На секоја сметка пишува кој производ колку ДДВ има. А=18% Б=5%Мислам дека недостаток на апликацијава е што нема инфо во вид на слика кога ќе кликнеш во извештај на некоја од сметките. Практично не знаеш колкаво е ддв-тоа и дал е 5 или 18%. (ама така треба, народ треба во незнаење да се држи) Ова е проблем, бидејќи како ќе знам кога сум го остварил лимитот од 600 денари месечно!? И сеа наместо понатака да ги скенира сметките друг член на семејството, поради незнаење ќе шибаш све на еден усер. Среќа они ни израчунале дека со потрошени 26000 и кусур ќе имаме сигурни 600 денари месечно. За ич пари изигруваме инспектори. Нека ни е наздравје!
До некаде се сложувам, меѓутоа лимитот не е 600 денари месечно, туку 1800 за три месеци,пресметката е квартална, ако си го надминал ,,лимитот" од 600 денари овој месец не значи дека треба да скенираш. На пример овој месец (Јули) си скенирал сметки во вкупен износ за поврат од 650 денари, тие 50 денари не ти пропаѓаат туку се пренесуваат за наредни два месеци во рамки на едно тромесечие односно ти преостануваат уште 1150 денари за Август и Септември.Мислам дека недостаток на апликацијава е што нема инфо во вид на слика кога ќе кликнеш во извештај на некоја од сметките. Практично не знаеш колкаво е ддв-тоа и дал е 5 или 18%. (ама така треба, народ треба во незнаење да се држи) Ова е проблем, бидејќи како ќе знам кога сум го остварил лимитот од 600 денари месечно!? И сеа наместо понатака да ги скенира сметките друг член на семејството, поради незнаење ќе шибаш све на еден усер. Среќа они ни израчунале дека со потрошени 26000 и кусур ќе имаме сигурни 600 денари месечно. За ич пари изигруваме инспектори. Нека ни е наздравје!
На секоја сметка имаш вкупно ддв (18+5) не мора да делиш по артикли.На секоја сметка пишува кој производ колку ДДВ има. А=18% Б=5%
Поголем процент од производите кои ги купуваме се неопходни па така нивното ДДВ е 5%. Останатото е 18% ДДВ.
Да за пресметка е полесно така, зборот ми беше ако сакаш да знаеш кој производ колку ДДВ има.На секоја сметка имаш вкупно ддв (18+5) не мора да делиш по артикли.
На вкупното ДДВ се пресметува 15%, независно што на истата сметка имаш артикли со стапка 18% и 5%.
Тоа и јас го викам, без многу мудрувања и замарања, некој ми плаќа пари за да си играм со телефонот.Сликаш и тераш, незнам зошто комплицирате. 5 секунди работа е.
Грубо околу 20000 месечно треба да сликаш сметки. Дец ит.
Ова е твоја сметка ? Ако да, слободно можеш да се пожалиш да ти се даде нова.Издадена сметка од еден Тинекс маркет, случајност или стратешки искината точно пред кодот?
Погледнете го атачментот 76542
Ова е твоја сметка ? Ако да, слободно можеш да се пожалиш да ти се даде нова.
Испратено од SM-G960F преку IT.mk форум апликација
Само сега летото тешко до фискална да стигнеш по кафичи и ресторани се некако на брзање се немаат време, де не им работи па касапски ти носат ливче со цртки колку пива имаш испиено и јадено, чудесна земја сме.
Само што тие од ујп седат на соседните маси и јадат пијат без да плакаат затоа пишав чудесна земја и тоа во најпосетени кафичи и ресторани е ова, каде има над 30 40 маси полни секоја вечер.Па пријави ги во УЈП, што чудесна земја.
За 2.753% уопште не кревам телефон бе а камо ли сметка да барам, што ви е на вас.
Тоа е во случај ако сите продукти се од 18% данок, од овој со 5% испаѓа 0.75%.За 2.753% уопште не кревам телефон бе а камо ли сметка да барам, што ви е на вас.
Што има јас да барам сметка? Може не ми треба, никој не може да ми каже дека задолжително морам да барам.Какви 2.753%, ти и без меркава треба да бараш фискална. Затоа во секоја продавница стои залепено "Задолжително побарај фискална сметка" уште од кога ги воведоа фискалните.
Што има јас да барам сметка? Може не ми треба, никој не може да ми каже дека задолжително морам да барам.
Па да никој нема да ти стави нож под грло, твое право. Ама треба да бараш сметка зашто прво може да ти наплати појше од што треба, а второ и индиректно те краде со тоа што затајува данок. Ако си ти помирен со тоа, ок.
Не може да ми наплати повеќе одошто треба затоа што знам што плаќам и колку чини.
Не може да ми наплати повеќе одошто треба затоа што знам што плаќам и колку чини.
Ако не го украде продавачот данокот, ќе го украде секретарот, министерот, премиерот и останата штеточина.
Не е моја обврска јас да се занимавам со јавните финансии на државата, за тоа си има и органи и управа, и закони и извршување на законите.
Мое е јас да ги платам придонесите, персоналниот данок и да ја платам малопродажната цена на произвотот. Мојата обврска тука завршува. Ако треба јас да ја вршам задачата на државата тогаш за тоа треба да ме плати, да ме овласти и да ми даде правна моќ. Слободно нека го направи тоа, нема да се бунам.
Вакви глупости како симињање апликации, сликање сметки, рачунање денари и проценти во децимали нема никаде на светот. Ваква глупост може да смисли само тупа и неписмена администрација која сака да лаже и манипулира прост и неспособен народ, при тоа наштетувајќи на државните и јавните интереси.
Низ сета теорија од аспект на јавни финансии, проблем на државата е да ги собере даноците од економијата на најразумен и рационален начин и да ги потроши најпродуктивно и мудро што може. Замисли, оваа држава ги собрала даноците па сега ќе ги враќа као назадкаква глупост од епски размери, ова ни во комедиите го нема.
Ти тоа го гледаш како обврска а јас го гледам како граѓанска одговорност.