Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Potop

hello world
26 декември 2013
378
498
Океј ова е барем нешто. Фала.

Чудно само дека 2 позиви со ист контакт денес, на едниот ми дава само еден запис на тоа инфо а на другиот дури 4. Неконзистентно.

Исто чудно дека коа ќе одиш од друг таб а не recents на истово инфо знакче го нема инфово за историја на позиви.

Ама пак ќе кажам сепак е од помош и ова така шо фала.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ако имаш два во заграда тие ти се еден по друг повици, па си имал друг повик па после пак со првиов си зборел 5 пати исто во заграда ќе ти стави 5. Што е неконзистентно не разбирам? По време на разговор ти ги подредува како што треба да е во рисент колс

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
Ако имаш два во заграда тие ти се еден по друг повици, па си имал друг повик па после пак со првиов си зборел 5 пати исто во заграда ќе ти стави 5. Што е неконзистентно не разбирам? По време на разговор ти ги подредува како што треба да е во рисент колс

Зашти на инфо да не ги даде сите записи со тој контакт, тоа прашуе. И зашто истото не го дава на другите табови, на пример во контактс идам и да има инфо за кол хистори. Како што е најнормално на Андроид. Ете тоа му беше.

Sent from Телефон using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Зашти на инфо да не ги даде сите записи со тој контакт, тоа прашуе. И зашто истото не го дава на другите табови, на пример во контактс идам и да има инфо за кол хистори. Како што е најнормално на Андроид. Ете тоа му беше.

дап. зашо коа идам веќе на инфо не излиста све тоа. ако иам пример 50 позиви со разни луѓе у ден, треба да скролам да ја најдам следната инстанца со тој контакт, место коа ќе идам на првото инфо да ми даде се шо сум имал историја за тој ден или подолго. плус шо нема search па да кажеш не е проблем не мора да се скрола ќе си пребараш.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.893
5.604
дап. зашо коа идам веќе на инфо не излиста све тоа. ако иам пример 50 позиви со разни луѓе у ден, треба да скролам да ја најдам следната инстанца со тој контакт, место коа ќе идам на првото инфо да ми даде се шо сум имал историја за тој ден или подолго. плус шо нема search па да кажеш не е проблем не мора да се скрола ќе си пребараш.

Чек, чек и срч нема у рисентс. Нема вака нешто
95002f0929714259a50956473fbb9f9e.jpg

krema

OG
24 јуни 2009
15.769
15.851
youtu.be
А да си користете Сири (чиста и брза работа) и да бателете хистори, стремете се кон фјучр. ;)

Potop

hello world
26 декември 2013
378
498

Само му одговорив што значи у рисент калс листата. А зошто нема појма немам.
Никогаш не ми притребало па не сум се замарал.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Ај за уше една работа помош ве молам. Моментално интернетот ми е паднат (од рутерот) има некои технички проблеми, и коа сум конектиран од ајфонот на вифи не ми отвара веб страници иако имам мобилен интернет.

На андроид во вакви ситуации автоматски си користи мобилен нет, но тука морав да го исклучам вифито на ајфонот за да работи интернетот на телефонот.

Гуглав и најдов нешто за wifi assist као демек има ама не можам да најдам таков сетинг во сетинзите:

Како да направам да кога снемува интернет на вифи телефонов си тера автоматски да си влече од мобилниот интернет без да се дисконектирам рачно од вифи мрежата?

Delicon

user
10 јуни 2007
1.276
806
delicon.mk
Ај за уше една работа помош ве молам. Моментално интернетот ми е паднат (од рутерот) има некои технички проблеми, и коа сум конектиран од ајфонот на вифи не ми отвара веб страници иако имам мобилен интернет.

На андроид во вакви ситуации автоматски си користи мобилен нет, но тука морав да го исклучам вифито на ајфонот за да работи интернетот на телефонот.

Гуглав и најдов нешто за wifi assist као демек има ама не можам да најдам таков сетинг во сетинзите:

Како да направам да кога снемува интернет на вифи телефонов си тера автоматски да си влече од мобилниот интернет без да се дисконектирам рачно од вифи мрежата?

А не е веќе така?
Неколку години сум на iPhone и кога и да не дава рутерот интернет, автоматски користи 4G.
Ако одиш во подесувањата на wifi-то пишува: No internet connection, тогаш нема ни wifi иконка и користи 4G.

Settings -> Mobile data -> негде најдоле има Wifi Assist. Кај мене е уклучено.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
А не е веќе така?
Неколку години сум на iPhone и кога и да не дава рутерот интернет, автоматски користи 4G.
Ако одиш во подесувањата на wifi-то пишува: No internet connection, тогаш нема ни wifi иконка и користи 4G.

Settings -> Mobile data -> негде најдоле има Wifi Assist. Кај мене е уклучено.

Го најдов сетингот ете, вклучен ми е. (Пред тоа не сум го наоѓал пошо таму во мобајл дата има огромна листа на апликации и не ми се веруваше дека некои сетинзи ќе има под тоа, а со Search не го наоѓаше пошо барав WiFi Assist а он се вика Wi-Fi Assist). Ама не е seamless дефинитивно значи пошо дефинитивно од прв обид не ми работи интернетот - ќе пробам после пак пошо сеа го користам како хотспот телефонот.

Проблемот е ко шо кажав - нема вифито интернет, отварам сафари пишувам некој вебсајт и сафари ми вика „немаш интернет дечко“ (океј некоја друга порака дава за како нема интернет ама пак резултатот е тоа дека не се ни труди да отвори со мобилниот интернет. Многу е чудно и глупо.

И сеа разбирам дека одма ќе се нафрлат луѓе со коментари како никад ним така не им се десило, но јас неам намера да тврдам дека ова на сите мора да им се дешава пошо апле се тиња - само сакам да најдам начин како мене да престане да ми се дешава. Значи не е логично до толку смотано да е така шо мора нешто да може да се направи.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.433
5.590
Проблемот е ко шо кажав - нема вифито интернет, отварам сафари пишувам некој вебсајт и сафари ми вика „немаш интернет дечко“ (океј некоја друга порака дава за како нема интернет ама пак резултатот е тоа дека не се ни труди да отвори со мобилниот интернет. Многу е чудно и глупо.
Ами исто е и на андроид. Опција е дали ако нема интернет на вифи а е приклучен, автоматски да премине на мобилен. Дифолтно е исклучена, но ова може да варира на различни модели.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Ами исто е и на андроид. Опција е дали ако нема интернет на вифи а е приклучен, автоматски да премине на мобилен. Дифолтно е исклучена, но ова може да варира на различни модели.

Не разбираш, он кажува дека иако ја пуштил, пак не му свича. Јас откако се појави ова, не сум имал ваков проблем, немам веќе живци да го читам по темава, се повеќе и повеќе мислам дека или не заебава или некоја кинеска копија купил.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Хахаха ова се шо читам, како целиот свет еден ајфон да користи, а тоше друг. Бе земи продај тоа џубре ајфон и земи си некој уваје, мизуи, катуи, ретана. Не знам шо друго андроид постои.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
А јас пак ќе кажам ако не знаете да помогнете не мора да мудрувате. Буквално предвидов дека ќе има вакви глупи реакции:

acd91c775100c2edf536ce2c1423ae38.jpg

Пишав дека барам помош не кењам не кажав овој пат дека нешто е глупо изведено. Значи свесен сум дека треба боље да се понаша ама и ако не сака да се понаша ич не ми е проблем да исклучам вифи.

Така шо тајлер и влав ако немате нешто да допринесете за наоѓање решение глејте си ги ајфоните и восхитувајте им се без да ме мешате и да хипотетизирате сто пати со истата досетка за кинески ајфон не знам шо. Јас последно коа проверив ајстајл беа овластени застапници и не продаваа копии. Жалам шо мора да живеете со сознанието дека ете не се секојпат совршени апле уредите. Некад не се понашаат ко шо се очекува.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.765
2.778
А да си користете Сири (чиста и брза работа) и да бателете хистори, стремете се кон фјучр. ;)

Siri во кола е закон. Кликаш дугме на волан, и даваш команда и ти брка работа теткицата. Од насоки, до пуштање музика, до што уште не. Штета што не се интегира и со софтверот на колата да може да ми контролира пуштање клима и слични работи. Искрено, не знам што би правел без siri во кола хаха.

Gecas12

hello world
27 септември 2019
85
76
Малу е глупо да чуваш телефон со 500 мани според тебе само поради шо добивал 5 години апдејтс, на крај краева подобро 3 години супорт на софтвер кој ти одговат неголи 5 на тиња софтвер... Ама ти си знајш голем си

Avid

senior
21 јануари 2009
6.465
11.537
Скопје
А јас пак ќе кажам ако не знаете да помогнете не мора да мудрувате.
Се сложувам со ова, јас ќе се обидам подетално да пробам да го решам твојот проблем, ќе барам по интернет све и свашта, само ти немој да го гасиш вифито кога немаш вифи. Сепак станува збор за голем inconvenience i quality of life worsening.
Ќе ти пишам попосле откако ќе најдам.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Се сложувам со ова, јас ќе се обидам подетално да пробам да го решам твојот проблем, ќе барам по интернет све и свашта, само ти немој да го гасиш вифито кога немаш вифи. Сепак станува збор за голем inconvenience i quality of life worsening.
Ќе ти пишам попосле откако ќе најдам.

Ај баш пиши те чекаме сите со ајфоните во рака нестрпливо.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Само така и после се чудите шо опаѓа дискусија. Не смее човек да пише за проблем, не смее да пише ако нешто не чини. Сеедно, ајде ко шо престанав да давам проценки ве оставам на темава да си правите шо сакате.

Frozen.

hello world
4 октомври 2015
179
232
Wi-Fi Assist не се уклучва ко ќе немаш интернет туку кога интернет конекцијата е спора. Значи ако си до рутерот со полн сигнал и на рутерот немаш интернет, Wi-Fi Assis-от нема да те префрли на Mobile Data и во случајот по мое мислење и неќам да ме префрли (пример сакам да го подесам рутерот или некоја трета работа што сакам да ја направам на локалната мрежа).

Кога сум оддалечен доста од рутерот сигналот е можда една цртичка не се осеќа губењето на конекцијата бидејќи автоматски префрлува од Wi-Fi на Mobile Data и обратно.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10
Siri во кола е закон. Кликаш дугме на волан, и даваш команда и ти брка работа теткицата. Од насоки, до пуштање музика, до што уште не. Штета што не се интегира и со софтверот на колата да може да ми контролира пуштање клима и слични работи. Искрено, не знам што би правел без siri во кола хаха.

Ќе купиш телефон со телефон со Google Assistant, подеднакво, a можеби и подобри се :rolleyes:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Wi-Fi Assist не се уклучва ко ќе немаш интернет туку кога интернет конекцијата е спора. Значи ако си до рутерот со полн сигнал и на рутерот немаш интернет, Wi-Fi Assis-от нема да те префрли на Mobile Data и во случајот по мое мислење и неќам да ме префрли (пример сакам да го подесам рутерот или некоја трета работа што сакам да ја направам на локалната мрежа).

Кога сум оддалечен доста од рутерот сигналот е можда една цртичка не се осеќа губењето на конекцијата бидејќи автоматски префрлува од Wi-Fi на Mobile Data и обратно.

ТИ БЛАГОДАРАМ! Ова е тоа за што доаѓам на форумот. Ова објаснува се. Благодарам уште еднаш.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.132
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Wi-Fi Assis-от нема да те префрли на Mobile Data и во случајот по мое мислење и неќам да ме префрли (пример сакам да го подесам рутерот или некоја трета работа што сакам да ја направам на локалната мрежа).
на андроид двете мрежи се активни, рутирањето е преку 4G

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.132
3.623
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
— членови онлајн
—мислења