, се по 2-3 години и не е проверено во пракса, не мора да значи.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Razlikata megu premium modeli od gree i toshiba i ne se tolku razlicni vo cena kako hansol ili amber gree i suzumi toshiba
Razlika ima megu pocetni modeli od gree i modelite od toshiba .I toshiba ima pocetni modeli kako Mirai no ne se vistinsko lice za brendot.

Canibalot

hello world
29 јуни 2016
87
100
Здраво, ми треба мислење или совет. Сакам да земам клима само за ладење (немора да е инвертер), па би сакал да знам кои производители ги препорачувате пред другите. Се извинувам ако прашањето е повторено, прегледав неколку страни од дискусијата и неможев да најдам одговор.

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Мислам Амберот, има подобар фреон R32 (поекономичен од R410A кај Хансолот), како и повисок SEER/SCOP, генерално повисока енергетска класа е А+++ наспроти А++.

krangov

read-only
23 април 2018
8
2
Здраво дечки,

Потребен ми е совет при избор на клима уред...

Се работи за стан надградба со 65 квадрати, отворен од сите страни (нема лепенки со други станови или згради).

Од изолација моментално нема, освен надворешно што е целиот обвиен со лим, има пвц прозори.

Таванот е гипс картон, кој над него има стиропор 2цм (редени плочи, но не се лепени - незнам кој ефект го има), над него ковани талпи, слободен простор, па тервол 5цм, па греди со талпи и лимен кров.

Досега пробував да го греам дневниот простор кој е околу 35 квадрати со клима Вивакс ACP-12CH35GEEI (4к.вати) , но температурата беше ниска 19/20 степени, па користев и греалка додатно.

Нареден месец во дневниот простор ќе поставам стиропор 5цм и моменталната клима ќе ја префрлам во друга соба.

Би сакал да земам нова клима која би ја поставил во дневниот простор и би сакал да ја греам нејзе и доколку е можно остатокот од станот, кој сега би ја имал старата клима во спалната која е 14квадрати како помош на новата.

Буџет околу 1000евра но може и нешто повеќе доколку има потреба.

Фала и поздрав

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
На кратко ако може некој да ми објасни:

разлики меѓу бренд (Тошиба на пример) и Gree. Сигурно ги има и би сакал да знам што добивам повеќе за скоро двојно поголема цена за модели со слични карактеристики.

Разликите се посуптилни од емпириски разлики во спецификации и перформанси. Првото е финеса и комфор и подобар квалитет на изработка, второто е добар price/performance бренд. Ќе треба да одлучиш кое од двете е поважно за тебе.

Како за твоите 25м2 би требало да ти биде интересна дискусијата неколку страници наназад, каде зборуваме за тоа дека за комфор во помали простории е потребна што пониска модулација (можност за работа на што пониска моќност).

Има различни ставови за тоа, некои не се согласуваат (дека комфорот е толку важен). Но чисто од аспект на греење, нема да се зезнеш што и да одбереш. :)

едит:
стан надградба со 65 квадрати, отворен од сите страни (нема лепенки со други станови или згради).
Од изолација моментално нема
пробував да го греам дневниот простор кој е околу 35 квадрати со клима Вивакс ACP-12CH35GEEI (4к.вати) , но температурата беше ниска 19/20 степени, па користев и греалка додатно.
Би сакал да земам нова клима која би ја поставил во дневниот простор и би сакал да ја греам нејзе и доколку е можно остатокот од станот, кој сега би ја имал старата клима во спалната која е 14квадрати како помош на новата.

Буџет околу 1000евра но може и нешто повеќе доколку има потреба.
Toj вивакс што го имаш, се сеќавам збореа дека според сервисните упатства е ремаркиран Gree COZY (најевтините Гри модели од пред 4-5 години). Таа клима никако не е за повеќе од 20-тина квадрати, или 25 квадрати со одлична изолација, и не за поладно време од -5с. За твојот простор добро е и 19/20 што правела.

Како и да е, еве две опции како за твоите потреби/буџет:
Mitsubishi FH35
Gree Amber 12000BTU

Првата е квалитетна клима од одличен бренд, со една маана дека ауто модот не и е баш како што треба, но тоа на мнозинството корисници и не им смета.

Втората е моќна клима од кинески бренд специјализиран за клими кои се на врвот според пари/перформанси критериумот, но и бренд кој овде многумина љубат да го плукаат. :hay:

Што и да земеш од овие две клими, ќе те грее. (точка)
Разликата во греење, меѓу тој вивакс и било која од овие две клими погоре - ќе биде слична како разликата во возбудата што ќе ја почуствуваш во гледање снимка од Лила Филиповска, или снимка од Danika Mori. :hay:
(disclaimer за љубители на гилфови и други „чудни“ фетиши) :innocent:

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв