Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Помош за мобилни - прашања - совети -генерална - дискусија

jimmyMK

hello world
20 септември 2011
144
59
Melbourne/Ohrid
jimmyMK's setup  
Processor & Cooler
Intel i3
Motherboard
Gigabyte GA-P61-DS3-B3
Storage
1TB
PSU
Hantol 700W
RAM
4GB
Video card
Sapphire HD6570
Mouse
Atech
Keyboard
Atech
Audio
Realtek
Monitor
MAG 19
OS
Windows 7
Zdravo dali nekoj znae sto moze da bide so galaxy s4 9505 MI javuva samo edge mreza?
b5049650b01cfc61bec2f864daeac599.jpg
2ad9ef2bd1acba77f6e4bd8fb2efcf62.jpg

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

jimmyMK

hello world
20 септември 2011
144
59
Melbourne/Ohrid
jimmyMK's setup  
Processor & Cooler
Intel i3
Motherboard
Gigabyte GA-P61-DS3-B3
Storage
1TB
PSU
Hantol 700W
RAM
4GB
Video card
Sapphire HD6570
Mouse
Atech
Keyboard
Atech
Audio
Realtek
Monitor
MAG 19
OS
Windows 7
Ni 4G ni 3g NE MI dava Samo EDGE

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
536
Небитно
Што мобилни имаш порачано и како си задоволен ?
Redmi note 2 нарачан од геарбест и неколку други ситнурии како слушалки и ресто си работат беспрекорно пак ќе речам :)

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дека не се фејк не се, али нема логика да се порачува од Gearbest, не се исплати, додај на таа цена 18%, чекање, како и ризикот кој секогаш го има при порачки од страна - и јасно е се.

Понудите на the_maker се далеку подобри.

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
536
Небитно
Дека не се фејк не се, али нема логика да се порачува од Gearbest, не се исплати, додај на таа цена 18%, чекање, како и ризикот кој секогаш го има при порачки од страна - и јасно е се.

Понудите на the_maker се далеку подобри.
Добро за тоа да, но мојата ситуација е во англија а овде немаме никаков 18 проценти данок и све си е врачунато во цената и овде е тоа изборот :)

Marko28

read-only
27 април 2016
1
0
Zdravo, me interesira za sovet ako moze nekoj da mi pomogne, sakam da zemam samsung galaxy s7 ama mnogu me buni i ne mie logicna razlikata vo cena od na primer- ledikom e 33.800 a vo neptun, setec, amc... e 43.000, duri i vo operatorive samo telefonot da go zemes bez pretplata e nad 40.000, pa me interesira kako moze da bide tolkava razlika od mobiljarive, dali ne se original tamu ili nesto drugo e fintata

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Zdravo, me interesira za sovet ako moze nekoj da mi pomogne, sakam da zemam samsung galaxy s7 ama mnogu me buni i ne mie logicna razlikata vo cena od na primer- ledikom e 33.800 a vo neptun, setec, amc... e 43.000, duri i vo operatorive samo telefonot da go zemes bez pretplata e nad 40.000, pa me interesira kako moze da bide tolkava razlika od mobiljarive, dali ne se original tamu ili nesto drugo e fintata

Од кај и да земеш оргинали се, Нептун и компанија плаќаат ддв.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Добро за тоа да, но мојата ситуација е во англија а овде немаме никаков 18 проценти данок и све си е врачунато во цената и овде е тоа изборот :)

Таму можда немате никакви 18%, ама имате 20% VAT, додека Duty Tax односно царина е 0% за електроника како мобилни и лаптопи. Производи под 15 фунти немаат ни царина ни ддв.

VAT is not charged if: the FOB value, i.e. the value of the goods excluding shipping and insurance cost, does not exceed £15

Ако те фатат на царина, ако не, не плаќаш ништо. Значи, исто како кај нас со тоа што трафикот во UK е поголем и има повеќе шанси да не те репнат баш тебе.

https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty
http://www.dutycalculator.com/count...taxes-when-importing-into-the-United-Kingdom/

Што се однесув до gearbest, јас лично неколку пратки сум чекал и по 2-3 месеца, други стигнале побрзо. Де факто страната за шопинг на мобилни од Кина за мене е www.coolicool.com. И лично сум порачувал и пријатели порачувале, супер сме поминале.

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
536
Небитно
Таму можда немате никакви 18%, ама имате 20% VAT, додека Duty Tax односно царина е 0% за електроника како мобилни и лаптопи. Производи под 15 фунти немаат ни царина ни ддв.

Ако те фатат на царина, ако не, не плаќаш ништо. Значи, исто како кај нас со тоа што трафикот во UK е поголем и има повеќе шанси да не те репнат баш тебе.

https://www.gov.uk/goods-sent-from-abroad/tax-and-duty
http://www.dutycalculator.com/count...taxes-when-importing-into-the-United-Kingdom/

Што се однесув до gearbest, јас лично неколку пратки сум чекал и по 2-3 месеца, други стигнале побрзо. Де факто страната за шопинг на мобилни од Кина за мене е www.coolicool.com. И лично сум порачувал и пријатели порачувале, супер сме поминале.
Јас знам дека во цената ти е вклучено се досега десетици сајтови кои не се УК сум нарачувал никаков ВАТ досега (данок) не сум платил, како што реков вклучено е во цената и плус имаш од геарбест да бираш од кој магацин да ти достават јас си избрав ЕУ магацин и ми стигна за една недела така да доста задоволен сум, но за мк дефинитивно хи.Мк е подобра опција секако освен ако не гледате нешто како елефон и леново и слично :)

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Јас знам дека во цената ти е вклучено се досега десетици сајтови кои не се УК сум нарачувал никаков ВАТ досега (данок) не сум платил, како што реков вклучено е во цената и плус имаш од геарбест да бираш од кој магацин да ти достават јас си избрав ЕУ магацин и ми стигна за една недела така да доста задоволен сум, но за мк дефинитивно хи.Мк е подобра опција секако освен ако не гледате нешто како елефон и леново и слично :)

Имаш и на coolicool европски магацин, ако порачуваш така да, тогаш немаш давачки (ако порачуваш производ од земја ЕУ членка), а ова со кинески warehouse во европска земја е малце сива зона. Али ако проаѓа ок, супер.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Нема европски магацини :)
Има само полу шверц од Шпанија, но тоа кај нас се третира исто, а мислам дека од ЕУ било каде пре ќе се отвори и царини отколку од Кина..

Sent from my MI NOTE Pro using Tapatalk

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Како што пишав погоре имам проблем со батеријата на телефонот, па од мука прво пишав на форумов и во меѓувреме чачкав на нетов што телефони има кај нас достапни кои им се цените моментално итн. Телефонов малку се среди после фактори ресет (ќе постирам скриншот од батерија во другата тема) но добив интересна понуда од телеком за HTC One M9 и LG G4 и треба да одлучам до крајов на неделава, па да ве замолам за помош.
Телефониве се различен свет и ако точно си ги знаев приоритетите многу лесно ќе одберев... До сега само заради екранот и наводно поголема истрајност на батеријата ме влече повеќе накај LG G4, но по дизајн и квалитет на изработка и звучниците ме влече накај HTC One M9.

1. Многу ме интересира батеријата на кој повеќе издржува. Да, гледав рецензии скоро сите викаат LG G4, но ако некој го има на форумов дали може да го потврди ова.
2. Екранот и тачот. Лувство, лаг итн. (ако може да споделите искуство вие што го користите)
3. Звукот. Ова повеќе се однесува на тие со LG G4, дали навистина има дисторзија на звукот?
Ви благодарам и секако наведете се што можете за двата телефони, бидејќи јас имам познавање само од рецензиите кои што ги имам читано/гледано. Нормално многу повеќе ќе ми значи мислење од искуство.
П.С. Што би одбрале вие доколку бирате по квалитет и "reliability"?

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ja da sum na tvoe mesto LG G4 bez eazmisluvanje od ovie 2 , bato go zema pred 3-4 dena vcera go vidov profi e kamera nema zborovi ama primetiv na 66% bese so 1h 0min Screen On Time a dodeka vo 66% kaj mene e 4h+ Screen On Time.

Za kamera nema sto da se zbori tip top + slot za memoriska karticka 32gb Android 6.0 to je too.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Ja da sum na tvoe mesto LG G4 bez eazmisluvanje od ovie 2 , bato go zema pred 3-4 dena vcera go vidov profi e kamera nema zborovi ama primetiv na 66% bese so 1h 0min Screen On Time a dodeka vo 66% kaj mene e 4h+ Screen On Time.

Za kamera nema sto da se zbori tip top + slot za memoriska karticka 32gb Android 6.0 to je too.
Мемориска имаат и двата тоа не е проблем, него ти што телефон имаш?

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
E sto telefon ke imam , kineski Redmi 3.
Gi zadovoluva moite potrebi, ti ako goleminata ne ti e problem cim G4 gledas idi i pazari si Redmi Note 3 Pro i bog da te vidi.
Pocnuvajki od Brzina, Display, kvalitet na izrabotka podobar e RN3Pro od G4 ali u kamera gubi ko cigan u temnica.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Како што пишав погоре имам проблем со батеријата на телефонот, па од мука прво пишав на форумов и во меѓувреме чачкав на нетов што телефони има кај нас достапни кои им се цените моментално итн. Телефонов малку се среди после фактори ресет (ќе постирам скриншот од батерија во другата тема) но добив интересна понуда од телеком за HTC One M9 и LG G4 и треба да одлучам до крајов на неделава, па да ве замолам за помош.
Телефониве се различен свет и ако точно си ги знаев приоритетите многу лесно ќе одберев... До сега само заради екранот и наводно поголема истрајност на батеријата ме влече повеќе накај LG G4, но по дизајн и квалитет на изработка и звучниците ме влече накај HTC One M9.

1. Многу ме интересира батеријата на кој повеќе издржува. Да, гледав рецензии скоро сите викаат LG G4, но ако некој го има на форумов дали може да го потврди ова.
2. Екранот и тачот. Лувство, лаг итн. (ако може да споделите искуство вие што го користите)
3. Звукот. Ова повеќе се однесува на тие со LG G4, дали навистина има дисторзија на звукот?
Ви благодарам и секако наведете се што можете за двата телефони, бидејќи јас имам познавање само од рецензиите кои што ги имам читано/гледано. Нормално многу повеќе ќе ми значи мислење од искуство.
Прашај го @psyside тој го има двата пробано и ќе ви каже коректно.

Enis-Phantom

hello world
18 ноември 2013
352
536
Небитно

А да си идеш и на лице место да ги расчачкаш двата? Можеби поголемиот дел ќе ти кажат Г4 иако и јас од него пишувам моментално сепак најкоретно и непристрасно е да те советувам да си ги прочепкаш и двата и хтцто не е за потценување воопшто :)

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
А да си идеш и на лице место да ги расчачкаш двата? Можеби поголемиот дел ќе ти кажат Г4 иако и јас од него пишувам моментално сепак најкоретно и непристрасно е да те советувам да си ги прочепкаш и двата и хтцто не е за потценување воопшто :)

Идеата не ти е лоша, али мене ми треба мислење од корисници на телефоните. Реално јас ќе ги видам по 15 минути и двата но нема да ја видам реалната слика за телефоните. Затоа и пишав во темава :)

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Тoa screen-on-time е дoстa релaтивнo. Пример јaс имaм дoстa aпликaции кoи трoшaт бaтеријa вo пoзaдинa, блутут/вифи/дaтa/лoкaцијa уклучени 24/7, итн.. итн..

Кoристaм G4 и сум крaјнo зaдoвoлен oд телефoнoт, нo не би мoжел дa нaпрaвaм кoректнa спoредбa пoштo никoгaш не сум кoридтел M9. Кaкo и дa е, дoкoлку јaс би бил вo твoјaтa ситуaцијa, без рaзмислувaње би oдел нa G4.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Идеата не ти е лоша, али мене ми треба мислење од корисници на телефоните. Реално јас ќе ги видам по 15 минути и двата но нема да ја видам реалната слика за телефоните. Затоа и пишав во темава :)
Ја користев М9 на краток период и бев задоволен од телефонот освен од димензиите и од камерата. Г4 има многу подобра камера и е покомпактен. М9 има многу добри предни звучници, метално тело кое што изгледа премиум но и се загрева полесно. Јас би одел на Г4 ако се иста цена, иако не сум го користел телефонот лично.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
M9 - дизјан
изработка
стерео звучници/излез за слушалки - кристали

G4 - камера
дисплеј
батерија
егрономија

Бирај што ти е побитно, 2-та телефона се едни од најдобрите за парите во моментов, надминати само од S6.

Последна промена:

nasteg

read-only
2 февруари 2016
7
6
Нз дали за овде е прашањево. На братучед ми му дале iPhone 4 со расипана матична. Има некаква можност да се промени и колку би коштало тоа?

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
566
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB