Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
QC имаат долга историја со модеми, не дека Intel се слаби или било што ама сосема можно е Intel-от модем да е инфериорен од аспект на трансфер, дали ќе биде инфериорен од аспект на потрошувачка при исти брзини (теоретски) е многу побитно него 100 вс 300 мегабита. Она што е интересно е што обично модемите кои овозможуваат поголеми брзини, повисока категорија - при помали трансфери користат помалце енергија/помал напон, него нивните поспори варијанти, т.е. се по ефикасни но и поскапи.

Па така ако имаш S820 VS S615, на 4G 820-та ќе симнува побрзо, а и најверојатно ќе троши помалце енергија.

QC без ексклузивно на сите ајфони досега. И токму нивните чипсети се најголемиот и најчестиот дефект од страна на MB на iPhone досега. Време е да се шутнат.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Излезе 10.1 public. Грдите анимации се сеуште тука, али све друго работи флуидно, дури и новиот апдејт за јутјуб работи на 60 fps, камерата нема закочено сеуште.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кога мислите дека сте го допреле дното, погледнете го типов.

sim.jpg

sgKH8u.gif

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Ифон оде на школо, учителката го прашува ифон колку е 5+1 и ифон кажува 7 учителице.
Ифон седи ќец.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Имам една блиска пријателка која користи iPhone 5c..пред некое време и дошол абдејтот за 10.1 , го инсталирала, пошо на телефонот она користи се живо и диво од социјални мрежи и како што доаѓаат абдеити за html5 и слични срања, неопходност е да абдејтува на 10.1 за да може да и функционираат сите социјални мрежи...тиндер, миндер, снепчет, не знам инстаграм и кој беа таму, значи од а до ш сите ги користи...
И пред 3 дена , петокот, излеговме и требаше да се јави на друштво дека се пуштаме накај град....и твитер користеше во тој момент, пред да го исклучи и пред да влезе во PhoneBook-от да го најде телефонот, уредот и се укочи.
- И тука одма јас , како "стручно" гик лице....ја прашав, дали го абдејтираше на 10.1 или некоја друга понова верзија, ми вели да, пред некој месец ми излезе абдејтот за 10.1 ....и реков врати на постара верзија, арно ама ми вели ако го вратам, после тоа нема да можам да ги користам некој апликации...
- И сеа, целиов муабет мене лично ме погоди што уствари она мисли дека е нејзина грешка, едно што го абдејтирала (што и наложува абдеит, пошо нема да и функционираат некој апликации што активно ги користи) , а друго што така ме погоди е што мисли дека сето ова е нејзина грешка на следниов начин и ми објаснува со следниве зборови: Леле не требаше тоа да го направам, да излезам од твитер така и директно да одам во PhoneCalls ...нешто тој фазон, као уствари укапирав дека е Bug кој оди по исти патерн и се случувало неколку пати, ако така направи....не ја дослушав баш, ама изгледа или ја исклучила апликацијата па одела накај PhoneCalls или пак ја свајпнала апликацијата т.е. ја оставила во RAM па отишла накај phonebook-от и тука и се укочува телефонот....стварно не знам што направила, меѓутоа тоа и се случува по некој исти патерн да речеме...
- И друго, за да ја смирам да не е у паника целата и објаснив, вакви срања кога се дешаваат немој да се обвинуваш себе дека ти нешто си го поебала уредот....Освен ако си земала и со го треснала од земја, па океј нели..тогаш е сечија грешка....

Vampo

hello world
24 октомври 2010
366
257
Како прво не излезе апдејтот за 10.1 пред еден месец туку една недела. Провери на која верзија е, и нека ги апдејтува сите апликации на апп сторе. Не би требала да има никакви проблеми.

• ми се допаѓа
Реакции: voah

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Во третиот квартал Apple остварил 104% од профитот во целокупниот пазар на мобилната телефонија.

http://standard.mk/apple-dobi-104-chist-profit-na-pazarot-za-smartfoni/

Ако може економистите да објаснат како е можно да се оствари 104% од пазарен удел на профит?

Буквално го имаш одговорот на првиот резултат кога ќе изгуглаш "Apple 104% profit", ама мора да се направи "vanzemajlci se aple brat toe" ефект :)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.494
Скопје

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Буквално го имаш одговорот на првиот резултат кога ќе изгуглаш "Apple 104% profit", ама мора да се направи "vanzemajlci se aple brat toe" ефект :)

Не знам, тука некои ми појаснуваа и нови досега невидени начини за пресметка на приход и промет, па да не дојде до забуни може и тука ќе не просветлат.

http://www.pcworld.com/article/2023286/foxconn-samsung-face-labor-issues-at-chinese-factories.html

???

Arioth

hello world
2 април 2011
262
327
^Мислам дека мреживе беа ставени за да, ги спасат животите на работниците во Foxconn кои се фрлаа поради лошите услови за работа при производство на IPhone(Apple уреди).

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
^Мислам дека мреживе беа ставени за да, ги спасат животите на работниците во Foxconn кои се фрлаа поради лошите услови за работа при производство на IPhone(Apple уреди).

Да да, само што каква врска има ова со темава? Со оглед дека истата фабрика произведува и Samsung, LG, HTC, Nokia, Blackberry, Sony, Microsoft...

Ако е тезава еве зашто прават профит, тогаш зашто другиве прават загуби?

Ама тоа е тролс ен хејтерс јунајтед.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.494
Скопје
Поима неам, сакав да се напраам интересен пошо пред 7-8+ години беше популарно тоа дека ставале мрежи кај шо се прават епл продукти, но очигледно се правеле и други.
Дополнително исто така ова може и да нема никаква врска со профитот пошо не ги разбирам многу-многу тие економски гомца.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
тролс енд хејтерс, лет ас ол јунајт!

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
По целиот хејт од @psyside решив да и дадам шанса на Сири, сакав да му докажам дека нема појма...

Но, искрено, многу сум разочаран. Рекламите ме наведуваат дека Сири е паметна и разбира контекст, а најчесто имам проблем дури и обичен аларм да наместам.

Ситуација 1:
1. Set an alarm at seven forty five pm
2. OK, setting an alarm at seven five pm
3. No, cancel that alarm
4. Ok cancelling your alarm (07:40 am - кој ми е редовен секој ден за будење).

Да не видев, ќе ми го исклучеше најважниот аларм во живот, едноставно нема логика. Дополнително, наместо да ме научи она мене, треба јас да учам како да и кажам 7 и 45 (најдобро е 15 to 8).

За хендс-фри комуникација со телефонот, даааалеку сме.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Сериозно, брзо полнење е ко стандард веќе. Многу ми е преку глава на форумов од наоѓање изговори за се.

Океј е да сакаш да ти се полни телефонот бавно, ама самсунг има софтверски таква опција со брзиот полнач. Си ја ставаш таа и си полниш бавно.

Сакаш брзо - можеш. Си иде добар полнач у кутија. Имам брзо полнење од прв ден и немате појма (да - немате појма пошо очигледно немате таков полнач со ајфониве) - колку разлика прави во дневно користење на телефон.

Да се вратам на поентата: треба да го имате тоа ко опција, а не да оправдувате зошто го нема тој полнач и добивате некој чкарт по дифолт со еден од најскапите телефони на денешницата.

Треба да може да си одберете полнач ако веќе софтверот не поддржава опција да си бирате брзина на полнење.

И впрочем, да не навлегуваме во тоа дека повеќето уреди кои се произведуваат денес имаат рок на траење.

Епл посебно, има програма да корисниците со претплата ги менуваат телефоните за наредните итерации секоја година. Батеријата нема да ти деградира воопшто за една година, кога најверојатно како и секој верен Епл корисник ќе си купиш нов ајфон.

Тоа дека ја пазиш батеријата во ера каде и со брзо полнење батериите ти гарантираат 3 години пред да деградираат значително, а телефони се менуваат на година дена, е само изговор а не аргумент.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Сериозно, брзо полнење е ко стандард веќе. Многу ми е преку глава на форумов од наоѓање изговори за се.

Океј е да сакаш да ти се полни телефонот бавно, ама самсунг има софтверски таква опција со брзиот полнач. Си ја ставаш таа и си полниш бавно.

Сакаш брзо - можеш. Си иде добар полнач у кутија. Имам брзо полнење од прв ден и немате појма (да - немате појма пошо очигледно немате таков полнач со ајфониве) - колку разлика прави во дневно користење на телефон.

Да се вратам на поентата: треба да го имате тоа ко опција, а не да оправдувате зошто го нема тој полнач и добивате некој чкарт по дифолт со еден од најскапите телефони на денешницата.

Треба да може да си одберете полнач ако веќе софтверот не поддржава опција да си бирате брзина на полнење.

И впрочем, да не навлегуваме во тоа дека повеќето уреди кои се произведуваат денес имаат рок на траење.

Епл посебно, има програма да корисниците со претплата ги менуваат телефоните за наредните итерации секоја година. Батеријата нема да ти деградира воопшто за една година, кога најверојатно како и секој верен Епл корисник ќе си купиш нов ајфон.

Тоа дека ја пазиш батеријата во ера каде и со брзо полнење батериите ти гарантираат 3 години пред да деградираат значително, а телефони се менуваат на година дена, е само изговор а не аргумент.

Во цена на производство разликата меѓу ваков и онаков полнач е ваљда околу $0.50. И сега нормално ли е воопшто да се дискутира тезата дека се работи за заработка? ова е смешно.

Има доста солидни причини зошто fast-charging не е вклучен како опција. Последното фијаскo со Note7 атлакантен пример за тоа. Имајте во обзир дека Apple треба да произведе 5 пати повеќе телефони од премиум Самсунг моделите, и во таква бројка вакви пропусти едноставно не се дозволени.

Башка што ОГРОМЕН процент на премиум Самсунг моделите имаат проблеми со батеријата или со полначот уште пред да истече гаранцијата. Значи имате модели што им цркнува батеријата премногу често. Пристапот на гаранциите е многу различен - Самсунг ти изводи, ти се препелка по месец дена, и во екстремен случај ќе ти сменат батерија. Полначите кои исто многу често им цркнува опцијата fast-charging не подлежат на гаранција.

Од друга страна кај Епл пристапот е друг. Досега имам заменето ОГРОМЕН број на Епл уреди под гаранција, затоа што не им била „добра“ батеријата, и тоа прилично субјективно не им била добра. Нивната политика е ако се жалиш - добиваш нов телефон. Само последниов месец сменив 4 такви уреди за нови, од кои 2 беа на неколку дена пред истек на гаранцијата. Комплетно заменети со нови.

Е сега, ако Епл става вакви непроверени и прилично опасни и ризични технологии, процентот на заменети телефони со нови ќе биде многу повисок, или пак ќе треба да го компромитираат својот однос, и да станат како Самсунг и другите. Епл се има прославено врз основа на нивните no questions asked гаранции, и сега вакво фијаско не смета да си го дозволат.

Башка овде секогаш се фаќаат луѓето за влакна во јајцето. Нема никаква посебна предност од fast-charging. Во 90% од случаи телефоните се полнат при спиење. А за фаст чаргинг ваљда треба и полначот и кабелот да ги влечкаш сегде со себе. Нели цела смешка прават тука некои хејтери со адаптерите што требало да се влечкаат со ајфон, а сега ова кај е? зашто го нема никој коментирано овој аспект?

Значи далеку сме од реални дискусии на темава.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Ништо шо кажа нема реална основа. Нив колку ги кошта не е релевантно - ти треба да плаќаш 20 долари за нов полнач.

И ко шо кажав не реков да те форсираат но треба да имаш ОПЦИЈА. Моментално ја немаш таа опција коа ќе купиш телефон од 1000 долари. А знаеш кога ќе се замара обичен корисник - ќе му дојде другра му шо има таков полнач и ќе му се смее дека бавно му се полни телефонот.

На крај на ден пак ќе кажам, битно е да имаш ОПЦИЈА од старт. И немој пак со тоа политики на замена и не знам какви се не нерелевантни глупости.

И не ми маткај дека намерно не правеле вака или онака - значи имаат полнач кој се продава на нивната продавница на кој ПИШУВА ДЕКА Е КОМПАТИБИЛЕН со сите ајфони (уште до 3ката назад) и ПИШУВА ДЕКА ПОЛНИ 20 ПОСТО ПОБРЗО.

ТЛ;ДР -
Епл се фали дека има побрз полнач за ајфон но не ти дава опција да си бираш дали сакаш бавен или побрз полнач коа купуваш премиум телефон.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ништо шо кажа нема реална основа. Нив колку ги кошта не е релевантно - ти треба да плаќаш 20 долари за нов полнач.

И ко шо кажав не реков да те форсираат но треба да имаш ОПЦИЈА. Моментално ја немаш таа опција коа ќе купиш телефон од 1000 долари. А знаеш кога ќе се замара обичен корисник - ќе му дојде другра му шо има таков полнач и ќе му се смее дека бавно му се полни телефонот.

На крај на ден пак ќе кажам, битно е да имаш ОПЦИЈА од старт. И немој пак со тоа политики на замена и не знам какви се не нерелевантни глупости.

И не ми маткај дека намерно не правеле вака или онака - значи имаат полнач кој се продава на нивната продавница на кој ПИШУВА ДЕКА Е КОМПАТИБИЛЕН со сите ајфони (уште до 3ката назад) и ПИШУВА ДЕКА ПОЛНИ 20 ПОСТО ПОБРЗО.

ТЛ;ДР -
Епл се фали дека има побрз полнач за ајфон но не ти дава опција да си бираш дали сакаш бавен или побрз полнач коа купуваш премиум телефон.

Oпција може да имаш, ама и во гаранцијата ти пишува дека покрива ако се полни со полначот што дошол во пакетот со телефонот. На секој телефон, и на секоја гаранција.

Е сега, ако тебе не ти релевантно што огромен број на самсунг телефони се рекламираат за батерија и фаст чаргинџ, тогаш ова не е опција, туку е маркетинг гимик. Толку.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно