Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

iPhone 7 - Генерална дискусија

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
победничкиот македонски муабет :)

Ontopic: денес, имав шанса да го прочепкам семоќниот 6с, со иос 9.3.5 на него. дропа фрејмови и те како. а го прашувам сопствеников, вика: не бе, не кочи, не ни се замарам, не ни гледам :) мене ми треба само за ало ало телефонот.... (facepalm)

Toa e тоа... херојот на денот го прочепка на телефонот и за 30 секунди му кажа на тој што го користи нон-стоп дека врска нема. Абе малце забегантис се муабетиве а? Малце цедевита нарцисоид се има некој напиено од сабајле? :)

Исти ку* ти е уствари, лагот е дроп на фремови, како сакаш кажи го.

П.С. Не биде буљаш да цитираш само сегменти од мојот пост, и да ги правиш да изгледаат погрешно :)

Не сум буљаш бе зашо така :) Ја цитирав суштината на реченицата. Сериозно треба самокритичност, не сме тука да се омаловажуваме или расправаме, туку секој треба да сфати дека од „другиот“ може малце и да научи нешто.

Инаку за лаг и фрејм дроп дали се исто нека кажат другите. По мене се тотално спротивни работи, ама еве чекам од други прво :)

• ми се допаѓа
Реакции: voah

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@krale за мене cpu и процесор се исти :) нарцис сум, од кај погоди?

едит: корисникот си го искористи она-абе ајфон е, се едноставно фукнционира. му немало дропови.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Toa e тоа... херојот на денот го прочепка на телефонот и за 30 секунди му кажа на тој што го користи нон-стоп дека врска нема. Абе малце забегантис се муабетиве а? Малце цедевита нарцисоид се има некој напиено од сабајле? :)

Не сум буљаш бе зашо така :) Ја цитирав суштината на реченицата. Сериозно треба самокритичност, не сме тука да се омаловажуваме или расправаме, туку секој треба да сфати дека од „другиот“ може малце и да научи нешто.

Инаку за лаг и фрејм дроп дали се исто нека кажат другите. По мене се тотално спротивни работи, ама еве чекам од други прво :)

Kога одредена анимација нема константен фремрејт, истата не е мазна, немора да се иде во длабоки анализи, тука зборовиме за движење - визуелизација која работи идеално на 60 фрема или блиску до тоа, кога ќе падне по 40 на пример, можеш да приметиш како прескокнување на фремови, кое е чуството кое го доживувам и на iPhone и на S7 кога ќе се случи истото. Разликата што ве буни е фактот што лаг е обично назив за висок пинг - латенции при онлајн играње, додека ова е употреба на уред низ кориснчикот интерфејс, поентата е дека визуелната манифестација е иста.

Цитирање на дел од постот го вади истиот надвор од поентата, и делува да бидам арогантен наместо само да искажам свое исксутво. Самокритичноста е секогаш добредојдена, но не кога искуството кое си го имал е континуирано на неколку уреди, јас сум 100% сигурен дека не постои уред кој работи констатно на 50-60 фрема, значи се што имам ставам у кладба дека не постои таков телефон, не џејлбрејк, што сакаш прави му џабе е. Исто е и кај андроид-те да не се лажеме, каков сакаш кернел, оверклок, диблоат направи, џабе е.

Последна промена:

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Kога одредена анимација нема константен фремрејт, истата не е мазна, немора да се иде во длабоки анализи, тука зборовиме за движење - визуелизација која работи идеално на 60 фрема или блиску до тоа, кога ќе падне по 40 на пример, можеш да приметиш како прескокнување на фремови, кое е чуството кое го доживувам и на iPhone и на S7 кога ќе се случи истото. Разликата што ве буни е фактот што лаг е обично назив за висок пинг - латенции при онлајн игрирање, додека ова е употреба на уред низ кориснчикот интерфејс, поентата е дека визуелната манифестација е иста.

Цитирање на дел од постот го вади истиот надвор од поентата, и делува да бидам арогантен наместо само да искажам свое исксутво. Самокритичноста е секогаш добредојдена, но не кога искуството кое си го имал е континуирано на неколку уреди, јас сум 100% сигурен дека не постои уред кој работи констатно на 50-60 фрема, значи се што имам ставам у кладба дека не постои таков телефон, не џејлбрејк, што сакаш прави му џабе е. Исто е и кај андроид-те да не се лажеме, каков сакаш кернел, оверклок, диблоат направи, џабе е.

Напротив - лаг е замрнување, закочување на системот, анимацијата што год. Додека frame drop не само што не ја замрзнува сликата, туку ја прави да се одвива често побрзо од што треба, бидејќи наместо фрејмовите да одат по ред 1-2-3-4, одат пример од 1-4 директ.

Дали постои телефон што работи константно на 50-60 фрејма е ЕДНА работа, а да се каже дека „исто е и на андроид“ е сосема друг муабет. Да беше исто, верувај iPhone немаше да постои, ама не ќе да е исто. А главната разлика е токму во лаговите кај Андроид, дури и кај премиум моделите, но нејсе, не е сега ова темата.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Разликата е во дефиницијата која е отворена за интепретација и генерален назив, не е битно дали се вика лаг, или дроп на фремови, поентата ми е дека не е мазно искуството и се манифестира на ист начин. Споредбата со андроид не ја дадов дека се еднакво мазни, тука IOS има мала предност, него да доловам дека истите работи се случуваат - т.е. визуелното искуство е исто.

Кога ги листаш апликациите во мулти-таскинг кај iPhone, ако го направиш тоа малце поспоро, кога идеш од лево на десно е помазно, ама кога ќе почнеш да се враќаш од десно на лево, ќе приметиш дека прескака фремови, многу е лесно да се примети - поготово кога има 7-8 апликации.

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
XNaBwHf.png)
XNaBwHf.png

@krale еве дефиниција на лаг. кога паѓаат фрејмови, нели иде истото- наместо 1-2-3-4 туку 1-4 ?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Oбожавам кога се фаќате за толку минорни работи, и бегате од темата, исти *ур е аман битно е дека не е мазно, ало!

imperial

user
12 август 2009
1.420
2.054
Скопје
www.rop.mk
чисто да појаснам.. нема везе со муабетот дали е мазно или не.
таа дефиниција обаво кажува... чекаш, па продолжуваш од местото каде си застанал (лаг).
а не чекаш, па продолжуваш од друго место (фраме дроп)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Сеа на крај ќе испадне и дека дропањето фрејмови кај ифоно е уствари добра работа, со помош на дропање фрејмови ифоно работи побрзо од шо треба. Класик Епл.

Sent from my Nexus 5

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Има везе, ако нема дроп на фремови, лаг или било што анимациите ќе бидат цело време мазни, така да дури и ако имаш дроп на фремови, наместо лаг искуството нема да биде идеално - ќе има статери, прескокнување на анимации/фремови итн. Значи збориме за корисничко искуство, и мазност на уред, двата феномена кои инсистирате да бидат поделени, се манифестираат со ускратување на уживањето при употреба, тоа е поентата од старт на дебатава, а дали е потполно исто или не не е битно. Битно е дека не треба да биде така.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
3-4 дечки што провеле 30 секунди со ајфон, конкретно 6s, не плус, потврдуваат и се уверени дека постои лаг и дроп на фрејмови и немазно искуство. Или различно формирана реченица. 3-4 дечки шо користат без малку цел живот мидрејнџ телефони заглавени на android последен пат апдејтирани 2012, на кои фејсбук едвај се отвара и 90% од времето коа имаат повик телефонот блокира, чепкаат ајфон 30 секунди и се супер уверени дека дропа фрејмови и лагира. И еве ме мене, цел животен корисник на андроид, како викаше BANE (you merely adopted the darkness, i was born in it molded by it) буквално сум обликуван од лагот и кочењето и блокирањето на андроид, тражејќи, и исушувајќи го секој custom rom, и не најдов решение, и како морон се пуљам у iphone-ов пробувајќи да забележам нешто што го имаше на андроид уред, нешто што го укажав на видета од galaxy s7, и некако криво ми е, ама не можам да го забележам.
И ова не се работи за тоа дали јас имам ајфон, или некој друг или е бренд или е премиум или е скап. Шансите се дека ако извади супер добар уред s8, Samsung како што беше galaxy s7, можно е да го земам.

Целава ситуација е, цел живот возам астра 92. 1.7D. и гледам TOP GERAR, или ривјуа на интернет, и запознавам дечко или девојка што пред 3 месеци купил/а CLA 2016, и еве ме мене со мојата astra, му расправам и го убедувам како маџик суспензијата и тоа што треба да е Мерцедес, не го бива, и дека AMG варијантата е подобра опција, со не ти знам 300 bhp повеќе итн итн итн.

Примеров со мене, зависник и голем ентузијаст на мотори сум. Неодамна купив Ducati, нешто што 90% од луѓето, да имаат слушнато, но поојма немаат како функционира и каков начин на работа имаат нивнит специфични машини.

И си се паркирам ја фино лепо, и ми вика еден исто така никогаш у живот претпоставувам нема видено Ducati, освен на нет и јутјуб. И ми вели овие мотори ногу се спори ич не ги бива, и слшај го како работи нешто ти е расипано ти тропа целиот и ми вели ја имам Honda. Објаснувам:(Honda cbr600f 1989, вреди околу 400-500 еур, комбинација на пластики од мотори од 1943 до 1999, една здрава работа нема на неа, сокршена максимум и лепена со изолир.) И ми вели мојава Honda работи поубаво од ова што тропа целото, можам да те минам кога сакам. Не го вози веќе носи го на мајстор оти нема уште многу да тера.
Ју хев гат ту би кидинг ми.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@vlavot се сеќам погоре дека ти беше тој шо кажуваше трокиран с7 дрн дрн...

друга работа: вие коментирате на видеата на јутуб шо ви одговараат. во тој случај најјачи е, еве као ако ние не знаеме јутуб знае. од друга страна, ги навредувате лично сите шо ќе ви посочат на други видеа на јутуб кај шо се истакнуваат недостатоците. тогаш јутубот не ви чини, а ние сите други сме за вас „експерти“. решете се еднаш, не бидете ко жени во пмс.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Избегувам да навлегувам во директни конфликти и препирања бидејќе може да се натегаме до...
Велиш јас сум тој што сум кажувал трокиран с7... не знам на што целиш, но видеото што го потенцирав каде има апла забележливо лагирање и нереспонзивност на мислам note 7. Најинтересно е што јас не барам и не копам по јутуб да најдам, конкретно видеа каде кочи и блокира с7 цата. Провери ми ги постовите, да имам еден пост но тоа е како реплика на претходни 20 виде од psyside како има успорување во 100000000 фрејма во секунда да се виде дали кочи блокира или лагира ајфонот. Но најинтересно е тоа што видеото постирано од psyside на кое има тип како се жали дека ајфонот ваков онаков, не бил или бил преголем за екранот, целото видео е од снимки како ајфонот работи супер мазно и има 2 секунди снимка од note 7, како за споредба на екран, и во тие 2 секунди видео кое го пастира човек со интенции да покаже колку не чини ајфонот, во тоа видео на само 2 секунди се појавува самсунг телефон, и е апла нереспонзивен и лагира.
Дали ја сфаќаш иронијата?

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.767
10.099
@vlavot се сеќам погоре дека ти беше тој шо кажуваше трокиран с7 дрн дрн...

друга работа: вие коментирате на видеата на јутуб шо ви одговараат. во тој случај најјачи е, еве као ако ние не знаеме јутуб знае. од друга страна, ги навредувате лично сите шо ќе ви посочат на други видеа на јутуб кај шо се истакнуваат недостатоците. тогаш јутубот не ви чини, а ние сите други сме за вас „експерти“. решете се еднаш, не бидете ко жени во пмс.

Не чини јутјубот, на гугл е. :D

Инаку не знам што се расправате, има лагови и дропови на ајфон, ама споредено со било кој друг телефон - нема конкуренција.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
3-4 дечки што провеле 30 секунди со ајфон, конкретно 6s, не плус, потврдуваат и се уверени дека постои лаг и дроп на фрејмови и немазно искуство. Или различно формирана реченица. 3-4 дечки шо користат без малку цел живот мидрејнџ телефони заглавени на android последен пат апдејтирани 2012, на кои фејсбук едвај се отвара и 90% од времето коа имаат повик телефонот блокира, чепкаат ајфон 30 секунди и се супер уверени дека дропа фрејмови и лагира. И еве ме мене, цел животен корисник на андроид, како викаше BANE (you merely adopted the darkness, i was born in it molded by it) буквално сум обликуван од лагот и кочењето и блокирањето на андроид, тражејќи, и исушувајќи го секој custom rom, и не најдов решение, и како морон се пуљам у iphone-ов пробувајќи да забележам нешто што го имаше на андроид уред, нешто што го укажав на видета од galaxy s7, и некако криво ми е, ама не можам да го забележам.
И ова не се работи за тоа дали јас имам ајфон, или некој друг или е бренд или е премиум или е скап. Шансите се дека ако извади супер добар уред s8, Samsung како што беше galaxy s7, можно е да го земам.

Целава ситуација е, цел живот возам астра 92. 1.7D. и гледам TOP GERAR, или ривјуа на интернет, и запознавам дечко или девојка што пред 3 месеци купил/а CLA 2016, и еве ме мене со мојата astra, му расправам и го убедувам како маџик суспензијата и тоа што треба да е Мерцедес, не го бива, и дека AMG варијантата е подобра опција, со не ти знам 300 bhp повеќе итн итн итн.

Примеров со мене, зависник и голем ентузијаст на мотори сум. Неодамна купив Ducati, нешто што 90% од луѓето, да имаат слушнато, но поојма немаат како функционира и каков начин на работа имаат нивнит специфични машини.

И си се паркирам ја фино лепо, и ми вика еден исто така никогаш у живот претпоставувам нема видено Ducati, освен на нет и јутјуб. И ми вели овие мотори ногу се спори ич не ги бива, и слшај го како работи нешто ти е расипано ти тропа целиот и ми вели ја имам Honda. Објаснувам:(Honda cbr600f 1989, вреди околу 400-500 еур, комбинација на пластики од мотори од 1943 до 1999, една здрава работа нема на неа, сокршена максимум и лепена со изолир.) И ми вели мојава Honda работи поубаво од ова што тропа целото, можам да те минам кога сакам. Не го вози веќе носи го на мајстор оти нема уште многу да тера.
Ју хев гат ту би кидинг ми.
Тие 30 секунди (иако се 30 минути, ама тие шо јадат ариел обожаваат овака да си преправаат) на тешко разочарување придонесуваат да не купат тие луѓе као мене ајфон. Зошто да го купам кога сум се разочарал? За да ви се приклучам во вашиот налудничав клан и да кажам дека галакси с7 према ајфон 7 е како опел астра 1992 према амг мерцедес 2016?

Едно прашање: Колку кила Ариел ви даваат од епл дневно за да ви бидат толку испрани мозоците?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Едно прашање: Колку кила Ариел ви даваат од епл дневно за да ви бидат толку испрани мозоците?
Гледаш ова е веќе навреда. Кон член на форумов колку и да ни се спротиставени мислењата, никогаш нема да се обратам вака.
А сепак користам ајфон, а се подразбира нели, корисник на ајфон е неписмен, пишува латиница, сврзани зборови и вреѓа членови.
Чекај? Јас бев тој со ајфонот што вреѓа??? Нешто не се совпаѓа???
Од примерот погоре ја сфаќате веќе еднаш иронијата?
Go figure.

Gaston

user
9 февруари 2011
1.729
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Гледаш ова е веќе навреда. Кон член на форумов колку и да ни се спротиставени мислењата, никогаш нема да се обратам вака.
А сепак користам ајфон, а се подразбира нели, корисник на ајфон е неписмен, пишува латиница, сврзани зборови и вреѓа членови.
Чекај? Јас бев тој со ајфонот што вреѓа??? Нешто не се совпаѓа???
Од примерот погоре ја сфаќате веќе еднаш иронијата?
Go figure.
Извини ако го сметаш за навреда. Ама нели се навредливи вашите муабети кон останатите кои не се согласуваат со вас?

Галакси е астра од пред 20 години, а ајфон е мерцедес амг?
Тоа не е навреда?
Или да кажеш дека неможеш да си самокритичен кон своите очи и тоа скроз да го извадиш од контекст и да го извртиш дека ти уствари не си самокритичен? Тоа не е навреда?
Ма како не ви срам уште да кажете дека сте навредени
Уствари вие сами себе се самонавредувате со таквите бесмислици.

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Извини ако го сметаш за навреда. Ама нели се навредливи вашите муабети кон останатите кои не се согласуваат со вас?

Галакси е астра од пред 20 години, а ајфон е мерцедес амг?
Тоа не е навреда?
Уствари вие сами себе се самонавредувате со таквите бесмислици.
Како што реков, избегнувам препирања директни но...
Да изанализираме неколку ситуации.

1. Имаш галакси с7. и ако јас го споредам со ајфон и го наречам дека е астра а ајфонот е амг, ти го сметаш тоа за навреда?
А не обвинуваш дека ние сме фанатици за ајфоните и дека не размислуваме.
Ја сфаќаш иронијата?

2. Немаш галакси с7 и го споредувам со ајфон и го нарекувам астра а ајфон амг сметаш дека тоа е навреда, а не го ни имаш уредот.
Тоа е ултра фенбојизам. Полошо не може.

3. Небитно дали го имаш уредот, сметаш дека поради тоа што сум рекол дека с7 е астра а ајфон е АМГ, за тебе тоа е навреда исто како твојата навреда цитирам:
???
И јас сум испран мозок???

4. Кога веќе решаваш да ме цитираш прочитај го мојот пост.
Астра мислам дека се телефоните се цитирам:
шо користат без малку цел живот мидрејнџ телефони заглавени на android последен пат апдејтирани 2012, на кои фејсбук едвај се отвара и 90% од времето коа имаат повик телефонот блокира

Пак ќе прашам, дали си ја сфаќаш иронијата во твоите постови?

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
@vlavot ајде врати се назад, прочитај убаво, сите страни прочитај ги, измери убаво, кој вреѓа, кој е непродуктивен, кој е суптилно пасивно агресивен, кој пробал да даде аргументи (реални), и кој си тера по негово, и згора на се плачи кај администрацијата. ко дете мало си.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно