Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
за 2018 немав приходи, не се регистирарав за ова е данок, ако имам за 2019 ке може да се регистрирам понатаму?
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те кошта

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те кошта

дека нешто читав рокот бил до 31.12.2018, или тоа само за тие што имале во 2018 приход на сметка?

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Правилно си ги внесувал како други приходи и така треба, коа ке поднесеш се и пополниш право, потоа треба за секоја исплата да прикачиш на сајтот на епдд во делот за документи што сто и на крај 743 образец, од коа ке пополниш и тоа, стискаш заврши пресметка, стига пин на меил го внесуваш во епдд и потоа чекаш да ти потврдат да платиш.... за 2018 беше така, за 2019 има нови точки и веке не постои точката 3.1 други приходи, некој викаат дека нема да треба ништо да внесуваш самите банки ке бидат поврзани со епдд и твое е само да плаќаш, ама уште незнам затоа што системот на 03.01 им правеше абгрејд и им се измешаа работите. На крај УЈП ке ти прати решение за да споредиш, ако е се платено и точно само потврдуваш и тоа е тоа

Многу збунети луге има тука, кој си толкуваат и прават по свое тука, не слушај никој, советувај се со вистински луге затоа што не е шала. Кажано ми е од страна на УЈП дека според закон имаат увид 5 години во сметките наши, така да нема бегање од тоа, бидете си чисти затоа што ако ве фатат дека затајувате казните се огромни....

Ја потрошив многу време и пари за да ги обезбедам сите информации зато ова што го зборам го сметам за веродостоен муабет

Јас пари примам од Facebook, Google, Revcontent, Content.ad и приливи од физички лица.... за сите нив си платив за 2018 данок со поовластена цена од 7% сега веке тоа го нема и треб да се пријавува се со 15%
А за што е тогаш опцијата Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги? Значи катастрофа работа... УЈП требаше да направат систем и потоа да го пуштат во употреба функционален а не да прават апдејти и ние да се чудиме што е што... Смеа

draey

hello world
15 јануари 2010
237
263
Куманово
draey's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 3700X + beQuiet! Dark Rock 4
Motherboard
Asrock X570 STEEL LEGEND
Storage
M.2 Samsung NVMe 970 EVO Plus 250GB + Samsung 860 EVO 500 GB + 1TB WD EZEX
PSU
650W RIOTORO ENIGMA G2
RAM
32GB G.SKILL Trident Z RGB NEO
Video card
GIGABYTE GTX1660 SUPER GAMING OC 6GB
Case
Cooler Master Storm Scout 2
Mouse
Logitech G403
Audio
Phillips BTD7170
Monitor
Acer Nitro VG252Q IPS, 240hz, Full HD
OS
Windows 10 Pro
Пред 5-6 дена пријавив данок за месец декември. Приливот е од адсенсе и сеуште ми стојат опциите како по старо што беа. Според пресметката уште ми е по старо, односно 7%.

Најверојатно од нареден месец че ме бричат со 15%.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Пред 5-6 дена пријавив данок за месец декември. Приливот е од адсенсе и сеуште ми стојат опциите како по старо што беа. Според пресметката уште ми е по старо, односно 7%.

Најверојатно од нареден месец че ме бричат со 15%.
Ова не е нормално.. Треба да излеземе и да бараме понизок данок, кај пари внесуваме од странство па и 15% да не ќинат! Протести само

O

Oliver!

Гостин
Многу збунети луге има тука...

Јас пари примам од Facebook, Google, Revcontent, Content.ad и приливи од физички лица.... за сите нив си платив за 2018 данок со поовластена цена од 7% сега веке тоа го нема и треб да се пријавува се со 15%

Друже, facebook, google итн не спаѓаат во истата тарифа како авторски хонорари...

Додека, ако се работи за изработка на вебсајт и други работи тесно поврзани со тоа - тарифата беше 10% и сè уште е 10% до 90.000 месечно...

@CokeZone Ако не си земал пари од адсенс, маркетинг и слично оди на консултација во УЈП дефинитивно.

А воопшто за плаќањето - не ни помислувајте да пробате да скриете, жити мене. :)
Знаат повеќе за вас и вашите примања отколку вие самите :)))

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Друже, facebook, google итн не спаѓаат во истата тарифа како авторски хонорари...

Додека, ако се работи за изработка на вебсајт и други работи тесно поврзани со тоа - тарифата беше 10% и сè уште е 10% до 90.000 месечно...

@CokeZone Ако не си земал пари од адсенс, маркетинг и слично оди на консултација во УЈП дефинитивно.

А воопшто за плаќањето - не ни помислувајте да пробате да скриете, жити мене. :)
Знаат повеќе за вас и вашите примања отколку вие самите :)))
Ќе одам јас секако, него се консултирам прво на интернет, бидејќи на шалтер појма немаат да објаснат.
Е сега вака, шо разлика има тоа и дали си зимал пари од адсенсе итн. Јас земам пари од фирма, меѓутоа сум вработен како фрилансер на неопределено време, фирма мала а не голема како гугл итн.
И што значи авторски хонорари..?

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
@Oliverbds затоа викам за различни работи, различно се води, ти идеш преку авторска и е друго, но кога имаш исплати од големи фири на тоја физичка адреса во банка тука во МК другачије се води.... За оние кој работат исто или слично како мене ете горе имаат примери како да се водат....

O

Oliver!

Гостин
Ќе одам јас секако, него се консултирам прво на интернет, бидејќи на шалтер појма немаат да објаснат.
Е сега вака, шо разлика има тоа и дали си зимал пари од адсенсе итн. Јас земам пари од фирма, меѓутоа сум вработен како фрилансер на неопределено време, фирма мала а не голема како гугл итн.
И што значи авторски хонорари..?

Пробај во овие агенции

Македонска Авторска Агенција
Home

Има и други кај нас, ти ги давам само тие што ми се веќе проверени.

Оди на консултација,
доколку навистина сите средства ти спаѓаат во авторски, договор на дело и слично,
колку и да ти наплатат за услугата за поврат на средства ќе биде незначително спрема тоа што веќе си платил во 2018.

Плус, ќе ти дадат памет за во иднина :)
Системот на е-пдд Е сменет и има различен начин на обработка на податоците.
Исто така, таму ќе те подучат во врска со даночното ослободување и како конкретно да плаќаш.

Пиши ми што си направил после, ме интересира баш дали ќе успее :)

Морам да се одјавам, ќе се вратам вечер пак, поздрав :)

O

Oliver!

Гостин
@Oliverbds затоа викам за различни работи, различно се води, ти идеш преку авторска и е друго, но кога имаш исплати од големи фири на тоја физичка адреса во банка тука во МК другачије се води.... За оние кој работат исто или слично како мене ете горе имаат примери како да се водат....

Ме јаде проблемот што на шалтер ладно им викаат: "поднеси во други приходи", а не ни прашале што точно работи...
Во замавот на страв од одговорност за затајување, секој еден ќе наседне и ќе прифати од прва што да плаќа, а не треба да плаќа толку...

Инаку, агенцииве работат со обработка на примањата.

Сите пари мене лично ми пристигаат на физичка сметка.
Нема пренос на пари преку нив, стриктно директно до мене.
Потоа поднесувам барање до агенција за наплата на данок за сумата и тие ги бркаат документите.

Јас плаќам на агенцијата, тие плаќаат во УЈП.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Тогаш агенцијата прави пари како посредништво што ти брка работа ? колку посто плакаш за нив и за други раб

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582

Апсолутно не e точно цитираното тврдење.

Истото ги прашав на мејл и ова го добив како одговор:

"Почитуван,

Доколку лицето не остварува никакви приходи, нема обврска за регистрација на е-ПДД.

Поздрав"

Ако за нешто не сте 100% сигурни немојте да пишувате, озбилни работи се ова.

Јас не верувам на еден човек (фирма), за сè битно прашувам барем на 2 места (сметководоители, консалтинзи) пошто кога ќе дојде нож до коска сите ќе си го свиткаат опашот.

Дури и тие осигурувањата за професионална одговорност на сметководителите ти се џабе (не можеш да се повикаш на тоа) ако од него немаш нешто на писмено со кое се докажува дека кај него (сметководителот) е грешката.

Инаку ако некој сака да пријави персоналец за Декември 2018, како датум на исплата мора да стави датум кој е макс. 31.12.2018 инаку (ако стави од 01.01.2019 датум на испалта) нема системот да му вади платен налог (фолио број).

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
И што лошо ке направиш ако се пријавиш а не остваруаш никаков промет ? Ке те гонат ли што си се пријавил ? Денеска во ова луда држава правилата се мењаат преку ноќ, денес не треба утре ке треба.... од 01.01 исто така се намали прагот за трошење кеш пари, неможеш да купиш со кеш повеќе од 1000 еура, за 6 месеци ке се намали на 500 и здравје догодина ке не тераат се да ни иде преку трансакциска сметка. Се е лудо и пореметено бар за мене

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Џабе ќе се малтретираш да идеш до УЈП.

Мене лично ништо не ми менува дали 500/1000 еур ќе ги дадам во ќеш или од картица, штетата по џебот е иста.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Дојдов до солуцијата, бар ја така мислам.

Друг доход - Физичко лице (резидент на Република Македонија) врши пресметка на аконтација на данокот на доход за „друг доход“ остварени во земјата и од странство (пр. доход од е-трговија преку специјализирани интернет страни, доход од интернет маркетинг услуги и др.).

Даночна стапка

• Од 01.01 2019 година, аконтацијата на данокот од друг доход се пресметува на соодветно утврдена даночна основа со примена на стапка од 15%.
Линк - Управа за Јавни Приходи на Република Македонија

A баш сум сигурен дека на вестите велеја дека тие што работат на интернет нема да бидат опфатени со измените на законот за 15%, или мене така ми се чини?

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.168
3.219
Струмица
Сега на еден пост на пријател на фб (од блиски извори на влада) беше напишано ова:
Оваа година се намалува данокот на добивка за информатика и информациони технологии од 10% на 3%. Македонија ја правиме дигитална зона за технологијата на иднината, со политики за поддршка за домашните ИТ компании и атракција за инвестиции на странските компании.

Не ми е јасно што сѐ се подразбира под "информатика и информациони технологии" и колку вистина има во ова?

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Сега на еден пост на пријател на фб (од блиски извори на влада) беше напишано ова:

Не ми е јасно што сѐ се подразбира под "информатика и информациони технологии" и колку вистина има во ова?

Да, ќе им симнат данок на добивка на Ендава и компанија (странски компании) пошто сиротите не прават многу од експлоатацијата на нашата ефтина програмерска работна сила, ама затоа удри по физичките лица со 50% или повеќе покачен персоналец.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Дојдов до солуцијата, бар ја така мислам.

Друг доход - Физичко лице (резидент на Република Македонија) врши пресметка на аконтација на данокот на доход за „друг доход“ остварени во земјата и од странство (пр. доход од е-трговија преку специјализирани интернет страни, доход од интернет маркетинг услуги и др.).

Даночна стапка

• Од 01.01 2019 година, аконтацијата на данокот од друг доход се пресметува на соодветно утврдена даночна основа со примена на стапка од 15%.
Линк - Управа за Јавни Приходи на Република Македонија

A баш сум сигурен дека на вестите велеја дека тие што работат на интернет нема да бидат опфатени со измените на законот за 15%, или мене така ми се чини?
Дали ќе бидеш оданочен со 15% изгледа зависи од тоа што работиш на интернет, ако работиш тоа што пишува погоре ќе бидеш оданочен со 15%.

O

Oliver!

Гостин
Тогаш агенцијата прави пари како посредништво што ти брка работа ? колку посто плакаш за нив и за други раб

Да, прави пари и алал нека им се! :)
Да не влезев во тој начин на работа, последниве 3-4 години којзнае кај ќе ми беше крајот.
Лично, поевтино ми е да им платам за услугата отколку да го трошам времето на УЈП и да јадам непотребни бедови.

Процентот не им е фиксен генерално за сите услуги.
На основ на договор, спрема тоа колку редовно и колкави суми ќе уплаќаш, можеш да се договориш за процент што и на тебе и на нив ќе им одговара.

Ако имаш голем обрт годишно, мислам дека ќе ти се исплати.

Направи некој муабет и со двете фирми, може ќе ти врши работа.

O

Oliver!

Гостин

Тука клучното е "данокот на добивка".
Не сум сигурен, ако знае некој нека додаде, мислам дека овој данок е поврзан само со фирми и се однесува на профитот на една фирма (разлика меѓу приходи и расходи).
Ова не е поврзано со поединци/фриленсери.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Данок на добивка е данок за правни лица како што пиша @Oliverbds.
А ова за намалување на овој данок за информатика и информациони технологии од 10% на 3%, со голема веројатност е чиста шпекулација.
Би било дискриминација во однос на сите други дејности... од сите дејности во овој дел најмалку се потребни стимулации и бенифиции. Јас речиси и да непознавам (освен ако тоа не е негов избор или работи freelance) невработен дипломиран ИТ инжинер.

CokeZone

hello world
27 декември 2015
115
82
Ме интересира дали некој има извадено од крипто во денари на наша банка и под кој основ ги даночаат ?
Веројатно не е дозволено.

Иначе, за 2018, дали да чекам од УЈП да ми пратат годишен извештај и да го платам тој или да ги платам сите трансакции, една по една, како што излегуваат на страната.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage