Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
За жал, ако HD6XX се слични на HD650 (така тврдат, но не сум ги видел/слушнал) вистинскиот потенцијал доаѓа со помоќен засилувач. Но тоа не значи дека нема да се ужива во нив додека не се дојде до посолиден засилувач.

Од се што прочитав, би требало да се идентични со звук и изработка. Разликата е во кабелот и бојата. Фала ти во секој случај.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
amplifier до 250-350€ што би ги "возел" добро HD6XX/HD650

Од готови уреди:

Asgard 3 CONTINUITY™ MODULAR HEADPHONE AMP & PREAMP

Со испорака, царина и данок, ~300€. 600mW во 300 ома се повеќе од доволни.

Од уреди кои можат да се склопат:

Bijou all tube headphone amp kit - Glass Jar Audio

Со испорака, царина и данок, ~250€. На ова, треба да се додаде (1) кутија, (2) Hammond 370DAX (или сличен торусен) трансформатор и (3) трошок за склопување - ако не се склопува сам. Што би рекло, некаде ~400€.

WHAMMY Headphone Amplifier

Со испорака, царина и данок, ~240€. На ова треба да се додаде (1) кутија и (2) да се склопи. Што би рекло, некаде ~350€.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Конкретниот модел кој го гледам се Sennheiser HD599, иако за мала доплата би можел да одам и со HD6XX од Drop.com. Едните се 50 оми, другите се 300 оми, што не е незначителна разлика. Повеќе сум накај HD599 баш поради ова, некако ми е завртено в глава дека со HD6XX нема да стигнам ни блиску до потенцијалот ако не инвестирам и во DAC/AMP. Затоа и ми беше прашањето.

Meizu Hifi Pro (рецензија) ќе биде повеќе од доволно за HD599, ако се решиш за тие. Мислам дека неколку луѓе на форумов се задоволни од Meizu Pro и тоа е добар избор за евтин DAC/засилувач. Дополнително можеш да почекаш на E1DA 9038D, ќе излезе за некој месец ако помине кризата со корона вирусот во Кина.

За слушалки од типот на 6XX ќе ти треба најверојатно нешто во класата на Topping DX3 Pro, што е приближно иста цена како слушалките. И тогаш цената доаѓа до ~600 долари, а за тие пари има релативно подобри слушалки кои не бараат моќен засилувач.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Meizu Hifi Pro (рецензија) ќе биде повеќе од доволно за HD599, ако се решиш за тие. Мислам дека неколку луѓе на форумов се задоволни од Meizu Pro и тоа е добар избор за евтин DAC/засилувач. Дополнително можеш да почекаш на E1DA 9038D, ќе излезе за некој месец ако помине кризата со корона вирусот во Кина.

За слушалки од типот на 6XX ќе ти треба најверојатно нешто во класата на Topping DX3 Pro, што е приближно иста цена како слушалките. И тогаш цената доаѓа до ~600 долари, а за тие пари има релативно подобри слушалки кои не бараат моќен засилувач.

За HD599 или би ги терал од лаптоп, или би зел нешто баш како Meizu-то. За HD6XX веќе би бркал Magni/Modi варијанта со што би ме коштале околу 400-450 евра во зависност од цените за достава (HD6XX се 185е, Magni/Modi се по 99е, плус достава за се).

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
За HD599 или би ги терал од лаптоп, или би зел нешто баш како Meizu-то. За HD6XX веќе би бркал Magni/Modi варијанта со што би ме коштале околу 400-450 евра во зависност од цените за достава (HD6XX се 185е, Magni/Modi се по 99е, плус достава за се).

Редит комбо :) Класика.

Rtings имаат многу добра опрема и наскоро ќе измерат неколку примероци на HD6XX, можеш да ги видиш на листава и да гласаш. Па ќе видиме колку се слични со HD650.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Да препорачате слушалки за телефон со вграден микрофон до кај 1000че од нашите продавници? Зедов пред 2 месеци едни од сетек, ама веќе не работат како што треба, на моменти фаќа конекторот, на моменти не, па едната не работи на моменти и ме вадат од такт. (жица само, не сакам блутут).

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Да препорачате слушалки за телефон со вграден микрофон до кај 1000че од нашите продавници? Зедов пред 2 месеци едни од сетек, ама веќе не работат како што треба, на моменти фаќа конекторот, на моменти не, па едната не работи на моменти и ме вадат од такт. (жица само, не сакам блутут).

Од мене препорака за овие Sony. Ги имаш за иста цена и бели, сини и розеви, и сметам дека се одлични за парите. Башка имаш и 6 месеци гаранција, иако од мое лично искуство мислам дека ќе ти издржат многу повеќе.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Дали некаде кај нас има кабел со MMCX конектори? Нешто вакво:

1GWZYXR.jpg

Да не нарачувам од Кина, којзнае кога ќе стигне...

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Апсолутно не, максимум би идел на конфигурација 5.1 во иднина.
Зашто барам по хај енд ресивер е бидејќи освен за видео сакам да го користам во 2.0 за аудио со звучник од калибар на фокал, динаудио.
Конкретниов модел во pure direct mode има синад од околу 90db, а/б појачало, preouts, и тд.
По читање на доста рецензии мислам дека ќе задоволи "good enough" за филмови и музика или "jack of all trades, master of none".

Свесен сум дека за парите можам да земам неколку пати подобар стерео конфигурација со синад >110 но тука влага во равенка: WAF, финансии, простор, и тд.

Ако имаш/имате предлог за ав ресивер кој што би задоволил музика и видео до буџет од 1500е слободно препорачајте.

Не знам дали некој го има ресиверов:
STRDN1080.CEL - Galerija

Пред некој ден видов во Галерија беше намален на 40.000 (на сајтот уште е 48.000).

Гледам дека подржува и биампинг:
STR-DN1080 | Help Guide | Connecting 5.1-channel speaker system with bi-amplifier connection

Јас имам STRDH590 со Monitor Audio Bronze 2 во 2.0 и сега за сега сум задоволен со перформансите (со минимални забелешки околу софтверот).
На следниот блек фрајдеј, здравје Denon 2600ка е планот.

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
Не знам дали некој го има ресиверов:
STRDN1080.CEL - Galerija

Пред некој ден видов во Галерија беше намален на 40.000 (на сајтот уште е 48.000).

Гледам дека подржува и биампинг:
STR-DN1080 | Help Guide | Connecting 5.1-channel speaker system with bi-amplifier connection

Јас имам STRDH590 со Monitor Audio Bronze 2 во 2.0 и сега за сега сум задоволен со перформансите (со минимални забелешки околу софтверот).
На следниот блек фрајдеј, здравје Denon 2600ка е планот.
Го имам гледано неколку пати но никаква неможам да најдам спецификации или мерења од истиот. Исто така не гледам опција да го слушнеш со добри звучки бидејќи во галерија нема и прашање е воопшто дали ќе ти дадат да го пробаш и да има.
Едини спецификации кој ги има се за појачалото 165 W (6 ohms, 1 kHz, 1ch driven THD 0.9%)
Но мене ме интересира 8 Ohm s 2ch Driven која е излезна моќност и колку THD вади.

Ребро

hello world
18 ноември 2016
67
133
Го имам гледано неколку пати но никаква неможам да најдам спецификации или мерења од истиот. Исто така не гледам опција да го слушнеш со добри звучки бидејќи во галерија нема и прашање е воопшто дали ќе ти дадат да го пробаш и да има.
Едини спецификации кој ги има се за појачалото 165 W (6 ohms, 1 kHz, 1ch driven THD 0.9%)
Но мене ме интересира 8 Ohm s 2ch Driven која е излезна моќност и колку THD вади.

Види ова дали ти врши работа:
Sony STR-DN1080 A/V Receiver Review Test Bench

Линков е од овде (дискусија за STR DN1080).
Answered - HELP Sony STR-DN 1080 Watts Output

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
Една од причините зошто одамна го напуштив HI-FI bandwagon - от.

Течност!
Chord Company’s ChordOhmic fluid promises improved cable signal transfer | What Hi-Fi?

Бизарното не е што рандом преварант се досетил да молзе пари од лековерни.
Бизарното е што воопшто некој ги спомнал во "часопис" како What HIFI

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Една од причините зошто одамна го напуштив HI-FI bandwagon - от.

Течност!
Chord Company’s ChordOhmic fluid promises improved cable signal transfer | What Hi-Fi?

Бизарното не е што рандом преварант се досетил да молзе пари од лековерни.
Бизарното е што воопшто некој ги спомнал во "часопис" како What HIFI

What HIFI не е некој релевантен фактор за аудио, му доаѓа нешто како Кајгана да пишува за техника.
Очигледно е смешка и нема врска со https://chordelectronics.co.uk, а не гледам ни причина зошто би се откажал од хи-фи аудио покрај толку ентузијасти тука. Како што гледам фини совети се споделуваат.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
What HIFI не е некој релевантен фактор за аудио, му доаѓа нешто како Кајгана да пишува за техника.
Очигледно е смешка и нема врска со https://chordelectronics.co.uk, а не гледам ни причина зошто би се откажал од хи-фи аудио покрај толку ентузијасти тука. Како што гледам фини совети се споделуваат.

Ваљда станува збор за овие, не за тие. Во секој случај, срање.

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019

Contact enhancers (или по нашки, засилувачи на контакт) имаат свое клучно место во било кој ланец на електронски компоненти кои вклучуваат подвижни контакти (RCA/Coax, BNC, XLR итн). За жал, нискиот квалитет на превлаки кои се наоѓаат кај типичните хај-фај конектори доведува до честа и рапидна оксидација, а со тоа и намалување на спроводливоста на контактната точка.

Ова, особено кај компоненти со исклучително нисконапонски сигнали може да доведе до значително пореметување на преносните карактеристики, а со тоа и изобличувања. Откако еднаш за малку ќе се откажев (во превод, ќе го фрлев) од кертриџ со излезен напон од 0.18 миливолти, редовно (ОК, еднаш годишно) ги прегледувам и третирам контактните површини.

Постојат многу валидни, докажани средства кои се значително поефтини од наведеново... чудо.

На пример, целата линија CAIG DeoxIT Gold.

Солидна споредба.

Ваљда станува збор за овие, не за тие. Во секој случај, срање.

Токму тие, каблопроизводителите.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.226
За жал, нискиот квалитет на превлаки кои се наоѓаат кај типичните хај-фај конектори
Го напишав ова во темата за кабли.

Нема потреба IMHO да се глорифицира snake oil. Вистински аудиофил користи XLR (кој не оксидира)
Или WBT конектори. Но нејсе..

InSides

lurker
21 февруари 2009
758
2.019
Вистински аудиофил користи XLR (кој не оксидира)

Се сложувам - би било одлично тоа да е вистина, и XLR да не оксидира.

Но нејсе...

hVSfK1y.jpg

Ова е слика од пред 2 минути, на XLR конектор со 4 пина, попрецизно модел Neutrik NC4MX, со посребрени контакти. Neutrik важи за првото име кое се поврзува со XLR конекторот (покрај Switchcraft и инвенторот Cannon).

Овој конектор, на сликата, е приклучен на својот женски партнер (Neutrik NC4FD-L-BAG) кој е дел од SAC KH-1000 засилувач. И вториот конектор има сребрена превлака на пиновите со што се редуцира електрохемискиот процес кој настанува како последица на контакт на несродни метали.

martinmax

hello world
1 март 2013
178
167
Skopje
0.1% THD е всушност под прагот на чујни изобличувања кај човечки уши.
Индивидуално е, јас можеби нема да осетам разлика и со 1% THD, додека некој со истрениран слух ќе осети и до 0.01%.
Audibility thresholds of amp and DAC measurements
Погледни ги мерењава, базирани се на многу почитувана личност во аудио интернет светот NwAVGuy

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно