Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
@vlavot ајде врати се назад, прочитај убаво, сите страни прочитај ги, измери убаво, кој вреѓа, кој е непродуктивен, кој е суптилно пасивно агресивен, кој пробал да даде аргументи (реални), и кој си тера по негово, и згора на се плачи кај администрацијата. ко дете мало си.
Нека биде така.

Оффтопик.
Селективна правда.
Цела администрација користи андроид. Бар еден да се погодеше со ајфон :D

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@vlavot абе друже, нема селективна правда. има админи шо се објективни и пак им се тупи со нелогичности. затоа е ојдена темава вака. ако беше се објективно (колку може нели), ќе имаше друг правец темава.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Има везе, ако нема дроп на фремови, лаг или било што анимациите ќе бидат цело време мазни, така да дури и ако имаш дроп на фремови, наместо лаг искуството нема да биде идеално - ќе има статери, прескокнување на анимации/фремови итн. Значи збориме за корисничко искуство, и мазност на уред, двата феномена кои инсистирате да бидат поделени, се манифестираат со ускратување на уживањето при употреба, тоа е поентата од старт на дебатава, а дали е потполно исто или не не е битно. Битно е дека не треба да биде така.

Како може лаг и фрејм дроп да се исто, и да не е битно? Фрејм дроп е чисто визуелен проблем (дури и да го има), а лаг е фукционален проблем! Дали една анимација при 240fps (aj нека биде и во ренген снимено за секој случај може некој користи Криптонит пред да погледни во телефонот), ќе рипне некој фрејм, ни најмалку не го успорува работењето со телефонот. Напротив, често и го убрзува, со тоа што анимацијата не изгледа мазна.

Лаг од друга страна е закочување на работата! Стискаш нешто и имаш ЛАГ додека нешто не се покрене, отвори или во сред анимација се закочува, или што и да е! Наместо да трае 1с трае 3с пример.

Значи извини, ама не да е битно, туку премногу е битна разликава. Испадна битно било само визуелното искуство, а не функционалното. А за 99% од корисниците е обратно - мислев дека сме на форум за технологија, а не за естетика.

Не е ок фрејм дроповите да ги мешаш со лагови. Не викам, може и сам не си ја знаел разликата, али не е фино да се дезинформира народ - у служби народа хаха :)

XNaBwHf.png)
XNaBwHf.png

@krale еве дефиниција на лаг. кога паѓаат фрејмови, нели иде истото- наместо 1-2-3-4 туку 1-4 ?

Треба и англиски да предавам сега? Убаво пишува „fall behind in movement" - односно заостанува со движење - треба да оди напред, а не оди. Тоа е лаг.

Фрејм дропс одат напред побрзо од што треба, што нема никаква врска со лаг.

Тезава ви е пропадната од старт, така да дајте друго дете.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Јас се сложувам со мислењето на krale. Многу убаво предочи што е разликата помеѓу лаг и фреим дроп. (исто така и чичко imperial се обиде да објасни, ама чему кого) На тие видеата каде се покажува фреимдроп кај епл при Зартворање на апликациите, се приметува. Меѓутоа, јас исто така приметив и дека е конзистентен кај сите апликации кои ги затвори, дека се однесува по исти патерн тој фреим дроп.

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Како може лаг и фрејм дроп да се исто, и да не е битно? Фрејм дроп е чисто визуелен проблем (дури и да го има), а лаг е фукционален проблем! Дали една анимација при 240fps (aj нека биде и во ренген снимено за секој случај може некој користи Криптонит пред да погледни во телефонот), ќе рипне некој фрејм, ни најмалку не го успорува работењето со телефонот. Напротив, често и го убрзува, со тоа што анимацијата не изгледа мазна.

Лаг од друга страна е закочување на работата! Стискаш нешто и имаш ЛАГ додека нешто не се покрене, отвори или во сред анимација се закочува, или што и да е! Наместо да трае 1с трае 3с пример.

Значи извини, ама не да е битно, туку премногу е битна разликава. Испадна битно било само визуелното искуство, а не функционалното. А за 99% од корисниците е обратно - мислев дека сме на форум за технологија, а не за естетика.

Не е ок фрејм дроповите да ги мешаш со лагови. Не викам, може и сам не си ја знаел разликата, али не е фино да се дезинформира народ - у служби народа хаха :)

Треба и англиски да предавам сега? Убаво пишува „fall behind in movement" - односно заостанува со движење - треба да оди напред, а не оди. Тоа е лаг.

Не бе за Инат ...
Исто е што ми можиш , битно не работе мазно ОС :).
Само контра да се оде...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Како што реков, избегнувам препирања директни но...
Да изанализираме неколку ситуации.

1. Имаш галакси с7. и ако јас го споредам со ајфон и го наречам дека е астра а ајфонот е амг, ти го сметаш тоа за навреда?
А не обвинуваш дека ние сме фанатици за ајфоните и дека не размислуваме.
Ја сфаќаш иронијата?

2. Немаш галакси с7 и го споредувам со ајфон и го нарекувам астра а ајфон амг сметаш дека тоа е навреда, а не го ни имаш уредот.
Тоа е ултра фенбојизам. Полошо не може.

3. Небитно дали го имаш уредот, сметаш дека поради тоа што сум рекол дека с7 е астра а ајфон е АМГ, за тебе тоа е навреда исто како твојата навреда цитирам:
???
И јас сум испран мозок???

4. Кога веќе решаваш да ме цитираш прочитај го мојот пост.
Астра мислам дека се телефоните се цитирам:

Пак ќе прашам, дали си ја сфаќаш иронијата во твоите постови?
YmGhwrg.gif

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Извини ако го сметаш за навреда. Ама нели се навредливи вашите муабети кон останатите кои не се согласуваат со вас?

Галакси е астра од пред 20 години, а ајфон е мерцедес амг?
Тоа не е навреда?

Како е ова навреда, мене навистина не ми е јасно. Ај препрочитај си ги двете реченици уште еднаш и кажи ми каде те навредил тебе лично.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Како е ова навреда, мене навистина не ми е јасно. Ај препрочитај си ги двете реченици уште еднаш и кажи ми каде те навредил тебе лично.
Не ме цитирајте повеќе ве молам. Немам намера да губам повеќе време во овој трид.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Исто се слагам со мислењето на vlavot и tylerMkD неколку пати е предочено на овие теми ејпл вс ендроид....дека ендроид фенс (или нетуралните) , секогаш лично напаѓаат епл корисник или фен, никогаш до сега обратно не сум видел лична навреда да упати ејпл корисник или фен....можеби некогаш во момент кога ќе добие лична навреда, па тек тогаш да реплицира малку поарогантно.
- Бек он топик, околу графата на krale што ја постираше, причините за надградба, мислам дека е подцената Better color options со 15% :) Пре би ја ставил после батерија одма таа опција, ако не и прва :) со 65% +

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Исто се слагам со мислењето на vlavot и tylerMkD неколку пати е предочено на овие теми ејпл вс ендроид....дека ендроид фенс (или нетуралните) , секогаш лично напаѓаат епл корисник или фен, никогаш до сега обратно не сум видел лична навреда да упати ејпл корисник или фен....можеби некогаш во момент кога ќе добие лична навреда, па тек тогаш да реплицира малку поарогантно.
- Бек он топик, околу графата на krale што ја постираше, причините за надградба, мислам дека е подцената Better color options со 15% :) Пре би ја ставил после батерија одма таа опција, ако не и прва :) со 65% +

Графата разбива одредени митови кои на темава се вртат како расипана плоча, со оглед дека дизајнот е само важeн за 23% и бојата само за 15% од тие што веќе земале i7/7+

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
just say'in, lcd да патосира amoled технологија up to date....генијално :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Дојдов да читам споредби кај што андроидот е фичо (или нешто слично), а ипхонињата се пагани зонда (или нешто слично). Не бев разочаран.

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Графата разбива одредени митови кои на темава се вртат како расипана плоча, со оглед дека дизајнот е само важeн за 23% и бојата само за 15% од тие што веќе земале i7/7+
Ау што е со графава ?
Која е целината 400% ?
Кога се претставува една целина, таа треба да е 100%, за да се добие една целина...
Дури и во нашава држава пореални се графите, замисли 70% се за едните, 45% за другите хаха

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Jovan2389

lurker
22 април 2013
719
700
Ау што е со графава ?
Која е целината 400% ?
Кога се претставува една целина, таа треба да е 100%, за да се добие една целина...
Дури и во нашава држава пореални се графите, замисли 70% се за едните, 45% за другите хаха

Мислам дека претеруваме сега :) ... некои "момци" даваа лекции зашто IP e best of the best, па потоа мораа И англиски да не подучуваат, ја мислам дека многу захтевни ќе бидеме И у графикони ако ни подржат лекции ... сепак станува збор за луѓе што никогаш не се довеле во ситуација да бидат "од другата страна на реката" - речиси безгрешни, без разлика на било што ...
ааа и да 400% е целината коа е ајфон у прашање ... митот е разбиен, графиконот е точен(затоа што НЕ е од Youtube) - чисто како доказ до каде може да оде човековата арогантност со тоа колку сме во право...точно кај ајфонот од оваа година дизајнот е небитен а зашто е така :) ... логаут

Последна промена:

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
3-4 дечки што провеле 30 секунди со ајфон, конкретно 6s, не плус, потврдуваат и се уверени дека постои лаг и дроп на фрејмови и немазно искуство. Или различно формирана реченица. 3-4 дечки шо користат без малку цел живот мидрејнџ телефони заглавени на android последен пат апдејтирани 2012, на кои фејсбук едвај се отвара и 90% од времето коа имаат повик телефонот блокира, чепкаат ајфон 30 секунди и се супер уверени дека дропа фрејмови и лагира. И еве ме мене, цел животен корисник на андроид, како викаше BANE (you merely adopted the darkness, i was born in it molded by it) буквално сум обликуван од лагот и кочењето и блокирањето на андроид, тражејќи, и исушувајќи го секој custom rom, и не најдов решение, и како морон се пуљам у iphone-ов пробувајќи да забележам нешто што го имаше на андроид уред, нешто што го укажав на видета од galaxy s7, и некако криво ми е, ама не можам да го забележам.
И ова не се работи за тоа дали јас имам ајфон, или некој друг или е бренд или е премиум или е скап. Шансите се дека ако извади супер добар уред s8, Samsung како што беше galaxy s7, можно е да го земам.

Целава ситуација е, цел живот возам астра 92. 1.7D. и гледам TOP GERAR, или ривјуа на интернет, и запознавам дечко или девојка што пред 3 месеци купил/а CLA 2016, и еве ме мене со мојата astra, му расправам и го убедувам како маџик суспензијата и тоа што треба да е Мерцедес, не го бива, и дека AMG варијантата е подобра опција, со не ти знам 300 bhp повеќе итн итн итн.

Примеров со мене, зависник и голем ентузијаст на мотори сум. Неодамна купив Ducati, нешто што 90% од луѓето, да имаат слушнато, но поојма немаат како функционира и каков начин на работа имаат нивнит специфични машини.

И си се паркирам ја фино лепо, и ми вика еден исто така никогаш у живот претпоставувам нема видено Ducati, освен на нет и јутјуб. И ми вели овие мотори ногу се спори ич не ги бива, и слшај го како работи нешто ти е расипано ти тропа целиот и ми вели ја имам Honda. Објаснувам:(Honda cbr600f 1989, вреди околу 400-500 еур, комбинација на пластики од мотори од 1943 до 1999, една здрава работа нема на неа, сокршена максимум и лепена со изолир.) И ми вели мојава Honda работи поубаво од ова што тропа целото, можам да те минам кога сакам. Не го вози веќе носи го на мајстор оти нема уште многу да тера.
Ју хев гат ту би кидинг ми.

После овој пост, ти се жалиш за навреди?

Па има ли поголема (субтилна) навреда од овој пост на целава тема?

Еј пази, цел живот сме користеле мид рејнџ телефони, заглавени биле у 2012, користеле androjid абе се најлошо, кај знаат членови на ит форум што е брз телефон или добар, еве @Војвода кој го потврди истото никогаш немал добар телефон, он само ги хејта иПхоните, па сега имаме фрејм дроп а не лаг, зборче за кое се иде до БЕСКОНЕЧНОСТ) иако поентата е да се долови дека искуството не е идеално, тоа што 1/2 од темава НЕ НИ ЗНААТ што е фрејм дроп, па така користевме термин кој сите ќе го разберат, е друга работа - ама и тоа не е битно, важно нема лаг како кај androjid, има фрејм дроп! уште една победа за епл таборот, оу јеа.

Друго, целиот пост ти е додатно деградирачки, и тотално навредлив за било кој што НЕ СЕ Согласува со тебе а коментира на темата, треба да имаш муда (најискрено) за после оваква булшитраија од пост, и споредбата на форумџиите од форумов со рандом нуб кој не знае како работи мотор или што и да е.

Трето, еве зошто се бара идеално од Епл, и од Samsung, а им се простува на другите?

Јас сум андроид корисник, (и гик воедно) за мене ЛИЧНО единствената предност на iOS (т.е. на iPhone, не на iOS) е брзината/мазноста, друга предност немаат тие уреди, цигли, инфериорни камери и дисплеи, гломазни, тешки, моно снимање, робување на ајтјунс итн.

Е сега, кога имаш презентација, во која викаат

a) Дека камерата е најдобра на сите времиња
b) Дека дисплејот е најдобар на сите времиња
c) Дека процесорот е најдобар на сите времиња

Или на кратко кога се е најдобро на сите времиња, тоа создава врежани високи критериуми за тој уред, па така кога ќе ги ставам двата уреди 1 до друг и кога S7-та ќе ми понуди СЕ подобро сем брзина, тој ист критериум по кој сум се водел нагло ќе отиде у провалија, како после тоа да бидам задоволен? имаш момент, WTF е ова бе?! значи самите Apple ме прават да бидам аналитичен! како човек кој е ентузијаст се фаќам за ситиници! мајндсетот и она што го труби Епл и вие ми влегло во глава, па така моите очекување НЕ СЕ ИСПОЛНИЛЕ, или да си ќутам? ти сам си кажа дека тебе ти е најбитна брзината така? што ако таа брзина која тебе лично ти е најбитна, а истата кај мене е единствена причина за потенцијална промена, не ме задоволи? т.е. да осетам дроп на фремови (НЕ ЛАГ не се секирај не е ова androjid ) дали после треба да си викам у себе, абе незнаеш ти што гледаш Епл најдборо знае? извини, ако вие се водите по таа идеологија, мене истата ми е онака тежок пролив, и ако лично НЕ СЕ убедам у истата нити една фирма, генијалец, брат, или било што нема да ме убеди во тоа што е подобро за мене! за мене е подобро само она што ЗА МЕНЕ е подобро.

ЗА крај iPhone-те се помазни, ама не се 60 фрема помазни, и не се осетно помазни од андроид, ако S7 дропа 20 фрема, iPhone дроп 10-15, тоа е поентата, кој не го сфати ова до сега, негов проблем.

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Ау што е со графава ?
Која е целината 400% ?

Тоа е така затоа што ипхоне е најјачи и 100% е премалку за него. Он е 102.3% 400% најјачи. :)

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Прашање, дали колава заостанува во движење или не?

Прашање 2,

Дали на 1:41 хеликоптерот заостанува во движeње или не?

Прашање 3,

Дали на 1:18 до 1:20 кучето заостанува во движење или не?

Прашање 4,

Дали на 0:13 човекот заостанува во движење или не?

Дропнат фрем = НЕ ПОСТОЕЧКА АНИМАЦИЈА ВО ДАДЕНАТА СЕКВЕНЦА! ако дропнат 60 фрема во секунда, што ќе видиш?

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
Ау што е со графава ?
Која е целината 400% ?

Не знам дали си сериозен...

Си слушнал за прашање со повеќе можни одговори?

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
dropped frame има само во првото видео.
Колата треба да е следниот фрејм понапред за пр. 1мм, а она е понапред за 2мм . тој фрејм фали и се вика дека има dropped frame или пропуштен (прескокнат) фрејм.
другите имаат lag.
Во долните видеа, сите продолжуваат од каде застанале, нема скокање во позицијата на карактерите.
Кај хеликоптерот е највидлив lag-от, застанува, па после со поголем frame rate стасува до каде требал да биде.

Lag е dropped frame само ако се мисли на (frame rate drop) пад на број на фрејмови во секунда, но не и прескокнување на фрејмови.

Значи при лаг, се закочува моменталниот фрејм, се извршува некоја операција во позадина и после се продолжува со анимацијата од каде застанала.
При фрејм дроп (скокање на фрејмови) анимацијата си тече, од безброј причини се рипаат фрејмови и анимацијата тече без закочување но со видливи сецкања во движењето.
фрејм рејт дроп, = лаг. Фрејм рејтото варира од 60 на 10 па на 100 па на 60..... ама во сите случаеви продолжува од каде застанал.

Се зависи како е направена апликацијата. Ако мора да оддржи frame rate, а неможе, тогаж рипа фрејмови. (ова најчесто се случува во софтвер за видео монтажа, кога неможе да оддржи frame rate поради преголем bandwidth)
Ако немора, тогаш го смрзнува фрејмот при кој е прекината анимацијата и продолжува од каде застанала.
И двете се визуелно „сецкање“.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
dropped frame има само во првото видео.
Колата треба да е следниот фрејм понапред за пр. 1мм, а она е понапред за 2мм . тој фрејм фали и се вика дека има dropped frame или пропуштен (прескокнат) фрејм.
другите имаат lag.
Во долните видеа, сите продолжуваат од каде застанале, нема скокање во позицијата на карактерите.
Кај хеликоптерот е највидлив lag-от, застанува, па после со поголем frame rate стасува до каде требал да биде.

Lag е dropped frame само ако се мисли на (frame rate drop) пад на број на фрејмови во секунда, но не и прескокнување на фрејмови.

Не ми е јасно како една проста работа не може да се сфати :)

Значи frame drop е прескокнување на фрејмови ≠ лаг.

Frame rate drop е намалување на бројот на фрејмови по секунда = лаг.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
@vlavot ајде врати се назад, прочитај убаво, сите страни прочитај ги, измери убаво, кој вреѓа, кој е непродуктивен, кој е суптилно пасивно агресивен, кој пробал да даде аргументи (реални), и кој си тера по негово, и згора на се плачи кај администрацијата. ко дете мало си.

Како Android фановите се навредуваат на темава...

giphy.gif

giphy.gif

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
Јасно е гарант, ама за Apple е темата и одлични момци се претвораат во ..немам зборови.
Забораваат се што знаат при контрирање..како на пример...
Видео од компјутерска игра се става за пример за frame drop.
Па во природата на графичката картица е да дропува фрејмови... нели.. генерира многу повеќе ама неможе да ги прикаже сите...значи прескокнува... а во исто време од различни интерапти ни тие неможе да ги прикаже па плус и лагува...
Во зависност од тоа колку фрејма се генерирани и од тој избор што ќе прикаже, такво е и движењето на екран...во комбинација со рефрешот од мониторот...

Проблемот е што, тоа што им смета во телефоните, е највероватно толку кратко, што ретко кој со камера може да го сними... не викам дека не го приметуваат или дека не им смета... само вака со видеа од 30fps не се докажува.. можда со high speed камера... па ке се види дали фали фрејм или некој се задржува подолго.

Ама нели не беше битно тоа, него изгледот, безелот, камерата....батеријата..екранот...
Не ми е јасно зошто тоа сецкање е најбитно.. таква е природата на уредите, вршат повеќе работи истовремено... која има предност, таа ќе повлече повеќе ресурси за да се изврши прва.. другата, ќе почека. Дури и PC-то лагува.. и тоа баајги.. зошто тоа не смета?

Мислам дека и двата ОS-a не ги бива, само што едниот можеш дополнително да го у**реш а другиот неможеш.

Маркетинг... професорот нека ме поправи...
ако видам никаков андроид... сменет, ќе кажам, андроидот нечини...или видам 10 различни.. па барам тој што ми се свиѓа да го купам, арно ама уредот на кој работи баш тој или таа верзија, не ме бендисува... оној другиот уред што ме бендисува има друг андроид..кој не ме бендисува...
Имам 3 различни андроид уреди.. различни верзии, производители... и истиот програм не ми работи, или не работи исто на сите уреди..
iOS неможам да видам друг...и знам што ќе добијам ако го земам.
што би одбрал?
Ова се почетнички размислувања и претежно одлучувачки... не зборам за „напредни корисници“ кои си наоѓаат предности и мани на двата OS-а.
И во оваа смисла е муабетот дека со iOS ти е мирна глава... а не дека другиот е послаб или што знам.. маани имаат и мора да имаат за да се продаде следниот уред или верзија на OS. За жал, тоа намерно осакатување, после одредено време го викаме напредок или еволуција.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Во што се претворила темава. Што било frame drop..
Да се дропне фрејм може за да се спречат артефакти. Значи може софтверски да се делува.
Лагирање е каснење од хардверска или софтверска природа.

Отворете Youtube, уклучете stats for nerds и гледајте како се дропаат фрејмови а да не ги забележувате.

Наместо да се допрете до функционалностите на Ајфон кои ги има или не, се занимавате со оправданоста на цената па врз тоа градите психо профил на корисниците на Ајфон (демек плаќаат многу а добиваат малку)
Како Samsung Galaxy S7 да ума ипеавдана цена. Или HTC, Sony...

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно