Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Ако екстензијата е скриена тогаш само се преименува во ром (.зип) ќе си има, во какви детали и финеси одиме, за името на ромот се зафаќаме...
До Бајрамо: шо миуи Фан ќе бидиш а да неќиш да преинсталираш еден ром? :) Само напред!

Sent from my MI 4W using Tapatalk
Нишо страшно чисто му кажувам на што налетав јас коа флешував за да не се уплаши ако добие таква порака :)

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Дечки, неам LTE. Т-мобиле оператор. До пред некое време имав, сега само HSPA или HSPA+ Некој идеја, причина, решение..?

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Дечки, неам LTE. Т-мобиле оператор. До пред некое време имав, сега само HSPA или HSPA+ Некој идеја, причина, решение..?
Во подесувањата за картичката Preferred network type да не ти се има променето на Prefer 3G? Намести на Prefer LTE.
31825517f378e1778bf54669933b321d.jpg

507a777a6ad404b8ebcf1c38ccaa6b10.jpg

34b9aee984d8cd20245d77bcd898960d.jpg

40b88bc4b0e8301e885f422ab0a4d60a.jpg

Друга идеја ми е да не го имаш зезнато NON-HLOS. bin драјверот за 4г. Се флешува тој одкако ќе го извадиш од ромот за твојот телефон, но прво види со подесувањата за картичката.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Ве молам за препораки за microSD картичка која работи стабилно на Redmi 4 prime (затоа што на интернет читав дека многу корисници на Redmi 4 prime имале проблеми со некои картички од Samsung, им закочувале, им се појавувала порака дека им е демонтирана картичката, затоа дојдов до заклучок дека телефонов е малку пребирлив во однос на СД карти). Моментално имам Kingston 16 GB класа 4.
Сакам да земам квалитетна, брза (класа 10 или 10-uhs ако може) 64 GB картичка.
Ве молам за совет вие што имате Redmi 4 prime.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Во подесувањата за картичката Preferred network type да не ти се има променето на Prefer 3G? Намести на Prefer LTE.
31825517f378e1778bf54669933b321d.jpg

507a777a6ad404b8ebcf1c38ccaa6b10.jpg

34b9aee984d8cd20245d77bcd898960d.jpg

40b88bc4b0e8301e885f422ab0a4d60a.jpg

Друга идеја ми е да не го имаш зезнато NON-HLOS. bin драјверот за 4г. Се флешува тој одкако ќе го извадиш од ромот за твојот телефон, но прво види со подесувањата за картичката.

Preffered network ставено на 4г. Знам тоа, проверив ..NON-HLOS драјвер што е и како би го зезнал? Ништо не сум чепкал по телефонот. Додуше мислам дека неам ЛТЕ откако се вратив од Шведска пред десетина дена. Таму ставив шведска сим картица, ама не мешав слотови, телеком картичката остана на исто место. Само извадив СД картичка, на тоа место ставив шведската и толку.

Crazy

hello world
29 октомври 2016
344
231
Preffered network ставено на 4г. Знам тоа, проверив ..NON-HLOS драјвер што е и како би го зезнал? Ништо не сум чепкал по телефонот. Додуше мислам дека неам ЛТЕ откако се вратив од Шведска пред десетина дена. Таму ставив шведска сим картица, ама не мешав слотови, телеком картичката остана на исто место. Само извадив СД картичка, на тоа место ставив шведската и толку.

Druze ednostavno xiaomi nemaat mnogu bands ukluceni, primer jas imam lte vo skopje koga idam vo delcevo go nemam, deka tamu koristat 900mhz za lte.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Druze ednostavno xiaomi nemaat mnogu bands ukluceni, primer jas imam lte vo skopje koga idam vo delcevo go nemam, deka tamu koristat 900mhz za lte.
Ама не, јас си имав ЛТЕ. Последниве десетина дена немам. Мислам дека кога се вратив од Шведска. Од Скопје сум и цело време сум имал ЛТЕ.

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Или јас сум далтонист или нешто друго се случува со телефонов.
9c00607153fdd480ef63214247205e71.jpg

Вака ми се наместени нотификациите, а кога ми праќаат пораки ми свети зелено а треба сино. За нотификации местев виолетова, ваква таква, а тој ми пушта бела. Ова некое време. А од вчера почнаа да не ми стигаат нотификации додека ми е на спиење (исклучен дисплејот) а кога ќе го разбудам веднаш сите се појавуваат.
Кажете чаре.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Ама не, јас си имав ЛТЕ. Последниве десетина дена немам. Мислам дека кога се вратив од Шведска. Од Скопје сум и цело време сум имал ЛТЕ.
Да ме си ја направил примарна втората сим(шведската) кога си бил во шведска и си ја користел па сеа првата е лимитирана на 3г

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Да ме си ја направил примарна втората сим(шведската) кога си бил во шведска и си ја користел па сеа првата е лимитирана на 3г

Како не ми текна ова, сигурно е тоа.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Или јас сум далтонист или нешто друго се случува со телефонов.
9c00607153fdd480ef63214247205e71.jpg

Вака ми се наместени нотификациите, а кога ми праќаат пораки ми свети зелено а треба сино. За нотификации местев виолетова, ваква таква, а тој ми пушта бела. Ова некое време. А од вчера почнаа да не ми стигаат нотификации додека ми е на спиење (исклучен дисплејот) а кога ќе го разбудам веднаш сите се појавуваат.
Кажете чаре.

Пробај исклучи ги боите на сите што ги имаш селектирано еден рестарт па одново одбери си,за вториот дел треба во сетингс да си одбереш да се појавува на екран нотификацијата и исто апликацијата да ја заклучиш во меморија.Погледај на миуи мак форумот имаш туторијал од мејкер.
Settings/notifications and status bar/app notifications треба да одбереш lock screen.
791dbe90e3fbbd117a84bb9b0fe0566a.jpg

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Дечки, дајте ми краток summary за телефонов: Redmi 4A - Snapdragon 425 - 2 GB / 16 GB - Rose Gold
Redmi 4A

Дали ќе врши работа за просечна сопруга? Кои му се изразени недостатоци?
Врши исто добра работа како 3S доколку не играш игрици и не си тежок мултитаскер. За ало-ало и повремено messenger/facebook нема да се осети разлика. Ако е голем мултитаскер тогаш барај SD 625 со 3GB.

Инаку немам користено 4A, зборувам од тоа што сум го приметил кај LG K8 (со SD 425) vs мојот 3S.

Едит:
Ке си ги заклучи во RAM тие 2-3 аплиакции (Phone, SMS, Messenger, Viber) што ги користи секојдневно и телефонот ке лета (под услов аплиакциите да не и бараат повеќе од 2 GB рам).

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Се среди доцнењето со исклучување и рестарт, нотификациите ги јавува црвено како што треба, но сега пораките ми ги јавува место сино тој ги јавува зелено како повиците. Не се замарам повеќе изгубив воља...
Фала за советот, а во однос на СД картичка да не имаш некое искуство?

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Се среди доцнењето со исклучување и рестарт, нотификациите ги јавува црвено како што треба, но сега пораките ми ги јавува место сино тој ги јавува зелено како повиците. Не се замарам повеќе изгубив воља...
Фала за советот, а во однос на СД картичка да не имаш некое искуство?

Немам користам и ја кингсгон некоја 8гб стара ми е пар години,sorry

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224

А сега како да направам за да вратам у првобитна состојба?

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
А сега како да направам за да вратам у првобитна состојба?
Settings/sim cards and mobile networks и види опција за преферед сим кард или нешто слично.Јас користам само една сим картичка и неможам да најдам таква опција кај мене.Извади ја сд картата и пак ставија во слот2 шведската и види потоа во овие опцииве што ти пишав

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Settings/sim cards and mobile networks и види опција за преферед сим кард или нешто слично.Јас користам само една сим картичка и неможам да најдам таква опција кај мене.Извади ја сд картата и пак ставија во слот2 шведската и види потоа во овие опцииве што ти пишав

Сим картичката ми е ставена како СИМ2. СД картата не може да се стави на другиот слот, што значи не можам да бирам на кој слот да ставам СИМ. Во Шведска не менував слотови, само на местото на СД, ставив СИМ. Меѓутоа на Ми Макс двата слота поддржуваат 4Г.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.868
6.019
UNIVERSE
www.miui.mk
Сим картичката ми е ставена како СИМ2. СД картата не може да се стави на другиот слот, што значи не можам да бирам на кој слот да ставам СИМ. Во Шведска не менував слотови, само на местото на СД, ставив СИМ. Меѓутоа на Ми Макс двата слота поддржуваат 4Г.
Кај сите двата слота поддржуваат 4Г, само што таа картичка што е примарна за нет се уклучува 4Г, а другата оди на префериран 3г по автоматизам. На старите беше до префериран ГСМ (2Г).
И да имаш две каритици, во Network Settings, најдоле имаш да бираш сим за воис и сим за дата проток. Тој што ќе биде за дата проток автоматски оди на 4Г ако има услови.

Sent from my MI 5s

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Се разбираме,но за да ти помогнеме сеа дали користиш 2 сим картички или само една?Секако дека подржуваат 4г но мислам дека неможе истовремено и на двете да имаш 4г,само на едната 4г а на другата 3г но ова го пишувам од тоа што сум читал тука по форумиве не од искуство.

ksimon

hello world
29 април 2011
422
224
Кај сите двата слота поддржуваат 4Г, само што таа картичка што е примарна за нет се уклучува 4Г, а другата оди на префериран 3г по автоматизам. На старите беше до префериран ГСМ (2Г).
И да имаш две каритици, во Network Settings, најдоле имаш да бираш сим за воис и сим за дата проток. Тој што ќе биде за дата проток автоматски оди на 4Г ако има услови.

Sent from my MI 5s
viber image.jpeg

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно