Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Скролни малку назад ќе најдеш, дебатиравме на темава.
Не е исто "Друг доход" и личен доход.
Не е исто но на Личниот Доход никаде не споменуваат било што за интернет приходи. А тука вели интернет и др. што веројатно се подразбира за севкупниот поим за интернет, додека на личен доход уопште не спомнуваат нешто во врска со интернет.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Се е спомнато во Законот за личен доход.

Доход од работа претставува секој доход што го остварува обврзникот по основ на работен однос, вклучувајќи го и доходот по договор за повремено или привремено вршење услуги на органите на државната управа, на домашните и странските правни и физички лица, како и на домашните и странските физички лица што вршат самостојна дејност, ако со овој закон не се изземени од оданочување, се даночи со 10% до 90к денари.

Со исклучокв на работите што се наведени под Друг Доход како интернет марткетинг (гоогле адсенсе и др.), продавање производи на интернет, се даночки со 15%.

Значи програмирање (бекенд и фронтенд), СЕО, видео админации, и графички дизајн спаѓа во лилчен доход што се даночи со 10% до 90к денари.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Се е спомнато во Законот за личен доход.

Доход од работа претставува секој доход што го остварува обврзникот по основ на работен однос, вклучувајќи го и доходот по договор за повремено или привремено вршење услуги на органите на државната управа, на домашните и странските правни и физички лица, како и на домашните и странските физички лица што вршат самостојна дејност, ако со овој закон не се изземени од оданочување, се даночи со 10% до 90к денари.

Со исклучокв на работите што се наведени под Друг Доход како интернет марткетинг (гоогле адсенсе и др.), продавање производи на интернет, се даночки со 15%.

Значи програмирање (бекенд и фронтенд), СЕО, видео админации, и графички дизајн спаѓа во лилчен доход што се даночи со 10% до 90к денари.
Баш си грешка тука.

Физичко лице (резидент на Република Македонија) врши пресметка на аконтација на данокот на доход за „друг доход“ остварени во земјата и од странство (пр. доход од е-трговија преку специјализирани интернет страни, доход од интернет маркетинг услуги и др.).

Доход од интернет маркетинг услуги, баш е тоа СЕО,дизајн што не и сите други "интернет услуги"

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Доход од работа, самостојни дејности, авторски права, ... прилично е јасно што не е „друг доход“. Исто така е јасно зошто некои кои би подпаднале во таа категорија намерно биле евидентирани како „друг доход“. Истите со мала игра на зборови лесно може да се класифицираат како такви со што се добиваше право на намалување на даночната основица. „Добиваше“ - минато-свршено време.
Сигурен сум дека оние кои лесно може да се класифицираат во едната или другата, со промена на само еден-два збора, брзо ќе го направат тоа и повторно ќе бидат чисти.

Намалувањето на данокот на добивка (најавено од премиерот), во основа би било олеснување за поголемите ИТ компании. Она што ќе го изгубат на име на зголемен персонален, ќе го добијат назад (ако не и повеќе).
За жал, тоа нема да им помогне на малите компании (кои и така се најчесто ослободени од данок на добивка) и секако нема на фриленсерите (кај кои и не постои). Они ќе го јадат стапот како и да се завртат.

Фриленсерите и натаму на онлајн сервисите ќе се радуваат на многу нули, за во моментот кога ќе им легнат парите во џеб да бидат сведени на третина помалку (со сите трошоци за провизии и конверзии, ненормирани расходи, непризнати расходи, па дури и двојно оданочени приходи и сл.).

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.495
7.790
Скопје
www.facebook.com
Ме интересира мене тоа на нивната страна на еппд дали треба јас ставки да си внесувам или тие од таму треба да ми внесатт ? Бидеќи полето ми е празно доле и нема никаде опција да внесам за тоа колку обртни средства сум направил во изминатата 2018та година.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Баш си грешка тука.

Физичко лице (резидент на Република Македонија) врши пресметка на аконтација на данокот на доход за „друг доход“ остварени во земјата и од странство (пр. доход од е-трговија преку специјализирани интернет страни, доход од интернет маркетинг услуги и др.).
Доход од интернет маркетинг услуги, баш е тоа СЕО,дизајн што не и сите други "интернет услуги"
Ти си грешка, во заградата ти е објаснување што спаѓа во Друг доход, СЕО, дизајн, програмирање не е интернет маркетинг услуга.

O

Oliver!

Гостин
Доход од работа, самостојни дејности, авторски права, ... прилично е јасно што не е „друг доход“. Исто така е јасно зошто некои кои би подпаднале во таа категорија намерно биле евидентирани како „друг доход“. Истите со мала игра на зборови лесно може да се класифицираат како такви со што се добиваше право на намалување на даночната основица. „Добиваше“ - минато-свршено време.
Сигурен сум дека оние кои лесно може да се класифицираат во едната или другата, со промена на само еден-два збора, брзо ќе го направат тоа и повторно ќе бидат чисти.

Намалувањето на данокот на добивка (најавено од премиерот), во основа би било олеснување за поголемите ИТ компании. Она што ќе го изгубат на име на зголемен персонален, ќе го добијат назад (ако не и повеќе).
За жал, тоа нема да им помогне на малите компании (кои и така се најчесто ослободени од данок на добивка) и секако нема на фриленсерите (кај кои и не постои). Они ќе го јадат стапот како и да се завртат.

Фриленсерите и натаму на онлајн сервисите ќе се радуваат на многу нули, за во моментот кога ќе им легнат парите во џеб да бидат сведени на третина помалку (со сите трошоци за провизии и конверзии, ненормирани расходи, непризнати расходи, па дури и двојно оданочени приходи и сл.).

Директно во центар! : ]

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.735
3.413
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
ИТ компаниите ќе плаќаат 3% (наместо 10%) данок на добивка.

Тоа е тој баланс каде што персоналниот го зголемуваш и го правиш прогресивен, додека од друга страна ги полниш газдите кои имаат ИТ фирми.

Извор:
View: https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/1084510408751435776?s=19

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Ти си грешка, во заградата ти е објаснување што спаѓа во Друг доход, СЕО, дизајн, програмирање не е интернет маркетинг услуга.
Mожно е, не велам не, не се знае ништо со нашава влада и закони.
Ако е како што велиш ти, тогаш во доход од работа која точка ќе ја одбериш кога пополнуваш месечна пријава?

maci

poweruser
2 април 2008
3.390
977
Дали ако префрлам пари од денарска, моја сметка од комерцијална на моја денарска сметка во тутунска треба да платам данок?

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.815
33.985
roka.mk

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Ако е како што велиш ти, тогаш во доход од работа која точка ќе ја одбериш кога пополнуваш месечна пријава?
Како можеш да прашаш такво нешто без да кажеш што си работел :)
Во основа како фриленсер можеш да имаш разни ставки на доход. Самостојна дејност како генеричка нели, авторски и сродни права, индустриска сопственост,... Не секој прилив на средства мора да биде под иста ставка, туку зависи од типот на работата. Соодветно на тоа имаш право на различни намалувања на даночна основица.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Колку за инфо уште откако е почната темава имав однесено документи уредно пополнети и печатирани.

Акаунтот уште не е одобрен :D
И мојот уште не е одобрен.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Мислам дека од физичко на физичко лице не подлежат.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Можете веќе да се логирате на сајтот? Мене ми вика дека username, т.е. email-от ми е неточен. Исто и кога пробувам да ресетирам pass.

R

Roncic

Гостин
Во потесно семејство не подлежат. Пред закон све је моје твоје со сопругата од денот на стапување во брак.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те кошта
Доколку примаш пари на девизна сметка од странство, дали треба да го плаќаш данокот секој месец? Не мие баш објаснето ова.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Доколку примаш пари на девизна сметка од странство, дали треба да го плаќаш данокот секој месец? Не мие баш објаснето ова.

И мене ме интересира ова. Јас имам примено последните два месеци од 2018 на девизна и не ги пријавив месечно по што мислев дека со новиот систем ова се автоматкси ќе оди, али сега читам дека треба да ги пријавиме примањата пак рачно преку системот.

Јас работев како фрееленер (програмирање), кој основ треба да изберам во систем?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
И мене ме интересира ова. Јас имам примено последните два месеци од 2018 на девизна и не ги пријавив месечно по што мислев дека со новиот систем ова се автоматкси ќе оди, али сега читам дека треба да ги пријавиме примањата пак рачно преку системот.

Јас работев како фрееленер (програмирање), кој основ треба да изберам во систем?
Види вака за ова јас искрено не би ти препорачал да слушаш рандом ликови од форумот, различни типови ќе ти дадат различни совети, трк до УЈП, барај некој помлад и убаво разберисе што и како па можеш да постираш мислење како помина и што ти рекоа.

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Види вака за ова јас искрено не би ти препорачал да слушаш рандом ликови од форумот, различни типови ќе ти дадат различни совети, трк до УЈП, барај некој помлад и убаво разберисе што и како па можеш да постираш мислење како помина и што ти рекоа.

Секако планирав да одам до УЈП да се распрашам. Најверојатно утре ќе тркнам до таму па ќе пишам што ми имат кажано.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Секако планирав да одам до УЈП да се распрашам. Најверојатно утре ќе тркнам до таму па ќе пишам што ми имат кажано.
Супер ко така, прашај исто и за дали се плаќа месечно или годишно па да знаеме од сигурно извори што е и како е

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно