Не мачи се оди право во UJP не губи време,истиот проблем го имав@Pane24
Пробав така друже, многу пати, си препратив заборавена лозинка, ми стигна генерирана лозинка на емајл, али пак неможам да влезам ми вика нешто, погрешни подадоци и не е дозволена најава на неодобрен корисник.
![]()
И јас се пријавив но што со тие кој нема да се пријават?
Казни или ујп сами ќе ги пријават?
Јас кога го поднесов барањето ми рекоа дека ќе чекам околу месец да ми го креираат профилот.Дали можете да се најавите на вашите профили на ова Е-данок ? Јас на 14ти декември го поднесов барањето, и еве денес на 7ми јануари после 3 недели од поднесување на барањето неможам да се логирам.
Има некој друг проблем со ЕПДД од Нова Година?
1. Кај бруто и кај нето приходот ми дава иста цифра, иако нели бруто треба да е основицата+данок, а нето само основицата.
2. Генерира само пресметка, не генерира и втора страна - уплатницата со фолио број.
Вртам на 02-3163 -411 локал 301 или локал 302 и нормално никој не ми крева.
Тоа не е новина, изгледа слабо играш комар ти.има и друга новина , од оваа година персоналниот данок ке биде 15%
ова ми го кажа лице од ујп
Дечки, ова е нешто ново?
До 15 јануари да се поднесе пријава: Кој треба да се регистрира како ДДВ обврзник? - Република
Со законските измени кои ќе бидат направени на барање на невладиниот сектор од обврската да плаќаат данок ќе бидат исклучени невладините и професорите кои остваруваат приходи од менторство. Исклучени ќе бидат и оние кои заработуваат од вршење на научна дејност. Во системот за ДДВ обврзници не влегуваат и оние кои приходи од изнајмување на станови и ИТ услуги вршени во странство.
А за суми под 1 мил. сеуште треба да се плаќа 10% данок?Ако си имал приходи од на пр. кирии од 1.000.000 денари или повеќе треба да се регистрираш.
А за суми под 1 мил. сеуште треба да се плаќа 10% данок?
Да, за суми до 1 милион годишно, односно до 90000 месечно е сè уште 10%.
Ако надминеш месечно 90.000, на секој денар над таа сума стапката е 18%.
Наскоро ќе ви пишам за сигурно, во тек ми е една уплата преку агенција и ќе ми пратат точно инфо за ова што го пишувам.
Тој беше планот со бројките, освен паметниов нѝ министер ако не сменил пак нешто преку ноќ (Матер му е...)![]()
Ова јас колку што разбрав е за плати, до 90.000 10% па над 90.000 делот 18%.
И за хонорарци, авторски, договор на дело итн... исто и за земјоделци и уште десетина други ствари, ги заборавив веќе)
За земјоделци не, овој од 15% го дефинираат како приход од капитал (значи не од физичка работа)...
Edit: Еве повеќе на линков
ВИД НА ДОХОД Месечна даночна основа Стапка на данок
- доход од работа
- доход од авторски и сродни права
- доходот од продажба на сопствени земјоделски производи (ако исплатувачот на доходот води деловни книги)
до 90.000 денари 10%
од 90.001 денари 9.000 денари + 18% на делот од доходот над 90.000 денари
доход од закуп, ако исплатувачот на доходот води деловни книги 15%
доход од права од индустриска сопственост 15%
доход од капитал, освен доходот од камати од депозити 15%
добивки од игри на среќа 15%
доход од осигурување 15%
друг доход, ако исплатувачот на доходот води деловни книги 15%
Бесплатна достава
SSD M.2 1TB WD Blue SN5100 M.2 NVMe WDS100T5B0E
9.790,00 ден
Бесплатна достава
NET LAN WIRELESS PCI-E CUDY AC650 Dual-Band, 433+200Mbps, WiFi 5, WE650
850,00 ден
Бесплатна достава
NET RANGE EXTENDER RE300 CUDY Wi-Fi, 2.4GHz, 2xAntennas, RE300
940,00 ден
Бесплатна достава
COOLERS CASE FAN 120mm ARCTIC P12 Pro LN A-RGB PWM-PST 450-2000 RPM, BLACK ACFAN00344A
1.100,00 ден
Бесплатна достава
MONITOR 27" XIAOMI G27i (2026), 1920x1080, IPS, 200Hz, Freesync Premium, HDR400, HDMI, DP, Black, P27FDA-RGGL
7.830,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 PINK
1.970,00 ден