Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

A1 (поранешно VIP)

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.187
Скопје Аеродром
Дали сум јас луд или А1 се толку неспособни?

Каде можам да купам А1 препејд еСИМ?

На сајт нема опција за препејд еСИМ, а во салон со цел памет ми рече немам на лагер... Ало еСИМ тоа е виртуелно - не треба да го имаш на лагер, треба на маил да ми пратиш код - толку!
Не се тие криви, криви се АЕК што дозволуаат квази оператори да постојат.
Сакам да сум грешка - ве молам некој да ме исправи!
Немаат припејд е-сим, само постпејд. Изгледа нуклеарна физика им е да продаваат припејд е-сим. Незнам дали телеком има сличен баг.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.419
1.650
Немаат припејд е-сим, само постпејд. Изгледа нуклеарна физика им е да продаваат припејд е-сим. Незнам дали телеком има сличен баг.
Неточно е ова, јас имам припејд еСим од А1.

А за другиот што се жалеше, не знам што креваш толкава врева, иди во друг салон и побарај, или нека ти порачаат.
Не функционира тоа се така „виртуелно“ како ти што мислеш.
Им стигаат испринтани на картички како обичните сим картички, па затоа ги немаат на лагер.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.750
3.434
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

На сајт нема опција за препејд еСИМ, а во салон со цел памет ми рече немам на лагер... Ало еСИМ тоа е виртуелно - не треба да го имаш на лагер, треба на маил да ми пратиш код - толку!
Имаат еСИМ физички картички каде што ќе треба да скенираш QR код.
Еве инструкции од видеото:
View: https://youtu.be/7mD0ExRCznI?si=KD0jbDKpNkLvwmJC&t=154

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
579
397

Brat, tie vo salon se kako fizickite, samo sto vnatre ima kartonce so qr codot i go skeniras. Ne e na mejl. I nie dodeka bev vo Kocani slabo dobivavme na lager esim povekje odevme so fizicki ama imase retki esim po slabo se prodavaat zatoa ne nabavuvaat mnogu na zaliga

godovic

hello world
5 септември 2007
346
396
Скопје
Имаат еСИМ физички картички каде што ќе треба да скенираш QR код.
Еве инструкции од видеото:
View: https://youtu.be/7mD0ExRCznI?si=KD0jbDKpNkLvwmJC&t=154

eSIM за тоа постои, да се поедностави, не ги бранете!
Што ќе ми е еSIM ако морам да одам во салон? Тогаш ќе земам физичка картичка...

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
eSIM за тоа постои, да се поедностави, не ги бранете!
Што ќе ми е еSIM ако морам да одам во салон? Тогаш ќе земам физичка картичка...
Промена на сим е постапка за која мора лично во салон да побараш да ти се направи.
Ако не идеш до салон како инаку да се изведи сето тоа?

kirev

senior
31 мај 2010
9.099
7.786
Промена на сим е постапка за која мора лично во салон да побараш да ти се направи.
Ако не идеш до салон како инаку да се изведи сето тоа?
Има многу други начини... И со апликација и со QR код на меил пратен и ... Не ги брани кога не се за бранење. Не се вика paper SIM, тук eSIM

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Има многу други начини... И со апликација и со QR код на меил пратен и ... Не ги брани кога не се за бранење. Не се вика paper SIM, тук eSIM
Зборував за поднесување барање за замена на сим, а не за самиот процес на издавање.
Значи мора да идеш во салон лично, да си поднесеш и потпишеш барање за промена на сим.
А постапката на издавање е друго, нека бифе и по маил или како би ти одговарало.

А ти како што сакаш промена на сим без да одиш во салон и да потпишеш барање - тешка работа.

tonibec

read-only
29 декември 2024
16
26
Да. А1 имат многу глупа политика за тие еСим картички. Зато се вика и така. "Е" како електронска, значи не е физичка шо значи да можи и електронски да се добие. И да одиш да палиш кола и да трчаш низ град и ред да чекаш за да добиеш нешто шо цел свет го добива со два клика е без везе. Како замисли, да треба до пошта да одиш за е-маил да пуштиш.
А кај телеком функционира супер брзо и лесно.
А баш би било фино кога некој иди накај Мк турист, а нема роаминг, да си порача онлајн еСим и со самиот влез во државава да е достапен и/или онлајн.

kirev

senior
31 мај 2010
9.099
7.786
Зборував за поднесување барање за замена на сим, а не за самиот процес на издавање.
Значи мора да идеш во салон лично, да си поднесеш и потпишеш барање за промена на сим.
А постапката на издавање е друго, нека бифе и по маил или како би ти одговарало.

А ти како што сакаш промена на сим без да одиш во салон и да потпишеш барање - тешка работа.
Исто ти се фаќа. Промена на сим е исто како издавање на нов сим. Во овој случај - ако може да се издаде на други начини освен со печатен куар код тогаш може и замената. Досега сум користел eSIM бугарски и босански и англиски и германски и австриски и... И не сум влегол во дуќан да купам, сѐ било онлајн.
А1 не се за бранење. Нивната корисничка служба ми изгледа дека служи за измислување проблеми кога ги нема. Додуша ЕДНАШ ми помогнале кога не ми работеше летоска примањето повици во роаминг. После пет дена :)

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
незнам дали сте слушнале за лајв шоп?
За да си купиш нов број е една работа, за да побараш промена на сим е друга.
Не знам што е тоа лајф шоп и дали преку таков шоп можеш да поднесеш и да потпишеш барање за промена на сим.

godovic

hello world
5 септември 2007
346
396
Скопје
Другари... доаѓам од друга држава и барам препејд есим за интернет. Ни замена, ни договор, ни матичар, ни поп.
Секаде можеш да купиш online и да активираш. На А1 не можеш. Значи можам во банка сметка да отворам со oneID, без физичко присуство, ама мочан препејд од А1 не.
Дупка сме!

18 септември 2020
949
891
Македонија
Другари... доаѓам од друга држава и барам препејд есим за интернет. Ни замена, ни договор, ни матичар, ни поп.
Секаде можеш да купиш online и да активираш. На А1 не можеш. Значи можам во банка сметка да отворам со oneID, без физичко присуство, ама мочан препејд од А1 не.
Дупка сме!
Ќе си земиш Телеком припејд еСим, значи имаш за 499 денари 7 дена неограничени разговори кон Телеком и неограничен интернет или за 1299 денари имаш неограничени разговори кон сите мрежи и неограничен интетнет.
Друга опција ти е Телекабел есим, за 300 денари ќе си земиш пакет со 1GB интернет и 200 минути разговори и за дополнителни 300 денари имаш 150GB internet

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
112
61
Каква катастрофа се со овој еСим, 500 денари за реиздавање на нов еСим qr код а трансфер од еден телефон на друг или online генерирање измислен поим… Дали некогаш нешто ќе биди имплементирано како треба или секогаш нешто ќе фали

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.334
1.354
Каква катастрофа се со овој еСим, 500 денари за реиздавање на нов еСим qr код а трансфер од еден телефон на друг или online генерирање измислен поим… Дали некогаш нешто ќе биди имплементирано како треба или секогаш нешто ќе фали
500 денари за есим нов? :oops:

Andrejrulz

hello world
14 октомври 2014
107
108
А како дојдовте до заклучок дека не работи "трансфер"?
Јас истава дилема ја имав кога менував телефон пред некое време, ама разговарав со продажен агент од таму и ми рече дека нема потреба од тоа туку едноставно си ја бришеш еСим од стариот дел, ама под услов да го имаш QR кодот... И си го сетираш истиот QR на новиот и си продолжува исто да си работи...
На крајот на денот тоа е поентата на еСим, само што кај нас е решено на тој начин што мора да имаш слика (или оргиналната картичка) каде што го има QR кодот, и нормално, интернет конекција...
Ако сѐ уште не си направил, не фрлај пари за глупости, може да се прави трансфер на еСим

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
112
61
А како дојдовте до заклучок дека не работи "трансфер"?
Јас истава дилема ја имав кога менував телефон пред некое време, ама разговарав со продажен агент од таму и ми рече дека нема потреба од тоа туку едноставно си ја бришеш еСим од стариот дел, ама под услов да го имаш QR кодот... И си го сетираш истиот QR на новиот и си продолжува исто да си работи...
На крајот на денот тоа е поентата на еСим, само што кај нас е решено на тој начин што мора да имаш слика (или оргиналната картичка) каде што го има QR кодот, и нормално, интернет конекција...
Ако сѐ уште не си направил, не фрлај пари за глупости, може да се прави трансфер на еСим
До заклучок дојдов бидејќи пробав конкретно на iPhone имаш опција за трансфер од еден на друг уред и во случајов со еСим на а1 вика дека не може да биди префрлен. А муабетов со qr кодот незнам од каде е бидејќи јас лично го чував претходно и не работеше баш го чувам кодот и ќе пробам.

Andrejrulz

hello world
14 октомври 2014
107
108
До заклучок дојдов бидејќи пробав конкретно на iPhone имаш опција за трансфер од еден на друг уред и во случајов со еСим на а1 вика дека не може да биди префрлен. А муабетов со qr кодот незнам од каде е бидејќи јас лично го чував претходно и не работеше баш го чувам кодот и ќе пробам.
Не знам како функционира на iphone ама батали тоа...
Значи си правиш remove на стариот телефон, си го скенираш QR кодот на новиот и си тераш...
Битен момент е дека не може да е активно на два уреди

Ова е последно пробано пред околу година и пол на Андроид, тогаш работеше.
И во тоа време исто имаше да ти издадат нов еСим (тогаш кошташе 300)...ама уствари тоа што ти издаваат е истиот QR код што си го имал.
Практично му доаѓа како замена на изгубен код, или еквивалент на изгубена картица од банка

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно