Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те коштаза 2018 немав приходи, не се регистирарав за ова е данок, ако имам за 2019 ке може да се регистрирам понатаму?
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те коштаза 2018 немав приходи, не се регистирарав за ова е данок, ако имам за 2019 ке може да се регистрирам понатаму?
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те кошта
А за што е тогаш опцијата Примања по основ на други извршени повремени или привремени услуги? Значи катастрофа работа... УЈП требаше да направат систем и потоа да го пуштат во употреба функционален а не да прават апдејти и ние да се чудиме што е што... СмеаПравилно си ги внесувал како други приходи и така треба, коа ке поднесеш се и пополниш право, потоа треба за секоја исплата да прикачиш на сајтот на епдд во делот за документи што сто и на крај 743 образец, од коа ке пополниш и тоа, стискаш заврши пресметка, стига пин на меил го внесуваш во епдд и потоа чекаш да ти потврдат да платиш.... за 2018 беше така, за 2019 има нови точки и веке не постои точката 3.1 други приходи, некој викаат дека нема да треба ништо да внесуваш самите банки ке бидат поврзани со епдд и твое е само да плаќаш, ама уште незнам затоа што системот на 03.01 им правеше абгрејд и им се измешаа работите. На крај УЈП ке ти прати решение за да споредиш, ако е се платено и точно само потврдуваш и тоа е тоа
Многу збунети луге има тука, кој си толкуваат и прават по свое тука, не слушај никој, советувај се со вистински луге затоа што не е шала. Кажано ми е од страна на УЈП дека според закон имаат увид 5 години во сметките наши, така да нема бегање од тоа, бидете си чисти затоа што ако ве фатат дека затајувате казните се огромни....
Ја потрошив многу време и пари за да ги обезбедам сите информации зато ова што го зборам го сметам за веродостоен муабет
Јас пари примам од Facebook, Google, Revcontent, Content.ad и приливи од физички лица.... за сите нив си платив за 2018 данок со поовластена цена од 7% сега веке тоа го нема и треб да се пријавува се со 15%
Ова не е нормално.. Треба да излеземе и да бараме понизок данок, кај пари внесуваме од странство па и 15% да не ќинат! Протести самоПред 5-6 дена пријавив данок за месец декември. Приливот е од адсенсе и сеуште ми стојат опциите како по старо што беа. Според пресметката уште ми е по старо, односно 7%.
Најверојатно од нареден месец че ме бричат со 15%.
Многу збунети луге има тука...
Јас пари примам од Facebook, Google, Revcontent, Content.ad и приливи од физички лица.... за сите нив си платив за 2018 данок со поовластена цена од 7% сега веке тоа го нема и треб да се пријавува се со 15%
Ќе одам јас секако, него се консултирам прво на интернет, бидејќи на шалтер појма немаат да објаснат.Друже, facebook, google итн не спаѓаат во истата тарифа како авторски хонорари...
Додека, ако се работи за изработка на вебсајт и други работи тесно поврзани со тоа - тарифата беше 10% и сè уште е 10% до 90.000 месечно...
@CokeZone Ако не си земал пари од адсенс, маркетинг и слично оди на консултација во УЈП дефинитивно.
А воопшто за плаќањето - не ни помислувајте да пробате да скриете, жити мене.
Знаат повеќе за вас и вашите примања отколку вие самите))
Ќе одам јас секако, него се консултирам прво на интернет, бидејќи на шалтер појма немаат да објаснат.
Е сега вака, шо разлика има тоа и дали си зимал пари од адсенсе итн. Јас земам пари од фирма, меѓутоа сум вработен како фрилансер на неопределено време, фирма мала а не голема како гугл итн.
И што значи авторски хонорари..?
@Oliverbds затоа викам за различни работи, различно се води, ти идеш преку авторска и е друго, но кога имаш исплати од големи фири на тоја физичка адреса во банка тука во МК другачије се води.... За оние кој работат исто или слично како мене ете горе имаат примери како да се водат....
Секој треба да се пријави во ЕПДД и да немаш и да имаш приходи, доколку немаш приходи нема ништо да те кошта
Оваа година се намалува данокот на добивка за информатика и информациони технологии од 10% на 3%. Македонија ја правиме дигитална зона за технологијата на иднината, со политики за поддршка за домашните ИТ компании и атракција за инвестиции на странските компании.
Сега на еден пост на пријател на фб (од блиски извори на влада) беше напишано ова:
Не ми е јасно што сѐ се подразбира под "информатика и информациони технологии" и колку вистина има во ова?
Дали ќе бидеш оданочен со 15% изгледа зависи од тоа што работиш на интернет, ако работиш тоа што пишува погоре ќе бидеш оданочен со 15%.Дојдов до солуцијата, бар ја така мислам.
Друг доход - Физичко лице (резидент на Република Македонија) врши пресметка на аконтација на данокот на доход за „друг доход“ остварени во земјата и од странство (пр. доход од е-трговија преку специјализирани интернет страни, доход од интернет маркетинг услуги и др.).
Даночна стапка
Линк - Управа за Јавни Приходи на Република Македонија
- Од 01.01 2019 година, аконтацијата на данокот од друг доход се пресметува на соодветно утврдена даночна основа со примена на стапка од 15%.
A баш сум сигурен дека на вестите велеја дека тие што работат на интернет нема да бидат опфатени со измените на законот за 15%, или мене така ми се чини?
Тогаш агенцијата прави пари како посредништво што ти брка работа ? колку посто плакаш за нив и за други раб
Не ми е јасно што сѐ се подразбира под "информатика и информациони технологии" и колку вистина има во ова?
Дали си сигурен за ова? Имаш линк да прочитаме?...Дали ќе бидеш оданочен со 15% изгледа зависи од тоа што работиш на интернет, ако работиш тоа што пишува погоре ќе бидеш оданочен со 15%.
Веројатно не е дозволено.Ме интересира дали некој има извадено од крипто во денари на наша банка и под кој основ ги даночаат ?
Скролни малку назад ќе најдеш, дебатиравме на темава.Дали си сигурен за ова? Имаш линк да прочитаме?...
Бесплатна достава
COOLERS CPU ARCTIC Freezer 36-S (SINGLE FAN) A-RGB BLACK Intel LGA1700, LGA1851/AMD AM5, AM4, ACFRE00198A
2.010,00 ден
Бесплатна достава
MICROPHONE WIRELESS SYSTEM BOYA LINK ALL IN ONE MAGIC-03, 2xMIC, USB-C, 3.5mm, Black
8.680,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD RED Plus NAS 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD120EFGX
34.320,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch CUDY 8-port Gigabit POE 120W GS1010P
2.350,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BACKPACK 40X30X20 CM - KM01 PINK
1.970,00 ден
Бесплатна достава
NET LAN PCIe 10/100/1000/2500Mbs, CUDY PE25, Chipset: RTL8125, CUDY-PE25