Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Рикната 780ti

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
не дувам, а кога правиме риболинг машината е херметички затворена и прво се лади и исфрла цел воздух. На масата каде лемиме има 2 цевки со јаки вентилатори и ретко вдишуваме, се осеќа на небцата како пецканје и воопшто не сме среќни заради тоа.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
90 % затоа што плочата дава знак на живот,симтоми разни плави екрани линии и слично кога е под напон,ако не дава никакви знаци печењето е бадијала

Sent from my SM-N910F using Tapatalk
Земај ја картата и ставај ја кај тебе во рерна додека некој сервисер не ги "лапнал" парите со кои ќе се збогати.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
Значи сите оние силни машини од илјадници долари со компјутерски регулирана топлина, со фокусирање на истата и со цела онаа вентилација г*мна да јадат?
За потребите на сервисот си купуваш шпорет, од Бит Пазар „ајва“, мултиметар од 500-ки за да се најде (пошто Fluke е too mainstream) и потоа сите ги пречекуваш со: Дава знаци на живот? Да? Оставете ќе средиме.
Дава знаци на живот? Не? Идете кај kjosmofon..

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Греењето е 5-6 мин колку да се обнови калајот какви канцерогени материи какви бакрачи, збориме за 5-9 мин на 200 степена а не да се пече пица по 30 мин, али нема везе тоа е балкански менталитет, нејкеш да признеш дека 90% е успешен метод, ти со дувалицата кога дуваш не дишиш канцерогени материи олово калај лак киселини и слично ?

Плочава е печена пред една година и се уште работи
8361b2d393543985b50c6bb849cc8e1c.jpg
да не си грешка?? Плочава нити има графика, ните ладење за графиката, да не си печел нешто друго?

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Тој што има сервис и што работи професионално нека си купува машини од илјадници евра ако сака, негов избор.
Но секој што не е сервисер, а не му се даваат пари по сервиси од различни причини би можел "нешто" и сам да си заврши работа,(од типот на уради сам) како што веќе напишав во погорните постови.
Значи не мешајте човек професионално што работи и некој што сака сам за себе да си заврши аматерски работа дома, а возможно е во случајов.
Никој не го споредува професионалниот ребалинг со рерна , него напротив шанса каде што може да се направи нешто и на овој начин.
Значи опција плус за домашна употреба, кој сака нормално.

Последна промена:

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
баш за тие луѓе на кои поправката им е скапа, шансите да се поправи во рерна се минимални, послем рерната шанса за поправка нема, нула. На дело народната, сиромавиот плаќа дупло.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Другар, ајде искрено да збориме.
Графичката што ја ставив во релна е релативно ефтина графичка во моментов на пазарот и самиот знаеш дека не се исплати да биде професионално третирана.
Значи спремен бев на тоа дека можеби и нема да ја биде, но еве ја бидна па сеуште ја користам до ден денес.
Пред да поправам нешто на овој начин правам проценка дали ми се исплати да ризикувам, во случајов ми се исплатеше.

masterficx

user
5 јули 2009
1.345
354
masterficx's setup  
Processor & Cooler
Intel Q8200 + CM Hyper 212+
Motherboard
GA-G41MT-S2PT
Storage
Spinpoint F3 1TB
PSU
CM Elite 460
RAM
8GB DDRIII@1333Mhz
Video card
Gigabyte GT640 2GB
Case
DeepCool Tesseract Black
Monitor
LG 22" TN
OS
8.1 64-bit
Vie samo pecete si i sirete vakvi muabeti. Nekoj se oprcil za fume extractor i meraci na temperaturi i "duvalka" (duvalka e pod navodnici poso na drug princip raboti reballing/reflow masinata da ne mi se fati nekoj kako kjor za stap za zborot) od 3000 evra i potpalil kujznae kolku ploci za da se usovrsi, ama ke mu prodavame filozofii za 90% uspesni servisi vo rerna. Vo rerna be ?!?!!
- Mamo kiflickive mi imaat cuden miris ?
- Pa neli sakase laptopot da ti raboti?! Kjuti i jadi tamu...

A xenon otvori tema vo koja sto prasuva " ke ja zirne nekoj ili da ja stavam vo fioka ?".

Da ne ja punam temava so gluposti ama moram da pisam deka zaradi ovie raboti kaj nas uspevaat kompanii so stranski menadzment. Nie sme premnogu "zaucheni" na poeftiniot nacin, duri i koga e neefikasen i ni steti.

@xenon ako ja stavas kartickata vo slot na maticna i maticnata skroz ne "trga", ne vrtat kuleri, i ne reagira na power kopce, toa znaci deka nekoja komponenta e ostetena i treba da se zameni so nova. Grafickata e vo kratok spoj i ja aktivira zastitata na maticnata.

Pardon za latinica od mobilen sum.

19 јуни 2015
605
1.347
Скопје
AleksandarCaki's setup  
Processor & Cooler
I7 8700k 5.0ghz 1.37v(manual mode) *Delided, CM Nepton 240m (4x Corsair ML120Pro RGB)
Motherboard
Asus z370-e Strix
Storage
Samsung 960 Evo 250gb, Samsung 850 pro 256gb, Samsung 850 pro 512gb, WD Black FZEX 1tb, WD Blue EZEX 1tb
PSU
Cooler Master V850 - Fully Modular 850W 80 PLUS Gold
RAM
HyperX Fury RGB DDR4 32GB 3200MHZ CL16
Video card
MSI Duke 1080ti OC, 2025core, 12000 mem + Kraken X41 + Kraken G12 bracket + 1x Corsair ML140 Pro LED RGB
Case
Corsair Air 540 (3x Corsair ML 120 Pro LED RGB)
Mouse
Logitech g502 Proteus Spectrum, Logitech g700s
Keyboard
Coolermaster Masterkeys PRO L RGB, cherry mx red
Audio
Creative Sound BlasterX Katana
Monitor
LG 34GK950G 34" 120hz G-Sync 3440x1440
OS
Windows 10
Ја мислам дека затоа што членот кога ја монтирал графичката не стаил хартивче (како што збореше еден член дека братучед му така секогаш правел), затоа рикнала. :D :D

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.298
11.836
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Сакам да земете една графичка, да допрете некоја лемна точка со леткум/топол воздух, и да постирате слики во висока резолуција, пред и потоа. И ова воопшто нема врска со печење во рерна, туку е изгорено, и не, не е некое "отпорниче", рикаат видео мемории, мосфети што се 2 во едно пакување пример SOT363 и не се поголеми од два милиметра и имаат по 6 пинови, и ги има милион по штампата. Без одлемување никогаш не можеш да бидеш сто посто сигурен дека е нешто исправно, поготово не мосфет, може нешто го држи во On State и ти си викаш готово, ова е тоа, и се вртиш три дена у круг дур не сфатиш дека била глупа идејата да мериш елементи.

И доста со глупостиве, рерни мерни, прајте си го тоа дома и не давајте такви совети. Јас сум правел секакви глупости, ама никогаш не сум употребил рерна. Се пече цела карта, вклучувајќи и електролити кои ќе зголемат ESR, нежни пластики кои ќе се разлеат ко пролив, и мал милион други оштетувања. Во најмала рака се изолира лемното место со каптон трака и алу фолија, да остане голо само лемното место, а се друго да биде покриено.
Се прави предгреење и на долната страна од плочата, и се дува само чипот со отвор на дувалката точно колку целиот чип. Бадијала објаснувам ама ете, да се знае.

Мислам дека некои луѓе тука треба да јадат векни и векни леб за да научат нешто.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
851
733
да не си грешка?? Плочава нити има графика, ните ладење за графиката, да не си печел нешто друго?

Ти си ги помешал малце брзините плочава е печена пред една година сега е донесен само на чистење и мењавање паста и подмачкување кулер, значи печење и риболинг е сосема друга прича

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Македонче циган чоек. Што помалце парички има толку поитар станува. Смислува идеи што дури ни тесла не му ни текнале. Да ги оставиме рерните за јадење да не си играте експерименти по 100 ти пат ? Изгледа овде на некој му се побитни парите во џеб отколку здравјето. Срамота сме грујо не величи дека сме IT држава дека иаме капацитети да срушиме квантна физика а вие уште со миксер и шпорети работите :).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.236
А динстање? Поховање?
Едно време се појави мода матичните да се перат со вода. Дури и Gigabyte изваде модели на кои на одредени места се ставаше лепенка и беа спремни за перење.
Сите останати кои се контраа дека не треба да се прави тоа на матична беа сведоци на изненаденоста на овие другиве пошто никој не им кажа дека водата навлегува и под шилдови и под компоненти.
Тоа што на некој му успеало да оправи ладен лем со печење во релна не значи дека прво треба да се пробува со печење.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Пред ставање во рерна убаво е да се намачка со ракија

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
Јас додека се печат ги прскам со пиво за да бидат покрцкави, а ако сакам да фати и малку коричка уклучувам на инфра–црвено.

cakii

hello world
23 февруари 2011
397
731

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit

zmija

hello world
26 мај 2007
329
201
Bitola
zmija's setup  
Processor & Cooler
iNTEL g4560 3.5 ghz
Motherboard
asus h110-r
Storage
Toshiba 1.8 Tera bajti
PSU
350 w jar
RAM
8Gb Silicon 2133 Ddr4
Video card
HD 610
Case
Crveno
Mouse
Crn
Keyboard
Microsoft reculsa so sfetenje
Audio
shit Realtek
Monitor
Crt 1024x768
OS
Windows 10 pro neorginal

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
OS
Windows 11 Pro
Тоа што на некој му успеало да оправи ладен лем со печење во релна не значи дека прво треба да се пробува со печење.
Никој не рече дека некој мора да го прави ова по секоја цена.
Значи јас покажав како може нешто да се среди аматерски, а да е успешно и исправно.
Кој сака бујрум, кој не сака правец кај kjosmofon. :)

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
851
733
Никој не рече дека некој мора да го прави ова по секоја цена.
Значи јас покажав како може нешто да се среди аматерски, а да е успешно и исправно.
Кој сака бујрум, кој не сака правец кај kjosmofon. :)

Има ли потреба да се објаснува уште ? Нели гледаш дека се тврдоглави и си играат мајтап,кјосмофон соли памет и држи курсеви за мали дечињата, као демек ја еве знам вие појма немате, имам опрема од 100.000 денари, и ислично, тие работи што ги сервисира он ја ги работев пред 5-6 години и после се префрлив на сервис за телефони, додека лаптопите ги правам исклучиво на мој блиски луге,имам добра соработка со алфамобил и слични познати сервиси за телефони, али вакви трвдоглави стручњаци до сега не сум видел да не речам арогантен.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Има ли потреба да се објаснува уште ? Нели гледаш дека се тврдоглави и си играат мајтап,кјосмофон соли памет и држи курсеви за мали дечињата, као демек ја еве знам вие појма немате, имам опрема од 100.000 денари, и ислично, тие работи што ги сервисира он ја ги работев пред 5-6 години и после се префрлив на сервис за телефони, додека лаптопите ги правам исклучиво на мој блиски луге,имам добра соработка со алфамобил и слични познати сервиси за телефони, али вакви трвдоглави стручњаци до сега не сум видел да не речам арогантен.
Друже премина на лично веќе, чисто ради инфо, електроника работам од 1991, телефони од 1997-2004, прекинав кога менувачи на маски се самонарекоја мајстори. На почеток 1997 телефони во мк правевме 2-3, се секјавам на дечко Коне од СК и толку.
Бесплатен добронамерен совет не е курчење, не си центар на свет има и други кои го користат мозокот.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно